Bästa läsarna, vilka är ni?

Häromdagen hade jag och Lina en  lugn dag på barnakuten tillsammans. Det var få barn där så vi hade mycket tid att prata. Förstås pratade vi en del blogg och framtida bloggämnen och hur vi vill skriva bloggen och vad vi vill ha fram. Så inspirerande att vara två!

Vi har en lång lista med ämnen som ni önskat. Vi betar av den allt eftersom, och vissa inlägg, om skrubbsår och sol till exempel, väntar vi nog med till sommaren, när det känns mer aktuellt. Fortsätt önska ämnen! Vi märker också att ni uppskattar de inlägg vi skriver utifrån vår egen lust kanske mest av alla, så dem tänker vi fortsätta prioritera.

Om ni vill får ni gärna svara på några frågor i kommentarsfältet här nedanför. Vi är nyfikna på: Vilka är ni läsare? Bloggar ni själva? Varför läser ni bloggen? Vad uppskattar ni mest? Och minst?

Måste  bara säga än en gång: ni är alldeles fantastiska! All er klokskap, värme, och omsorg om era barn och er själva och oss och varandra som lyser igenom i era kommentarer är så härlig. Kram på er och glad påsk!

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Läs mer av Doktor Cecilia i Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund
I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

69 reaktioner på ”Bästa läsarna, vilka är ni?

 1. Hej!
  Stort tack för en givande blogg! Kort info om mig, forskande (naturvetenskap) småbarnsförälder i universitetsstad. F.n. föräldraledig (men forskar på ~10-20% för lite intellektuell stimulans). Två barn, en nyföding och en tvååring och mitt i karusellen känns det som för det mesta. Tycker att det har varit svårt efter båda barnen att ”landa” i parrelationen, men tror att vi nu börjar närma oss. Skulle gärna läsa lite mer om den biten! Gillar också ”svart-på-vitt”-faktan som ni ofta ger, till skillnad mot så mycket annat litteratur om små barn där det är mycket ”fluff”.

  Hälsningar, Anna

 2. Hej!
  Jag är BVC-sjuksköterska och tvåbarnsmor från Skåne. Jag tycker att Er blogg är fantastisk! Bra info, trevligt skrivet m.m. Har länge saknat en sådan blogg och ibland funderat på att starta en själv. Nu behöver jag inte det då denna finns. Tack för en bra blogg! Fortsätt så.

 3. Hittade hit via en kompis som liksom jag har svårt för alla myter och allt tyckande utan vetenskaplig grund som finns på nätet och nu är jag fast. Har ett behov att förstå varför något är på ett visst sätt och inte bara bli tillsagd att det är så. Det tycker jag att ni lyckas väldigt bra med! Gillar att ni ofta refererar till vetenskapliga studier så att man själv kan fördjupa sig. Tycker väldigt mycket om tonen på bloggen som är öppen och inkännande och att detta även går igen i de allra flesta av kommentarerna. Det gör att jag känner att jag skulle våga ställa en fråga som jag kanske tror att andra tycker är ovesäntlig eller ”dum” utan att riskera att bli påhoppad för det. Detta tror jag är väldigt viktigt då jag ofta upplever att vi föräldrar gärna vill hålla skenet uppe inför varandra och vara ”duktiga” hela tiden.

  Själv är jag mamma till en flicka som fyller 5 i slutet av sommaren och just nu är jag gravid med mitt andra barn. Det har tagit mig några år att känna mig bekväm i rollen som mamma, att hitta mina gränser och vad som är viktigt för mig. Nu trivs jag väldigt bra och älskar verkligen att få dela min dotters värld och funderingar.
  Något jag skulle uppskatta mycket är om ni kunde hitta en barnpsykolog som vill skriva på bloggen. Tycker ofta det är svårt att få bra information om barns mentala och psykiska utveckling. Min favoritbok under min dotters första år var ”Att växa och upptäcka världen” som jag tyckte var tydlig och knöt ihop kunskap om hjärnans utveckling med barnets utveckling av olika förmågor och hur jag som förälder kunde applicera det i lek osv. Har inte hittat liknande böcker för äldre barn. De flesta böcker på det ämne säger bara att så här är det och refererar inte till någon vetenskaplig fakta. Det gör mig skeptisk och jag undrar då ofta vilka grundvärderingar författarna har och hur det påverkar de råd de ger.
  Som forskarstuderande är jag mycket medveten om att det utgångsperspektiv man har påverkar vilka svar man får. Därför tycker jag det är viktigt med en tydlig avsändare som visar vilken kompetens man har för att uttala sig i ämnet. Nog därför jag gillar er blogg så mycket.

  Är otroligt imponerad av att ni hinner och orkar skriva en så bra blogg!

  1. Hej! Kul att få så uppskattande ord! Jag håller verkligen med om att ni läsare alla är snälla och vänliga mot varandra i kommentarsfältet, även när ni tycker olika. Jag och Lina är också överens om att om det någon gång kommer någon kommentar som innehåller ett påhopp eller liknande på en annan läsare så kommer vi inte att publicera det. Så du kan vara trygg med att skriva här. Barnpsykolog ligger på vår önskelista också och det kan allt hända att det kommer inlägg snart.

 4. Halkade in här via en länk från en annan blogg för ett tag sedan och är fast.
  Jag är tre barns mor, de äldsta är 4år och den yngsta är 1år (alla födda i januari). Bloggar om vår vardag sen tvillingarna var ca 4mån, mest då för att kunna gå tillbaka och minnas senare (och redan nu) hur det var då jag inte ens lyckats fylla i barnens babyalbum eller göra fotoalbum till dem (ett framtida projekt).
  Är glad att ha hittat till er då ni skriver tydligt och informativt om det man som förälder vill veta mer om.
  Upplever att man ofta får diffusa svar från vården om det ena och det andra och då är det skönt att kunna få reda på fakta och även vad ni som läkare OCH förälder anser om saker och ting.
  Själv är jag en person som försöker använda ”bondförnuftet” så att säga och nojjar mig inte så lät vad gäller barnen. I mångas ögon kan det verka konstigt då våra barn har rätt stor frihet, dvs vi vakar inte över dem som hökar. Det jag skulle mest ha behov av just nu är att veta hur man får barnen att vilja hjälpa till med tex plocka undan sina leksaker, utan mutor eller ”straff”. Och att få barnen att äta det som serveras (vägrar börja laga annan mat till någon i familjen så länge det inte handlar om allergi).
  Tack för all det arbete ni lägger ner på denna blogg!

  1. Hej! Kul att du hittat hit och uppskattar det vi skriver! Hur man får barnen att äta det som serveras vet jag inte riktigt faktiskt. Däremot har jag ganska mycket tankar om mat som finns samlade här. Kommer säkert mer matinlägg framöver. Tror att du kanske kommer att uppskatta en del av de inlägg vi planerar om makt i familjen, och hur vi ser på det. Det har med både att äta upp och att plocka undan och göra, och mutor och straff.

 5. Hej! Vill börja med att tacka för en underbar blogg… rolig, informativ och lätt att läsa.
  Jag är mamma till två pojkar, 8 och snart 3 år. Jag är även barnmorska/sjuksköterska som just nu jobbar på en akutmottagning och har vissa arbetspass barnansvar. Men jag saknar naturligtvis att vara på förlossningen, det är mitt mål att arbeta som förlossningsbarnmorska (med en liten dröm att även få vara lite på ambulansen som jag kommer ifrån). Det jag uppskattar med bloggen är främst att jag känner att jag får lite tips om hur man ska bemöta och lägga fram vissa saker till föräldrar som kommer och är oroliga för sina barn. Har även fått lite tips angående mina egna barn när det kommer till ”matkinket”. Tycker det är roligt att det inte bara är information rätt upp och ner.
  Kan inte komma på nått direkt som jag inte gillar med bloggen.
  Jag har försökt att komma igång att blogga själv någon gång men det rinner liksom ut i sanden…

 6. Hej Cecilia!

  Jag är mamma till en son på snart två år och jag ÄLSKAR din blogg! Mycket matnyttig och läsvärd information skriven på ett enkelt och tilltalande sätt. Jag gillar att du blandar rent ”läkarmässiga” ämnen såsom sjukdom etc med barnuppfostran.

  De ämnen som är aktuella för mig just nu och sojan gärna läser mer om är trots, säkerhet (hur gör man när barnet bara springer iväg i en stor folksamling/kastar sig upp och ner för möbler/vill vara med och laga mat vid den varma spisen) och språk (min son är tvåspråkig då jag är från Iran och pratar farsi med honom).

  Tack igen för en bra blogg och lycka till med era storslagna planer – jag tror på er!

 7. Jag är en nybakad ssk från Karlstad, jobbar på ortopedavdelning. Mamma till två små (just nu) trotsiga killar på 4 och 2 år. 😉
  Bloggar inte själv, men är en flitig läsare av denna blogg!

  Det jag uppskattar mest med bloggen är variationen som berör både nyblivna föräldrar och vi som har lite äldre barn. Dessutom att ni behandlar både små och stora, allvarliga och mer ”lätta” saker! Jag uppskattar också att jag lär mig så mycket, både privat och i yrket, genom bloggen. Att läsa andra läsares kommentar är något jag inte brukar lägga så stor vikt vid när jag läser bloggar, men i denn blogg tycker jag kommentarerna ger en helhet till en toppenblogg!

  Tack för att ni finns! 🙂

 8. Jag är en hyfsat nybliven tvåbarnsmamma (2 månader och två år år barnen) som har ett stort miljöintresse som jag även har som utgångspunkt i min egen blogg. Jag läser bloggen för att den känns seriös och ger mig ett extra kunnande. Vissa inlägg skummar jag bara då de inte ”behövs” just, men det är skönt att veta att jag kan gå tillbaka om det behövs. Ett inlägg som jag tyckte var extra bra var det om väntetiderna på akuten.

 9. Jag är ST-läkare i allmänmedicin och hittade hit för någon dag sedan. Tyckte väl att jag kände igen er båda från min senaste randning på barnakuten men då visste jag inte att ni bloggade. :)Tycker att konceptet är fantastiskt då det helt saknas bloggar i just detta ämne och som dessutom utövas av någon som har medicinsk kompetens. Blir ofta bestört när jag läser om allmänt tyckande och ibland tveksamma tips och råd på olika bloggar som inte har med barns hälsa att göra. Det ska bli intressant att följa eran blogg!

  1. Hej doktor Helene! Vad roligt att du hittade hit. Bidra gärna med gästblogginlägg om du vill!

 10. Hej!
  Jag är en 36-årig förstagångsmamma till en flicka på 10 månader som hittade hit för några veckor sedan, och har precis som alla andra dammsugit arkivet. Jag gillar den här bloggen så mycket för att den är en lugn och sansad röst bland alla råd som översvämmar internet. Det behövs en motvikt till platser som till exempel alla forum på föräldrasajter som är fulla av självutnämnda experter. Och det är så trevligt med en personlig ton, det blir lite torrt att läsa 1177 och vårdguiden i längden…
  Jag gillar mest att ni bygger upp ett arkiv med allt möjligt man kan undra som man kan återvända till när något blir aktuellt för just sitt eget barn. Den enda svagheten är att arkivet är lite svårt att hitta i. Borde finnas en sökfunktion! (Eller finns det, som jag missat…?)
  Och så kanske designen skulle kunna hottas upp lite…. 🙂

  1. Det finns en sökfunktion, tyvärr lite gömd. Längst ned till vänster på sidan. Designen har jag jobbat typ noll minuter med, tagit en färdig wordpress.com-design och lagt in en bild. Jag och Lina gör bloggen utan pengar inblandade och på tid som uppenbarar sig i vår vardag. Prioriterar skrivandet framför design. Om någon som är bra på att designa fina hemsidor/bloggar vill ansluta sig till vårt team är det bara att mejla och erbjuda sin hjälp.

 11. Hej! Jag är en förstagångsförälder från stockholm. Min bebis är fem månader, och jag är hemma och läser en himla massa om hur man GÖR med barn, kan inte sluta läsa på… Jag älskar hur du (nu ni) skriver. Sakligt, med källor och det känns som att jag kan lita på er. Samtidigt oftast intressant, så jag är fast! Jag bloggar inte själv. Mest uppskattar jag stilen, som sagt. Minst uppskattar jag att samma i lägg postas flera gånger, varför gör ni så? Eller är det min RSS-lösare som fått krupp?

  1. Det är inte meningen, men ibland undrar jag om det postas igen när någon av oss ändrar ett redan publicerat inlägg och uppdaterar det. Det är ju inte meningen att det ska postas igen bara för att vi har ändrat ett stavfel, eller faktafel. Knas. Om någon kan berätta hur man ändrar det med ett enkelt knapptryck är jag tacksam, mer felsökning än så mäktar åtminstone inte jag med.

  2. Det är tydligen så det ska fungera. Vad jag kunde hitta så borde man kunna undvika det genom att klicka på posten i backend och göra en full edit. Jag hittade någon som förklarade det ungefär så här:
   are you using the full post edit, the quick edit or a remote client? Postes edited though the full editor automatically are deselected for publish specifically to stop this happening.
   Sen om man kör via moilen eller så verkar man inte ha så mycket val. Men då vet jag att ni inte gör det med flit i alla fall!

 12. Hej!
  Jag läser till läkare och jobbar extra på barnavd som undersköterska. Jag fastnade för att det var en så trevlig ton i bloggen om så intressanta ämnen. I sommar ska jag vara läkarassistent på barnkliniken så lite är det för att förbereda mig för det också eftersom jag inte kommer ha läst barnkursen då. Jag tycker det är hemskt roligt när ni beskriver hur ni jobbar, men egentligen finns det nog inget inlägg som jag hittills inte varit intresserad av. Kanske kan ni se till att hamna högre upp på google? Jag har sökt på barnläkare, blogg osv i massa kombinationer utan att hitta er då jag hoppats på att en sådan här blogg fanns.
  Ser fram mot framtida inlägg! Tack för allt jobb ni lägger ner.

 13. Också jag vill tacka för en intressant, informativ och vetenskapligt baserad blogg. Det florerar så mycket kvasivetenskap i cyberrymden att jag ibland blir mörkrädd. Därför har jag särskilt uppskattat inläggen om vaccination, och även inläggen om hud – men allt det andra med.
  Jag bloggar som Cecilia summerar på http://cecilia.ekhemmanet.se och skriver t ex om barnalängtan, föräldraskap, adoption, författarskap och livsfunderingar. (Och det senaste året tröttsamt mycket om egen sjukdom…). Mina barn är stora i sammanhanget: sex och fjorton år, så jag läser gärna det som berör barn i alla åldrar. Ett önskeinlägg vore nåt som handlar om svarta barns hud. Hur vi håller gossens hud ”otorr” i vårt klimat utan att smörja dygnet runt 😉 och hur man läser av eksem och barnsjukdomar på brun hud. Jag har flera gånger trott att gossen fått vattkoppor utan att det har varit det (i alla fall inte tredje gången 😀 ). Svårt att hitta bilder som inte visar vit hud.

  Lycka till med er blogg och tack för ert härliga engagemang!
  /Cecilia

 14. Här finns en till mamma från Finland. Jag har 5 barn, de äldre är 16-7 år gamla och för en tid sen fick vi en underbar aftonstjärna 🙂
  Då jag för ca 4 år sen pratade med hälsosystern på mödrarådgivningen om vaccin, berättade jag för henne att en av orsakerna till att jag är glad att inte ha en baby är att vaccinfrågan är så svår för mig. Då visste jag inte att jag skulle stå i den situationen igen… Vaccinera eller ej…
  Under graviditeten har jag blivit bjuden på föreläsningar från sjukvården som är för vaccinering, men även på informationskvällar av vaccinmotståndare. Jag har valt att inte gå på någondera.
  Jag vill bilda mig en egen uppfattning och uppskattar blogginläggen om vaccin. Precis som finländaren ovan skrev är jag mycket intresserad av att veta hur tillsatsämnena påverkar barnet. Min hälsosyster (som är helt underbar och förstår hur svår frågan är för mig) påpekade att tex aluminium finns i kläder och tas upp av huden. Jag vet det och därför tvättas alla kläder minst 1 gång före de används, så att lite i alla fall går ur dem. Men det måste vara skillnad att spruta in det i kroppen eller äta/ha det mot huden? Har någon forskat i hur länge dessa kemikalier finns kvar i kroppen efter en vaccinering? Finns ”renare” vaccin som föräldrar själva kan bekosta? K-vitamin som finns i oral form tog vi åt vår baby, men finns något annat än rotavaccinet som oralt alternativ?
  Jag vill gärna veta mera om skillnaden mellan våra vanliga vacciner och svininfluensavaccinet.
  Migrän hos barn är något som jag också gärna läser om.
  Tack för en blogg med sakliga inlägg!

 15. Började läsa bloggen för ett par månader sedan, alldeles i början. Har läst varenda inlägg med stort intresse, älskar att lära mig nya saker. Jag har två barn, en bebis på 6-mån och ett förskolebarn på 2.5år. De allra flesta inläggen hittills har varit relevanta för mig. Instämmer med den läsare som skrev att hon känner sig mer kompetent som förälder efter att ha läst bloggen. Vissa av inläggen har jag läst flera gånger, ex den om hosta. Gillar att det är tydligt vad som är åsikter och vad som är fakta. Tack!

 16. Jag hittade er blogg nyligen och tycker den är väldigt informativ och bra. Jag har ett tag följt några alternativbloggar, så er blogg ger bra balans till dem 🙂
  Inlägget om hur mycket det är normalt att ett barn är sjukt är nog ett sånt som jag kommer att återvända till… Det är inte ovanligt att man på andra ställen (på internet eller i läkemedelsinformation) läser att man bör uppsöka läkare om man tex varit förkyld/haft andra besvär i mer än en vecka. Nåt som man tycker verkar onödigt, men som såklart gör en orolig och osäker.
  Det är två teman jag skulle önska att ni tar upp. Det första är allergier. Min son (3 år) tog pricktest nyligen och det visade sig att han är allergisk mot bl.a. pollen och hasselnötter. Vi har märkt att han varit tät i näsan, men han har inte haft några stora reaktioner. Hur ska man göra i en sån situation? Pollen kan man ju inte undvika, men hasselnötter kan man låta bli att äta. Men ofta står det på choklad att det kan innehålla nötter, då bör man väl även undvika choklad? Hur kan allergier utvecklas, kan man plötsligt få en kraftig reaktion även om man inte haft det tidigare?
  Det andra temat är cancer. Det händer tyvärr att barn får detta och jag undrar hur upptäcker man det i tid? Detta är ju sällan något man pratar om, just därför hade det varit bra med lite saklig information…
  Tack för en bra blogg!

 17. Jag följer bloggen regelbundet ända sedan första dagen (bloggar inte själv och begränsar gärna skärmtiden till det allra viktigaste – bland annat er blogg 🙂 ). En anledning till att jag fastnade omedelbart var att vi, bara några kvällar innan Cecilia startade bloggen, hade tagit taxi till Centrumakuten i Göteborg med en superförkyld och väldigt feberpåverkad 6-månadersbebis, utan annat resultat än att vi alla blev tröttare och faktiskt inte mindre oroliga heller. Om vi hade haft bligen att läsa den kvällen, skulle vi nog inte ha åkt in ”i onödan”. Och jag hade kunnat ställa tydligare frågor till den läkare som vi träffade, så att han kanske hade kunnat förklara sitt perspektiv bättre och fått oss att känna oss tryggare.

  Jag tipsar gärna vänner om bloggen och har med lust och nyfikenhet läst alla inlägg – OCH många av de intressanta diskussioner som följt i kommentarstrådarna. Det viktiga för mig är inte att ni skriver så att jag håller med (även om det ofta händer), utan att ni så generöst delar med er både av vetenskapsbaserad kunskap och egna tankar. Skillnaden är mycket tydlig.

  Det enda inlägg som fått mig att känna mig lite bekymrad var ”Mässling, påssjuka och röda hund del 1 – sjukdomarna”. För mig, som absolut tänkt vaccinera mitt barn när det blir tid för det, blev detta nästan lite skrämselpropaganda och jag fick tvångstankar eftersom mitt barn just då var förkylt, med ögoninflammation och lätt feber OCH när jag slog på P1 råkade de precis då rapportera om mässlingsutbrott i Uppsala, och diverse importfall… Först nu har jag slutat leta efter utslag och noja över febertoppar. Jag vill absolut INTE lägga skulden för min oro på ert inlägg, men tänker att om ni frågar mig (vilket ni ju faktiskt gör) så har jag mindre intresse av att läsa översikter om specifika sjukdomar och deras hemska förlopp, än av de mer generella eller för den delen mer specifika symptombilder, tips, trix och tankar som de flesta av inläggen berör. Hoppas jag lyckats göra mig förstådd…

  Jag läser bloggen för att tillägna mig kunskap och för att ta del av era tankar. Den fungerar för mig som ett komplement till BVC och 1177. Ni gör ett fantastiskt arbete (både här och i jobbet förstås). Tack för det!

 18. Hej!
  Jag är en 42årig 3barns mamma. Jag upskattar hur ni ta upp olika ämnen och gör det enkelt att förstår, utan att döma.
  Helt personligen, skulle jag tycker det var fantastiskt med en mer helheltsyn på behandlingar. Till exempel, i de flesta länder är behandlingar som kranial osteopi allmän accepterad och uppskattad, redan( kanske tom särskild) på nyfödda. Men jag respekterar om ni känner att det ligger utanför ert område.
  Om det är någonting jag kan stör mig lite på, så är det nog att (illafall i min tolkning) Dr Cecilias beskrivningar om familjelivet och mammarollen låter lite för perfekt. Som att tålamodet aldrig aldrig brister, barnen äter så minimal med godis och kakor, du vet alltid när du ska bestämma etc etc
  Nu kanske det är precis så. Men jag bli så stärkt av att läsa när folk skriver rakt ifrån hjärtat, att vi gör alla vårt bästa, och misslyckas rätt ofta. Och att ibland har vi ingen aning om det vi bestämma för de vi älskar mest, kommer att visa sig vara rätt eller fel. Det är då jag känner att jag behöver inte alltid vara supermamma, att den människan finns inte. Att vi alla kämpa med samma frågor.
  Tack för att ni ta er tiden att skriva och upplysa.

  1. Tack för din ärlighet! Jag ska tänka på hur jag framställer mitt eget familjeliv och min egen mammaroll. Hade det varit bättre att lämna den därhän? Har med det ibland eftersom jag tänker att bloggen blir mer läsvärd med ett personligt tilltal på så vis, men hade det blivit bättre utan?

  2. Tack för ditt svar. Personligen, så tycker jag att du blandar in ditt eget familjeliv är potentiellt väldigt berikande. Det jag tänker på är att med den här typen av bloggen, där dina läsare är först och främst föräldrar som vill inget annat än att göra det bästa vi kan för våra barn, har du redan en position av klok rådgivare(med all rätt!). Framstår du dessutom som ‘proffs’ även i mammarollen, då bli det lätt att du, även om du inte ber om det, få den stämpeln. Detta förstår jag är mina högst personliga funderingar, som kanske ingen annan delar. Dessutom, förstår jag att denna blogg är inte menad som ett utlopp för dina djupaste funderingar och känslor. Dit jag vill kommer är att om jag ska svarar rakt på om jag tycker du ska blandar in ditt eget familjeliv och erfarenheter, så svarar jag spontant: ja, gärna! Men det kanske törs att funderar extra mycket på vad du ‘vill’ med den biten. Hoppas det inte låter oartig. Som sagt, jag är jätteglad för att du/ni ta er tiden att skriva.

  3. Du låter inte alls oartig! Jag är tacksam över dina tankar om detta. Precis som du skriver är inte detta en blogg där jag delar med mig av sådant som är svårt för mig eller mina barn just nu. Däremot handlar ju många inlägg om sådant som kan vara svårt i föräldraskapet. En del av det har jag upplevt i mitt eget föräldraskap, en del inte. Och jag tänker inte berätta för er vad som är vad.

   Personlig, men inte privat försöker jag tänka, och så tänker jag jättemycket på att aldrig lämna ut mina barn i negativa situationer. En konsekvens av det blir förstås lätt en ”proffsmamma” eller kanske två framöver (med Lina).

 19. Jag är en en småbarnsmor 30+ som arbetar som sjuksköterska på en Barnklinik i en mindre stad. Jag tycker det är roligt att läsa dina inlägg samt läsa de frågor som föräldrarna har. Ibland önskar jag att alla föräldrar kunde ta reda på kunskap lite bättre innan de söker akut för att minska på ”flaskhalsen” på Barnakuten. Jag tror du bidrar en del med det. Jag gillade inlägget om vaccinationer för några veckor sedan samt hur du skriver om prioriterar på barnakuten, jag upplever att vi som ssk kan få mycket oförståelse för systemet. Tummen upp för dig!

  1. Jag vet att sjuksköterskorna på akuten ofta får ta merparten av föräldrars frustration och oro. Till alla som läser här: det är inte personalen på akutens fel att väntetiderna är långa – vi jobbar så hårt vi kan! Engagera dig politiskt eller kontakta dina lokala landstingspolitiker och framför dina åsikter – det är där de kan göra skillnad!

 20. Jag är mamma till 2,5 år gamla tvillingpojkar och ST i Allmänmedicin. Fick tips om Er blogg via en kollega och flera vänner samtidigt. Tycker om de medicinska artiklarna, bra översikter men inte ytliga. Det är svårt ibland att omsätta kunskapen man läst in till en vettig och begriplig förklaring för patienten, känner att jag kommer kunna lära mycket av er som hjälp med detta. Bloggar inte själv.

 21. Hej. Jag/vi använder er blogg som en kunskapsbas i vårt föräldraskap. Man undrar över ibland över saker o jag har fått svar på dem här.
  Ni skriver på ett väldigt klargörande sätt.
  Fortsätt med det.
  O ja vi har en blogg. Gillar ni barnbilder så välkommen till oss. http://www.ninpe.se

  1. Hej ovan kommentar blev inte så komplett som jag ville.
   Jag som kallas Ninpe heter Peter och min fru heter Nina.
   Vi har Emelie som är 16 månader.
   Jag gillar att fota och favoritobjektet är Emelie.
   Vi bor i Linköping och ingen av oss jobbar inom vården.
   Vårt föräldraskap kännetecknas av sunt förnuft och vi
   oroar oss inte så mycket i onödan utan vi tar en sak i taget.
   Känner att vi tre i familjen är en bra enhet.

 22. Hej!
  Nybliven norrländsk 2 barns mamma (2 veckor + 2½år) på 30 år. Gillar bloggen för att den är saklig och logisk. Känner igen mitt eget tankesätt i det ni skriver. Ser fram mot fler intressanta ämnen. Det bästa hitintills var inlägget om barn matvanor då min son äter i stort sett exakt som du skrev. Vissa dagar bara kolhydrater andra dagar bara proteiner, men under en hel vecka blir det jämnt.
  Glad påsk!

 23. Jag är grundskollärare och fyrabarnsmamma. Mina barn är mellan två månader och nio år. Jag gillar er blogg och tycker att det är intressant med hälso-och barnfrågor.

  Jag gillar mest era inlägg som handlar om rent medicinska frågor, och inte lika mycket de om föräldraskapet i övrigt. Det finns så många andra källor där det går att hitta diskussioner om barnuppfostran. Annars gillar jag den personliga tonen. 🙂

  I den mån jag saknar något i bloggen så kan jag ibland tycka att det är mycket fokus på de minsta barnen. Det hade varit roligt att läsa om skolbarn och ungdomar med. Kanske något om puberteten? En annan sak jag funderar över är större barn med astma (och för den delen andra tillstånd som kräver akutmedicin). Hur och när vågar man släppa ut sitt större barn att leka och cykla med astmamedicinen i fickan?

 24. Jag är aktiv bloggare själv och skriver mycket om föräldraskap och hälsa (men inte barns hälsa). Tycker att det är jätteskönt att läsa er blogg med så mycket kloka tips i lättläst och konkret format. Vill gärna läsa mer ”bakom kulisserna”-tänk och tips på hur allt kan funka smidigt i kontakten med vården.

  Min yngsta dotter fick bocaviruset (som RS) när hon var 2 månader och vi låg inne i en vecka efter en hemsk kväll på akuten + natt på barnintensiven. Är fortfarande lite ärrad efter den tiden eftersom jag knappt legat på sjukhus alls tidigare (bara 2 nätter under graviditeten när en bit av moderkakan släppte och började blöda). Men det känns bra att läsa mer om hur ni som läkare tänker och hur det kan funka smidigt. För det blev väldigt många läkarbesök och akutenbesök pga andningsbesvär halvåret efteråt och det är ju alltid jobbigt att komma in till akuten. Men nu mår hon bättre. 🙂

  Keep up the good work!

  1. Bakom kulisserna-erfarenheter delar jag gärna med mig av. Kan du precisera lite närmare vad du vill läsa om angående sjukvårdsituationer?

 25. Hej! Tack för en helt fantastisk blogg som känns väldigt seriös och genomtänkt samtidigt som den är lätt att förstå! Är mormor och extramormor till fyra små flickor och har läst med stort intresse! Hoppas ni orkar fortsätta ett bra tag för den här informationen behövs!
  Glad Påsk!!!

 26. Jag bor på Sicilien och är mamma på heltid till tvillingtjejer som snart blir ett och ett halvt år. Tidigare arbetade jag som reseledare, guide och hotellreceptionist, men dom närmaste åren blir det nog svårt att börja arbeta igen, eftersom tjejerna är prematura och dels har en del hälsoproblem med tillhörande läkarkontroller hit och dit, och dels går på fysioterapi 3 gånger var i veckan. Det gör mig i och för sig inget, jag trivs bra med att vara hemma med dom.
  Gillar bloggen kanske ännu mer än vad en mamma som bor i Sverige gör. Det är så stor skillnad på hur man ser på saker och ting här och hemma och i era inlägg får jag ofta bekräftat att mina ideer inte bara är något jag fått för mig, utan att det är helt okej att till exempel INTE ringa doktorn så fort barnen får lite feber till exempel (något som svärmor såklart vill att jag gör).
  Inläggen om vaccin var viktiga för mig, av anledningar som jag skrivit tidigare 🙂

 27. Jag bor i Finland och har en baby på 4 månader. Jag bloggar inte för tillfället. Jag läser bloggen för att veta hur jag ska göra om babyn blir sjuk. Själv har jag aldrig varit på sjukhus förutom då jag födde, använder inte smärtlindring utan tänker att smärtan är där av en orsak och vill i allmänhet sköta saker den naturliga vägen. Så jag är sådan som tänker att saker säkert inte är så farliga och antagligen skulle vänta för länge med att åka in. Min man är däremot lite hypokondrisk av sig och har massor med teorier om vad babyn lider av hela tiden. Så det jämnar väl ut sig… Jag uppskattar minst att man bara får en sida av saker här. Läkarsidan. Det är ju förstås förståeligt och man kan ju inte vänta sig annat, men synd ändå. Till exempel skriver du att ni ska skriva ett inlägg om sol, men jag kan tänka mig att ni inte tar upp problemet med giftigheten i solkrämer, cocktaileffekten o.s.v. Blev i alla fall besviken på inlägget om vacciner när där inte stod något om att vi inte vet hur alla tillsatsämnen i vacciner påverkar små barn och deras barn och barnbarn.

  1. Hej! Kul med läsare från Finland. Det kommer inlägg om tillsatser i vacciner och vad vi vet om hur det påverkar barnen. Håller också på att ta mig igenom WHO:s uppmärksammade rapport om kemikaliers påverkan på barns hormonsystem och det är verkligen ett hästjobb. Kan tänka mig att det intresserar dig?

 28. Jag är en barnlös 27-åring med barnlängtan, halkade in via Lady Dahmers blogg tror jag, och fastnade totalt. Har läst igenom alla inlägg från starten, och tycker speciellt om att jag får mina åsikter bekräftade =) Syftar då på informationen om onödiga akutbesök vid varje öroninflammation, feber osv. Har alltid varit intresserad av hälsofrågor så mycket av det ni skriver om har jag haft åtminstone ett hum om från tidigare, men mycket är också helt nytt, t.ex. frågor om amning, hostmediciner. Lite nytt om vaccinationer kom också upp, speciellt tyckte jag om att det var så lättförklarat, vilket gäller allt på den här sidan.

 29. Är mamma till en 9-årig pojke och jag gillar bloggen mycket. Jag tyckte inlägget om vikt var väldigt bra, eftersom min pojke börjat lägga på sig lite. Jag skulle gärna vilja läsa mer om huvudvärk hos barn.

  1. Kul att du gillar bloggen! Inlägg om huvudvärk är noterat på listan för framtida bloggposter.

 30. Jag är en blivande tvåbarnsmamma som avskyr att göra saker ”bara för att”, jag vill veta varför jag vaccinerar mitt barn, varför vissa får antibiotika vid öroninflammation och andra inte osv osv. Och det tycker jag att jag får här. Sen verkar ni båda ha ett i mina ögon sunt synsätt på det här med barn, ofta är det annars de mest extrema åsikterna som syns.
  Bloggar gör jag, men bara åt hunden… http://prinsessandana.blogspot.com om någon skulle vara nyfiken!

  1. Jag vill också alltid veta varför och håller med dig angående ”bara-för-att”-argument. Kul att du tycker att bloggen är en bra källa!

 31. Hej! Tack för att ni tar er tid till denna fantastiska blogg! Är själv relativt nybakad läkare och ännu mer nybakad förälder. Jag hittade bloggen efter ett tips från en gammal kursare och fastnade. Tycker att det finns mycket matnyttigt här, både för mig som förälder och son läkare. Hoppas att ni fortsätter!

 32. Undersköterska med en son på 2 snart 3 år och en son på snart 4 månader så är den här bloggen ett underbart smultronställe! Jag blev länkad hit av en väninna som visade sitt stöd till mig då jag inte ville åka på akuten när min son hade feber och ditt inlägg om feber som jag läste gav mig styrkan att hålla mig fast vid min åsikt. Det är väl en av de svåraste sakerna, man har en fast övertygelse om ens barn sen kommer alla andra som vet så mycket bättre (hur mina barn fungerar) och man blir lätt uppskrämd till akutresor fast barnen nog har det bättre hemma tills man kan få en tid på vårdcentralen, om det inte känns urakut så klart.
  Jag har en blogg där jag skriver om min viktnedgång, träning och kost. Jag började på 130 kg till mina 157 cm så jag vägde en hel del och nu har jag snart nått ett av mina delmål 70 kg, yay, men för mig är det här med att vara tvåbarnsmor och hitta tid till migsjälv lite svårt. Nu när yngste börjar bli lite större och jag mindre hönsig så kommer jag lämna barnen med fadern när han kommer hem efter jobbet, för jag saknar mitt gym! 😀
  Jag tycker överviktsfrågan är supersupersuper viktig, just för att det väcker så otroligt starka känslor och det på något sätt blivit tabu att prata om överviktsproblametiken, då speciellt när det kommer till ens egna barn. Tänk om min mamma fått ordentlig hjälp när jag var liten, kanske jag sluppit bli en 130 kilos klump, kan inte jag låta bli att tänka.
  För mig kan ni inte skriva tillräckligt om problemet.
  Sen vill jag tillägga att er entusiasm och den passion ni så tydligt har för våra sjuka barn är helt otrolig och jag är så glad och tacksam för att ni finns och bryr er om våra ungar! Och jag tycker ni ska flytta till Göteborg och jobba 😛 kramar

  1. Hej! Tack för all din uppskattning! (Och alla dina kommentarer!) Nä, någon återflytt till Göteborg blir det inte, men jag har lärt mig mycket av det jag kan av fantastiska Göteborgbarnläkare. De har det tufft på Drottning Silvia just nu och skulle behöva många föräldrar som strider för mer resurser till Göteborgsbarnen. Det är jätteroligt att se din blogg och se att det verkligen går att ändra ohälsosamma vanor till hälsosamma, även för dig som kommit in i vuxenlivet med stor övervikt och utan att ha lärt dig att ta hand om din kropp. Men du kan lära dina barn från start!

 33. Tack för all er kunskap!
  Jag är nybliven tvåbarnsmamma, flickorna är 4 månader och 4 år. Jag hittade hit efter tips av en vän och är så glad för det. Jag är den typen som har väldigt svårt för de ”käcka tips och råd” som florerar fritt på internet på sidor som familjeliv och andra. Jag vill veta om det jag läser har en vetenskaplig förankring eller om det bara är tyckande. Och det är svårt att veta kan jag säga som lekman! Men ni skriver så bra, lättförståeligt och tydligt att jag känner mig som en kompetentare och tryggare förälder. Och det tackar jag för! Jag gillar mest inläggen om vacciner och om amning (ovanligt med så omtänksamt och välgenomtänkt inlägg om amning på nätet) och minst…ingenting tror jag. 🙂 Tack snälla för att ni tar er tid och delar mer er av er kunskap!

  1. Tack för din kommentar. Fantastiskt bra om bloggen får dig att känna dig som en kompetentare förälder, det är nämligen precis vad vi strävar efter! Vi försöker att vara tydliga med vad som är faktabaserat och vad som är personliga åsikter. Säg till om den distinktionen blir otydlig!

 34. (Buhu jag hade just skrivit en jättelång kommentar och så precis när jag skulle posta så hade internet dött :C Nåja, jag får väl börja om igen.)
  Jag är en tjej på 20 år som studerar molekylärbiologi på universitetet (andra året på kandidatprogrammet).
  Jag halkade in här för att läsa ditt inlägg om hostmediciner, ville en källa för att de flesta VAR rätt verkningslösa för en diskussion med en vän, och sen blev jag visst kvar. 🙂 Läkemedel och sjukdomar är något som intresserar mig mycket och jag har en förhoppning om att jobba med forskning inom detta i framtiden (därför jag studerar det jag gör ungefär).
  Det jag gillar bäst med bloggen är just sådana inlägg som de om antibiotika, hostmediciner, vaccin osv.
  Det jag hittills gillat minst är inläggen om övervikt. Mest för att det gav mig känslan av att det ”viktigaste var att vara smal” och att man ”inte kunde bli för smal” om du hänger med på vad jag menar. Jag FÖRSTÅR att det inte ALLS var så det var menat, det var bara lite den känslan jag gick ifrån datorn med, och det kändes fel. Jag antar att det har att göra med att jag ägnar en del tid åt att vara moderator på en hemsida, där jag bland annat försöker förklara för (mestadels normalviktiga) barn att de Inte ska gå ner i vikt för att bli smala, och SÄRSKILT inte genom att svälta sig själva eller med diverse dieter. Jag brukar i huvudsak försöka förklara i stora drag vad som händer med kroppen i stora drag sådär (detta får ni Gärna skriva ett inlägg om) och främst av allt fråga dem Varför de vill gå ner i vikt. Samt försöka få dem att diskutera det hela med någon i sin omgivning. Men ja, nog om det, jag ville bara förklara orsaken till att inlägget om övervikt inte kändes så bra för mig. Även om jag som sagt logiskt sett förstår att det rörde sig om Överviktiga barn som Behövde gå ner i vikt, och inget annat.
  Jag bloggar själv, fast endast i en fotoblogg. Om du skulle vara intresserad av att se några av mina fotografier kan du kika på http://www.delokaliserad.blogg.se

  Tack för en bra blogg! 🙂

  1. Ps. Läste nu igenom inlägget och insåg att det lät som att ni skrivit att barn skulle svälta sig, det var absolut inte så jag menade. Det jag syftade på var att många av barnen (mellan 8 och 15 år) som jag pratar med försöker gå ner i vikt just så, vilket ju är Brutalt Fel.

  2. Jag har inte tänkt på att inlägget kommer att kunna läsas av äldre barn som själva har en viktnedgångsönskan, jag har varit så helt inriktad på stöd till föräldrar till förskolebarn. Jag ska definitivt arbeta om inlägget med det i åtanke, för självklart kommer även större barn med ätstörningar eller tendenser till sådana att kunna läsa inlägget själva.

  3. Hej! TACK för reflektionerna kring överviktsinläggen. Jätteviktigt att få veta att de kan upplevas så. Jag ska titta igen och se om jag kan ändra något i inlägget eller kanske skriva ett nytt med tanke på det du skrivit.

 35. En bonusmamma här, har läst bloggen i en månad ungefär och letar fram och tillbaka mellan ämnena i bloggen för att få lite mer ”kött på benen” jag har bott med mitt bonusbarn i 2 år och vi försöker tillsammans hemma att hitta de bästa lösningarna för barnet och diskuterar mycket om hur vi ska lösa framöver när det kommer småsyskon både hemma hos barnets mamma och hos oss. Upplever att många andra bloggar om barn får en hel drös med ”råd” och älskade inlägget om amning nyligen.
  Läser bloggen för tips och ideer, och få lite stöd som inlägget kring barn och vikt som är ett otroligt känsligt ämne, som ibland är svårt att ta upp när det gäller specifika barn, kanon att få er opartiska åsikt!

 36. Oh underbart med lite lugn på akuten! Jag jobbar som ST-läkare på barnklinik i Skåne. Just nu är jag dock föräldraledig med tredje barnet. Jag har bloggat sedan drygt 3 år om allt möjligt. Mycket om mina intressen som resor, mat och kläder. Men allra mest om livet som småbarnsmamma och läkare. Jag tycker att det är viktigt att min blogg får innehålla hjärta, hjärna och yta. Det ena behöver inte utesluta det andra i livet eller i bloggen.

  Jag tycker att ni gör ett häst-jobb som så metodiskt och lättförståeligt skriver om barnmedicin! Urbra! Kramar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *