Antibiotika eller inte?

Jag fick ett tips av en bloggläsare om en helt fantastiskt bra sida (och snyggt illustrerad och animerad) om när antibiotika hjälper och inte. Grundläggande fakta om antibiotikaresistens och modern antibiotkabehandling finns också med. Har läst igenom hela sidan och tycker de har rätt på alla punkter utom en pyttesak. De skriver att man ska söka läkare vid ont i örat hos barn mellan 1 och 12 år för att få diagnos. Onödigt tycker jag om barnet i övrigt mår ganska ok och inte har en kronisk sjukdom som påverkar immunförsvaret. Barnet mår bättre hemma! Annars är deras tips om hur man behandlar öronvärk/öroninflammation utmärkta! Sidan heter antibiotikaellerinte. Läs den och sprid den gärna till era vänner!

Lite länkar till egna inlägg om öronvärk , halsont, feber och hosta. Om hostmediciner som inte hjälper. Om att ge barnen medicin, och om varför vi ger kåvepenin fast det smakar äckligt.

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Läs mer av Doktor Cecilia i Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund
I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

6 reaktioner på ”Antibiotika eller inte?

 1. Fast poängen med att få öroninflammation diagnostiserad (även om barnet självklart inte ska ha antibiotika i onödan) är väl snarare för att ha det dokumenterat ifall det är så att barnet har upprepade öi och därför behöver remiss för vidare utredning? För jag tror inte många läkare skulle skriva en remiss bara på en förälders påstående om upprepade öi om det inte finns någon dokumentation om saken…

  1. Det är förstås en poäng med att gå till läkaren. Men om gnälligheten eller öronvärken går över på ett par dagar med smärtstillande varje gång skulle jag nog inte vilja sätta in rör på mitt barn. Och rör är ju vad vidare utredning går ut på. Om någon förälder skulle vilja det så har många öronläkarmottagningar inte remisstvång, dvs man kan ringa direkt och få tid och diskutera saken med en öronläkare.

 2. Den där sidan skulle behöva översättas till italienska och tvångsläsas av alla italienska läkare och tandläkare. Här får man antibiotika mot nästan allt, till och med i förebyggande syfte när man behöver rotfylla en tand…

  1. Haha :)! Många läkare behöver gå den kursen! Jag tror att det ibland tar kortast tid att bara ge patienten ett recept. Besöket går snabbt, patienten får vad den vill ha och är nöjd och läkaren får många pinnar i statistiken, dvs hinner att träffa många patienter :)!

 3. Ja, visst är den bra! Utmaningen ligger i att få ens omgivning att förstå varför de nekas en tid till doktorn och inte får AB utskrivet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *