Bebisar i värmen

Äntligen är sommarvärmen här, och har varit här någon vecka. En av våra trognaste läsare och kommentatorer, Ebba GD, som har en egen blogg där hon bland annat skriver om hur hon kämpar för att ge sina två små barn en hälsosammare start i livet än vad hon själv fick, ställde följande fråga:

Hallojs, en fråga ang barn och solen. Jag har en 5 månaders knöl nu som äter på flaska, min fråga är, vatten!? Ska jag ge ungen vatten? Han svettas något kopiöst. Jag vet att man säger att det är bättre med näringen osv i ersättningen. Så klart! Men samtidigt blir han väl inte lika mätt på vatten som ersättning och kanske kan dricka lite emellan maten?
Eller tänker jag snett och uppåner?

Först lite fakta:

Bebisar är dåliga på att reglera sin kroppstemperatur

Nyfödda är inte så bra på att reglera sin kroppstemperatur. De blir lätt nedkylda eller för varma om de inte är lagom klädda för årstiden. Ju större barnen blir, desto bättre fungerar deras värme- och kylsystem. En femmånaders är bättre på att reglera sin kroppstemperatur än en nyfödd.

Bebisar kyler ned sig genom att svettas

När bebisar blir för varma och behöver kyla ned sig svettas de. Ofta på huvudet, men också fötter, händer, rygg och hals är vanliga ställen som blir plaskvåta, inte minst i sömnen. När huden blir våt kyls kroppen ner en aning.

En svettig bebis kan alltså vara för varm

Eller den kan ha varit för varm innan den började att svettas i alla fall. (Vissa barn svettas dock varje gång de sover så örngottet blir plaskvått, om de så sover i bara blöja i ett 20 graders rum). Det är väldigt vanligt att klä bebisar för varmt i sommarvärmen. Inte sällan ser jag föräldrar med shorts, linne och solglasögon, som klätt på barnet body, blöja, byxor, strumpor, kofta, filt och en åkpåse inne i vagnen.

Att barnet ligger inne i vagnen är bra, det skuggar för solen, men om den är svart kan det bli väldigt varmt inne i den. Känn efter med handen! Känns det hett, fundera på att täcka över sufletten med en ljus babyfilt eller ett lakan. (Svart drar till sig värme medan vitt stöter den ifrån sig) Funderar du på att köpa barnvagn till en kommande sommarbebis: köp gärna en ljus!

Om det är 20-25 grader ute och du själv klär dig i kortärmat behöver en bebis inte ha mer än ett lager bomullskläder på sig. Se till att vagnen inte står i stekande sol en längre tid, då blir det supervarmt där (känn efter med handen igen!). Är det 25-30 grader i skuggan är det kortärmad body, eller bara blöja under tunt lakan som gäller för bebisen ute.

Om barnet mår bra och inte svettas kopiöst är det sannolikt lagom varmt klätt!

Hur vet man om bebisen får tillräckligt med vätska i värmen?

Om bebisen är lika pigg som vanligt, äter med kraft och kissar lika många lika tunga blöjor som vanligt har den fått tillräckligt med vätska. Börjar bebisen bli slö eller väldigt gnällig och inte orkar äta kan det vara tecken på att den är för varm eller har fått för lite vätska.

Fundera på vad som kan stämma för ditt barn. Om bebisen svettas mycket, och det är väldigt varmt, kanske bebisen är för varm. Gå då in i skuggan och ta av barnet kläderna. Försök amma barnet eller ge ersättning. Lägg det gärna hud mot hud med dig så hjälper din kropp till med att ge barnet rätt temperatur. Använd gärna en bordsfläkt om det är olidligt varmt även inomhus.

Om bebisen kissat mycket mindre än vanligt och är trött och slö kan det vara vätskebristen som är problemet. Gå då också till ett skuggigt ställe eller inomhus i ett svalt rum. Även nu är det amning eller ersättning som gäller. Är bebisen så slö att den inte riktigt orkar suga så truga den. Lägg den gärna hud mot hud på ditt bröst. Det brukar kunna göra slöa bebisar lite sugvilliga, och gör att de sparar energi. Somnar bebisen ifrån efter några sugtag, nyp den lite i handen eller foten och se om den kommer igång igen.

Om bebisen inte börjar äta och piggnar till efter någon timmes försök är det dags att åka till barnakuten. Barnet kan behöva sond för att få i sig vätska. Det kan också vara så att slöheten och sugoviljan beror på en infektion som behöver behandlas på sjukhus.

Ska bebisar dricka vatten i värmen?

Bebisar under tre månader bör du inte ge vatten, de behöver absolut sin näring när de ska dricka. Bebisar mellan tre och 6 månader behöver du inte heller ge vatten, det går alldeles utmärkt att ge dem mammamjölk eller ersättning så de täcker sitt vätskebehov även när det är varmt. Vill de gärna smaka på ditt vatten som du dricker, eller din juice eller saft eller glass för den delen, så ge dem om du vill det. Om du inte vill låter du bli och ger dem mammamjölk eller ersättning i stället.

Första bilderna av Edvin 041

Här satt Edvin, utan kläder, hud mot hud med mig, skyddad från solen och höll en bra kroppstemperatur med hjälp av min hud när han var en vecka gammal i augusti 2011.

9 reaktioner på ”Bebisar i värmen

  1. Är de lite bättre på att reglera sin temperatur, men samma principer gäller. När barnet börjat dricka vatten till måltider och inte får sin huvudsakliga föda från mammamjölk/ersättning (olika när det sker för olika barn) kan de också få vatten mellan måltider om de är törstiga.

 1. Hej Cecilia! Just detta funderade jag på när jag träffade min systerson (5 v) i åskvärme i förrgår. Tyckte det var lite läskigt att fontanellen började se så insjunken ut så fort han inte ammade! Men slö blev han aldrig i alla fall..
  Ha det fint! / Karin

  1. Mössa på bebisar är bra av två anledningar: att skydda mot kyla och skydda mot sol. Om det behövs i vagnen under suffletten beror på hur varmt det är. Det måste föräldern avgöra från dag till dag utifrån värmen och hur bebisen reagerar.

 2. Vilket bra inlägg! Eller ännu ett ska jag säga. Det är så himla svårt att veta. Nu inne på andra barnet och något mer avslappnad. Brukar ha mig själv som riktmärke (är rätt frusen av mig) när jag klär dom.
  Några frågor!
  1. Vad kan hända rent medicinskt om dom, inom normala gränser blir för varma/kalla? Alltså inte stekheta ellerunderkylda utan det som på en vuxen ”bara” är att man svettas eller fryser. Alltså självklart vill varken det.ena eller andra men är det någon ”fara”?
  2. Jag upplevde att min dotter väldigt tydligt blev obekväm av att hon blev för varm (snart 2 och har aldrig kunnat ha täcke när hon sover tex), men aldrig när jag upplever henne som sval. Har dom lättare att känna att dom är varma än kalla?
  3. Vid vilken ålder känner dom att för kalla och vill ha mer på sig? Tänker som på vintern när alla sliter av vantarna och får iskalla händer utan att verka störas av det…

  Tack för bästa bloggen!

  1. Men vilken dålig svenska! Jag skrev på mobilen och i farten. I solen dessutom! Med dubbelvagn på Sthlms gator. Klart det blir felskrivningar då 🙂
   Tur att jag kom på en fråga till och därmed fick en anledning att förklara mig:
   4. Blir barn förkylda/sjuka av kyla? Eller sjukare (om dom redan är förkylda då)? För vad jag kunnat läsa mig till är det ju inte så iaf på vuxna men det kanske är så på barn som inte kan reglera sin kroppstemperatur lika bra?
   Menar då inte att ha dom mysigt nerbäddade sovandes utomhus (frisk luft är väl jättebra!) utan mer om dom skulle hamna lite dragit.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *