Hur mycket får man dricka som förälder?

Alkohol alltså. Hur mycket alkohol får man dricka som förälder? Det blir en del åsikter här, men jag ska försöka vara tydlig med när åsikterna är underbyggda av fakta.

När du vill bli gravid: drick dig inte full!

Det kan ta lång tid att bli gravid och det finns inga säkra vetenskapliga studier som visar på minskad fertilitet av måttlig alkoholkonsumtion, även om vissa studier tyder på det. Om du aldrig dricker alkohol finns det ju ingen anledning att börja just när du vill bli gravid. Om du däremot brukar dricka alkohol i sociala sammanhang kan det bli väldigt psykiskt påfrestande att börja leva som om du vore gravid när mensen kommer månad efter månad. Månad efter månad kommer den för de flesta, efter ett halvår har bara hälften av alla par blivit gravida.

Brukar du dricka dig kraftigt berusad ofta tycker jag att det är en bra idé att försöka dra ned på det så fort du bestämmer dig för att bli gravid. Både för att en berusning kan vara farlig för riktigt små foster (eventuellt innan graviditetstestet blivit positivt) och för att det är viktigt att du inte blir full när barnet sedan är fött och du är förälder. Är det svårt: sök hjälp! Vårdcentralen kan alltid hjälpa dig till rätt ställe.

När du har ett barn i magen: ingen alkohol alls!

Om du dricker alkohol och är gravid får fostret lika hög alkoholhalt i sitt blod som du har i ditt. Moderkakan släpper över alkohol till fostrets blod utan att ens märka det. Det finns ett fåtal studier som visat att måttlig alkholkonsumtion ökar risken för missfall i tidig graviditet. Måttlig alkoholkonsumtion ökar även risken för missbildningar hos fostret.

Det finns klara bevis för att missbruk av alkohol (hög alkoholkonsumtion) under graviditeten ger flera olika avvikelser hos fostret som brukar benämnas fetalt alkoholsyndrom (FAS).

Barn med fetalt alkoholsyndrom har ett lite annorlunda utseende, men framförallt har de ett klart annorlunda beteende. De är mindre än de skulle ha varit om mammorna inte druckit, och hjärnan är ofta liten eller missbildad. Barnen utvecklas inte lika fort som andra barn, de har ofta uppmärksamhetsstörningar och stora svårigheter i att umgås med andra barn och vuxna.

Det går inte alls bra för barn med fetalt alkoholsyndrom när de växer upp. Här kan du läsa en dokumentation från en lägervistelse för vuxna med fetalt alkoholsyndrom som Ågrenska ordnade under 2012. Jag börjar sällan gråta av texter om sjukdomstillstånd, men när jag läste om de här personernas problem gjorde jag nästan det. Det finns en FAS-förening som också har information på sin hemsida.

Det finns inga tydliga bevis för att låg alkoholkonsumtion under graviditeten ger några skador på barnet. Det finns å andra sidan inga tydliga bevis på att det är ofarligt, och det finns ingen som någon gång har sett en positiv effekt av alkohol på fosters utveckling.

Därför tycker jag att man inte ska dricka någon alkohol alls när man har en bebis i sin mage. Är det svårt: prata genast med din barnmorska på MVC! Det finns hur bra stöd som helst att få om man har svårt att inte dricka under sin graviditet. Se till att få det stödet så fort som möjligt, för ditt och barnets skull!

När du väntar barn utan att ha det i magen: drick dig inte full!

En positiv bieffekt av att en gravid kvinna inte ska dricka för att inte förgifta sitt foster är att hon får nio vita månader som förberedelse för föräldraskapet. Du som väntar barn utan att ha det i magen (du kanske ska bli pappa, eller mamma fast barnet är i din flickväns mage, eller adoptivförälder, eller förälder genom en surrogatuppgörelse) behöver inte vara lika strikt, du kan ju inte förgifta din bebis genom att dricka.

Jag tycker att det är klokt att du som ska bli förälder utan att ha bebisen i din mage under hela väntetiden (graviditeten/adoptionsprocessen) låter bli att dricka dig full. Dels kan bebisen komma för tidigt, och då är det bra att inte vara stupfull. Men framförallt är det en bra förberedelse för ett ansvarsfullt föräldraförhållande till alkohol.

Är det svårt att dra ned på alkoholen: sök hjälp! MVC bör kunna hjälpa även icke-gravida blivande föräldrar med alkoholproblem. BVC kanske kan hjälpa blivande adoptivföräldrar. Vårdcentralen vet i alla fall var du kan söka dig vidare.

Drick dig aldrig full i närheten av ditt spädbarn!

När barnet är fött delar inte mamma och barn på alkoholen längre rent kroppsligen. En mamma som ammar får samma koncentration av alkohol i mammamjölken som hon har i sitt blod. Det vill säga om hon dricker sig jättefull och får två promille alkohol i sitt blod får hon två promille i bröstmjölken.

En dryck med två promille alkohol kan inte skada någon, inte ens ett spädbarn (det är tio gånger svagare än lättöl). En förälder med två promille alkohol i blodet löper däremot stor risk att skada ett spädbarn!

Det är svårt och ansvarsfullt att ta hand om ett spädbarn. Om du dricker dig berusad klarar du inte av det på ett tillräckligt bra sätt. Dessutom kommer barnet att bli otryggt eftersom du förändrar ditt beteende så mycket när du är full.

Låt aldrig ditt spädbarn få se dig full!

Alkohol och spädbarn har ingenting med amning att göra. Det är lika skadligt för ett spädbarn om pappan dricker sig full som om mamman gör det (eller ännu mer skadligt kanske, eftersom män brukar begå mer våldsbrott än kvinnor när de är fulla?)

Om det är svårt att låta bli att dricka dig full när du har ett spädbarn: sök hjälp!

Större barn då?

Det finns hur många vittnesmål som helst från barn till föräldrar som regelbundet dricker sig berusade om vilken skräckupplelvelse det är. Jag kommer genast att tänka på Susanna Alakoskis Svinalängorna. Den beskriver en mycket fattig familj, men alkoholen förstör även välbeställda familjer.

Drick dig inte full i sällskap av dina större barn heller!

Hur mycket du kan dricka utan att dricka dig full? Det vet du bättre än jag. Själv försöker jag alltid sätta stopp efter det andra glaset vin när barnen är med, eller när jag ska träffa barnen efteråt. Ibland, när det är väldigt gott vin, går även det tredje glaset ner men därefter vill jag att det ska vara stopp på riktigt. Ni läsare som känner mig: om ni märker att jag missar någon gång och tackar ja till fjärde glaset: påminn mig gärna då!

18 reaktioner på ”Hur mycket får man dricka som förälder?

 1. håller med dig till 110% i ditt inlägg! jag o min man dricker ytterst sällan och gör vi det är är inte våra barn med! Min man dricker likagärna alkoholfri öl som med alkohol.. då är ju valet lätt liksom! Själv är jag inte förtjust i smaken av alkohol (även om jag precis funnit ett riktigt gott rosévin) – så kan jag tycka att om man nu nödvändigtsvis måste dricka så är ett glas mer än tillräckligt. 🙂
  Tack för en riktigt bra och informativ blogg! Gillar den skarpt! /malin

  1. Kul att du håller med och gillar bloggen! Skönt för dig att inte gilla smaken på alkoholdrycker. Det gör då jag (på gott vin, och gott öl alltså, inte äckliga varianter) så jag tvingar mig till disciplin.

 2. Moralistisk eller ej, jag tycker att du har helt rätt. Viktigt att du tar upp detta! Jag minns själv allt för väl hur det kändes (när jag var liten) att ha en eller ibland två rejält påverkade föräldrar, den rädslan och tomheten sitter för evigt inpräntad i kroppen. Aldrig vill jag utsätta mitt barn för samma svart-hål-i-magen-känsla. Max två glas, men helst bara ett, så moralistisk är jag. Att hinka box-vin var och varannan dag på semestern går fetbort, men det är ju svårt att säga till en god vän. Barnen är dessutom vakna längre och får den tveksamma äran att uppleva sina föräldrars sludder och glans på ögat.
  Om man av något skäl tycker att det är viktigt att dricka sig full ibland, då bör man skaffa barnvakt och gå hemifrån!!

 3. Mycket bra skrivet. Och jag gillar att du är ärlig om det där med alkohol och amning. Många barnmorskor vill påstå att alkoholen går över i mjölken och att det är farligt för barnet – och anledningen till att påstå detta är att man inte vill att mamman ska hantera ett spädbarn och vara alkoholpåverkad. Jag ogillar starkt att man går över huvudet på mammorna på detta vis genom att sprida osanning. Sjävklart är det precis lika illa när pappan är alkoholpåverkad. (Hörde till och med en skräckhistoria om en barnmorska på BB som meddelade de nyblivna mamman att hon inte skulle äta den efterlängtade brieosten som pappan tagit med sig eftersom det minsann KUNDE vara farligt för barnet. Spåntratt!)

  Sedan vill jag påpeka, bara för att jag är fertilitetsnörd och fick vänta många år på vårt första barn (och därmed läste in mig väldeliga på detta om något glas vin kunde påverka i tidig graviditet), att innan moderkakan tar över försörjningen av embryot/fostret (kan det vara i vecka 8? Minns inte? Hurra, barnlöshetstiden börjar hamna längre bak i minnet!)så kan inte heller alkoholen gå över. Då lever embryot/fostret på gulekroppen i ägget. Och denna kan ju visserligen vara alkoholimpregnerad den med, men i så fall räcker det inte med att inte dricka typ veckan innan beräknad mens.

  1. Jag är också besatt av ärlighet som du kanske märker! Angående att dricka tre av fyra veckor när man försöker bli gravid. Tja, det finns ju studier (även om vetenskapen inte är otvetydig) som tyder på att berusningsdrickande är negativt för både manlig och kvinnlig fertilitet. Och menscyklerna kan ju spela oss spratt ibland och ägglossningen och därmed befruktningen komma en annan gång än uträknat.

 4. Det var precis det jag menade, jag kanske uttryckte mig oklart. Jag skrev ”i så fall räcker det INTE”‘

  Första barnet tog oss dock fyra år att få till. Då kan man till sist inte leva på det viset. Efter att ha levt renlevnadsliv med grönsaker och utan alkohol och lagt massor med pengar på alla möjliga naturmedel och stressat upp sig för att man inte borde stressa och inte borde träna för hårt och inte borde träna för lite och hela fadderittan så får man till sist tagga ner så gott man kan. Man får försöka överleva så gott det går och om det känns roligare att bli på fyllan någon gång så får man tillåta sig det.

  1. Ah, läste slarvigt tror jag. Håller helt med dig om att när det dröjer så lång tid så får man bli full någon gång om det nu känns bättre. Just av den anledningen som du beskriver så väl ovan.

 5. Hej Cecilia!

  Hittade hit för en timme sedan och har intresserat lusläst sedan dess. Vilket fenomenalt initiativ!
  Angående detta med alkohol och graviditet undrar jag hur du ställer dig till de drycker som säljs i Systembolagets alkoholfria sortiment, vilka kan innehålla upp till 0,5% alkohol. Passerar detta som alkoholfritt även i din bok, eller är ingen alkohol under graviditeten = 0%?

  Med nyfikna och vänliga hälsningar från en med kand!

  1. Hej! För mig passerar de som alkoholfria. För andra mammor inte. Alkoholkoncentrationerna en mamma kan få i blodet av drycker med alkoholnivåer under 0,5 % är så låga att jag är övertygad om att det inte kan skada foster. För många mammor vet jag att det finns en stark rädsla för även de här nivåerna av alkohol och jag ser inte att det finns någon anledning att övertyga dem om att det är ok att dricka alkoholfri öl. Ska man bjuda en gravid på middag kan man lämpligen fråga hur den gravida själv ser på det och servera det mamman önskar.

 6. Så viktigt inlägg men sorgligt att det ska behövas!
  Vi har nolltolerans här hemma och vi dricker inte en droppe i närheten av vårt barn, han är 14 månader. När han blir äldre kan det väl bli så att vi tar ett glas vin någon gång ibland men så länge han inte förstår utan bara känner att mamma eller pappa skulle lukta konstigt, bete sig annorlunda osv så är det nolltolerans som gäller!

  Det skrämmande är att vi får otroligt mycket kritik för vårt beslut, det gör mig dock ännu mer övertygad om att vi gör helt rätt, men det skrämmer mig att folk inte kan avstå lite alkohol för sina barns skull.

 7. Mycket intressant läsning! Fast jag tyckeratt jag hört (och läst) i många sammanhang att fertiliteten ökar vid måttligt intag av alkohol?! Eller var det att ”risken” för att bli gravid ökar? Kanske handlar om att folk snarare är mer benägna att ”slarva” om de är berusade? Invecklat det här…

   1. Ja jag har min mamma och min familj som stöttar mej och som jag kan prata med allt om! Men det förstör ändå ens uppväxt med social samtal och sånt :/ <3 kram

 8. Hamnade här av en slumt. Mycket intressant läsning även om jag ska få syskonbarn och inte egna barn. Jag har nu som vuxen i terapi upptäkt att alkoholen som var en naturlig del av min barndom gett mig mer men än jag någonsin kunnat ana innan terapeuten började reda i det med mig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *