Vi behöver fler vårdplatser för svårt sjuka barn!

Jag har skrivit om att förlossningsvården behöver mer resurser för att kunna bedriva en god vård. Det behöver vi i barnsjukvården också. Några kolleger till mig tog sig tid att skriva en utmärkt debattartikel om hur vår verklighet ser ut på barnsjukhuset under infektionssäsongen. Läs artikeln i dagens DN!

Många av er föräldrar har nog märkt av att barnakuterna är fulla så här års. Det blir långa väntetider och mycket smittor. Det har faktiskt varit en av drivkrafterna för mig med att starta den här bloggen: att lära ut hur föräldrar kan vårda barn hemma så att så få barn som möjligt behöver utsättas för den smittsamma och tröttsamma miljön på en barnakut. Jag har heller aldrig försökt dölja för föräldrar att barnakuten är överbefolkad.

Att vi inte ens har vårdplatser för att lägga in de barn vi vill, och ännu värre, att vi kan behöva ringa desperata samtal i timmar för att få tag på en intensivvårdsplats till ett barn som inte kan andas själv, är värre. Det är också något som jag inte skriver om i första taget, eftersom vi i princip alltid lyckas, så att barnen till slut får sin vårdplats. Jag vill på något sätt att så många föräldrar som möjligt ska ha tilltro till att om barnet blir svårt sjukt, så får det plats på sjukhus.

Vi hittar alltid en plats till de svårast sjuka barnen. Men till priset av att barn som är på gränsen till att vara svårt sjuka inte får plats. Att bebisar utan RS-infektion får ligga på angränsande rum som bebisar med RS-infektion med risk att bli smittade. Vi hittar till slut intensivvårdsplatser till de sjukaste barnen. Men det kan ta flera timmar, timmar som barnen får tillbringa på ett akutrum på akutmottagningen. Jag är inte stolt över det. Jag blir inte glad över att jag får betala mindre i skatt 2013 jämfört med 2012, när jag vet att bibehållen eller höjd skatt hade kunnat leda till att jag hade kunnat lägga in alla barn som behövt det på en gång, och att jag kunde vara säker på att inte behöva stå i fem timmar med ett extremt svårt sjukt barn på akutrummet i väntan på en intensivvårdsplats.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *