Vårda ditt språk!

Språk är makt. Vad vi kallar något bestämmer vad vi tänker om det, hur vi behandlar det. Vad tänker ni på när jag kallar en blomma förgätmigej? Vilka associationer får ni? Om jag i stället kallar samma blomma ogräs, vad tänker ni då? Visst spelar det roll vilka ord vi väljer.

Varför skriver nu jag om det på en blogg om barn och hälsa? Jo, jag skriver om det eftersom det spelar roll vilka ord vi använder när vi talar om våra barn. Om oss själva också, och om andras barn, men nu skriver jag om orden vi använder för att beskriva våra barn.

Vad blev du kallad när du var liten?

Jag blev kallad kräsen, och envis. Ibland duktig. Kompisar blev kallade bråkiga, eller tjatiga. Ibland påhittiga.

Hur kändes det att bli kallad olika saker?

Kräsen kändes förfärligt att bli kallad. Jag kände att det var fel på mig, fel på min mun, att jag inte klarade av det jag förväntades klara av (att uppskatta sylt, äggula eller rödbetor). Att sätta i mig all mat som ställdes framför mig på bordet. Envis var inte heller så bra, då var jag ju jobbig, det förstod jag. Samtidigt var jag i hemlighet lite stolt över den där envisheten, den ledde ju helt klart till att jag klarade av saker och fick som jag ville. Duktig var en belöning att bli kallad. Absolut.

Hur kändes det för dig att bli kallad det du blev kallad?

Vad kallar du dina barn?

Ja, vad kallar du dina barn egentligen? När du är glad och när du är arg? Kallar du dem för envisa bråkstakar, eller kallar du dem för dina små hjärtegryn? Fundera på det, och skriv gärna upp en lista för dig själv.

Hur känns de orden?

Hur känns orden du kallar dina barn? Snälla? Dumma? Begränsande? Beskrivande?

Vill du byta ord?

Det häftiga med ordens makt är att vi kan byta ord. Vi kan byta orden som ger bilden av ett jobbigt barn mot sådana som ger bilden av ett barn med möjligheter.

Prova att byta envis mot viljestark. Kräsen mot noga med hur maten smakar. Bråkstake mot barn. Hopplös mot energisk, påhittig eller vad du nu egentligen tycker beskriver ditt barn.

Om du har svårt att hitta ett snällare ord kan vi säkert hjälpas åt i kommentarsfältet här nedanför, eller vad säger ni?

Snälla ord ger snälla tankar

Använder du negativa ord om ditt barn? Prova att byta! Se vad som händer med dina och barnets tankar, dina och barnets beteenden. Använder du negativa ord om dig själv, byt ut dem också!

24 reaktioner på ”Vårda ditt språk!

 1. Åh, så himla klokt.

  Jag har några vänner som har en väldigt… energisk fyraåring. Han beskrivs ofta som lite galen, dumdristig, vild osv. Så han hör. Jag har tänkt en del på huruvida det kanske förstärker beteendet. Om man alltid får höra att man är ”bråkstaken”, ja då blir det ju ens identitet och man har något att leva upp till. Sen har han ju massa andra härliga egenskaper som ofta hamnar i skymundan av det här ganska vilda.

  Men jag ska tänka mer på vad jag säger om mitt barn också. En sak jag funderat på är det här med blyghet. Det behöver ju absolut inte vara negativt att vara blyg, men ordet har fått en sådan stämpel i ett samhälle där man ska vara utåtriktad och orädd. Så vad kan jag använda för ord i stället för blyg? Någon som har tips?

 2. Bra inlägg!
  Själv har jag länge letar efter ett annat ord för ”blyg” som inte är så laddat som det ordet är.
  (Jag skriver laddat för det är inte nödvändigtvis
  ett negativt laddat ord för alla, har jag förstått.)
  Försiktig, reserverad, integritet… Jag tycker inte riktigt att något av dem funkar.

 3. Vi resonerar mycket kring detta hemma, även om hur man pratar om sig själv och andra. Busråtta är något min 3-åring mest verkar vara stolt över att bli kallad, vilket vi uppmuntrar- i alla fall till en viss del!
  Jag har också tänkt mycket på detta med hur jag uppfattar mina barn olika beroende på vad de har för kläder på sig, vilket känns helt sjukt! Klädd i mörka ”tråkiga” kläder uppfattar jag mitt eget barn (!) som mer arg, envis och bångstyrig mot när barnet har färgglada och ”roliga” kläder. Då tänker jag att beteendet är mer ”sött”. Det gör mig mörkrädd att veta att jag är så utseendefixerad trots att jag verkligen inte vill vara det!

 4. Lite OT, men det dyker upp länkar i texten till diverse oseriösa sidor när jag läser. Olika ord är understrukna och länkade till lotterier eller datingsidor. Är det något knas med nya bloggen, eller är det min browser? Har aldrig haft problemet med er gamla blogg, eller någon annan sida jag läser.

  1. Låter som att det är något knas med din browser eller liknande, för jag ser inga länkar när jag läser här. Utom de som är tydligt markerade och hänvisade till av bloggförfattaren. Har du kanske fått något konstigt litet virus?

  2. Det har inget med sidan att göra, utan du har fått ett så kalla ”tillägg”, troligtvis via något program du har laddat ned. Håll musen över länkarna, kolla vilken sida de pekar mot, googla namnet på sidan och du kommer att få tips på hur du får bort det.

 5. Angående blyg så använder jag det ofta om min son, men jag säger nästan alltid också ”det är helt okej, man FÅR vara blyg” för så tycker jag. Jag var själv blyg som barn, och tyckte att det var jobbigt när det kommenterades, men om nån hade sagt till mig att det var helt okej, så hade jag nog kunnat ta det mer med ro.

 6. Jag tycker ‘fundersam’ kan fungera istället för blyg i vissa lägen. T.ex nat min 4-åring träffar nya människor då blir hon verkligen det en stund. Kollar läget och reflekterar över det liksom. Just när man träffar nya människor är en ju situation då många barn blir kallade blyga. Efter en stund (lång eller kort) när hon funderat klart så är hon pratsam och som vanligt. Att fundera tycker jag är något positivt. Därför hoppas jag att det inte är negativt att vara ‘fundersam’ i vissa situationer. Vad tycker ni?

 7. Fundersam är bra för blyg, men också avvaktande, att man har integritet osv.
  Att vara blyg handlar om hur man
  Möter något nytt och då reagerar vi alla på olika sätt i olika situationer. Att fundera, vänta in och reflektera är bra egenskaper 🙂 fram för dessa! 🙂

  1. Min son gillar att träffa nya personer lite i taget (blyg?). Kanske kan det hjälpa att fokusera på vad barnet gillar istället för på vad hen inte tycker om?

 8. Väldigt bra inlägg. Själv hittade jag en hel lista med massor av positiva ord att kalla våra barn istället för de ”vanliga” negativa (jag har översatt den från engelska, så alla ord kanske inte är helt klockrena, men nästan). Jag har satt upp listan på kylskåpet, kanon när man ibland glömmer bort de där positiva orden i stundens hetta… 🙂

  Först är det negativa ordet, följt av ett mer positivt

  dominerande  –  framtida ledare
  distraherad, lyssnar inte –   nyfiken, uppmärksam, lyhörd (på det andra…)
  vild, slutar aldrig –  energisk, full av liv, flitig, arbetsam
  motståndig  – fokuserad
  gnällig  – uttrycksfull
  negativ  – analytisk
  hänsynslös, oaktsam  – äventyrlig
  tjatar, stör och gör annat som gör en galen för att få vad h*n vill –  argumenterar intelligent för att få vad h*n vill
  debattlysten, krävande –   ihärdig
  kräsen – selektiv, utväljande
  rebellisk, upprorisk –  självständig
  manipulativ  –  karismatisk, övertygande
  överväldigande  – stark, mäktig, kraftfull
  envis – målorienterad, ihärdig, driven
  tunnhudad, blödig  – känslig, mottaglig, lyhörd
  farligt kicksökande beteende –  tycker om att lära sig saker, utforska, prova nya saker
  högljudd, stojande  – entusiastisk, lustfylld
  explosiv  – dramatisk, spektakulär

  ANDRA POSITIVA ORD
  ambitiös, konstnärlig, uppmärksam, omsorgsfull, autentisk, modig, smart, snillrik, skarptänkt, fyndig, fiffig, skicklig, omtänksam, glad, munter, mysig, uppmuntrande, medkännande, driven, självsäker, modig, kreativ, nyfiken, härlig, underbar, pålitlig, beslutsam, dedikerad, uppmuntrande, underhållande, entusiastisk, utforskande, uttrycksfull, trogen, vänlig, snäll, rolig, generös, genuin, genial, varsam, givmild, charmerande, hjälpsam, ärlig, hoppfull, humoristisk, intelligent, intressant, glädjefull, kärleksfull, motiverad, optimistisk, orginell, utåtriktad, enastående, tålmodig, fridfull, positiv, ihärdig, pålitlig, uppfinningsrik, respektfull, ansvarsfull, osjälvisk, sensitiv, ärlig, social, spontan, stark, tacksam, betrodd, förstående, unik

 9. Jag tycker försiktig/ integritet är bra synonymer till blyg. Integritet kan ju både yttra sig som blyghet eller bestämdhet. I min unges fall är det mest bestämdhet 🙂

  En annan viktig sak, iaf för mig, är att (inspirerad av Jesper Juul) inte prata om ”trots” eller den fas som min 2,5åring befinner sig i som ”trotsålder” eftersom det implicerar en obehaglig syn på dessa faser som något barnet gör av elakhet eller obetänksamhet. Jag tycker ordet ”självständighetsfas” är bättre och dessutom fungerar mer konstruktivt när jag försöker hantera henoms ( för mig ibland obegripliga) utbrott. Det är inte alltid jag klarar av att tänka konstruktivt, trött förälder som jag är, men när jag påminner mig om att det som verkar dumt/trotsigt för mig förmodligen är ett sätt för mitt barn att utvidga sin integritet och självständighet har jag märkt att jag orkar bemöta henom mycket bättre.

  För mitt barns starka integritet, envishet och självständighet är ju något jag älskar och är stolt över, vilket jag får påminna mig om de gånger dessa personlighetsdrag jobbar emot vad jag i stunden vill.

 10. Vågar vi lägga in lite genusperspektiv på det här också? Använder vi samma ord om flickor och pojkar? Får pojkar busa mer innan de blir busiga än vad flickor får? Dessutom spelar intonation och minspel också stor roll!

 11. Eller få pojkar busa minder? för de ÄR ju busiga liksom?

  Det viktiga i att tänka på orden vi använder är att vi som är så nära barnen i väldigt hög utsträckning bygger deras självbild med våra berättelser om dem. Det ligger inte bara i orden utan i hela den historia jag berättar om mitt bran. Så småningom kan barnet bygga om den där historien så att den passar. (Jag ser mig inte längre som lat, slarvig och långsam!) Men det tar tid och energi!

  Så jag har tänkt två saker, att den historia jag berättar om mitt barn sak vara så öppen som möjligt, att den ska ändras på om det behövs. Och att det ska vara en positiv historia, en berättelse om någon som är bra.

  Undar hur jag klarar av att hålla de målen egentligen? Ska gå hem och lyssna på mig själv..

 12. Hej!
  Jag har precis börjat läsa bloggen efter många påminnelser av en god vän. Ni tar upp många intressanta och viktiga ämnen på ett trevligt vis!

  Har en underbar son på 6 månader som är väldigt lugn och lättskött, nöjd med det mesta och tydlig med vad han vill. Eftersom han oftast inte syns eller hörs mer än med glädjebabbel (när han får sina basala behov tillgodosedda), beskrivs han ofta som ”snäll” av andra. Detta gör mig alltid lika upprörd! Jag tror säkert att mitt barn är ett snällt barn, men det är inte vad som avses när folk kallar honom för ”snäll”. Att välja den termen är att implikera att barn som har kolik, är rastlösa, högljudda eller dylikt skulle vara elaka (motsatsen till snäll). Detta är oftast inte vad folk vill säga, men innebörden finns där ändå.

  Vill uppmana er alla, att om ni skall kommentera ett lugnt och nöjt barn, använd dessa beskrivningar (eller liknande). Kalla dem gärna för snälla om det är vad ni avser, men kalla dem inte för ”snälla” för att de är lättskötta för föräldrarna, eller inte ”stör” omgivningen!

  Mvh
  Cecilia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *