Att smitta barn med vattkoppor med flit – om vattkoppspartyn

En läsare frågade mig vad jag tycker om att utsätta sina barn för vattkoppsmitta med flit genom att ordna ett vattkoppsparty. Jag tycker inte om det! En förälders uppgift är att ta hand om sitt barn och göra det som står i ens makt för att barnet ska må så bra som det bara går. Att utsätta sitt barn för smitta av ett virus som i princip alltid orsakar obehag och i sällsynta fall orsakar allvarlig sjukdom är för mig inte en väl genomtänkt del av ett kärleksfullt föräldraskap.

Men kommer inte barnet få vattkoppor i alla fall?

Jo, mest sannolikt kommer barnet få vattkoppor i alla fall om du inte låter vaccinera det. Men det innebär inte för mig att det är rätt att med vilje utsätta barnet för smitta i alla fall.

Vad säger du, kan vattkoppor ge allvarlig sjukdom?

Ja. Störst risk för allvarlig sjukdom har människor med dåligt immunsförsvar, till exempel nyfödda barn vars mammor inte haft vattkoppor, barn eller vuxna som har medfödda fel i immunförsvaret eller får läkemedel som hämmar immunförsvaret.

Men även friska barn som inte längre är bebisar kan få komplikationer av vattkoppor. Den enda komplikationen som är riktigt vanlig är rikliga vattkoppor med bakterieinfektioner i kopporna. Det blir jättejobbigt för barnet och föräldrarna, men blir bra efter någon vecka med antibiotika. Vi har också regelbundet barn på barnsjukhuset (noga isolerade från andra barn för att inte smitta!) som har så mycket vattkoppor i munnen och magtarmkanalen att de inte klarar att dricka själva och behöver dropp.

Den vanligaste allvarliga komplikationen är en övergående lillhjärnsskada (akut postinfektiös cerebellär ataxi) som gör att barn får dålig koordination och balanssvårigheter. I svåra fall kan barnet inte gå alls. Som tur är går det nästan alltid över på två månader, men en del barn har kvarstående balanssvårigheter eller talsvårigheter. Den komplikationen drabbar en av 4000 vattkoppsinfekterade barn, så den är inte extremt sällsynt.

En till två av 100 000 vattkoppsinfekterade barn får en allvarlig hjärninfektion av vattkopporna med kramper och medvetandesänkning, den komplikationen kan liksom vattkoppslunginflammation vara livshotande.

Men är det inte bättre att få vattkoppor som barn än som vuxen?

Jo, det stämmer att risken för komplikationer är mindre om man får vattkoppor som barn än som vuxen eller tonåring. Om ditt barn inte har fått vattkoppor i säg 10-12-årsåldern tycker jag att du ska överväga att vaccinera barnet mot vattkoppor.

Det finns vattkoppsvaccin

Vattkoppsvaccinet innehåller försvagat vattkoppsvirus som ger en mycket lätt, ofta omärkbar vattkoppsinfektion. Man ger två doser och det kan ges från 12 månaders ålder. Det skall inte ges till gravida eller till människor med nedsatt immunförsvar. Vaccinet blev godkänt i USA först 1995 så man vet inte riktigt hur länge skyddet sitter i. I USA har man haft allmän vaccination mot vattkoppor sedan 1996, och där har dödsfallen i vattkoppor minskat från 100-150 per år till färre än 10 per år sedan de införde vaccinationen. De flesta dödsfallen där sker hos ovaccinerade. Antalet sjukhusvårdade för vattkoppor har minskat från 11 000 per år till 2 000 per år. Vaccinet är alltså mycket effektivt.

Men finns det inga risker med vaccinet då?

Jo, men mycket mindre risker, och mindre allvarliga risker än med vattkoppsinfektion. Det är vanligt med rodnad och svullnad där man sprutat in vaccinet, som går bort inom något dygn. Feber får 1 av 10 ungefär. En av 25 vaccinerade får en eller enstaka vattkoppor 2-3 veckor efter vaccinationen. Dessa vattkoppor smittar som regel inte. Feberkramper och lunginflammation är extremt ovanliga komplikationer av vaccinet.

En risk som diskuterats är om risken för bältros hos ovaccinerade skulle öka om barnen vaccinerades. Om hur det hänger ihop kan du läsa i inlägget om vattkoppsvaccin.

Varför vaccineras inte alla barn i Sverige om nu vaccinet är så bra?

Den frågan kommer att utredas av Folkhälsomyndigheten under hösten 2017. Då tar utredarna hänsyn till hälsan för hela befolkningen, och även statens kostnader för vaccinet och för sjukdomen. Sedan presenterar de ett förslag för regeringen som slutligen tar ställning till om vaccinet ska införas eller inte.

Hur gör jag om jag vill vaccinera mitt barn mot vattkoppor?

Vissa BVC vaccinerar mot att man betalar vaccinkostnaden. Fråga din BVC-sköterska. Annars kan du gå till en vaccinationsbyrå eller vårdcentral.

Läsa mer? Här hittar du fler inlägg om vattkoppor och vaccinationer

Vattkoppor hos bebisar och barn – om smitta, symtom, inkubationstid och vad som lindrar 

Fördelar och nackdelar med vattkoppsvaccin

Vaccin – bästa sättet att stärka ditt och ditt barns immunförsvar

Vad innehåller vaccin? Finns formaldehyd, aluminium eller kvicksilver i vaccin?

TBE vaccin (fästingvaccin) och skydd mot fästingar till bebisar och barn

Fördelar och nackdelar med rotavirusvaccin

Alla inlägg om vaccination hittar du här

Dela med dig!
 • 18
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  18
  Shares
Läs mer av Doktor Cecilia i Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund
I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

41 reaktioner på ”Att smitta barn med vattkoppor med flit – om vattkoppspartyn

 1. Hej. Jag valde att inte ”smitta” mina barn när andra hade det. Sen övervägde jag nyligen vaccination eftersom en av dem fyllt 10 och den andra 12 år, men då fick min man plötsligt bältros och smittan är ett faktum. Nu ångrar jag att jag inte lät dem bli smittade när de var små. Har läst lite om vaccinationen, som har funnits i vissa länder några år, men som jag förstod skriver vissa sajter att man vet inte säkert hur länge man har skyddet, om det tex blir så att man bara skjuter fram problemet och till slut får man sjukdomen på äldre dagar. Därför var jag tveksam till att vaccinera barnen. Jag själv fick vattkoppor vid 27 års ålder, nästan alla koppor satte sig i ansiktet, i hårbotten, några i ögat. Det var sannerligen det värsta jag varit med om. Mvh Elizabeth

 2. Hej!
  Hur lång tid efter vaccinationen tar det innan barnet har skydd mot smittan på dagis?
  Stort tack för er fantastiska hemsida!

 3. Tack för en bra blogg!
  Jag fick en utskällning på vaccinationscentrum för att jag ville vaccinera min fullt friske son. Det ska man inte göra sa sköterskan, och det kommer nog bara hålla tills han är 10år eller nåt sånt. (Han är 3 år nu) Bara barn som vistas nära barn som inte får bli sjuka menade hon. Det slutade med att jag inte vaccinerade då. Men jag vill gärna gå tillbaka och göra det, dels för att sonen ska slippa ha sjukdomen (ekonomiskt blir det ju ändå antagligen en vinst pga utebliven VAB, men det är inte det viktiga).
  Sköterskan menade också att man inte kan titta på USA (för att i framtiden få veta mer om hur lång verkningstid vaccinet har tänkte jag) för det behöver inte vara samma vaccin som man kan ta här, stämmer det, eller är det samma vaccin?
  Det har också gått vattkoppor på dagis ett par gånger utan att sonen har fått det. En gång fick han dock feber i en dag och sen två prickar runt munnen i ett par dagar (men det kan lika gärna varit eksem som han har runt munnen lite nu och då). Är det dumt att ta vaccin om man redan haft det? Efter hur lång tid börjar det vara verksamt?

  1. Visa gärna sjuksköterskan vårt inlägg om vattkoppsvaccin

   Det är samma vaccin som ges i USA som här. Om man är osäker på om barnet haft vattkoppor kan man be om ett blodprov på vårdcentralen som visar om barnet är immunt. Det är onödigt med vattkoppsvaccin om man är immun, men inte farligt.

 4. Hej! Nu går det vattkoppor på förskolan. Kan det vara farligt att vaccinera om sonen redan är smittad men ej fått symptom ännu? Tack på förhand!

  1. Nej, det kan inte vara farligt. Den enda risken man tar är att betala för vaccinet i onödan.

 5. Hej! Vi är nästan helt klara med beslutet att vaccinera våra två barn mot vattkoppor. Vi har en fråga som ingen har kunnat svara på, varken på vaccineringsmottagningen eller på BVC: Om vi vaccinerar vår dotter (18 mån), vad innebär det då för hennes eventuella framtida barn; kommer de att ha skydd från henne när de föds även om hon ”bara” är vaccinerad och ej haft sjukdomen ”på riktigt”? Dvs förs antikroppar över till fostret om mamman är vaccinerad, på samma sätt som om hon haft sjukdomen som barn?
  Stort tack för en suverän sida!
  Vänliga hälsningar
  Madeleine

  1. Principiellt sett för hon över antikroppar på samma sätt som om hon hade haft vattkoppor. Däremot kan man få lägre nivåer av antikroppar i blodet efter vaccination, vilket kan leda till lägre immunitetsnivåer för det nyfödda barnet. Å andra sidan kan man få höga nivåer av att ”boostra” skyddet mot vattkoppor genom att träffa någon med vattkoppor utan att bli sjuk, så i det enskilda fallet kan man inte veta hur höga nivåer hon kommer att ha just i slutet av en eventuell framtida graviditet.

  2. Hej!
   Kommentar till ovan:
   Jag tänker att om man som barn fått vattkoppsvaccin och senare i vuxen ålder planerar att bli gravid men är osäker på om man fortf har fullgod immunitet, finns väl möjlighet till att kontrollera sina nivåer av antikroppar via VC och om låga nivåer överväga påfyllnadsdos av vaccin?
   För övrigt- mkt bra sida!
   / Lovisa

 6. Hej! Hur är det om man har vattkoppor som spädbarn? Utvecklar man immunitet mot vattkoppor då? Har tvåmånaders bebis som precis har haft vattkoppor, och undrar om det nu är ”klart” med vattkoppor för hens del, eller om hen kan drabbas av vattkoppor igen? Har läst att spädbarn, om de drabbas, och förutsatt att mamman haft sjukdomen (vilket jag har)ofta får en lindrig version av vattkoppor. Gör ”lindrigheten” i sjukdomsförloppet hos spädbarn att de kan drabbas av vattkoppor igen? Tack för bra blogg!

  1. Principiellt sett utvecklar man immunitet mot vattkoppor även när man får det som spädbarn. Sedan finns det enstaka människor som får vattkoppor två gånger pga att immuniteten inte blev fullständig av någon anledning, men om det är större risk när man får första infektionen som spädbarn vet jag inte.

 7. Om man som förälder ej blir smittad av vattkoppor när ens egna barn är sjuka kan man då betrakta sig som immun även om man inte vet att man haft sjukdomen , eller är det möjligt att undgå att bli smittad vid en sådan exponering och sedan bli sjuk vid ett annat tillfälle ?

 8. Vi har en son på snart 6 månader som precis börjat återhämta sig från RS-bronkiolit (vi var inlagda i två dygn så att han fick inhalera adrenalin och koksalt). Han har en äldre bror på tre år som går på förskola. Nu har jag precis fått veta att det går vattkoppor på förskolan. Känner spontant att jag med alla medel skulle vilja undvika att minstingen får vattkoppor så nära på RS-infektionen – han har redan gått ner en del i vikt och inte hunnit hämta sig. Kan det hjälpa att vaccinera den äldre sonen nu? Om han redan är smittad, kan det vara skadligt att vaccinera vår äldre son? Hur tidigt kan man vaccineras?

  1. Ja, det kan hjälpa att vaccinera storasyskonet. Det är inte farligt att vaccinera om han redan fått sjukdomen. Vaccinet är godkänt från 1 års ålder.

 9. Först och främst vill jag tacka för en fantastiskt sida!
  Nu till min fundering! Hur vanligt är det att man får en mild variant av vattkoppor trots att barnet är vaccinerat? Vaccinerade mina båda barn för ca 1 1/2 år sedan och nu vid nyår så fick lillkillen (2 1/2 år nu) vad jag tror till 99,9% var vattkoppor. Precis innan julledigheten så var det nämligen ett flertal barn på hans förskola som fick det och det var små vattenfyllda blåsor som kliade, varav en satt i hårbotten på min son. Det var som jag nämnde en väldigt mild variant med ca 35 koppor totalt men som sagt hur vanligt är det att vaccinet inte fungerar? Eller kan det ha varit något annat trots allt?

  1. Det förekommer milda vattkoppor hos 5-10% av dem som vaccinerats med två doser vaccin.

 10. Jag tror inte att det är fel att utsätta sina barn för vattkoppor. De blir utsätta ändå, så det faktiskt spelar ingen roll om det var med flit eller inte. Föräldrarna gör inte det för att deras barn lider, men för att barnen lider mindre – för att hjälpa dem, faktiskt (skydd för livet, lindrigare när barnen är yngre, osv.). Jag har också läst om vaccinationen på CDCs websida och de säger att vaccinationen ger faktiskt inte skydd genom hela livet – även två doser – och även vaccinerade personer kan få ‘vilda’ vattkoppor. Om viruset i vaccinen är för svagt, så blir det väldigt litet skydd och man vet aldrig hur svagt var viruset man fick genom vaccinen. Det värsta är att man faktiskt inte vet hur länge skyddet fungerar – tänk bara att barnet blir en ung kvinna och får vattkoppor när hon blir gravid?!?! Sånt skulle man faktiskt vilja förebygga.

  Min dotter fick vattkoppor från dagis just nu och jag hoppas verkligen att det finns inga komplikationer, men jag är glad ändå för att hon är ung, men inte för ung och kommer ha livslång skydd. Jag har bjudit andra på hennes vattkoppor och en av mina vänner kommer snart med sin 1.5 årig dotter. Hon fortfarande går inte på dagis, så jag tror att det är det bästa läge att gå genom sjukan.

  BTW, jag har läst CDCs websida och man kan få bältros även om man blev vaccinerad. Det finns vaccination mot bältros men bara för dem som har redan haft vattkoppor. Vattkoppor tyvärr finns och det går inte att undvika dem. Hur som mycket vi vill, vi kan inte skydda våra barn från allt det svåra. (Svenska är mitt tredje språk, så förlåt för alla misstag).

 11. Hej !
  Min 3 åriga dotter fick vattkoppor och efter några dagar så fick blev kopporna infekterade och hon fick kraftig höftinfektion och höften fick akut opereras och hon blev inlagd på sjukhus 3 veckor och fick mycket smärtstillande och antibiotika intravenös , ortoped läkaren sa även att hon inte fick belasta benen på en månad vilket innebar att övertala 3 åring sitta i rullstol i en månad och senare fick hon antibiotika i 3 månader till och allt för att se att alla bakterier var helt borta .
  Så jag är livrädd för den sjukdomen och kommer vaccinera utan tvekan min 10 månaders flicka nu

 12. Julen är snart här och med släkten som ska komma, har vi nu fått veta att om de kommer så KAN de komma med vattkoppor. Deras yngsta har det på dagis o de andra två hade det som yngre. Vi tror inte att vår äldsta på över 2 år haft det, trots att det gått på dagis. Vår yngsta på snart 7 månader har inte haft det än.
  Enligt syrran så är det 21 dagar men då vet vi inte förrän efter dem åkt hem. Ser hur hela julen blir förstörd oavsett vattkoppor eller ej. God jul så att säga. 🙁
  Frågan är från när man räknar smittotillfället?! På dagis är det väl konstant till dess alla haft det och han kan lika väl bli smittad sista dagen på dagis innan jul också…? Eller hur räknar man det där?

  1. Precis så med smitta på dagis. Barnen kan bli smittade när som helst. Sedan tar det tre veckor från smitta till sjukdom och mest smittsam är man en till två dagar innan utslagen syns.

   Hur du och din syster ska planera jul måste ni lösa sinsemellan. I mina ögon är det rimligt hänsynstagande mellan människor att respektera önskemål om att inte bli utsatt för smitta. Å andra sidan är det väl inte rimligt att utestänga en familj från gemensamt julfirande om alla i familjen är friska.

   En möjlighet är ju också att vaccinera barnen mot vattkoppor. Gör man inte det ska de ju ändå få sjukdomen någon gång under barndomen (att bli vuxen utan att ha haft vattkoppor eller vara vaccinerad är inte att rekommendera.

 13. Intressant disskution, smittar man sitt barn med flit med vattkoppor så utsätter man sitt barn för att få bältros senare i livet vilket är en rätt smärtsam åkomma, eftersom viruset ligger kvar i kroppen och kan reaktiverats och då blir sjukdommen bärltros,eller Cecilia har jag fått det om bakfoten?

  1. Ja, fast risken för bältros får man ju oavsett om man smittats när föräldrarna ville det eller när det bara blev så. Vi vet inte ännu om vaccinet ger ökad eller minskad eller oförändrad risk för bältros.

 14. Mina barns kusin fick vattkoppsvaccin som sexåring pga att hennes syster hade en svår sjukdom och var infektionskänslig. Kusinen fick sen vattkoppor som tonåring. Det hade ett milt förlopp men det kan man ju inte veta att det berodde på vaccinet.

 15. Tack för dina välskrivna texter. En undran apropå vattkoppsvaccinet: Hjälper det om vaccinet tas efter smittotillfälle (men före sjukdomsutbrott förstås)?

 16. Hej. Jag tycker det finns en aspekt till. Smittar man sitt barn med vilje får man också ta ansvar för att barnet inte sprider smittan vidare på t ex dagis. Det smittar ju innan det brutit ut och har en rätt lång inkubationstid. Men hur många föräldrar är beredda på att vara hemma med ett friskt barn för att skydda andras? Inte många och då tycker jag det är egoistiskt att sprida smittan vidare bara för att man själv vill ha det gjort. Jag vet en familj som fick avstå från att gå på en nära anhörigs bröllop pga att någon i dagisgruppen varit på vattkoppsparty. Det räcker gott och väl med de smittor som ändå florerar på förskolan utan att nån medvetet ska lägga till en smitta.

  1. Tack, vilken klok kommentar! Precis så tänker jag också. Det kanske passar just den familjen att få vattkoppor, men för andra familjer kanske en smita kommer riktigt olägligt! Det pågår en sådan diskussion där jag bor just nu och jag har god lust att be alla som tänker hälsa på ett smittat barn att hålla sina barn hemma i sådär tre veckor…

 17. Du kan gå till vårdcentralen och be om ett blodprov för vattkoppsantikroppar. Det kan ju spela roll om du överväger vaccination om du inte har skydd.

 18. Kan jag som vuxen kolla upp på något sätt om jag hade vattkoppor? Enligt min mamma hade jag inte när jag var barn, men min man fick vattkoppor för några år sedan (det var riktigt jobbigt) och jag inte blev smittad. Kan det betyda att jag har immuniteten dvs jag haft vattkoppor tidigare?

 19. Jag kan inte riktigt förstå vad det skulle va för fel med att utsätta barnen för vattkoppsvirus som små. Dom kommer ju ändå att få det förr eller senare och då är det väl lika bra att dom får det som små och samtidigt allihopa.

  Jobbar som barnläkare med bakgrund på infektion och håller med dig i övrigt. Barn som vistas i samhället och på förskola blir ju smittade förr eller senare. Varför då inte se till att dom smittas samtidigt? Immunitetens varaktighet blir väl ändå bättre vid egen genomgången sjukdom än efter vaccination i alla fall enligt dom studier jag har läst. Inte kul att tappa immuniteten i vuxen ålder speciellt inte som kvinna med risk för att bli smittad som höggravid…

  1. Hej Doktor Molly!
   Kul med en välgenomtänkt kommentar som tycker annorlunda! Att jag inte gillar att man utsätter barn för vattkoppssmitta med mening är faktiskt ett rent moraliskt ställningstagande. Som jag skriver här ovanför så gillar jag inte idén med att utsätta barnet för ett virus som plågar de flesta och har risk att vara farligt med mening. Att smitta alla sina barn samtidigt är ju ett annat sätt att göra det ”lite lättare för sig” än att vaccinera. Kanske det är därför det är poppis?

   Utifrån vad jag har läst verkar det helt klart att 1-dosvaccination inte ger tillräckligt långtidsskydd, men att tvådosvaccination (som nu rekommenderas) verkar ge bra långtidsskydd åtminstone mot allvarlig sjukdom. Men vad som händer efter riktigt många decennier vet vi ju inte eftersom vaccinet inte funnits så länge.

 20. Tack Cecilia för att du tar upp alternativet vaccination! Vi valde att vaccinera våra tvillingar, delvis för att den ene har ett besvärligt eksem som varken jag eller barnläkaren trodde på ihop med vattisar och dels för att jag har egna minnen av en rätt besvärlig vattkoppsrunda. Det var inget jag ville att barnen skulle utsättas för, helt enkelt!

  Men så mycket skit vi har fått för det! Det verkar vara en hel del föräldrar som tycker att vi ”gjort det lätt” för oss genom att vaccinera. Att barn minsann SKA ha barnsjukdomar, alldeles oavsett riskerna. Att vi på något sätt försöker smita från vårt föräldraansvar (och vattkopps-VAB..). Vi har hört alla varianter!

  Så tack för ett sakligt inlägg om vattkoppor, smitta och vaccin! 🙂

  1. Jag blir ledsen av att höra om människor som tycker att det är en bra idé att kritisera föräldrar för deras val i barnens uppfostran och vård. Oavsett om det gäller vaccin, mat, kläder, förskola, vadsomhelst. Och att det skulle vara fel att göra det lätt för sig? Det tycker inte jag!

  2. Tack för att du lyfter upp detta! Vi har själva valt att vaccinera vår äldsta, främst pga att hon pillade sönder alla små sår på kroppen och vi såg framför oss hur det kunde bli med vattkoppor. Förstår heller inte det här med vattkoppspartyn, jag skulle aldrig medvetet kunna utsätta mina barn för det, känns väldigt udda. Samtidigt med den inkubationstiden som är så utsätter de som går på dessa andra barn för sjukdomen i större utsträckning än om de inte gjorde det. Vi kommer att vaccinera barn nummer2 innan hon börjar på dagis.

 21. Jag har en fråga. Om mamman har haft vattenkoppor – hur länge har ett spädbarn då viss immunitet? Eller har det inte det alls? Väldigt bra information ovan!

  1. Mammans skyddande antikroppar mot vattkoppor överförs till barnet via moderkakan under sista delen av graviditeten. Det är olika hur hög nivå av skyddande antikroppar mammor som tidigare haft vattkoppor har, och hur mycket antikroppar som förs över bestäms av hur mycket antikroppar mamman har. Antikropparna bryts sedan sakta ned i kroppen, så vid 3-4 månaders ålder har de flesta barn omätbara nivåer av mammaantikroppar mot vattkoppor och vid 6 månaders ålder hade i en studie inga barn mätbara antikroppar mot vattkoppor. Ju högre nivå av antikroppar ett barn har, desto bättre skydd mot vattkoppor och allvarliga vattkoppskomplikationer. Gick det att förstå?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.