Gul avföring, grön avföring, blod i avföringen – är det farligt?

Jag vet ingen bebisförälder som inte någon gång ställt frågan: ska min bebis ha grön avföring? Ska den ha så gul avföring? Och blod i avföringen, det måste väl vara livsfarligt? Låt mig därför gå igenom hela färgskalan av bebisars avföring.

I magen

Bebisar ska helst inte bajsa i magen. Under graviditeten så äter ju barnet inget via munnen, så mycket bajs bildas det inte, men levern bildar galla som utsöndras i tarmen. Fostervattnet som barnet dricker tas upp i blodet via tarmen, men lite hudrester och annat tror jag blandar sig med gallsyrorna. Tarminnehållet hos ett friskt foster är mörkgrön-svart och segt och kallas mekonium.

Vissa barn bajsar ut det här mekoniumet under graviditeten. Det anses vara ett tecken på att bebisen är stressad och det är inte hälsosamt att ligga i sitt eget mekonium. Därför övervakar förlossningen barn som släppt mekonium i fostervattnet extra noga.

Nyfödd

När barnet är fött ska däremot mekoniumet komma ut. Nio av tio friska barn bajsar ut sitt mekonium första levnadsdygnet. Om ditt barn inte bajsar ut sitt mekonium under första levnadsdygnet: se till att barnläkaren som skriver ut barnet från BB vet om det och tar ställning till om det behövs någon utredning eller vidare uppföljning. Det är förstås stor skillnad vilken utredning som behöver göras på ett barn som bajsat timme 25 efter födelsen och därefter bajsat flera gånger och mår finfint, jämfört med ett barn som fortfarande inte bajsat på tredje levnadsdygnet.

Ammade spädbarn

Under första levnadsmånaden bajsar helammade spädbarn i genomsnitt 5 gånger per dygn, men det varierar enormt, 95% av alla spädbarn bajsar mellan 5 och 40 gånger i veckan. Hälften av alla barn bajsar under första levnadsmånaden färre än fyra gånger per dygn, hälften fler. Amningsbajs är smetigt, gult eller grönt, grynigt och luktar ofta surt. Såväl gul avföring som grön avföring är alltså helt normala avföringsfärger.

Om barnet helammas och inte bajsar spontant, utan bara får ut bajs efter mycket mycket krystande och temptagning var tredje-fjärde dag ska du söka barnläkare för utredning, gärna via bvc.

Spädbarn som äter ersättning

Barn som äter ersättning brukar bajsa mer sällan än helammade barn. Jag har inte hittat någon studie på hur ofta de bajsar i genomsnitt, men erfarenhetsmässigt en gång om dagen eller en gång varannan dag. Deras bajs luktar mer likt vuxenbajs och är ofta brunare än amningsbajs men varierar både i färg, form och lukt. Vi ser inte så sällan förstoppade spädbarn på barnakuten, och i princip alla får ersättning, helt eller delvis. Ett fåtal bebisar som får ersättning och är förstoppade har fått ersättning som inte är blandad i rätt proportioner. Det kan vara farligt, så blanda alltid enligt instruktionerna på förpackningen!

Ett spädbarn med förstoppning bajsar mer sällan än varannan dag, ofta efter mycket krystande. Temptagning kan ibland hjälpa och räcka för att få ut bajset, som ofta är format till bajskorvar eller klumpar. Får förstoppningen stå flera dagar börjar bebisen må illa, kanske kräkas och äta sämre, så det är viktigt att hjälpa en förstoppad bebis att bajsa.

Om ditt barn hade mekoniumavgång senare än 24 timmar efter födelsen och varit förstoppat sedan födseln, bör du söka barnläkare och be om en utredning  för medfödda tarmfunktionsrubbningar precis som för det ammade spädbarnet. Men om barnet hade mekoniumavgång första levnadsdygnet, har bajsat normalt och efter några veckor eller månader börjar bli förstoppat kan man börja behandla bebisen och se om det hjälper.

Börja behandla med Laktulos 5 ml dagligen, öka till 10 ml dagligen om det inte hjälper. Laktulos finns receptfritt på apotek. Berätta för din BVC-sköterska att du ger Laktulos och att bebisen haft lite förstoppningsproblem.

Om Laktulos inte hjälper så är det bra att träffa en barnläkare på barnläkarmottagning. Även flaskmatade bebisar kan få förstoppning av komjölksproteinallergi till exempel, och kan behöva prova specialersättning med sönderslagna komjölksproteiner eller helt utan komjölksproteiner.

Alla spädbarn

Om barnets avföring förändras åt det lösare hållet, blir vattnigt eller mycket rikligare och mycket grönare än tidigare kallas det diarré. Diarré hos spädbarn beror oftast på magsjuka och är det inget blod i bajset brukar vi behandla som för virusmagsjuka med vätskeersättning och inte utreda mer förrän efter tre veckor. Här kan du läsa om behandling av magsjuka hos ammande spädbarn.

Vid kvarstående diarré efter tre veckor, sök barnläkare på barnläkarmottagning för utredning. Den vanligaste orsaken till långvariga diarréer hos ammande spädbarn är komjölksproteinallergi, och det undersöks genom att en ammande mamma får äta absolut komjölksfritt under några veckor och så ser man om det hjälper. En flaskmatad bebis kan behöva prova specialersättning utan (eller med kemiskt sönderslagna) komjölksproteiner.

Om barnet har alldeles vitt bajs, som kitt, varje gång: åk till barnakuten och visa en blöja. Det behöver utredas.

Blod i avföringen

Om bebisen har blod i bajset beror det vanligen på komjölksproteinallergi, men vi  vill alltid ta bakterieodling för att se att det inte är en bakterieinfektion. Om barnet i övrigt mår bra och det bara är små blodstrimmor i bajset kan du försöka komma till en barnläkare på barnläkarmottagning närmaste dagarna via bvc. Går inte det får du komma med bebisen till barnakuten, men kan du undvika barnakuten med alla virus är det bra för barnet! Om det är mycket blod i barnets bajs, kom direkt till barnakuten!

Sammanfattning: för ammande spädbarn sök barnakuten vid:

1. Mycket ljus avföring, vitaktigt bajs

2. Rikliga diarréer med en bebis som kissar mindre och är tröttare än vanligt/äter sämre

3. Rikliga mängder blod i avföringen.

Sök barnläkarmottagning (remiss från BVC eller vårdcentral, vissa tar emot bebisar utan remiss) vid:

1. Små strimmor blod i avföringen

2. Ammade barn som inte bajsar utan temptagning/krystande och då bara var tredje-fjärde dag

3. Diarréer som håller i sig mer än tre veckor (vid rikliga diarréer, sök barnakuten tidigare än så)

4. Ersättningsuppfödda barn (helt eller delvis) som varit förstoppade från födseln

5. Ersättningsuppfödda barn (helt eller delvis) som blivit förstoppade senare och inte blir bra av 5-10 ml Laktulos dagligen

9 reaktioner på ”Gul avföring, grön avföring, blod i avföringen – är det farligt?

  1. Vad räknas som diarré hos ett helammande spädbarn? Om barnet bajsar runt 20 ggr per dag, löst och vattnigt, ofta småskvättar som kommer vid nysningar, skrikande etc, men i övrigt mår finfint (förutom blöjeksem pga det myckna bajsandet), är det något att utreda?

  2. När slutar bebisen räknas som ammandes i fråga om bajs? En bebis som ammas men äter 1/2 portion gröt och ev någon smakportion/dag, är det andra ‘bajsregler’ då? (från att ha bajsat 1gg/dag (löst) bajsar nu vår 7mån 1gg/vecka (relativt hårt)…)

    1. Det är vanligt med förstoppningsbesvär då man introducerar smakportioner. Rådgör med BVC om din bebis verkar ha ont i magen, om den behöver hjälp att bajsa mer än någon enstaka gång eller om förstoppningen inte går över om du minskar matmängderna. Att bajset däremot blir fastare ju mer mat bebisen äter är helt i sin ordning.

  3. Min 6 mån dotter äter 1 portion gröt både morgon och kväll och en stor burk mat vid lunch och får fruktpure, hon bajsa först lite hårdare och gjort de sen vi införde mat men nu har hon börjat bajsa aningen lösare, inte diarré vattnigt utan tjockt men ändå lösare. Är det normalt?

  4. har en liten kille på snart 4 månader. han både ammar och får ersättning.
    Jag började med ersättning för bara någon vecka sedan. I samband med de blev hans avföring mer ljus-gul och lite ”smulig” den är inte hård utan lite mer fastare eller hur man ska förklara. kan också tillägga att hans första tand precis kommit igenom.

  5. Hej! Läste om bebisen som fått fastare avföring iom smakportioner. Min 4,5 mån äter smakportioner 1 gång per dag som har hittills varit morot, potatis och gröna ärter.. Har inte bajsat nu på 10 dagar. Fiser dock så d är inte stopp och han verkar inte heller må dåligt, helammas för övrigt som vanligt. Har själv svårt med oregelbunden avföring är d nåt som kan ha överförts på honom eller är d för tidigt att säga? Jag lider inte heller..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *