Bloggplaner och bloggidéer

Doktor Cecilia och jag har haft långa och intressanta diskussioner om vad vi vill att den här bloggen ska innehålla och har redan nu en lång lista på inlägg som ska eller kanske ska skrivas. Många är önskeinlägg från er, andra är idéer vi själva har om ämnen vi vill skriva om. Fler inlägg om olika vacciner kommer, dessutom planerar vi att skriva mer om när en förälder mår dåligt, hur det påverkar familjen och vad man kan göra åt det. Ett annat spännande tema vi skissar på är maktrelationer inom familjen. Vad har ni för tankar? Vad vill ni läsa om och vad tycker ni om våra planer?

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Läs mer av Doktor Cecilia i Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund
I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

40 reaktioner på ”Bloggplaner och bloggidéer

 1. En sak som jag funderat på är inlägg om vad som är normal trötthet. Inte hos bebisar och småbarn utan i skolåldern från förskoleklass och uppåt. När ska man utreda och vad ska man i så fall misstänka. Får en del frågor om detta både från mina patienter och bekanta. Tycker att det ofta känns som om man problematiserar något som är normalt men var går gränsen.
  Tack för en bra blogg!

 2. Hej!
  Stort tack för en informativ och trevlig blogg – läser alla era inlägg med stor behållning.

  Ett förslag på ämne som jag skulle vilja höra lite mer om är misstänkt (allvarlig) allergi. P.g.a. hereditet från en av oss föräldrar är vi oroliga för att vårt barn ska ha/få allvarlig nötallergi, men får mycket oklara råd från allergimottagningen på vårt universitetssjukhus (via vår eminenta BVC-sköterska) om hur vi ska tackla detta. De råd vi hittills fått är endast att ”barnet ju inte behöver äta nötter när hen bara är två år gammal”, vilket jag såklart håller med om. Samtidigt känns det viktigt för oss att veta hur allvarligt läget (eventuellt) är, framförallt i och med att det är svårare för oss föräldrar att ha total översyn över vad vårt barn äter i och med att hen blir äldre. T.ex. scenariot att bli bjuden på fika av en kompis föräldrar är ju inte helt osannolikt, och om det då skulle bli problem känns det väldigt obehagligt m.a.p. barnet såklart men även på den andra föräldern som då försätts i en besvärlig situation. Jag tror att det är fler än vi som känner oss vilsna i hur detta ska hanteras (som sagt, både allergimottagningen och BVC verkar väldigt osäkra på hur man bör göra), och tänker att denna frågeställning kan vara intresse för många, även om jag såklart förstår att ni inte vill/kan/ska ge någon personlig respons på just vårt fall.

  Stort tack och hoppas ni kommer att fortsätta blogga länge!

  Hälsningar, Anna

  1. Inlägg om allergi och dess prevention är typ de svåraste jag vet. Kunskapsbakgrunden bakom är minst sagt en snårskog. Men de ligger redan på min skrivlista, men får vänta tills jag har mycket tid att läsa på och formulera mig ordentligt.

 3. Önskar inlägg om förkylningar och ögoninfektioner. Gärna relaterat till vistelse eller inte på förskolan, smittsamhet osv. På vårt barns förskola är gult snor okej medan minsta ögonkladd innebär att barnen inte får vara där vilket jag tycker känns lite konstigt.

 4. Jag önskar ett inlägg om vad ni anser om hemförlossningar! Få läkare verkar vilja diskutera detta, vore jätteintressant!

 5. Som fortsättning på ”tjocka barn”-inläggen, kanske inlägg om ”smala barn”? Det finns ju hur mycket som helst där: bebisar som inte följer kurvor, underviktiga barn (ni skrev att en femåring ska vara riktigt smal, men var går gränsen?), barn som inte äter, stora barn som upplever sig själva som tjocka och bantar fast de kanske är normalviktiga osv.

 6. Hej!
  Jag läser gärna om t ex maktrelationer inom familjen och liknande -om expertkunskap hämtas från familjebehandlingsområdet. Var det så ni tänkte? Ibland tycker jag att läkare uttalar sig väldigt säkert i frågor som egentligen bara gränsar till deras kompetensområden. Och relationer, familjesystem och psykologi är väl egentligen inte ert område rent professionellt?

  Men ni är ju kloka människor så ni har säkert kloka tankar om den här typen av gränsdragningar :)!
  Hälsningar Lisa

  1. Precis som Lina sade kan vi inte arbeta med barn utan att arbeta med familjer. Så som barnläkare faller familjer inom vårt verksamhetsfält vill jag ändå säga. Teoretisk kunskap i ämnet barn och makt hämtar vi från olika områden, men om jag ska nämna ett så är det nog sociologin. Vi har även några barnläkarkolleger som forskat på området, en favorit är Kajsa Åsling-Monemi som skrivit en avhandling om hur våld i familjen påverkar barnadödlighet i Bangladesh.

 7. Hej!
  Under hösten, när ni är/har varit på nyföddavd. skulle jag uppskatta ett inlägg om vanliga, komplikationer vid förlossningen för barnet (till viss del även mamman men inser att det inte är ert främsta fokus)
  Tänker främst på saker som jag uppfattat som mindre allvarliga och relativt lätt åtgärdade ex gulsot, ”lösa höfter” (menar när man får höftskena under ett antal veckor och sedan är det typ bra).
  Ni skulle även få skriva om vad man undersöker och letar efter hos de nyfödda.

  Uppskattar er blogg som informationskälla vid medicinska frågor och funderingar.
  Stort Tack för att ni tar er tiden att skriva så utförligt som ni gör. Är imponerad av att ni hinner med !!!

 8. Hej Cecilia och Lina

  Tack för en otroligt intressant och välskriven blogg. Ert engagemang för barns hälsa och välbefinnande samt att ni tycks älska ert arbete lyser igenom bloggen och gör den väldigt informativ och rolig att läsa. Starkt jobbat!

  Ämnen som jag gärna skulle vilja läsa och lära mig mer om är: Barns kräkningar, då menar jag inte sådana som har att göra med virus utan problem med magmunnen, allt från små och normala besvär till reflux. Vad är normalt? Hur fungerar tex magmunnen och varför kräks en del barn mycket och andra inte alls.

  Sömn eller brist på sömn vill nog många lära sig mer om, och då kanske inte speciellt om sömnmetoder utan mer hur spädbarn och små barns sömn fungerar, fysiskt och psykiskt.

  Skriv gärna om förlossningsdeppresion och då kanske även när det händer för föräldrar som redan har barn och vet hur föräldrarskapet fungerar. Tycker mycket av det som skrivs om mammor eller pappor som mår dåligt är fokuserat på nyblivna föräldrar där livet kanske inte blir som man tänkt sig.
  Men tror det finns många som börjat må dåligt först när 2:a eller 3:de barnet kommer och man inte förstår alls varför. Intressant det som Lina (tror jag) skrev här i kommentaren hur barn som växer upp i hem där någon mår dåligt, kan själva må dåligt. Hur vet man vad som är normal ”vardagsstress” där man kanske bråkar med sin partner, är sur och trött och vad som verkligen kan skada barnen. Blev lite orolig när du nämde barns sömnproblem, hur mkt kan man egentligen påverka det. Mitt första barn sov inte en hel natt förrens hon var 1 år. Har nu en 2 månaders som har väldigt svårt att komma till ro. Vet att det är normalt att så små barn inte kan skilja på dag och natt men att man ska kunna lära dem att somna själva (utan vaggning, ammning etc)

  Tack än en gång för ert driv!!!

  1. Tack för alla förslag! Spädbarns sömnvanor är oftast till mer besvär för övriga familjen än för dem själva. Så länge bebisen växer och utvecklas som den ska, och verkar må bra för övrigt skulle jag inte oroa mig över att den inte sover hela nätter. I den forskning jag tagit del av som visat att även barnen mår dåligt i familjer där föräldern är deprimerad eller där våld/kränkningar förekommer har man inte studerat ”normal vardagsstress” utan bara tittat på mer uttalade problem.

 9. Hej Lina och Cecilia!
  Vill också tacka för er unika och informativa blogg. Att hitta vetenskapligt underbyggd information på nätet kan verkligen vara en utmaning. Gillar att ni varvar medicinska och personliga inlägg – blir roligare så.

  Skulle gärna vilja läsa vad som finns skrivet vetenskapligt om sömn och sömnmetoder. Finns det vetenskapligt stöd för att det går att lära små barn att sova mer likt vuxna eller styrs det främst av barnens individuella mognad? Samma fundering kring mat på natten. På t ex 1177.se kan man läsa att de flesta barn inte behöver äta på natten från 4-6 månaders ålder och att de flesta barn kan sova 5 timmar i sträck från ca 6 månaders ålder. Men hur stor är egentligen spridningen?

  Såg för ett tag sedan ett stapeldiagram över när barn lär sig gå fritt. Det fanns staplar från 10-20 månaders ålder. Den högsta stapeln var vid 13 månader. För barn under 10 månader fanns ingen stapel alls. Min spontana tanke var att om den motoriska utvecklingen kan variera så mycket borde förmågan till att sova längre sammanhängande perioder också kunna göra det?

  Till sist vill jag tipsa om en mysig bok för lite större barn. Innan jag fanns av Petrus Dahlin. Den handlar om barns funderingar kring livet och döden.

 10. Jag vill gärna lägga på listan en önskan om ett inlägg om basal kunskap om hur smittor sprids. Hur håller vi oss friska och vad gör oss sjuka? Är det sant att man blir förkyld av att leka ute utan jacka? Kan man få en bassiluska i örat av att äta sand i sandlådan? (läst i barnbok…) Får man struma av att suga på grässtrån? Smittar dottern sina dagiskompisar när hon går till dagis med den sistaslängen snuvan? Vad är fakta och vad är min mormors uppfostringshittepå från 40-talet? 🙂 Tacksam för er kunskap!

  1. Ja, vilket bra förslag!
   Lägg till: Får man problem med njurarna när man blir stor om man äter sand?
   (vanligt påstående här på Sicilien, tror det har med att göra att njursten alternativt ”grus” heter samma som sand på italienska)
   Vilket är ”farligast” – Att vara för tunt klädd och kanske frysa lite eller vara för mycket påklädd, svettas och gå omkring med fuktiga kläder närmast kroppen?

   Finns en massa såna påståenden, men just nu kommer jag inte på fler.

  2. Och får man mask av att äta snö? Är det farligt för synen att sitta för nära TV:n? Beror urinvägsinfektion på att barnet (flickan då ffa) torkats ”åt fel håll”?

 11. Precis som Karin är jag intresserad av info om prematurer (våra tvillingar är födda 32+3). Tycker vi får bra info av inblandade läkare om dom speciella ”problem” som just våra tjejer har, men mer allmänt om prematurer pratas det inte mycket om… Hur ser kurvan ut för egentlig ålder, när räknar man att dom är ikapp sina jämnåriga, är det vanligt att man låter dom börja skolan ett år senare, vad ska man tänka lite extra på… Kort sagt vad som är annorlunda jämfört med barn som är födda efter fullgången graviditet.

  1. Som jag svarade Karin, ingen av oss två har jobbat på nyföddhetsavdelning, och väntar med att skriva de inläggen tills vi har gjort det. Helt enkelt för att det blir mycket bättre att skriva om något vi har egen erfarenhet av.

 12. Hej Cecilia och Lina!
  Jag skulle gärna se ännu mer av myth busting av ni kompetenta läkarmammor, det är verkligen unikt för er blogg och som får mig att kika in varje dag. Till exempel skulle gärna läsa en genomgång av de vanligaste råden som föräldrar får på bb eller som står i de populäraste föräldraböckerna och att ni säger vad som har vetenskaplig täckning och vad som är åsikter/kultur/samhällsnorm just idag. Cecilia har gjort det tex när det gäller bebismat (salt till exempel) och amning/flaskmatning. Ännu mer sånt tycker jag!
  Jag skulle också vilja se mer problematisering av omsorg och vård utifrån kultur. Jag ser att mycket fakta om barn och föräldraskap skiljer sig åt mellan länder trots att allt utger sig för att bygga på vetenskap. Det kanske finns fler av era läsare som är i samma situation, eller det omvända: att de möter svensk sjukvård men läser föräldraböcker/följer råd från familj och vänner från hemlandet och upplever att det blir en krock.
  Gillar vaccin- och allergiinläggen och allt där man lär sig något nytt. Tycker att ni har en fantastisk förmåga att förklara svåra saker (som skillnaden mellan glutenintolerans och laktosallergi) på ett enkelt sätt. Mer sånt!
  Jag skulle också gärna läsa ett inlägg om första hjälpen, vad man som förälder kan göra vid vanliga olyckor som involverar barn.
  Personligen är jag mindre intresserad av åsikter om föräldraskap och allmänna tips, även om ni säger kloka saker. Det känns som att man får det i överflöd på annat håll och jag tycker att det är synd att ni liksom ”späder ut” det unika innehållet på bloggen. Inlägg om maktrelationer inom familjen och föräldrar som mår dåligt låter väldigt intressant tycker jag. Om ni på ett lättförklarligt sätt sammanfattar forskningsläget på området skulle jag kasta mig över inläggen, om det är mer allmänt hållet tycker jag det blir mindre intressant.
  Hej på er, Sigrid

  1. Den här krocken mellan råden som ges i olika länder har jag också upplevt och funderat mycket kring hur saker som t.ex. tankar kring mat eller mycket annat när det gäller barn kan vara så olika i olika länder. Om de bygger på vetenskapliga forskningar bör de inte ”säga” samma sak? Vem har rätt? Vem ska man lyssna på?

  2. Vi försöker ju att alltid utgå från flera internationella källor när vi beskriver olika råd etc. Kom gärna med precisa frågor kring när olika råd skiljer sig så kan vi hjälpa till med att reda ut förvirringen.

  3. Kära Sigrid! Blir alldeles rörd över att du har sådant förtroende för oss. Kan glädja dig med att dina önskemål ligger helt i linje med mina och Linas diskussioner om vad vi verkligen vill med bloggen. Vi har dock valt, och kommer att fortsätta med, att späda ut de forskningstunga inläggen med lite inlägg som går snabbare att skriva. För vi tror det är viktigt (och märker på bloggstatistiken att det är så) att uppdatera varje dag. Och så länge vi jobbar heltid med annat än bloggen och har barn och familj att ta hand om så mäktar vi nog inte med att skriva toppinlägg varje dag.

   Om du vill hjälpa oss får du gärna skicka listor med sammanställningar på de här vanligaste råden, så kan vi skriva ett inlägg där vi bemöter dem, eller skicka precisa inläggsönskemål utifrån sådant du tänker på. Eller tipsa oss om forskningsrapporter vi kanske missat.
   Kram!

  4. Det förstår jag! Jag ska hålla er i åtanke när jag stöter på olika råd och skicka över dem till er. Kram på dig!

  5. Jag upplevde att det är stor skillnad på vad man kan ge barnen när dom börjar smaka på/äta vanlig mat. Har för mig att man ofta ger banan till små barn men här säger dom att det är alldeles för tungsmält. När jag frågade (svenska) vänner vad jag skulle börja med sa många potatis, medans barnläkaren här sa något i stil med att det behöver dom inte, vi är inte i kalla norden här…
   En annan skillnad är när man kan gå ut och hur mycket kläder barnen ska ha på sig. Här kan man inte gå ut om det är för varmt, för kallt (det är sällan under 10+ här), för blåsigt, för soligt… Dom stackars barnen ser ut som små michelingubbar (inte mina såklart, men svärmor är ofta rädd att dom ska bli sjuka för att dom är för tunt klädda). Inte ens barn i mörkaste norrland har så mycket kläder på sig när dom är ute 🙂

 13. Tack för en bra blogg!
  Skriv gärna om socker och sötningsmedel. Vi konsumerar enl uppgift, i snitt 17kg/år/person. Förödande, inte bara för tänder och kroppshydda utan även för risken att bli sjuk.

  1. Lovar dig att det kommer när jag börjar på nyföddhetsavdelningen, dvs i höst. Om inte någon vän som är kunnig i nyföddhetssjukvård vill skriva ett gästinlägg dessförinnan!

 14. Tack för en underbart informerande och väl underbyggd blogg!

  Jag läser bloggen för att få veta mer om barns hälsa och ohälsa. Jag tycker att balansen mellan detta och det mer personliga (typ Kolmården) är bra och väldigt trevlig. Vad gäller kommande teman så tycker jag att ni ska fortsätta som ni gör, dvs fokus på barn och sjukdomar och lite personliga inslag. Jag tänker dock att inlägg om makteelationer i familjen är en annan bloggs uppgift att ta upp. Era komparativa fördelar är att ni är läkare, mammor och kloka och jag tycker att det blir som allra bäst när dessa tre aspekter kombineras i era inlägg.

  1. Tack för dina fina ord och synpunkter. Både jag och Cecilia är helt övertygade om att barns hälsa inte bara beror på kroppsliga förutsättningar, utan i minst lika hög grad på omgivningsfaktorer där, framförallt för de mindre barnen, familjen är den viktigaste. Det finns ett klassiskt uttalande (minns inte av vem, när och exakt ordalydelse) som ungefär låter så här: det finns inget sådant som ett spädbarn, det finns bara spädbarn och deras mödrar. Med tillägget att inte bara modern är viktig för det lilla barnet tycker jag att det på ett tydligt sätt belyser hur beroende barnet är av sin familj. Det kan inte ens överleva utan en omsorgsgivare.
   Detta är en av anledningarna till att jag tycker att mitt jobb som barnläkare är världens bästa. Att nästan alla patienter har föräldrar som älskar dem, vill ta hand om dem och hjälpa dem att bli friska. (Jämför gärna med vuxensjukvården.)
   Det finns tydligt visat att barn som växer upp i familjer där en eller flera vuxna mår dåligt utan att få hjälp, där det förekommer våld eller andra kränkningar, eller där strukturen är otrygg på andra sätt mår sämre än andra barn. Det tar sig ofta uttryck i fysiska besvär såsom dålig tillväxt, ont i magen, ont i huvudet, sömnsvårigheter mm. Det är nog detta samband vi vill peka på. Att ett barn i hög grad ÄR sin familj. Att det ligger i barnets intresse att fokus ligger på att hela familjen ska må bra. Att alla, såväl vuxna som barn, har samma rätt till respekt, integritet, att bli lyssnade på och skyddade från kränkningar.

 15. Hej Cecilia och Lina,
  Vill först av allt tacka er för denna fina och informationsrika blogg. Tack för att ni tar er tid och upplysa oss om en massa information gällande barns hälsa.

  Ett ämne som jag är väldigt intresserad av är kosttillskott till barn. Vårt barn som är en tvååring har haft nattskräck och sömnproblem innan, han hade svårt att komma till ro om nätterna. Det var ett fåtal nätter som han sov igenom natten, standarden var att han vaknade 5-6 ggr per natt. Och var det en bra natt vaknade han bara korta stunder. Vissa nätter kunde han skrika och gråta några timmar i sträck. Vi har sökt hjälp utan att det har gett några resultat. Därför kollade vi runt på nätet om vi kunde hitta nåt, och läste på ett forum att det finns andra föräldrar som har samma problem. Det som hjälpte dem var att ger sina barn omega 3 tillskott. Just nu ger jag min son också omega 3 tillskott (eye Q) och vi har verkligen sett en förändring. Han sover mycket bättre och sover nästan igenom hela nätter. De gånger han vaknade var bara för att han ville dricka vatten. Nu har han slutat gallskrika genom nätterna, vilket vi är väldigt glada för. Men min oro är om kosttillskott kan ge bieffekter senare i livet? Det är ganska ofta att man läser att olika kosttillskott ger negativa effekter, det senaste var t ex c-vitamin tillskott ger ökad risk för gallsten. Vad tycker ni?

 16. Bra planer!
  Jag läser gärna mer om olika bebis- och barnsjukdomar. Samt som är aktuellt för oss är temat bajs. Ni har skrivit en gång om bebisbajs, men det handlade mest om ammande bebisar och de som äter ersättning.
  Jag skulle gärna läsa om ämnet när det gäller barn som har börjat med mat men ammar eller får ersättning fortfarande. Vi kämpar med lite förstoppning nu, så det skulle vara intressant att läsa vad som är normalt och inte.
  Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *