En tyst minut för en treveckors bebis med kikhosta

Jag blev så ledsen av att höra om bebisen som dött av kikhosta. Låt oss alla hålla en tyst minut för vår lilla okända vän som fick ett så orättvist kort liv.

Att stå bredvid en liten ovaccinerad bebis med svår kikhosta är bland det mest plågsamma jag vet. Bebisen får så förfärliga hostattacker som ofta slutar med att hen blir blågrå och tappar andan, ibland även medvetandet. En bebis med svår lufthunger och ångest är bland det mest plågsamma man kan se, tro mig. Och ingen kan hjälpa bebisen genom hostattacken.

Vi gör vad vi kan på sjukhus, och kan hjälpa barnet igång med andningen igen efter hostattacken. Men ibland hjälper det inte. Jag vet ingenting om bebisen som dött av kikhosta nu, om hen dog på sjukhus eller inte. Men jag vet att bebisar kan dö av kikhosta på sjukhus, de kan dö på intensivvårdsavdelningar. Jag vet också att många bebisar med kikhosta har sökt gång på gång på barnakuten och blivit hemskickade utan provtagning, utan att någon tänkt på kikhosta, eftersom de inte haft en hostattack just på barnakuten.

Om ditt spädbarn fått ett andningsuppehåll: kräv provtagning för kikhosta

Hos spädbarn är ibland det första symtomet på kikhosta ett kortare andningsuppehåll. Bebisar med andningsuppehåll observeras ofta ett dygn på sjukhus och får sedan gå hem om det inte återkommit. De bör alltid provtas för kikhosta, men det sker inte alltid, så kräv det om din bebis drabbats av ett andningsuppehåll.

Andningsuppehållet kan alltså komma flera veckor före de typiska kikhosteattackerna, och några dagar innan barnet ter sig förkylt i övrigt. För en kikhosta i början går inte att skilja från en vanlig förkylning.

Hjälper inte vaccinet? 

Vaccin mot kikhosta ingår i allmänna vaccinationsprogrammet. Ni fattar varför nu va? Det är ett sant livräddande vaccin, bebisar som fått en dos vaccin kan visst få kikhosta, men de överlever sin kikhosta.

Men vi ger första vaccindosen vid tre månaders ålder (vid två månader för mycket för tidigt födda barn i stora delar av landet). Och innan dess är bebisarna oskyddade. Det pågår ett utredningsarbete kring hur man kan skydda de allra minsta barnen mot kikhosta genom förändring av vaccinationsprogrammet, men det är inte en helt lätt fråga. Efter tre doser vaccin (vid tre, fem och tolv månaders ålder) har barnen ett gott skydd mot kikhosta i ungefär fem år.

Läs mer om vaccinationerna som ges på BVC mot kikhosta här. 

Många vuxna saknar skydd mot kikhosta och kan smitta spädbarn 

För det första så vaccinerade vi inte mot kikhosta i Sverige under 80-talet på grund av att vaccinet ansågs för dåligt. Sedan kom ett nytt vaccin och man började igen. Kikhostesjukligheten ökade förstås så många av oss kom att få kikhosta under barndomen, men även efter genomgången sjukdom är inte skyddet eller immuniteten livslång utan omkring 15 år.

Sedan är det alltså så att skyddet mot kikhosta efter vaccination avtar efter fem år. Vaccinationsprogrammet har förändrats, så att barnen får påfyllnadsdoser vid 5-6 och 14-16 års ålder (gäller barn födda 2002 och senare).

Men vi är många vuxna som saknar skydd mot kikhosta och kan bli sjuka när vi träffar på bakterien. Kanske de flesta av oss?

Testa om du har kikhosta innan du träffar en bebis! 

Om du hostar, särskilt om du gjort det under längre tid än någon vecka, och mer intensivt än vid en vanlig förkylning, och inte kan förklara det med din vanliga astma eller så, gå till vårdcentralen och be om att bli testad för kikhosta, innan du träffar en bebis.

Vårdcentralsläkaren kommer att bli förvånad, men visa dem följande länk så kommer de förhoppningsvis att provta dig:

Folkhälsomyndigheten om att kikhosta kan vara livshotande för spädbarn

Provet brukar heta ”pcr pertussis” (pertussis=kikhosta och pcr är testmetoden. OBS att du inte ska bli testad för antikroppar mot kikhosta, utan för själva bakterien, med pcr)

Om du har kikhosta och träffar bebisar (t ex om du har en liten bebis hemma) 

Om du nu har hosta, tar ett kikhosteprov och det visar att du har kikhosta, och har träffat en bebis, vad ska du göra då? Jo, då ska du gå till vårdcentralen och be om förebyggande antibiotikabehandling till bebisen. Ery-Max heter antibiotikan, ett ganska trist antibiotikum som slår ut tarmfloran och ger magont och kräkningar. Men det är värt det om bebisen är under 6 månader, eftersom det skyddar bebisen mot en livshotande sjukdom!

Om bebisen inte fått sin första vaccination kan det vara värt att fråga på BVC om den ska tidigareläggas. Det finns inga klara riktlinjer kring detta, utan det får BVC-läkaren avgöra, eventuellt efter att ha samrått med BVC-överläkaren.

Om du har kikhosta och bor med en ovaccinerad bebis kommer även du som är sjuk att rekommenderas antibiotikabehandling, för att minska risken för bebisen att bli sjuk. Ta den!

Ger amning något skydd mot kikhosta? 

Nej, tyvärr . Läs mer här om varför. 

Dela med dig!
 • 14
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  14
  Shares
Läs mer av Doktor Cecilia i Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund
I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

23 reaktioner på ”En tyst minut för en treveckors bebis med kikhosta

  1. Hej! Man kan vaccinera både mot bakterier och virus. Kikhosta orsakas av bakterien Bordetella pertussis.

 1. Hej, efter hur många dagar får bebisen visst skydd efter dos 1? Jag vågade ej vaccinera min bebis pga förkylning och inser att dopet är bara 1.5v efter den nya tiden för vaccination. Hinner min bebis utveckla skydd på 1.5v?
  Hälsn Sabina

  1. Hej! Det går inte riktigt att svara säkert på, men det är klart att ni ska ha dop oavsett hur vaccinationen ligger i förhållande till det. Kikhosta smittar framförallt vid närkontakt, som i familjer. Låt bara inte bebisen gosa med tydligt hostiga och förkylda vänner och släktingar!

 2. I USA blir man som gravid uppmanad att ta Tdap-vaccin (där kikhosta ingår) i vecka 27-36, för att ge det ofödda barnet visst skydd och för att minska risken att man själv smittar. Dessutom rekommenderar CDC att alla som ska vara i nära kontakt med barnet vaccinerar sig minst två veckor innan barnets beräknade födelse. Kanske något som borde diskuteras även i Sverige?

 3. Så jäkla hemsk sjukdom. Fick veta i förrgår att våran lilla tjej haft kikhosta 4 veckor i onödan, för att en sköterska inte tog provet rätt!! Vart livrädd dagligen för att vårat lilla hjärta inte ska vakna upp mer. Tyvärr han jag ju inte ge nått vaccin innan hon vart sjuk. Nu hoppas vi bara att hon ska bli frisk fort.

 4. Inte tänker vi börja ta pertussisprover på vårdcentralen på alla som kräver det bara för att de läst detta inlägg. Man kan inte komma till oss och beställa prover hur som helst. Vid befogad misstanke och vid risksituation och eller känt pågående utbrott i omgivningen, jo då kanske.
  Erik, distriktsläkare

 5. ÄNNU Sorgligare är att mamman berättat att bebisen smittades av sin nyvaccinerade storasyster, men att sjukvården vägrade tro att det skulle vara kikhosta, ”för man smittar inte för att man vaccinerar sig” men JO deg var JUST PRECIS vad som hände. Därför är de extra sorgligt att man inte tog föräldrarnas oro på allvar.

 6. Hej! Har bebisen ett okej (om än inte fullgott) skydd även efter de två första doserna eller är det först efter dos tre vid 12 mån som det är skyddat? Tack på förhand!

  1. Ja, bebisen har ett okej skydd efter de två första doserna. Ett ganska bra redan efter första dosen faktiskt.

 7. Hej min då tre veckir gamla bebis blev utsatt för kikhosta på barnakuten av en i personalen. Vi fick anribiotika till henne. 1 1/2-2 v efter det har hon blivit förkyld. Alla i familjen har varit förkylda precis innan (har en 3-åring) kan det vara kikhosta? Kan vi ha det utan att hostan brutit ut? Ska vi begära provtagning på bvc? hur tidigt kan man se det på proverna?

  1. BVC kan inte ta prover. Och man bör hålla sig därifrån med misstänkt kikhosta. Jag tycker det låter vettigt att provta henne, vårdcentralen eller barnakuten ifråga borde kunna hjälpa till med det.

 8. Av oss som inte är vaccinerade, hur stor andel har haft sjukdomen (barnsjukdomarna får väl nästan alla i en ovaccinerad population) och på så sätt är immuna? Om min mamma säger att jag haft kikhosta (symtom, ingen provtagning), kan jag vara rätt säker på att jag är immun då?

  1. Efter genomgången sjukdom är man bara immun i ungefär 15 år. Sedan kan man få sjukdomen igen.

 9. Där jag bor rekommenderas nya föräldrar, samt mor- och farföräldrar, att vaccineras mot kikhosta innan eller omedelbart efter den nya bebisen i familjen är född (om relevanta personer inte har vaccinerats de senaste 5 åren).
  Rekommendationerna är dessutom väldigt starka och ofta blir man frågade både en, två och tre gånger, mot slutet av graviditeten, om man själv och ens närmsta är vaccinerade. Man ges information om vaccinet och vart man kan få det. MYCKET bra tycker jag eftersom jag nog inte funderat över det annars när jag var gravid första gången.

  Varför görs inte det i Sverige? Man vill ju så gärna vara framåt med allt I Sverige så jag är ganska chockad över att något så viktigt och enkelt inte diskuteras med blivande föräldrar!

 10. Tack för ett bra inlägg! En litet påpekande för att undvika förvirring: Kikhosta orsakas av en bakterie (annars hjälper inte antibiotika).
  ”OBS att du inte ska bli testad för antikroppar mot kikhosta, utan för själva viruset”

 11. Kan man vara bärare utan att veta om det? Tänker mkt på vad jag för vidare eftersom de flesta i min omgivning nu är gravida och/eller har bebisar

  1. Bra fråga. Men du behöver isåfall föra över saliv på något vis för att smitta. Vilket man ju gör när man hostar. Det blir ju en salivdusch ut från mun och näsa. Så utan förkylningssymptom kan du absolut träffa bebisar. Men tvätta händerna innan du tar i dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *