Latmammans presenttips: bästa bokreaböckerna!

Här kommer nummer två i den mycket glesa och utdragna serien latmammans tips. (Inlägg nummer ett om mat hittar du här). Latmammans presenttips är: gör en stor beställning på barnböcker på bokrean på nätet och lägg längst upp i en garderob som ett presentförråd. Presentförrådet räcker sedan hela året (om du beställt tillräckligt mycket) till barnkalas, nyfödda och när dina barn behöver muntras upp.

På adlibris bokrea finns ungefär en miljon barnböcker som jag inte skulle vilja ta i med tång, ganska många samlingsvolymer av barnböcker tryckt på papper av dålig kvalitet och limmade mot en kartongbaksida med lim som släpper efter en stund. Och så finns de här, som jag vill tipsa er om. Alla är inbundna, det vill säga tryckta på papper av ok kvalitet med ihopsydda papper så att de håller för att läsas åtminstone 200 gånger. Viktigt för barnböcker tycker jag! Om du klickar på bokens titel ska det vara en länk till boken på adlibris.

Jag har delat upp böckerna i fyra kategorier, eftersom barn går vidare i sin läsutveckling i så olika takt. Om ditt barn läser böcker från kategorin ”bilderböcker utan särskilt mycket historia” köp några sådana, men våga gå vidare till ”bilderböcker med en historia” och våga gå vidare från ”bilderböcker med en historia” till ”kapitelböcker med bilder” och från ”kapitelböcker med bilder” till ”kapitelböcker utan bilder”. Det är så det fortsätter vara roligt att läsa!

Bilderböcker utan särskilt mycket historia

Vi har en orkester av Dick Bruna, författaren och framför allt illustratören till de fantastiska Miffy-böckerna. Brunas bilder är enkla, färgglada men så precisa i sina ansiktsuttryck (ni ser på bilden). Historien i den här boken kan jag inte, men jag köper den för bildernas skull. Edvin älskar Miffy!

Knacka på är kanske den allra bästa småbarnsboken som någonsin har skrivits. Vi har slitit ut två inbundna exemplar, så det här blir vårt tredje. Om ni inte har den: köp den!

Kolla är en förtjusande bok av Anna-Clara Tidholm om en liten nalle som kollar på grejer. Spännande och underfunding.

Vem har ätit av…? Nostalgi! Visst minns ni Totte och Emma? Klart man måste ha en bok av deras mamma Gunilla Wolde. Om den är bra vet jag inte ännu, men idén är ju lite kul, vem har ätit av olika grejer man ser på bild.

Bilderböcker med en historia

Krakel spektakel blir upptäcktsresande. Om Anna-Clara Tidholm är min favoritförfattare för de minsta så är nog Lennart Hellsing min favoritförfattare för bilderboksåldern. Han är så rolig och underfundig och ordklurig att jag bara faller pladask. För varje bok. Längtar efter att få läsa om när Krakel spektakel blir upptäcktsresande.

Trutsommar köper jag för den är skriven av Maud Mangold som var min lillasysters absoluta favoritförfattare när hon var lite yngre. Ska bli så spännande att läsa en bilderbok av henne!

Bullen och väskan är en jättekul bok om en råttunge som heter Bullen. Bullen blir tokförtjust i sin pappas väska och vägrar gå ur den. Hon går till dagis i väskan, sover i väskan och leker i väskan. Föräldrarna tröttnar, Bullen får tokspel och skriker ända tills storebror kommer på en klurig lösning!

Det är en gris på dagis av Johanna Thydell som skrivit underbara ungdomsböcker. Hoppas hon är lika bra på barnböcker!

 

Kapitelböcker med bilder

Kalla mig Paddington har jag inte läst men min man och hans syster pratar om att Paddingtonböckerna var jättebra, så det hoppas jag de är.

Pappan som försvann är en storbarnsbok av Anna-Clara Tidholm, som jag redan avslöjat att jag älskar.

Biografmysteriet av Martin Widmark tycker jag är sådär, men Isak tycker den är hur bra som helst.

Saffransmysteriet har jag inte läst, men Isak älskar som sagt Widmarks mysterieböcker så den får ligga i skåpet till en sjukdag eller ett femårskalas för en dagiskompis eller så.

 

Kapitelböcker utan så mycket bilder

Miranda och den blå skålen är en av mina absoluta favoritböcker från barndomen. Längtar, längtar, längtar efter att få läsa den för Isak.

Har ni fler bokreatips?

 

 

4 reaktioner på ”Latmammans presenttips: bästa bokreaböckerna!

  1. Böckerna av Pija Lindenbaum (tex. Gittan, Lill-Zlatan etc.). Roliga, fint illustrerade och dessutom gillar jag att barnen och dess familjer är olika! Lagom från ca. 3 år. Stina Wirsens (tex. ”vem”-böckerna och ”Liten skär…”) böcker är också fina till de lite yngre barnen.

  2. Gillar tipsen! Håller med om att speciellt barnböcker ska kunna läsas om och om igen. Vet själv hur man var som barn. Förvånad av hur många böcker som faktiskt inte är speciellt bra tryckta, men känns skönt att få lite rekommendationer så man har någonstans att börja! Tack för presenttipsen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *