Därför rekommenderar jag inte salvor från Weleda

Jag fick en kommentar på mitt inlägg om hur man sköter barnets hud på bästa sätt: ”Weleda fick högsta betyg på wheather & Wind cream, helt utan vatten som man kan smörja med på vintern i ansiktet och så. Men tar man vattenbaserad kräm kan man få köldskadad hud i svår kyla. Till eksem kan jag rekommendera Wecesin från weleda. Eksemen borta på ett par dagar och man slipper kortison!”

Jag vet att Weledas produkter är populära bland många ekomedvetna föräldrar. Jag använder dem inte, och rekommenderar dem inte av två anledningar:

1. De är oerhört dyra!

Ovan nämnda Weleda Wind and Weather kostar på Weleda webshop 69 kr för 30 g. Det blir 2300 kr/kg.  Som jämförelse kostar Decubal 94 kr för 250 g, dvs 376 kr/kg. Locobase repair (som jag också tycker är dyr) kostar 139 kr för 100 g, dvs 1390 kr/kg. Weledas mjukgörare Wind & Weather kostar alltså 6 gånger så mycket som Decubal, och 60% mer än Locobase repair.

Weleda Wecesin kostar 115 kr för 25 gram. Det blir 4600 kr/kg. Hydrokortison CCS kostar 59 kr för 50 g, dvs 1180 kr/kg. Weleda wecesin är alltså nästan 4 gånger dyrare än hydrokortison CCS.

2. De innehåller växtextrakt och eteriska oljor som kan skapa kontaktallergier 

(ringblommeextrakt och slåttergubbeextrakt för wecesin, ringblommeextrakt för wind & weather) och eteriska oljor. Weleda (det är ett antroposofiskt företag) tror att dessa växtextrakt har en medicinsk verkan. Det är inte vetenskapligt undersökt, så det vet vi inte om de har. Barn som behöver smörjas mycket är ofta lite allergiskt lagda. Det är väl känt att växtextrakt och eteriska oljor kan skapa kontaktallergier hos en del människor.

Ni väljer förstås själva vilka produkter ni vill smörja in era barn med. Men jag kan inte rekommendera extremt dyra produkter med, i mina ögon, onödiga ingredienser som är kända riskfaktorer för kontaktallergier.

Dela med dig!
 • 23
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  23
  Shares
Läs mer av Doktor Cecilia i Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund
I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

14 reaktioner på ”Därför rekommenderar jag inte salvor från Weleda

 1. Så skönt att det är fler som kör kokosolja från hälsokosten på sin spädis! 🙂 Jag har själv känslig hy som inte tål stark tvål, så Lilleman har bara tvättats med vatten och olja sedan födseln. Han har världens mjukaste hud och inga problem med rodnader eller annat. Funkar kanon!

  Nu till sommaren började vi dock använda solskydd, men innan dess har inga kemikalier använts alls.

 2. Jag använder Weleda Baby produkter till vår 1 åring. Hon reagerar inte på produkterna negativt, men kan hon ha högre risk att utveckla kontaktallergi eller annan allergi vid högre ålder om jag fortsätter använda dessa produkter trots att hon inte reagerar negativt på dem nu?

 3. Innan jag läste det här inlägget köpte jag en tub ”duschtvål och schampo” från Weleda Baby till vår bebis som kommer vilken dag som helst. Var det inte heller så smart då? Är det bättre att köpa någon av de som Apoteket saluför? Och jag som bara försöker göra det som är bäst för mitt barn – det är ju en hel djungel… (Och jag köpte inte Weleda för att den var dyr – kollar aldrig på priset, så jag trodde snarare det var ett mellan- eller t.o.m. lågprismärke. Köpte den för att den helt enkelt verkade bra för barnhuden.)

  1. Använd den! Annars har du ju köpt den helt i onödan, det är slöseri med både pengar och miljö! Det är inte så noga vad du tvättar bebisen med tycker jag, det som är noga är att du mår bra och tar hand om dig själv och bebisen på ett kärleksfullt sätt.

 4. Vill bara inflika att Weledas ”Wind and Weather Cream” är väldigt dryg. Med den behöver vi bara smörja ett tunt lager på varje kind innan utevistelse – istället för en himla massa smörjande med de krämer som du istället rekommenderar. En tub av den krämen räcker längre än hållbarheten. Vilket då ger en kostnad på 69 kr/år.

  Jag tror att många smörjer i onödan också. Vilket är lätt om man köpt på sig stora flaskor och tuber. ;o) Bada, tvätta och smörja. Bada, tvätta och smörja…

  Tack till dig Svenny för tips om kokosfett! De få ggr. som vi behövt smörja barnkroppar (efter babysim i inomhusbassäng) har vi använt kallpressad eko raps- eller olivolja, men kokosfett känns som ett bra alternativ.

  1. Om du har ett barn som bara behöver ett tunt lager kräm före utevistelse är förstås pris inte så viktigt. Men barn som har problem med torr hud och eksem behöver smörjas betydligt mer och oftare än så och då blir det en prisskillnad. Barn behöver smörjas olika mycket, vissa ofta och mycket över stora delar av kroppen (jättearbetsamt för föräldrarna!) vissa inte alls.

  2. Jag instämmer i att ”Wind and Weather”- krämen (gelén) är otroligt dryg!! Jag har ingen erfarenhet av hur den är på barn, men använder den själv som ansiktskräm efter tips, och det blir ju så oerhört mycket billigare än någon annan ansiktskräm för kvinnor som ofta kostar flera hundra kronor!.. Jag är toppennöjd! Och blir inte ett dugg kladdig eller blank av den. Snarast praktiskt med liten tub, för det lär i mitt fall dröja innan den tar slut! (Det jag reagerade negativt på när jag läste ovan, var ifall de håller på med ockultism vid tillverkningen (??)då jag själv tror på Jesus Kristus)

  1. Tack för jättebra tips! Kallpressad kokosnötsolja verkar vara ett bra alternativ till Apotekets mjukgörande krämer för den som föredrar mer naturnära produkter. Det finns några vetenskapliga studier där man testat kokosnötsolja hos vuxna med eksem eller torr hud och det verkar fungera bra och eventuellt ha antibakteriella effekter (det senare inte helt säkert). Dessutom hittade jag en genomgång från några toxikologer (giftexperter) som noga hade gått igenom kokosnötsoljan och fann att den borde vara alldeles säker att ha på huden. Helt rimligt pris också (69 kr för 200 ml, dvs 345 kr/liter).

  2. Hälsokostaffärerna är nog bäst, den i mataffären är ofta behandlad och ej kallpressad. Den ska lukta och smaka lite kokos, då är den som bäst. Jag använder även det i stället för smör och olja vid matlagning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.