Att orka vara kärleksfull mot sig själv

Jag har fått ett så fantastiskt gensvar på inlägget om hur man ska orka vara kärleksfull när barnet hostar hela natten, så jag tänkte spinna vidare lite på samma tema.

När jag har varit gravid har jag upplevt att ju längre jag gått i graviditeten, desto mer har mitt mentala fokus koncentrerats kring mitt väntade barn. Barnet, barnet och barnets behov. Jag har läst om barn, pratat om barn och knarkat föräldraforum.

När mina barn varit nyfödda har jag dykt ner i deras behov och följt deras önskningar, ammat, burit, vyssjat och smekt. För mig har det här gått ”av sig själv”. Jag har vänner och träffar föräldrar i jobbet där den här djupdykningen i barnets behov inte går så lätt som den gick för mig. Jag tror det är bra och friskt att göra så här, när barnet är nyfött. Det hjälper till i att skapa en trygg och nära relation till barnet, och skänker mycket glädje.

Men ingen människa mår bra av att fokusera enbart på en annan människas behov alltför länge. I takt med att barnet blir större behöver förälderns egna behov återupptäckas och prioriteras. För mig har det här varit svårt. Jag hade under många år fokuserat så mycket på barnens behov att jag för ett år sedan inte hade någon aning om vilka mina egna behov var, eller om jag hade några.

Jag märkte att jag inte orkade vara så kärleksfull och tålmodig som jag ville mot barnen. Inte mot min man heller för den delen. Under det senaste året har jag fått återupptäcka och prioritera mina egna behov. Jag är så glad att jag gjort det!

När jag låter mina egna behov ta plats i mitt liv får jag då mycket mer tålamod att ta hand om barnen. Nu orkar jag oftast vara så kärleksfull som jag vill mot barnen. Om jag inte orkar lyssnar jag på den känslan. Funderar på vilka av mina egna behov som inte blivit uppfyllda de senaste dagarna.

Jag försöker vara lika kärleksfull mot mig själv som jag är mot mina barn. För om de förtjänar det, varför skulle inte jag göra det?

Mitt djupast menade råd till er är alltså: när ni känner att ni inte orkar vara så kärleksfulla och tålmodiga mot era barn som de förtjänar: lyssna på kroppen! Ge era egna behov den plats de behöver! Är det svårt: be om hjälp. BVC-sköterskan eller BVC-psykologen eller vårdcentralskuratorn kan hjälpa dig!

Det här hade varit så mycket svårare för mig om jag inte hade haft andra som tar hand om mina barn regelbundet. Min fantastiske man. Deras underbara förslkolepedagoger. Deras farmor och farfar och faster och hennes G. Deras kompisars föräldrar. Tack!

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

5 reaktioner på ”Att orka vara kärleksfull mot sig själv

 1. Hej! Hur är man kärleksfull och tålmodig mot sin man? Känner att han få ta mycket av min frustration, brist på egentid, sömnbristhumör osv, det senaste året sen vår dotter kom. Har vid något tillfällen sökt hjälp på Bvc, men avbokat i sista stund – vill inte klaga, andra verkar så stabila.. Några goda tips?! Tack för en super bra blogg!!

  1. Våga prata med honom om hur du mår! Och sök hjälp på BVC. Du är inte en belastning för BVC, de är till för att hjälpa dig orka vara en bra mamma.

   Irritation kan bero på ojämlikhet i hemarbetet och förhållandet. Det kan också bero på trötthet, depression eller en kombination. Inte sällan är en kombination av hjälp för föräldrarna enskilt och i par (parterapi/familjerådgivning) utmärkt.

   Kram och lycka till!

  2. Vi hade ett samtal igår, det gick bra vilket det brukar när vi väl sätter oss ner. Men det är alltid jag som tar upp problemen.. Idag ringde jag psykosocialaenheten på vårdcentralen. Kö på ca 4 mån.. Tänkte att mina problem inte bara har med föräldraskapet att göra så Bvc kanske är fel plats?! Men på VC för de journal över besöken, det gör de väl inte på Bvc?!

   1. Vad bra att du ringde! Kontakta BVC också. Kanske kan du få hjälp där till en början och eventuellt fortsätta på vc när väntetiden gått? Eller fortsätta på BVC. Var aktiv och sök hjälp överallt. När du hittat något som känns bra: fortsätt där så länge du behöver. Om de vill skicka dig vidare efter ett tag så får det vara på deras initiativ.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *