En virtuell blomma till Ebba von Sydow

 

Ebba von Sydow bloggar också. Hon fick sitt andra barn för en vecka sedan och igår skrev hon om hur hon vinkade hejdå till sin tvååring som gick med sin barnflicka till förskolan. Ebba skrev också att hon var ensam med sina två barn för första gången då deras pappa rest bort.

Jag läste inte kommentarerna till hennes inlägg, men idag skriver Ebba om all kritik hon fått på bloggen, och på andras bloggar, för att hon låter en barnflicka hjälpa henne att lämna tvååringen på förskolan.

Låt mig förklara varför Ebba von Sydow är en förebild!

Ebba tar ansvar för sig själv och sina två barn på ett föredömligt vis. Hon inser att hon själv, en vecka efter förlossning och med en krånglande amning, inte orkar lämna tvååringen på förskolan. Då ber hon om hjälp. Det önskar jag att ni alla gör om ni blir ensamma med en nyfödd och en tvååring. Det är mer än en heltidssysselsättning att ta hand om en nyfödd, särskilt när matningen inte fungerar. För att storasyskonet ska få den kärlek och omsorg som hon behöver måste någon annan vuxen hjälpa till.

Många invändningar ska ha handlat om att alla inte har råd med barnflicka. Nej. Alla har inte råd med barnflicka. Det finns många föräldrar som skulle behöva mer stöd i vardagen än de har. Jag tycker vi har stötande stora klyftor mellan rika och fattiga i Sverige. Det är ett samhällsproblem, en politisk fråga och ska debatteras på rätt nivå, med rätt människor. Men att kritisera en enskild nybliven tvåbarnsmor för att hon har möjlighet att betala för hjälp som inte alla har råd att betala för, det är både lågt och dumt. Sluta med det!

Alla ni som blir arga över att vi har skattesubventionerad hemhjälp i Sverige: ansök om medlemskap i ert favoritparti. Gå på nästa medlemsmöte och aktivera er. Ägna er kraft och energi åt konstruktivt politiskt arbete, sluta med destruktiva personangrepp.

Alla ni som är avundsjuka på Ebba, som vet hur mycket ni hade behövt en barnflicka när ni hade en nyfödd, fundera på om ni har någon ensamstående mamma i er närhet som behöver er hjälp. Eller en gift väninna med nyfödda tvillingar vars make är på resa ofta. Erbjud er att lämna eller hämta på förskolan och se vad som händer.

Slutligen ni som skulle behöva en barnflicka lika mycket som Ebba eller mer men inte har råd: fundera på om ni har någon i er närhet som kan hjälpa er. Be om hjälp! Förklara att du är så slut av en kolikskrikande bebis att du skulle bli oerhört tacksam om ditt stora barns kompis pappa tog med sig barnet hem efter förskolan. Be om mer tid för storasyskonet på förskolan (det kan man få om man har särskilda skäl, till exempel är ett särskilt skäl att man är trött/slutkörd/ensamstående. Jag har skrivit många sådana intyg). Prata med din BVC-sköterska och hör om vilka möjligheter som finns till avlastning. Ofta finns det kommunal hjälp att få.

En sluthälsning till Ebba von Sydow: grattis till bebisen! Och stort grattis till båda dina barn som verkar ha en sån toppenmamma!

I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Sjuka barn? Tröttnat på Netflix skränande! Testa SF kids play!

16 reaktioner på ”En virtuell blomma till Ebba von Sydow

 1. Vilken bra och fin blogg! (T.o.m för en som är mest faster och inte mamma :). Gillade inlägget ovan om Ebba mycket – kloka ord. Keep up the good work!

 2. Jag har inga barn ännu men hoppas innerligt att jag den dag jag har det kan känna mig trygg i att be om hjälp när jag inte orkar. Och att min man kan göra detsamma. Sedan hur den hjälpen ser ut, en vän, barnflicka eller egna föräldrar – det vet jag inte, och bryr mig heller inte så mycket om. Och det är även något jag hoppas kunna lära mina framtida barn: man behöver inte klara och orka allt själv – en dag är man den som får hjälp, en annan dag den som hjälper.

  Så tack för ett klokt inlägg som så väl sammanfattade mina egna tankar i ämnet!

 3. Hej!

  Toppen bra skrivet! Förstår inte varför man inte kan glädjas åt andra fast man inte har samma förutsättningar. Jag skulle älska om jag hade någon i min närhet som kunde hjälpa till med barnen, glädjs med dem som har det!

  /M-L

 4. Jag blir alldeles rörd av ditt fina inlägg. Tänk om fler kunde tänka ett varv extra innan de hasplar ur sig trista kommentarer som grundar sig i avundsjuka, eller vad de nu grundar sig i. Och tänk var bra att du skriver att man FÅR be om hjälp. Man måste inte orka/hinna/klara allt bara för att man är mamma. Inte alltid och i synnerhet inte just när man fått ett litet barn och redan har lite större barn.

 5. Hej, hittade hit via Jenny, Ekomamma och ville bara saga att det var ett jattebra inlagg! Fick barn for 4 veckor sen, och stora tjejen ar 20 manader. Tycker Ebba gor alldeles ratt och haller med om allt du skriver.

  Min man har redan rest en del och jobbat sena kvallar, for att fa lite avlastning och for att det inte ska bli for trist for stora tjejen sa har vi en barnflicka som kommer tre formiddagar i veckan.

  1. Hej! Kul att du hittat hit! Grattis till bebisen och kul att du delar med dig av hur du löst vardagen med barnen så att det blir bra för er alla!

 6. Vad bra skrivet, jag håller helt och fullt med! Fult att racka ner på en mamma som bara försöker få vardagen att fungera på bästa sätt. Vi fick vårt andra barn för fem veckor sedan (storasyster är två år precis), så kanske är jag lite partisk. Jag är nog mest tacksam över att min man inte behövt resa bort utan tvärtom kunnat vara hemma väldigt mycket den här första tiden.

  1. Grattis till bebisen! Partisk och partisk, det är nog lättare för oss som haft hand om spädbarn att förstå hur mycket jobb det är, empatisk skulle jag säga!

 7. Hej!
  Rent spontant, vilken fantastisk människa du verkar vara. Så klok och vettig. Härligt att du delar med dig av alla dina tankar och kunskaper på bloggen! Tack för det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *