Behöver mörkhyade barn solkräm?

Sjuka barn? Tröttnat på Netflix skränande! Testa SF kids play!

Behöver mörkhyade barn solkräm? Den frågan fick jag på mitt inlägg om barn och sol, och det får bli ett helt eget inlägg för att svara på den frågan.

Mer om barn och sol kan du läsa här. 

Den bruna färgen i huden är ett skydd mot solljus, och vid studier där man jämfört människor med vit hud fast med olika grader av vithet har de allra ljusaste, rödhåriga, grön/blåögda människorna störst risk för hudcancer och att bränna sig i solen.

Hudcancer hos mörkhyade och ljushyllta

Efter en lång litteratursökning hittade jag en studie som beskriver förekomsten av hudcancer hos människor med riktigt mörk hud. Där beskriver doktor Maurice Asucuo vid University of Calabar Teaching Hospital i södra Nigeria vilka hudcancerfall deras klinik möter. Skivepitelcancer var den vanligaste cancertypen och stod för 40 % av hudcancerfallen, de flesta patienter med denna cancer hade svart hud, men några hade albinism (alltså avsaknad av hudpigment). Skivepitelcancrarna hos de med svart hud satt företrädesvis på benen och rumpan/könsorganen vilket talar emot att de var orsakade av solstrålning.

Hos människor med vit hud är basalcellscancer vanligast och både de och skivepitelcancrarna sitter framför allt på huvudet och halsen och förekommer mer hos människor som säger att de solat mycket, eller som bott i extra soliga områden.

Maligna melanom förekommer även i Nigeria, men har rapporterats vara 10-20 gånger vanligare i befolkningar med företrädesvis vit hud. I Afrika söder om Sahara sitter de flesta melanomen i fotsulorna, vilket talar emot att de är solorsakade, men möjligen för att de är orsakade av trauma, barfotagång på heta vägar kanske?

Hud av alla färger åldras av solen

Däremot åldras både vit och mörk hud av solstrålning, och det finns flera hudsjukdomar som inte är cancer som är solorsakade i svart hud. Skugga och kläder är helt klart bra oavsett hudfärg. Solskyddskräm skyddar huden mot åldrande (rynkor, ojämn pigmentering och fläckig åldringshud).

Om solskydd till barn kan du läsa här.

Glöm inte D-dropparna!

D-vitamintillskott är extra viktigt för alla med svart hud som bor i Sverige, och jag skulle också rekommendera att någon gång be vårdcentralen om ett blodprov för att se att D-vitaminnivåerna är tillräckliga. Det är nämligen inte alls klart vilken dos D-vitamin som behövs för barn med svart hudfärg i Sverige och vi ser mycket D-vitaminbrist, även allvarlig sådan, hos barnen med svart hud på vårt barnsjukhus.

I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

5 reaktioner på ”Behöver mörkhyade barn solkräm?

 1. ”I Afrika söder om Sahara sitter de flesta melanomen i fotsulorna, vilket talar emot att de är solorsakade, men möjligen för att de är orsakade av trauma, barfotagång på heta vägar kanske?”

  Har inte handflator och fotsulor hos mörkhyade ofta signifikant mindre melanin, eftersom de ofta är ljusare? Det skulle förklara varför melanom företrädesvis finns på fotsulor.

 2. Tack! Vår son är adopterad från just Nigeria (vi var två månader i Calabar) och jag har funderat mycket på det här med solskydd. En sak som det är svårt att hitta bra information om är mörk hud och olika hudförändringar som tex exem. Spännande att ni tar upp problemet D vitaminer också.

  1. Oj, det blev lite som föll bort solskydd och mörk hud är svårt att hitta bra info om. Så även exem odyl.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *