Därför blir jag rädd för mässlingpartyn

Enligt en artikel i tidningen ETC publicerad idag, låg medveten smittspridning bakom utbrotten av mässling och röda hund i Järna, strax söder om Stockholm under 2012. Jag citerar ur artikeln:

I en lokal Facebookgrupp annonserar föräldrar efter sjuka barn. Det anordnas ”smittpartyn” där barn sjuka i mässlingen och röda hund får träffa friska barn, berättar en förälder. Mitt under pågående epidemi skriver dåvarande förskolechefen Neela Ferri i Facebookgruppen: ”Är det någon som vet någon som har Röda hund? Har en släkting som gärna vill att hans barn ska få det”.– Jag skulle bara göra en tjänst till en släkting. Det gjorde jag inte som förskolechef utan som släkting. Men det blev inget den gången, säger Neela Ferri som idag arbetar på förskolan Stjärnflocka i Mölnbo utanför Järna.

Om det som står i artikeln stämmer gör det mig oroad och mycket bekymrad. Som barnläkare hoppas jag innerligt att röda hund och mässling inte börjar spridas i samhället igen. Barn ska aldrig behöva födas med grava skador eller dö i unga år på grund av sjukdomar vi med hjälp av ett välbeprövat och effektivt vaccin kan förhindra.

Här har jag skrivit mer om mässling och röda hund (och påssjuka), vilka risker de medför och hur många som faktiskt drabbas av komplikationer. Det är lätt att glömma bort vilka svåra följder dessa infektioner faktiskt har, då vi i Sverige knappt ser fall av mässling eller röda hund längre, tack vare att vi har så fantastiskt hög vaccinationstäckning. Liksom WHO hoppas jag att vi inom en relativt nära framtid når tillräckligt många i världen med MPR-vaccin för att uppnå global flockimmunitet, och på sikt även kunna utrota dessa sjukdomar, liksom vi lyckats med smittkoppor!

Att läkare inom antroposofisk medicin med stöd av sin titel väljer att avråda föräldrar från att vaccinera sina barn är det som är svårast att förstå, tycker jag. Argumenten de brukar använda mot barnvaccinationer har inget vetenskapligt stöd och Cecilia har bemött de vanligaste påståendena i ett tidigare inlägg.

I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Sjuka barn? Tröttnat på Netflix skränande! Testa SF kids play!

14 reaktioner på ”Därför blir jag rädd för mässlingpartyn

 1. Hos oss är problemet att vi tycker olika. Min partner är vaccinationsmotståndare och jag vill att vi följer vaccinationsprogrammet. Någon som har ett tips på hur man kan komma vidare i ett sånt låst läge? Just nu verkar det som att hen ”vinner” och barnet blir utan vaccin, så när som på stelkramp. Jag skulle aldrig förlåta mig själv om något hände barnet.

 2. Hej doktor Cecilia!
  Jag undrar om du har sett att den nya bloggaren Julia Ilke på Amningshjälpens blogg, Amningsbloggen, är vaccinationsmotståndare. Hon har inte skrivit om det på Amningsbloggen men hon har länkat därifrån till sin egen blogg där hon skrivit om barnvaccinationer. Bl.a skriver hon där att barnsjukdomars farlighet är överdriven, och uppmanar till att iallafall inte vaccinera barn under ett år för att det skulle skada deras immunförsvar… Här är det inlägget, läs även hennes svar på kommentarer:
  http://naturligtvisare.se/2013/03/25/vaccinationssvikare-det-ar-jag-det/

  Jag undrar hur du ser på detta?
  Och är det en växande trend att låta bli att vaccinera sina barn, i ”naturlighetstrendens” spår?

  1. Jag har nu läst Julia Ilkes inlägg och hennes kommenterar till inlägget. Det är mycket olyckligt när myter om vaccinationer, barns immunförsvar och amning sprids som om det vore fakta (vilket det inte är). Amning skyddar inte mot sjukdomarna vi vaccinerar mot. Ett immunförsvar störs inte av vaccinationerna vi ger.
   I inlägget hänvisar Ilke till att hennes barn inte behöver vaccineras under spädbarnsåret för att sjukdomarna är sällsynta i Sverige. Detta är endast tack vare att vaccinationstäckningen är så hög. Om fler skulle resonera som Julia Ilke sjunker vaccinationstäckningen och flockimmuniteten förloras, vilket var exakt vad som hände förra året i Järna där utbrott av såväl mässling och röda hund sågs till följd av att ovanligt många invånare är ovaccinerade mot dessa sjukdomar.
   Att som Ilke, avfärda solidaritetsargumentet med att det finns andra, viktigare saker man kan ägna sin solidaritet åt är ett helt obegripligt resonemang i mina ögon. Mässling är en farlig infektion som dödar väldigt många barn i världen (dessutom en av världens smittsammaste sjukdomar), att vila i tryggheten att omgivningen är immun och därför inte kan smitta hennes barn, men samtidigt utsätta andras barn för den risken är djupt osolidariskt. Detta oavsett om Julia Ilke engagerar sig för att minska alkoholrelaterad ohälsa eller dödsolyckor i trafiken.

   Du frågar om det är en växande trend att låta bli att vaccinera sina barn, och tittar man nationellt är det glädjande svaret nej! Vaccinationstäckningen i Sverige är mycket hög, vilket också är skälet till att vi ser så få fall av de sjukdomar vi vaccinerar mot.

  2. Tack för svaret doktor Lina!
   Precis vad jag reagerade mot också, att solidaritet på vaccinationsfronten skulle på nåt sätt stå i strid med andra, viktigare saker?! Som om man inte skulle kunna vaccinera sitt barn och samtidigt låta bli att dricka alkohol, typ…
   Skönt att höra att vaccinationstäckningen i Sverige inte har gått ner. Jag har tänkt att den här växande trenden att allt ska vara ”naturligt” kanske skulle påverka folks syn på vaccinationer. Vi får hålla ögonen på Amningsbloggen också i fortsättningen så det inte sprider sig dit 😉

  3. Jag tycker också det är mycket allvarligt att hon hänvisar till vaccin.me. Att det finns en sådan sida överhuvudtaget?! Skrämmande!

 3. Jag läste ETC-artikeln tidigare, och en av kommentarerna där fick mig att minnas en manlig äldre släkting som det sas om att han inte kunde får barn, för att han haft röda hund. Är det sant att det kan vara en följd av sjukdomen? Att bli steril. Och i så fall, händer det i fosterlivet eller när man får det som barn/vuxen?

  1. Jag har aldrig läst eller hört att röda hund kan orsaka sterilitet. Däremot är sterilitet en känd komplikation till påssjuka, när det drabbar pojkar efter puberteten.

 4. Hej, hur ställer du dig till att låta sitt barn eller tom uppmuntra till att leka/umgås med andra barn smittade av vattkoppor? Låter som att det är bra att ha haft det när man är barn snarare än vuxen..

 5. Tack för en otroligt bra blogg! Ni skriver alltid så intressanta och lättlästa inlägg. Vet du hur stor del av barnen som föräldrarna låter vaccineras med vaccinationsprogrammet varje år? Jag frågade min BVC-sköterska och i vårt område är det ca.90% av barnen som tar vaccinerna i vaccinationsprogrammet. Något år har hon haft 95% men aldrig mer. Jag undrar hur det ser ut nationellt? /Caroline

  1. Enligt statistik från landets BVC från januari 2012 gällande barn födda 2009, hade 98,3% fått tre doser DTaP-polio-HiB-vaccin (3-, 5- och 12-månaderssprutorna). 97,2% av alla barn i den årskullen hade fått MPR-vaccin (mässling, påssjuka, röda hund) som vanligen ges vid 18 månader. Det är något högre siffror än för barnen födda 2008, och toppnoteringen sedan man införde MPR-vaccin i det allmänna barnvaccinationsprogrammet. Sverige har alltså all anledning att vara stolt över sitt vaccinationsprogram, och över att så många föräldrar kan ha förtroende för barnhälsovården och de allmänna vaccinationerna.

   Källa: http://www.smittskyddsinstitutet.se/upload/5216/vaccrapport-12-bvc-lan-kommun.pdf

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *