Äntligen: barn och sol!

Ni är så många som önskat inlägg om barn, sol och solskydd, och nu kommer äntligen inlägget! Vissa ämnen är lätta att skriva, och jag behöver inte läsa på särskilt mycket, men barn, sol och solskydd är inte ett sådant ämne. Så om någon hudläkare läser detta och inser att jag missat något viktigt i mina solstudier, kommentera gärna!

Det är inte bra att bränna huden i solen!

Det är otvetydigt så, det är inte bra att bränna huden i solen. Solovan eller ljus hud som får vara oskyddad i stark sol en tid blir röd, svider och bränner. Har man bränt sig riktigt illa kan man få svåra smärtor och frossa. Det är ditt ansvar som förälder att ge barnet förutsättningar för att skyddas från att bränna sig i solen.

Men om inte huden blir röd eller gör ont då, är det ok att vara i solen då?

Det är absolut ok i det korta perspektivet, men i livsperspektivet blir det mer knepigt. Det är visat i många vetenskapliga studier (enligt de översiktsartiklar jag läst) att ett barn som är oskyddat i solen många gånger löper högre risk för att få två typer av hudcancer som vuxen (basalcellscancer och skivepitelcancer). Den allra farligaste hudcancertypen, malignt melanom, verkar man faktiskt inte öka risken lika mycket för med att vara i solen, men säkra bevis för två av tre cancerformer räcker för mig.

Hur kan solljus ge cancer?

Vår kropp består av celler. I en frisk kropp samarbetar cellerna, och delar sig lagom mycket (olika för olika celltyper), avvecklar sig själva när det passar kroppen och håller sig på sin plats i kroppen.

I cellerna finns en cellkärna med DNA. DNA är en sorts cellernas skrift, och i kromosomerna i cellkärnan finns recept och instruktioner till allt som ska ske i cellerna, skrivet med DNA-skrift. Om det blir stavfel i DNA-skriften, eller om ett stycke helt försvinner, kan cellernas funktion ändras. Ibland leder det bara till att cellen dör, men i oturliga fall leder förändringen till att cellen fortsätter leva men helt tappar sin samarbetsförmåga.

En cell som på grund av förändringar i DNA tappat sin samarbetsförmåga och dessutom blivit extremt bra på att dela sig blir en cellernas diktator. En sådan cell delar sig och bildar massor av likadana celler, klonar sig, till en – just det – en cancertumör.

Solljuset har förmågan att förstöra DNA i de celler de når till, det vill säga hudcellerna. Vi borde antagligen också kunna få cancer i andra organ om de nu blev utsatta för solljus, men det blir de inte, huden skyddar dem.

Skydda huden för solljuset!

På samma sätt som huden skyddar resten av barnets kropp från solljuset, kan du skydda ditt barns hud från solljusets skadliga strålar. Hur då undrar du kanske? Det lättaste är det bästa!

1. Skugga. Det är så lätt. I skuggan finns det inte lika mycket sol som i solen, alltså är det inte så farligt för huden att vara i skuggan. Spädbarn, som ännu inte kan förflytta sig själva, skall alltid vara i skuggan när solen skiner utomhus. Se till att barnvagnens sufflett skuggar barnet, om inte, köp ett parasoll eller häng för ett tunt tyg framför öppningen, åtminstone när barnet sover.

Trädskuggor skyddar bra mot solen. Finns inga sådana, köp ett stort parasoll eller ett litet utetält. Eller sitt i skuggan av ett hus.

2. Kläder. Vanliga kläder är jättebra solskydd. Köp hellre långärmade, långbenta tunna sommarkläder än kortärmade och shorts till barnen. Glöm inte solhatten! Solhatt är mycket bättre skydd än keps eftersom hattbrättet även skyddar nacke och tröjans urringning. Om barnen blivit så stora att de vägrar solhatt men accepterar keps, låt dem använda det de kan tänka sig att använda. Vill ditt barn absolut ha kortärmat, låt barnet ha det. Men om du kan välja åt barnet: välj långärmat och solhatt.

På stranden är solskyddskläder (ni vet sådana mer eller mindre heltäckande i syntetmaterial) bra. De är bra eftersom de torkar snabbt efter bad, och skyddar mot sol även i blött tillstånd. Barnen kan alltså gå i och ur vattnet med dem på sig hela dagen. Praktiskt. (Men släpp aldrig ett barn som inte kan simma med blicken i närheten av vattnet!).

3. Solskyddskrämer. De får ett eget avsnitt här nedanför.

Hur fungerar solskyddskrämer?

Det finns (eller fanns) två sorters solskyddskrämer. De med fysikaliska filter och de med kemiska. De med fysikaliska filter har partiklar av vita metaller, zink eller titan, som reflekterar ljuset ut från huden ut i världsrymden. De vita partiklarna var tidigare så stora att de syntes, ni minns kanske alla solkrämer så fasta att de knappt går att kleta ut, som lämnade en vit seg hinna på huden.

Därför kom solkrämstillverkarna på att de kunde göra nanopartiklar av zink eller titan, så små att de inte syns. Krämerna blev genast mycket trevligare att ha på sig. Problemet var bara att nanopartiklar kan tas upp i huden, och kanske bråka med våra celler och vår kropp, så fysikaliska nanofilter är förbjudna, såvitt jag vet av rädsla för hälsorisker snarare än påvisade sådana.

Kemiska filter består av ämnen som kan ta upp ljusenergin innan den når fram till hudcellernas DNA (som ju ligger innanför solkrämslagret) så att den inte kan förstöra DNA. Det gäller att filtrena kan ta upp ljus av alla sorter som är farliga för huden, och det är olika mellan olika filter. I Sverige skall bara solkrämer som har tillräckligt brett skydd få säljas, men det är viktigt att se att solkrämerna skyddar mot både UVA och UVB.

Hjälper solskyddskrämer?

Det beror på hur de används. Om man använder en kräm med skydd mot UVA och UVB och smörjer in mycket på de hudområden som inte täcks med kläder varje dag så finns det studier som tyder på att de ger ett bra skydd mot hudcancer.

Jag (som har en helt pigmentlös del i huden på pannan och därmed är extremt solkänslig) använder vår och sommar en ansiktskräm med solskydd. Det är det enda sättet för mig att få in det i dagsrutinerna.

D-vitaminet då?

Vi kan bilda D-vitamin, och bildar mer D-vitamin ju mer vi vistas i solen. Det verkar inte påverkas jättemycket av solskyddskrämer, men däremot bildar vi mindre D-vitamin ju mindre vi vistas i solen. Den sorgliga verkligheten är dock att det är svårt att få tillräckligt med D-vitamin i Sverige hur man än gör, och ni som följt bloggen vet att jag tycker att vi alla borde äta åtminstone fem D-droppar dagligen (mer om det i det här inlägget).

Låter det konstigt? Undvik solen och ta vitamintillskott. Det tycker jag med, det bär mig emot, men bevisen är såpass starka för att solen är skadlig för huden att jag ändå tycker det är en rimlig avvägning.

Men det är ju så härligt att vara i solen!

Om du tillhör dem som aldrig mår så bra som när du är i solen: klart du ska vara i solen! Men fundera på om du kan vara där med tunna kläder. Om det förstör njutningen, använd massor av solskyddskräm.

 

I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Sjuka barn? Tröttnat på Netflix skränande! Testa SF kids play!

26 reaktioner på ”Äntligen: barn och sol!

 1. Zinkoxid är förbjuden i solskyddsprodukter eftersom miljöpåverkan och hälsorisker, beroende av partilelstorlek inte är utredda. Zinkoxid skyddar bättre mot UVA än titandioxid och därför är många solkrämer för barn idag en kombination av titandioxid (ofta i nanoform) som fysikaliskt filter och ett kemiskt filter för att få tillräckligt skydd mot UVA.
  Jag väljer själv eco cosmetics till mina barn för att titandioxiden inte är i nanopartiklar men jag är osäker på om UVAskyddet är tillräckligt. De har dock UVAsymbolen.
  Min förhoppning är att zinkoxid i större partiklar tillåts igen (är tillåtet i övrig produkter som tex salvor) dvs de gamla vita klassikernas återkomst. https://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2012/Angaende-zinkoxid-Zinc-Oxide-i-solskyddsprodukter/
  /farmaceut

 2. Tack för en jättebra blogg!
  Angående nanopartiklar så finns det i både ACO och eucerins kids-krämer köpta på Apoteket i år, enligt innehållsförteckning , tyvärr. Kanske inget att oroa sig över men finns ju inga studier på långtidseffekter så känns lite som en chansning att använda dem.

 3. Det finns fortfarande solkrämer med fysikaliska filter, oftast är ekovarianterna sådana. Jag ville inte använd nano när jag var gravid just eftersom man inte vet vad det kan innebära och dessutom hade ett växande barn i kroppen, så jag kollade upp. Det blev att jag använde Maria Åkerbergs produkter som bara innehåller titandioxid. Man blir vit på huden när man smörjer in den, men smörjer man länge och efter ett tag går det in relativt bra. Det enda som är synd är att solkrämen har SPF 20 och oljan 15, så det blir många, många lager (står också på tuberna att man ska smörja in ofta under dagen). Tar man oljan först och sedan krämen får man lite vattenresistens. Nu smörjer jag min niomånaders med det på händer och i ansikte, plus täckande kläder och hatt, och parasoll. Hängslen och livrem – men så har vi också en kolonilott där vi vill vara och trivs båda två. 🙂 Och så smörjer jag mig själv med såklart och har hatt!

 4. Hallojs, en fråga ang barn och solen. Jag har en 5 månaders knöl nu som äter på flaska, min fråga är, vatten!? Ska jag ge ungen vatten? Han svettas något kopiöst. Jag vet att man säger att det är bättre med näringen osv i ersättningen. Så klart! Men samtidigt blir han väl inte lina mätt på vatten som ersättning och kanske kan dricka lite emellan maten?
  Eller tänker jag snett och uppåner?

 5. Hej Cecilia!

  Staplade inpå din sida då jag sökte efter information om nanopartiklar i solskydskrämer och speciellt fokus på barn, då jag har en 16 månaders gammal son. Jag har fått reda på och bekräftat från ferla farmaceuter att ifall det är fysikaliska filter i en solkräm så då består det filtret av nanopartiklar. Därför blir jag en aning förvirrad då jag läser på din sida att det är förbjudet! Kanske har jag missförstått dig? Tex Acos solskyddskräm för barn inehåller inga kemikaliska filter utan endast fysikaliska filter (står tom nano på tuben), ELW består också av det i kombination med kemiska filter m.fl. Sedan så har jag upptäckt en ekologisk baserad från Green People; Childrens Sun Lotion SPF 25 No scent 150 ml. Vad tror du om den? Innehålsförteckning och hur den verkar finns på simplypure.se. Jag har maialt dem om de kan säga ifall den innehåller nanopartiklar men inte fått svar ännu. Vore jättetacksam för din hjälp och synpunkter!

 6. Hej! Har en fråga, har två barn med en man från västafrika. De bränner sig aldrig. Självklart sitter de oftast i skuggan, men det jag undrar är hur viktigt det är för mig att smörja in dem? Har dålig kunskap själv tyvärr!

 7. Nu har jag läst många sidor i bloggen, och jag kommer på mig själv med att sitta med tårar i ögonen. SOM jag önskar att jag fått träffa en läkare som er när jag sökt akut med mina barn! Turligt nog har det sällan varit något allvarligt, men väldigt många gånger har jag fått höra ”ni har åkt hit helt i onödan”, vilket dels fått mig att känna mig som en usel mamma som oroar mig utan grund och tar upp viktig tid från barn som faktiskt ÄR sjuka, och dels fått mig att dra mig för att söka vård, eftersom jag är orolig för bemötandet.

  Tänk om personalen i stället kunnat ta sig tiden att säga ”jag förstår att du är orolig, det blir man lätt i den här situationen, men du kommer klara det fint hemma i stället. Du är välkommen tillbaka om du känner att du behöver det!”. Det hade nog ingjutit lite mer självförtroende och styrka i en utmattad mamma, i stället för att hon ska åka hem med ett sjukt barn och egentligen inte veta hur de ska klara natten ihop. När jag läste tipset om att åka till barnakuten och säga ”jag klarar inte en natt till, hjälp mig” så grät jag på riktigt. Tänk om fler fått höra det!

  Jag är enormt tacksam över att bo i ett land med så bra sjukvård, och jag tycker verkligen inte att akuten ska användas i stället för vårdcentralen, men jag önskar att fler läkare hade tiden(?) att se den trötta, rädda och ledsna föräldern också, och kanske ge lite själslig omvårdnad, när barnet är åtgärdat.

  1. Tack för att du tog dig tid att skriva! Din kommentar gav mig tankar som kanske leder till nya inlägg om föräldraomsorg. Du får träffa mig och Lina på bloggen framöver. Inte för att vi här kan ge dig råd om just dina barns sjukdomar, men mammaomsorg lovar vi att fortsätta med!

  2. Vad fint du skrev Linda, fick tårar i ögonen när jag tänkte på den oroliga mamman på akuten med sitt sjuka barn! Jag är också en lite orolig mamma men tänker att det är våra små och då åker man hellre in en gång för mycket, men visst är det väl jobbigt med ångest för hur man ska bli bemött när man är i upplösningstillstånd av oro liksom. Kram

  1. Nä, inga jättebra idéer. Tidigare, när de fysikaliska filtren utan nanopartiklar fanns trodde jag på dem. Nu finns ju bara med kemiska filter. Försöker hitta parfymfria, ofärgade, gärna sådana som är märkta med att de är för barn. Och gärna solskyddsfaktor 50 (absolut minst 25) Och alltid med UVA-skydd förstås. Solskyddskrämer är ju dyra, så jag brukar inte betala extra för flådiga märken. Brukar köpa på något apotek.

  2. Tack för tipset! Jag har snabbkollat sidan och den verkar seriös tycker jag. De har en bra genomgång av solkrämstester som jag ska titta på själv igen när det blir dags att köpa solkräm. Däremot finns det nog inget riktigt stöd för att 80% av solskadorna uppkommer under barndomen som de upprepar flera gånger. Bra praktiska tips, men en kanske något ångestökande sida om man läser allt på en gång…

 8. Jag saknar både här, i ”Min soltid” och på andra håll information om mörk hud och och hudcancer. Vita föräldrar till svarta barn gör så olika. Kanske just för att det är så svårt att hitta information. En del skyddar det svarta barnets hud lika bra som vita barns, andra använder inte solkräm alls. Så komplettera mycket gärna med råd till oss som har barn med mörk hud. Det syns tydligt att vårsolen tar och ger en mörkare hudton efter vinter och heltäckta kläder, men det är oerhört svårt att se om den mörka huden är bränd på motsvarande sätt som min hud blir röd.

 9. Hej! Tack för fantastiskt bra och informativ sida som dessutom har en schysst syn på barn (respektfull mot barn).
  Jag har en liten tjej som är ett knappt halvår gammal och funderar om det är bra att smörja in henne med solskydd med tanke på hur mycket hennes hud kan absorbera av skumma ämnen i krämerna. Självklart ska vi hålla henne i skuggan osv men ibland när det inte går samt händer och fötter när hon har sin uvdräkt.

  Dessutom undrar jag om ni skulle vilja skriva lite om att introducera eventuella allergener till liten bebis. Hennes pappa hade en mängd allergier som barn och har kvar en del nu. Jag vet inte hur jag ska göra med tex nötter ägg osv. På BVC får jag fantastiskt svamliga svar som förändras varje gång jag frågar om detta.

  Tack för hjälpen!

  1. En bebis som är kring ett halvår skulle jag hålla i skuggan. Använda vanliga kläder men ingen uv-dräkt. Om jag skulle bära barnet i stekande sol en längre tid kanske jag skulle smörja in händerna. Men de brukar gå att skugga.

   Möjligen skulle jag köpa en uv-dräkt om barnet visade sig vara en riktig badfisk som ville plaska i vattnet i timtal. Men hellre ett stort parasoll över badbaljan eller i strandkanten.

 10. Vill tipsa om strålsäkerhetsmyndighetens fina app: Min Soltid. Här kan man med hjälp av UV-index enkelt beräkna hur lång tid man kan vara ute utan skyddande kläder eller solkräm, utan att bli röd. UV-index är ett värde som visar styrkan av den skadliga delen av solens UV-strålning. En bra regel är att undvika solen när den är som starkast (kl 11–15). Det finns dessutom mycket bra information och
  Vill tipsa om strålsäkerhetsmyndighetens fina app: Min Soltid. Här kan man med hjälp av UV-index enkelt beräkna hur lång tid man kan vara ute utan skyddande kläder eller solkräm, utan att bli röd. UV-index är ett värde som visar styrkan av den skadliga delen av solens UV-strålning. Det bästa skyddet är att undvika solen när den är som starkast (kl 11–15). Appen har dessutom mycket bra information och solråd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *