Lyssna på mammorna som fött barn!

Heja förlossningsbarnmorskorna och heja chefen på Karolinskas förlossning Marianne van Rooijen som i DN idag visade att hon stödjer barnmorskornas kamp helhjärtat! Det är som hon säger en politisk fråga och jag väntar på den första politikern som visar att den här frågan är viktig för henne eller honom.

Flera modiga kvinnor har hört av sig till DN för att berätta om hur de blivit drabbade av den underfinansierade förlossningsvården. Jag är full av beundran inför er som bidrar med era personliga upplevelser för att få till en politisk förändring. Ankie, som blev hemskickad för att hon inte var tillräckligt öppen, och kom in igen krystandes, fick föda på ett mottagningsrum, utan möjlighet till övervakning av barnet eller till smärtlindring för henne.

– Efteråt i duschen brast allting, jag kände att jag aldrig mer ville skaffa barn. Jag var ett vrak och kände mig så ensam. Men efteråt förträngde jag allt, tänkte att jag fått ett friskt barn, vad ska jag gnälla över?

Kära, kära Ankie! Du har all rätt i världen att både gnälla, gråta och vara arg! Du har fått ett friskt barn, men du blev övergiven av vårt samhälle i den stund när du hade behövt som mest stöd. Du fick inte den vård du borde ha haft rätt till. All heder till den barnmorska som tog sitt personliga ansvar och ringde upp dig dag efter dag och hjälpte dig att komma till auroramottagningen för samtal.

Jag vill höra något från politikerna! Filippa Reinfeldt, hur många fler ska behöva föda som Ankie innan du gör någonting?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *