Plötslig spädbarnsdöd – den största skräcken

Alla nyblivna föräldrar jag någonsin träffat tänker orostankar om sina bebisars framtid. Vad händer om barnet blir riktigt sjukt, om barnet får en hjärnskada, får autism, leukemi? Vilka orostankar vi tänker varierar nog lite beroende på vad vi sett i vår närhet, men jag tror att vi alla någon gång drabbats av skräcken för plötslig spädbarnsdöd.

Den största skräcken

Att upptäcka sitt barn dött. En äldre mamma jag känner väl fick behålla sina egna bebisar, men efter ett mammagympapass upptäckte en annan mamma att hennes bebis dött i barnvagnen. Skräcken i min väns ögon när hon berättar har inte gått över, trettio år senare. Och för de föräldrar som själva drabbats föreställer jag mig att minnet av upptäckten är så fasansfullt att inga mardrömmar kan överträffa det. Att upptäcka sitt till synes friska spädbarn oväntat dött måste vara den ultimata psykiska tortyren.

Magläget

Jag tror att det är viktigt att veta vad vi pratar om. Viktigt, för att förstå varför nya rön kring plötslig spädbarnsdöd väcker så starka känslor. På 1970-80-talen var det allmänt givna rådet om hur spädbarn borde sova att de borde sova på mage. Det fanns såvitt jag förstår inte nedskrivet som något officiellt råd från myndigheter, men föräldrar som födde barn på den tiden vittnar om att det var vad alla fick höra, av bvc och läkare och spred till varandra. Det man sade var att när barnen kräktes skulle kräket rinna ur munnen. Om barnen lades på rygg var man rädd för att de skulle kvävas av sitt eget kräks.

Den risken ville förstås ingen ta. En annan vän till mig som var mamma då har berättat hur läskigt hon tyckte det var att lägga sina bebisar på mage, hon var så rädda att de skulle kvävas av kudden. Men hon vågade inte annat. (Barnen klarade sig utmärkt tack och lov, som de flesta av oss som tillbringade våra första månader sovandes på mage)

Ryggläget

1991 publicerades en studie från Nya Zeeland som visade att det var precis tvärtom. Det var magläget som ökade risken för plötslig spädbarnsdöd, och ryggläget som skyddade. Dessutom visade man tydligt att mammas rökning, både under graviditeten och när barnet var fött, ökade risken för plötslig spädbarnsdöd.

Året efter hade myndigheterna i Sverige processat denna kunskap färdigt och lanserade råden om att alltid lägga spädbarn på rygg och poängterade att rökstopp under graviditet och efteråt var viktigt även för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Råden följdes snabbt av Sveriges föräldrar, och antalet barn som dog av plötslig spädbarnsdöd minskade från 1,1 per 1000 födda till 0,28 per 1000 födda på tre år. Med 100 000 födda barn per år i Sverige betyder det en minskning från 110 till 28, eller 82 räddade liv varje år. Mer om detta kan man läsa i den här utmärkta artikeln i Läkartidningen från 2006.

Där beskriver man också att nappanvändning verkar skydda mot plötslig spädbarnsdöd och man diskuterar samsovning, som verkar vara associerat med högre risk för plötslig spädbarnsdöd, särskilt om föräldrarna röker, druckit alkohol eller om man sover trångt. Där har det nu kommit en ny studie som jag beskriver och diskuterar i detalj imorgon.

Råden om att lägga spädbarn att sova på rygg och undvika nikotinanvändning (rökning, snusning, nikotintugummi och -tabletter) hos föräldrarna, både under graviditet och spädbarnstid, gäller fortfarande. I ärlighetens namn är det framförallt mamman som bör undvika detta när man ser till risken för just plötslig spädbarnsdöd. I fråga om astma bör det dock undvikas av alla som lever med barnet. Jag avslutar dagens inlägg med några vanliga frågor om sovläge.

Men mitt barn sover ju mycket bättre på mage…

Det gör många spädbarn, de flesta tror jag faktiskt. Och hade det handlat om risk för sneda öron, eller risk för framtida eksem, hade jag kanske tyckt att man ska prioritera en bra nattsömn. Men nu handlar det om en påtagligt ökad risk för plötslig spädbarnsdöd som man utsätter sin bebis för om man lägger den på mage. Med all medkänsla och respekt och förståelse för hur desperat man kan bli om bebisar inte sover, så långt det bara går tycker jag att man ska låta sitt barn sova på rygg.

Andningslarm då?

Det finns inga vetenskapliga bevis för att andningslarm räddar bebisar från plötslig spädbarnsdöd. Däremot finns det många föräldrar som vittnar om att larmet uppmärksammat dem på en bebis som inte andas som de kunnat ruska igång. Om man som förälder sover bättre med ett andningslarm påkopplat på bebisen den första tiden kan man väl köpa ett sådant. (Själv har jag inte gjort det, men vi är alla olika). Det viktiga är att barnet fortfarande ska ligga på rygg!

Sidoläge då?

Bättre än magläge, sämre än ryggläge enligt den samlade kunskapen. Barnet kan nämligen rulla över i magläge och man ser i studier en ökad risk för plötslig spädbarnsdöd hos barn som sövts i sidoläge. Om man har ett barn som tokvägrar att somna på rygg kan man kanske söva det på sidan och försiktigt rulla över det på rygg när det somnat?

Men mitt barn kan vända sig själv!

Grattis, då har barnet också kommit över den värsta riskåldern för plötslig spädbarnsdöd. Fortsätt gärna natta på rygg, men varje gång barnet vänder sig kan du pusta ut och ta det som en påminnelse om att barnet passerat de första känsligaste månaderna.

Läs mer: Samsovning och risken för plötslig spädbarnsdöd

26 reaktioner på ”Plötslig spädbarnsdöd – den största skräcken

 1. Varför lägger man nyfödda att sova på sidan på neonatal? Så har båda mina prematura barn sovit den första tiden, eftersom personalen på neonatal har lagt dem så och vi fortsatte göra så efter att vi kommit hem med barnen. Så småningom ändrade de själva sovställning. Äldsta barnet sov då på rygg och yngsta barnet sov på mage.

  1. När var detta? När vi låg på neo med vår son 2010 fick han ligga både på mage, sida och rygg så länge han hade saturationsmätare, men det var klara besked om att det var ryggläge som gällde sedan.

   1. Saturationsmätare hade mina barn endast ett par dagar under neovistelsen och även efter det att den togs bort lades de på sidan.

   2. Ja men på neo har personalen full koll med apparater på ditt barn och där är det ok,men när man kommit hem så gäller det ej.
    Så var det för oss.

 2. Jag minns än i dag hur de på BB la min son på mage 1991 och då min son inte ville ligga på mage höll de fast en napp mot munnen som så småningom fick honom att sluta gråta. När vi väl kom hem hade jag tydligt i mitt huvud att han kunde dö av kräks om jag la honom på rygg så jag gjorde i ordning en konstruktion som gjorde att han låg på sidan men omöjligt kunde hamna på rygg. Året efter kom rekommendationen att ha barnet på rygg.

 3. Min son älskar att sova med en kudde/nalle/filt tryckt mot sitt ansikte, han somnar nästan inte annars. Jag brukar låta honom somna så och sedan ta bort det så fort han somnat, jag vet dock inte hur farligt det är, jag hör ju att han andas. Han är 6 månader nu och en rätt stor och rörlig person. Hur orolig ska man vara (på natten kan han ibland snurra runt och lägga sig på mage och somna i välidgt konstiga positioner med huvudet tryckt mot spjälsängsskyddet eller madrassen). Som det är nu vaknar jag så fort han rör sig för att kolla så att han får luft och det är ju inte så hållbart. Jag är inte så orolig av mig annars men just andningen är väldigt otäck, dessutom har han haft krupp en gång.

  1. Exakt samma som hos oss! 6 månader idag och ligger hit och dit, uppochner och nästintill utochin! Han vill krama sin snuttefilt och ger jag honom inte den burrar han in sitt lilla ansikte i täcket osv.
   Är psd kommet från syrebrist? Jag hade för mig att jag någon gång hört att det var något medfött hjärtfel som inte sågs i de initiella undersökningarna? Psd är nog min största mardröm.. Och att dom ska drunkna, fastna med cykelhjälmarna och strypas, springa ut i vägen och få sjukdomar och allt annat fruktansvärt som kan hända, nu när jag tänker efter 🙂 kära hjärtanes

  2. Min lille gjorde (gör) också precis så, dvs snurrar runt på mage och i konstiga positioner överlag samt med huvudet mot spjällsängsskyddet/madrassen, med start från ca 6-7månaders ålder. Jag fick rådet att om barnet själv kan röra sig på det sättet så är det ok. Han är nu ett och ett halvt och snurrar fortfarande runt i sängen som en vilde! Intressant att höra vad Cecilia säger om det!

 4. Jag undrar hur råden ser ut när det gäller att låta barnet sova på föräldern (på magen) – när den vuxne är vaken och sitter upp, t ex i en soffa. Är risken för psd lika stor då som om barnet låg på magen i sin säng?

  1. Hej igen! Om ni får möjlighet och tid så skulle jag bli jätteglad om ni förklarar det där om att sova på förälderns bröst – jag var jättenoga med att låta sonen sova i egen säng på rygg men dock fick han sova på mitt bröst när jag var vaken och satt upp dagtid. Nu är han över ett år gammal men jag undrar inför eventuella syskon i framtiden

 5. När det gäller nedgången av PSD i början av 90-talet, hur mycket kan man egentligen säga härstammar från sovläget och hur mycket handlar egentligen om att rökningen minskade drastiskt? Vad vet man om det?

  1. Minskningen skedde mkt snabbt i takt med att bebisarna slutade sova på mage. Samma sak skedde över hela västvärlden när råden ändrades. Detta bevisade att läget var en orsak. Rökningen minskade både före och efter, i långsammare takt. Det har säkerligen också spelat roll.

 6. Är det inte ganska givet att andningslarm kan minska risken för psd? Då har man ju i alla fall en chans att hinna göra något innan det är för sent. På neonatalen har de väl andningslarm? Och de som har förlorat ett barn i psd brukar få med sig andningslarm hem med nästa barn har jag hört.

 7. Fast sannolikheten att larm minskar risken är väl ändå så hög att det borde anges som en skyddsfaktor, vid sidan av amning och napp?

  1. Man kan inte räkna på sannolikhet på något som inte är visat. Jämför när alla ”visste” att magliggande var säkrast för att bebisarna annars kunde kvävas av sitt eget kräks. Men i själva verket var det tvärtom.

   1. Cecilia, må så vara att det inte än finns forskning om effekten av andningslarm (och eftersom de inte används särskilt mycket i hemmiljö så lär det väl dröja innan det kommer större komparativa studier), men rent logiskt kommer det ju andningslarm rimligtvis att *minska* risken för psd, frågan är väl snarare hur mycket.

    Jag tänker så här: Om larmet ljuder finns det vad jag kan se fyra möjliga scenarion:
    1. att det är ett falsklarm (klart vanligast),
    2. att barnets andning verkar upphört i åtminstone 20 sek (det är väl det som är gränsen?) men skulle ha kommit igång i alla fall även om det inte upptäckts
    3. att barnets andning upphört och kommer igång om/eftersom det upptäckts av en vuxen som ruskar i det (men inte hade kommit igång annars)
    4. att barnets andning upphört och inga insatser från föräldrar hjälper trots snabb upptäckt

    I scenarion 1, 2 och 4 påverkar inte larmet alls. Det ökar dock sannolikt knappast risken (möjligtvis kan man argumentera för att föräldrarna är mindre uppmärksamma om man har ett larm och därför missar andningsupphåll de annars skulle märkt, men det verkar långsökt att föräldrarna skulle vara mer effektiva på att lyssna efter andningsljud än ett dedikerat larm). I scenarion 3 räddar det livet på barnet.

    Så frågan om huruvida larmet då minskar sannolikheten för plötslig spädbarn död beror förstås på hur vanligt scenario 3 är. Det är väl ungefär 30 fall av psd i Sverige per år, och den springande punkten är ju hur ofta barnet hade kunnat räddats om föräldern ruskar i det efter 20-30 sekunder. Tyvärr vet vi väl inte det, och jag har aldrig hört talas om någon forskning kring det. Det är nog inte 30. Men det är ju sannolikt >0, baserat på de anekdotiska bevis du refererar ovan. Dessutom får ju barn i riskgrupper andningslarm (inte bara på neo; vår premature son fick med sig ett andningslarm hem så länge han var nyfödd och hade en sond), så uppenbarligen anses de kunna fylla en funktion i vissa fall.

    Så varför låter man då ett, eller två, eller flera barn dö i Sverige, varje år, när andningslarm räddat livet på dem? Det kan förstås delvis bero på ekonomiska faktorer, men jag tror framförallt det beror på psykosociala skäl — man vill inte stressa upp 200.000 föräldrar varje år och utsätta dem för att vakna i panik mitt i natten pga falsklarm, för att rädda livet på någon, några eller i bästa fall något tiotal barn. Det kan ju tyckas provocerande att man gör avvägningar med barns liv, men det är ju egentligen inte konstigare än när Trafikverket prioriterar bort ett skyddsräcke på en väg som statistiskt hade räddat ett liv per år. Allt är avvägning, även liv.

    Och det är säkert rätt avvägning — jag argumenterar inte emot. Vi tyckte det kändes jobbigt att återlämna andningslarmet när vår son sonds togs bort, men efter bara några dar kändes det som helt rätt beslut. Det finns nog att oroa sig för som förälder. (Däremot tycker jag sjukvården kunde vara mer nyanserad i frågan; mitt intryck efter att ha diskuterat det här med flera läkare är att man är obekväm att resonera om det utan föredrar att recitera mantrat om att det inte finns några studier.)

    Tack för en mycket bra och viktig blogg!!

 8. Själv tyckte jag det var mycket skönt med andningslarm till sonen, på tio månader inte haft några falsklarm. Hur många gånger hade man inte annars mitt i natten fått smygtitta/känna för att kolla så gossen andas i vaggan/vagnen, Nu såg man den lilla gröna dioden blinka i takt med hans andning och kunde slappna av. För mig en gåta att fler inte har andningslarm, upplevde personligen endast att larmet minskade oron. Kostade 500 kr begagnat…

 9. Fast… jag fick berättat av min mamma att man inte rekommenderade magläge 1980 (när jag föddes) utan att hon mer antog att barn skulle sova på rygg för att inte kvävas (och hon beskrev att foldrar och sånt från BVC innehöll bilder på bebisar sovande på rygg i vagnar). Sedan föddes min bror 9 år senare och plötsligt skulle det vara magläge. För annars kunde han dö! Och sedan kom barnbarnet 20 år senare igen och nu jäklar skulle hon dö på magen!

  Jag hörde till dem som hade förtvivlad ångest av att mitt barn inte sov på rygg. Hon sov verkligen aldrig mer än 15 minuter om hon sov så. Kolikyl och förtvivlan närmare 20 timmar per dygn var mer än jag mäktade med och två månader senare fick det bli mage. För risken för plötslig mammadöd var mer överhängande så att säga (nja… jag skojar egentligen inte om ämnet – mitt första barn dog i ett sent missfall och jag kan åtminstone ana upplevelsen av den död som bara faller ned i knät på en). Men ångesten var stor över det valet, att låta henne sova på mage även när jag sov (och BVC-sköterskans ”Det ökar risken för plötslig spädbarnsdöd jättemycket men var och en väljer själv vad man kan leva med” var ingen tröst…). Sedan visade sig ”koliken” vara mjölkproteinallergi så vid 12 veckors ålder var hon tillbaka på rygg – jag vände henne så fort jag bara fick en chans och hon ändå sov någon timma i sträck…

  Numera sover hon väl som hon vill antar jag 😉 Hon är 9 månader och slänger runt all sänginredning innan hon somnar i ett litet egenbyggt bo och jag tar bara bort saker som hon ligger under 😉 Men larmet har vi fortfarande. Inte för att jag har någon känsla för att det nödvändigtvis skulle rädda. Mer för att om det värsta skulle hända – även med detta barn – vill jag inte fundera på om jag kunnat göra något om jag haft det. Den mest oväntade upptäckten var det Fredrik skrev om ovan: den blinkande dioden är guld! På det viset har jag kunnat undvika både att gå upp själv i tid och otid och framför allt att störa henne när hon sover lugnt. Jag har kastat ett öga på larmet och sett att det blinkat och själv kunnat somna om (dottern har en förträngning i halsen så hon låter normalt lite förkyld, när hon sover som djupast låter hon dock ingenting och jag vaknar fortfarande i tron att något är fel)

 10. VAD är det som är farligt med magläget? Är det ”bara ” risken att bebisen hamnar med ansiktet i kudden/madrassen och inte får luft, eller är det något fysiologiskt?

  Min 2 månaderspojke sover på rygg nattetid, men ofta på mitt bröst på mage och ibland i soffan på mage så länge jag sitter bredvid.

 11. Hej Cecilia! Tack för en otroligt informativ och bra blogg, du tar ner allt på jorden i dina tydliga resonemang! Min son är 4 månader men vänder sig sedan några veckor tillbaka till mage när han sover..vi vrider tillbaka honom till rygg men han är återigen på mage efter några minuter och han ger sig inte. Är han mogen för ”magsovande” med sina ynka 4 månader? Tacksam för svar/ Frida

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *