Feber hos bebis och barn – vad göra och när är febern för hög?

För många föräldrar är 40-gradersstrecket en magisk gräns. För oss barnläkare finns det inga magiska temperaturgränser. När det kommer till feber har vi barnläkare en magisk gräns, men den gäller barnets ålder.

Spädbarn som är mindre än tre månader gamla och har feber (temp mer än 38 grader) vill vi barnläkare alltid undersöka samma dag!

Barn mellan 3 och 6 månader lever i något sorts gränsland, där vi vill se dem på barnakuten om de har hög feber (mer än 38,5 grader) mer än ett dygn utan att vara förkylda, eller alltid om de har feber och inte vill äta. Ju mindre de är, desto tidigare vill vi se dem. Anledningen till att vi vill undersöka spädbarn med feber tidigt är att vi vet att de är sköra, svårbedömda och att feber kan vara tecken på en bakterieinfektion som vi i så fall vill behandla så tidigt som möjligt med antibiotika.

Varför får barn feber så ofta?

Ett friskt, normalutvecklat barn kommer under sina första levnadsår att ha 6-10 förkylningar varje år och varje förkylning varar 1-2 veckor. Förkylningsvirus sprids mest under vinterhalvåret, så 10 förkylningar à 2 veckor på ett halvår, blir 20 förkylda veckor av 26, om man har lite otur, och det är fortfarande helt normalt. Barns immunsystem reagerar ofta med hög feber vid förkylningar och virusmagsjukor, över 40-41 grader är inte ovanligt.

Du kan läsa mer om barn som ofta får feber i det här inlägget. 

Om det känns tungt att tänka på att barnet kan ha feber så ofta, så är det glädjande beskedet att barnen i de flesta fall kan bekämpa sina förkylningsvirus själv. För varje virus barnet har bekämpat utvecklas en immunitet (gäller tyvärr inte calicivirus vid magsjuka…), ett skydd som gör att nästa gång barnet träffar på samma förkylningsvirus blir det inte sjukt, eller bara lite sjukt. Men det finns många förkylningsvirus, och det krävs många infektioner för att få skydd mot alla.

I och med att barn i de flesta fall (i 88% av fallen enligt Folkhälsomyndigheten) klarar av att bekämpa sina infektioner själv behövs sällan läkarbesök. Det är väl skönt att veta!

När ska jag ta tempen på barnet?

Inte för ofta! Barn gillar sällan att man tar tempen på dem, därför tycker jag man ska göra det så sällan som möjligt. Om barnet inte känns varmt har det inte feber. Det behöver du inte bekräfta med termometer. Om barnet känns jättehett har det mest troligt över 38,5 graders feber, det brukar jag själv hos mina barn bekräfta med en temp, men jag kanske borde sluta? Jag har aldrig haft fel.

Mamma som tar tempen på barn med feber
Ta tempen på barnet med feber bara när du är osäker, lita på handen!
Hur mycket räknas som feber?

Över 38,5 grader brukar vi säga på barnakuten. Eller över 38,0 ibland. Något åt det hållet. Under 38,0 är inte feber.

Vad ska jag göra när mitt barn har feber?

1. Planera för minst två dagar hemma.

2. Prata med barnets andra förälder om vem som ska vara hemma med barnet.

3. Ring förskola och jobb.

4. Fundera ut mysiga och lugna saker du och barnet kan göra tillsammans. Läsa bok? Rita? Titta på en ny film? (vi har ett hemligt film- och bok- och pysselförråd hemma som är guld sådana här dagar). Baka kokosbollar? Kramas i soffan? Spela dataspel tillsammans?

Slut på film? Trött på Netflix skränande? Prova SF kids play här.  Gratis första månaden. 

5. Ge barnet fri tillgång till söta drycker och glass. Påminn barnet om att dricka/äta glass om barnet inte gör det själv. Vätska är viktigt att få i sig vid feber!

6. Låt barnet sova så mycket det vill (ofta vill barnet sova betydligt mer än vanligt). Passa på att sociala medier, läsa min blogg, ringa en kompis eller läsa tidningen när barnet sover.

Måste barnet äta när det har feber?

Nej! Nästan alla barn tappar aptiten när de har feber. Friska barn över 6 månader klarar sig många dagar utan mat, och flera veckor på bara sötsaker och mellanmål. Tjata alltså inte om mat. Ge det barnet vill ha. Barnet kommer att gå ner lite i vikt och hull, men tar igen det efteråt genom ökad aptit.

Måste barnet dricka när det har feber?

Ja! Det är jätteviktigt. Och ge gärna dryck med socker i, det ger lite energi till barnet. Om barnet har magsjuka, läs inläggen om magsjuka och vätskeersättning. Om det är svårt att få i barnet dryck kan du prova med febernedsättande läkemedel (alvedon eller ipren). Ibland går det bättre.

Läs mer om magsjuka här. 

Läs mer om vätskeersättning här. 

Måste barnet vara vaket när det har feber?

Febern går ofta upp och ned under dagen, och några stunder under dagen, när febern går ner bör barnet piggna till och intressera sig för lite leksaker eller något att dricka, eller dig. Om barnet inte gör det på 4-5 timmar, ge då barnet febernedsättande ( alvedon eller panodil) och vänta någon timme. Om febern går ner och barnet piggnar till kan du vara lugn över att barnet inte har en allvarlig infektion som kräver sjukhusvård.

Om barnet inte alls vaknar och ger kontakt, även när du försöker väcka det, sök omedelbart till barnakuten!

Om barnet inte piggnar till efter alvedon, och inte har intresserat sig för dig på 6 timmar, sök då barnakuten!

Det förekommer allvarliga infektioner även hos tidigare friska barn, både virusinfektioner och bakterieinfektioner. Ett tecken på att ett barn kan ha en sådan infektion som behöver behandlas och övervakas på barnsjukhus är just att barnet inte alls är intresserat av omgivningen, eller att det inte vaknar.

Mitt barn skakar i armar och ben när febern går upp, är det farligt?

Om barnet är vid medvetande, du får ögonkontakt och kroppen är lika mjuk som vanligt, är det frossa. Det är kroppens sätt att öka kroppstemperaturen genom att låta musklerna arbeta och bilda värme. Det är inte farligt och inte ett tecken på allvarlig infektion hos barn.

Men om barnets ögon rullar bakåt, armarna och benen blir alldeles stela och barnet slutar andas, då har barnet en kramp. De allra flesta kramper går över på ett par (evighetslånga!) minuter. Om krampen går över och det är första gången det händer, åk då till barnsjukhuset. Det är mest troligt en feberkramp, en ofarlig och godartad kramp som drabbar barn mellan 6 månader och 6 år vid feber. Men det kan också vara tecken på en allvarligare infektion, så det vill gärna vi barnläkare bedöma. Om krampen inte slutar på 2 minuter, ring 112. I ovanliga fall blir kramper långvariga och då är det bra att ha 112-sköterskan i luren som berättar vad du ska göra och en ambulans snabbt på plats.

Om du är alldeles för skärrad för att köra själv till sjukhuset efter en feberkramp, ring 112 då också. Jag skulle säga att minst hälften av alla barn som haft en feberkramp kommer in i ambulans.

När ska jag ge febernedsättande läkemedel?

Feber i sig är inte farligt för barnet, ens om den är mycket hög. Det finns alltså ingen anledning att ge febernedsättande bara för att barnet har feber. Tyvärr skyddar inte febernedsättande mot feberkramper, även om man trodde det tidigare (det är numera väl undersökt), så det är inte heller en anledning att ge det. Jag ger febernedsättande läkemedel till mina barn och barnen på barnakuten i följande fall:

1. Om barnet är slött och ointresserat av omgivningen för att se om det piggnar till, för att kunna skilja mellan allvarligt och mindre allvarligt sjuka barn.

2. Om barnet är så trött av den höga febern att det inte orkar få i sig vätska, ofta hjälper det med febernedsättande.

3. Om barnet är gnälligt eller säger att det har ont i halsen eller örat eller kroppen ger jag också alvedon eller ipren. Men då inte för att sätta ned febern utan för att lindra smärta.

Läs mer om ont i halsen och halsfluss hos barn här. 

Läs mer om öroninflammation hos barn här. 

När ska jag komma till barnakuten med ett febrigt barn?

1. Om barnet är under tre månader, kom så fort det får feber.

2. Om barnet är mellan tre och 6 månader och inte verkar förkylt, eller om det inte äter.

3. Om barnet får ett krampanfall när det har feber och det är första gången

4. Om barnet inte går att väcka

5. Om barnet har feber och svårt att andas

Du kan läsa mer om hur du vet om barnet har svårt att andas  och se videos på det i det här inlägget. 

6. Om barnet får små eller större blödningar under huden (ambulans! Det kan vara ett tecken på mycket allvarlig infektion om barnet samtidigt verkar svårt sjukt!)

7. Om barnet har hög feber och kräkningar men inga diarréer, har huvudvärk och/eller är slö och ointresserad av omgivningen.

Läs mer om hjärnhinneinflammation hos barn här

8. Om barnet har feber och mycket ont i magen.

9. Om barnet har feber och är kraftigt svullen och över ena ögonlocket och i samma ögonvrå.

10. Om du som förälder har en stark och obehaglig känsla av att ditt barn är allvarligt sjukt, så sjukt som du aldrig sett det vara förut.

När ska jag söka vårdcentralen?

1. Om barnet har feber mer än 38,5 grader på fjärde dygnet.

2. Om barnet har feber och verkar ha ont i örat och det inte blir bättre på ett par dagar med högläge, näsdroppar och smärtlindring.

3. Om barnet har mer än 38,5 grader på andra dygnet och inte alls är förkyld. Ta med ett urinprov, för det kan vara en urinvägsinfektion som behöver behandlas med antibiotika. Om urinprovet visar tecken till urinvägsinfektion, se till att få remiss till barnläkare för uppföljning.

Läs mer om urinvägsinfektion hos barn här. 

4. Om barnet har ont i halsen och hög feber utan snuva, hosta eller nysningar. Det kan vara halsfluss som behöver antibiotikabehandling.

Läs mer:

Ont i halsen och förkylning hos barn

 

Allt om magsjuka, maginfluensa eller vinterkräksjuka

Vätskeersättning – recept och tips om att ge vätskeersättning till barn

Streptokocker hos barn  – halsfluss, stjärtfluss, bärarskap och scharlakansfeber

Öroninflammation (otit) eller ont i örat hos barn-  symtom och behandling

Urinvägsinfektion hos bebisar och barn – symtom och behandling

Hjärnhinneinflammation hos barn  -feber, huvudvärk, nackstelhet eller ont i nacken

Röda prickar och utslag hos barn  –  en bildguide

Rosslig eller ansträngd andning  – guide när ditt barn har svårt att andas

Förkyld bebis  –  snorig och täppt i näsan  – hur hjälpa?

Hur ofta kan ett barn vara sjukt utan att det är något fel?

Alla barnakutens inlägg om sjukdomar hos barn kan du hitta här.

Dela med dig!
 • 2
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  2
  Shares

92 reaktioner på ”Feber hos bebis och barn – vad göra och när är febern för hög?

 1. Hej! Min lillasyster är i sjukhuset nu och jag började söka om febern hon har (tror det var 40 eller över) Och känner mig mycket lugnare efter att jag läst din text!

 2. Hej!
  Tack för jättebra information! Jag undrar bara över infon ang blödningar under huden. Båda våra barn brukar få det i samband med att de har kräkts och nu har nyligen vår yngste son på 19 månader varit förkyld med feber och har kräkts typ 1 gång per dag, ofta i samband med att febern gått upp. Han har då fått röda små blödningar under huden i ansiktet men det är inget jag oroat mig för eftrsom jag hört att man kan få det i samband med kräkningar men blir lite fundersam nu när jag läser det du skrivit. Fast med facit i hand nu när förkylningen och febern är över vet vi ju att det inte var någon allvarlig infektion men det är kanske om barnet inte kräkts men får dessa blödningar som man ska reagera?

  1. Hej Karin! Små blödningar i ansiktet i samband med kräkning är ingen fara, precis som du hört. De beror på att blodtrycket i ansiktet ökar i samband med kräkning och små kärl kan brista.

 3. Vilken superbra blogg! Jag har två barn snart 2&4 år. Flickan som som är äldsta har varit förkyld med hosta och feber i veckan och nu har pojken fått det. Min fråga till dig är: han hade 39:7 i temp nu vid läggdags, skulle han fått alvedon eller ej. Jag vill helst inte ge febernedsättande om dom små inte har ont någon stans så jag valde och ge honom välling som vanligt, kan det vara skadligt? (Vill tro att dom hör av sig även nattid om febern skulle stiga)

 4. Hur ska man agera under natten om barnet har relativt hög feber (40 grader) på kvällen? Ska man väcka barnet med jämna mellanrum och se om det är kontaktbart eller t.o.m. ta tempen? En hel natt är ju ganska många timmar och jag har varit orolig att febern ska nå farliga nivåer innan jag hinner märka det. Ofta sover förstås barnet oroligt så man därigenom har kontakt flera gånger under natten, men bör man säkra med att sätta väckarklockan med jämna intervall för att dubbelkolla?

  1. Som du säger sover ju barnet ofta oroligt. Jag kan inte rekommendera att ställa väckarklockan med jämna mellanrum och har aldrig träffat på något barn där jag tror att förälder som vaknat med ställd väckarklocka under natten skulle ha hjälpt.

 5. Hej jag gillar inte den punkten att man ska kontakta vårdcentralen om barnet har ont i halsen och feber och inte snuva hosta mm. Du kan ha ha halsfluss fast du har hosta och behöver inte ha feber. Har själv en dotter som får kräkningar hosta halsont och då halsfluss Så det med hosta är inte sant. Mvh linda

 6. Hej! Vilken bra sida du har!! Vill bara poängtera att det inte är ok att ringa 112 för ambulans för att man inte klarar av att köra själv då det inte behövs vård. Man kan be någon bekant eller liknande eller få en sjukfall. Vi har fullt upp ändå 🙂

 7. Jag vill bara från djupet av mitt (relativt nyblivna, med en 9-månaders bebis) mammahjärta för en fantastiskt bra blogg! Ni har hjälpt mig, min sambo och bebis så mycket! Först vid första förkylningen, sedan första magsjukan, och så nu när jag oroar mig för feber hos lillan. Det är som att ha en läkare till bästa vän som aldrig avfärdar ens funderingar eller oro utan förklarar ordentligt och tar allt på allvar. TACK!

 8. Hej! Vad är det med hög feber och svullet öga?
  Min dotter på snart 7 månader har haft hög feber (39-41C) i 3-4 dagar. Eftersom vi bor i norra Thailand så misstänkte vi såklart Dengue-feber som redan i juni hunnit smitta 49000 människor och orsakat ca 50 dödsfall, varav ca hälften barn.
  Så igår åkte vi till sjukhuset där dom gav henne paracetamol och en svabbning av kroppen med ljummet vatten för att få ner febern innan dom skickade hem oss igen.
  Jag förklarade min (befogade) oro för Dengue, vilket läkaren omöjligt snabbt avfärdade med motiveringen att min dotter hostade och hosta inte var en av symptomen på Dengue. Jag undrade om det inte var på plats med ett blodprov, men läkaren nekade.
  Idag på morgonen hade febern ännu inte lagt sig, så vi åkte tillbaka till sjukan. Denna gång tog dom blodprov som tack och lov inte visade på Dengue eller Malaria, men WBC låg på 12,800. Helt inom gränsvärdet tyckte läkaren även om labbrapportens övre gränsvärde för ”normalt” visar 11,000.
  Hemma igen surfade jag lite och hittade denna sidan. Tack för bra läsning och värdefulla tips!
  En lång sovstund senare tände jag lampan och såg att ena dotterns öga är rätt så rejält svullet. Jag kom ihåg det jag precis läst innan sovstunden om att söka läkarvård om barnet har feber och ena ögat är kraftigt svullet, men vad ska det tyda på?
  Dottern är även väldigt orkeslös för tillfället och vill bara sova. Orkar knappt gråta längre heller.
  Sjukvården här är inte som hemma i Sverige och dom har inte särkilt bra koll på någonting ärligt talat. Tacksam för snabbt svar för vi är rätt oroliga här och sjukvården hjälper inte direkt till.

  Ps Vad säger en svensk läkare om att ge barn en kur paracetamol och bada eller svabba ungen i ljummet vatten i ett luftkonditionerat rum på sjukhuset för att få ner febern tillfälligt och sedan skicka hem patienten?

  Tack än en gång för en bra sida! Enbart expertisen som står svart på vitt på denna sida slår den sammanlagda kunskapen på hela sjukhuset i Staden Pai, Mae Hong Son Province.
  Om dottern inte bättrar sig tills imorgon bitti blir det en 3 timmars tur till Universitetssjukhuset i Chiang Mai.
  Trevlig helg!

  1. Skönt att hon inte hade denguefeber eller malaria! Precis som du är inne på behöver du ju söka igen om hon är slö och tagen. Hög feber och svullet runt ena ögat kan vara en sorts bihåleinfektion (ethmoidit) som kräver antibiotikabehandling, initialt ofta som dropp.

  2. Tack för ett mycket snabbt svar. Vi hittade en privatläkare som tog en titt på labbrapporten och dottern och samtidigt som han förbannade läkarna på sjukhuset skrev han ut antibiotika som kur för en infektion. Vad för någon infektion visste han dock inte och det spelade heller ingen roll tyckte han, men antibiotika skulle hon få. Efter det lyckades mitt lilla knyte faktiskt få i sig lite ris och kyckling och ovanligt mycket vatten att dricka. Tack igen!!!
   Jag skulle dock fortfarande ha svar på min fråga och badningen/baddningen för att få ner febern snabbt och sen kunna skicka hem oroliga föräldrar. Kan det vara en bra behandlingsmetod?
   Mvh, Tom med familj

  3. Om det är bra att badda med handdukar? Om du inte känner dig trygg med handläggningen var det ju inget bra läkarbesök. Då brast kommunikationen om varför man gjorde som man gjorde om inte annat. Att försöka få ner febern på slöa barn och se om de piggnar till tycker jag inte låter konstigt eller fel, även om våta dukar inte är något jag själv använder så ofta.

 9. Tack för en fantastiskt bra blogg! Hjälper oss just nu oerhört, då vi befinner oss i LA USA med vår 11 månader gamla dotter som nu haft mellan 38,5-40,5 graders feber i två dygn.
  Det hela började egentligen för en vecka sedan då hon under en kväll hade 39,5 i feber och inga andra märkbara symptom. Då var vi väldigt oroliga att detta berodde på överhettning. Naturligtvis håller vi oss inne under dom värsta soltimmarna 11-15, men även inomhus blir det oundvikligen varmare än hemma. Sedan har hon varit helt symtomfri, men nu då, exakt en vecka senare, haft en temp som stigit från 38,5 i torsdags till att lega på runt 40 idag fredag. Under dagen har även lite genomskinlig snuva tilltagit. Vi försöker erbjuda henne allt möjligt tänkbart att äta och dricka, men det enda som verkligen funkar är välling och vätskeersättning. Hon har kissat tunga minst 3 fulla blöjor den senaste och gråter med tårar. Hon har sovit mycket under dagen, men vaknat upp från och till alltid med lite gråt och varit vaken runt en timme. Då har hon mest suttit eller legat i vår famn och tittat i böcker eller på Ipaden och för det mesta gnytt ledset, men under två tillfällen under dagen, ca 1 h efter att vi givit alvedon har hon piggnat till och lekt lite och till och med skrattat. Då vi befinner oss i utlandet känner vi oss så klart extra oroliga då det finns begränsade möjligheter att uppsöka läkarhjälp. Vi har därför fyra konkreta frågor som vi skulle bli oerhört tacksam om du kunde rådge oss kring:
  1: Kan orsaken till febern vara överhettning/uttorkning och skall vi då söka läkarhjälp?
  2: Är det ok att ge vätskeersättning ( Sempers pulverblandning) trots att hon inte har diarré eller är magsjuk? Detta är som sagt något hon tycker mer om än vatten…Juice av olika slag ratar hon också
  3: Hur mycket vätska skall hon få i sig under ett dygn med hög feber? Senaste dygnet har hon druckit ca 5 flaskor välling a 250 ml per gång, samt ca 70 ml vätskeersättning/vatten/juice. Räcker detta eller skall vi tvinga i henne mer?
  4: Hur kan vi avgöra om hon har ont i halsen eller ej? Anledningen till att vi misstänker detta är att hon gnäller på ett sätt som kan tyda på att hon har ont någonstans, och att hon tittar ”hungrigt/törstigt/intresserat” på flaskan men sedan vänder bort huvudet rätt snabbt efter att hon tagit några klunkar.

  Tusen tack på förhand hälsar Johanna och Patrick

  1. Hej, vad kul att vår blogg är till hjälp! Jag kan inte uttala mig om just ert barn, för att kunna det måste jag se och undersöka henne och det går ju inte i bloggform. Däremot kan jag försöka svara på dina frågor ur ett generellt perspektiv.
   1. Uttorkning i sig ger inte feber. Feber förvärrar uttorkning då vätskeförlusterna ökar. Överhettning kan ge såväl förhöjd kroppstemperatur som uttorkning. Så. Det viktigaste är att behandla uttorkningen och skydda barnet mot överhettning. Oavsett orsak ska man söka läkare om man trots febernedsättande och rikligt med vätskeersättning har ett slött barn som mest vill sova, som inte kissar, eller då du känner stark oro för att barnet kan vara allvarligt sjukt. Är ditt barn däremot piggt, kissar rejäla kissblöjor, orkar leka ett par stunder per dag och ger god kontakt kan man avvakta hemma ett par dagar trots hög feber. Om barnet bara har feber (>38 grader) utan diarréer eller förkylningssymtom tycker jag att det ska bedömas av läkare om febern inte går över inom tre dygn. Viktigt att utesluta är urinvägsinfektion.
   2. Vätskeersättning kan man absolut ge även om barnet inte kräks eller har diarré. Rätt blandat är det en utmärkt medicin mot uttorkning, oavsett orsaken.
   3. Dygnsbehovet av vätska (basalbehovet) uppskattar man är 150 ml/kg/dygn för de första 0-6 kg kroppsvikt, väger barnet mer än så (upp till 20 kg) lägger man till 50 ml/kg/dygn. Ett barn som väger 10 kg behöver alltså 1100 ml/kg/dygn. Dessutom behöver man ersätta förluster i form av feber, diarréer och kräkningar. Kom ihåg att en stor del av vätskebehovet får man i sig genom maten.
   I teorin är det hyfsat enkelt att räkna ut vad ett barn behöver få i sig. I realiteten är det däremot ofta svårt att beräkna och ge en viss mängd. Barnet har som bekant en (ofta stark) egen vilja som inte alls går ihop med det faktiska behovet. Alltså: ge så mycket vätska som möjligt utan att barnet kräks upp den, om du tror att det är uttorkat. Här finns en tydlig beskrivning: http://doktorcecilia.wordpress.com/2013/01/22/magsjukeskolan-del-tva-den-livraddande-vatskeersattningen/.
   4. Titta i halsen. Är det rött, svullet, ser man vita beläggningar på halsmandlarna? Är du osäker men barnet har hög feber och ont i halsen – gå till en läkare som får titta. En bakteriell halsfluss brukar vi vilja behandla med antibiotika.

  2. Tack för utförliga och bra svar! Vi åkte till läkare med Betty igår, och hon fick någon typ av penicillin mot halsen ( trots att det inte var halsfluss). I natt sov hon mycket bättre än hon gjort sedan hon insjuknade, och sedan hon vaknade i morse ( 09.30!) har hon uppträtt som hon inte alls var sjuk längre. Hon har varit väldigt pigg och glad hela dagen, och bara kommit till ro att sova 2 gånger 30 minuter för att däremellan busat lekt och pratat. Tempen är dock ej nere på normal. 39,4 morgon, 37,7 dag och 38,9 nu i kväll. Detta känns förvånande med tanke på hennes pigga humör, men jag antar inget att oroa sig för då allmäntillståndet är så bra? Gällande vätska kämpar vi på att få i henne så mkt som möjligt, men några 1 liter ( som jag räknat ut med din tabell att hon behöver för sin vikt i normalfall, och kanske ännu mer på grund av febern) är det inte frågan om. Snarare 500 ml och då kämpar vi på och erbjuder allt möjligt i alla typer av flaskor, skedmatning samt spruta. Sedan kommer hon säkert vilja ha minst 350 ml välling i natt. Hon kissar dock som vanligt och uppvisar inga andra symptom på uttorkning och är pigg och glad som sagt. Kan jag känna mig lugn då? Inser även att hon dricker mindre än 1 liter vanliga dygn i Sverige då hon är frisk. Då får hon ju så mycket vatten hon vill ha i samband med måltider ( som kanske blir totalt 100 ml) samt 250 ml vid läggning och 250-350 ml under natten. Behöver vi öka upp detta och tvinga i henne i vanliga fall också? Tusen tack på förhand

  3. Nog för att inlägget är gammalt men du begår ett gravt och potentiellt livsfarligt räknefel! 150 ml + 50 ml = 200 ml, inte 1100 ml som du skriver! Du skriver felaktigt 1100 ml/kg/dygn på ett barn på 10 kg vilket blir 11 LITER vätska till ett 10-kilos barn på ett dygn när det ska vara 200 ml/kg/dygn = 2 Liter vätska till ett 10-kilos barn per dygn!!!

 10. Mycket intressant läsning om feber och febernedsättande! Jag skulle gärna se att du skrev mer om vad man i studier kunnat konstatera omhurvida febernedsättande har eller inte har någon mot feberkramper. Jag är mer åt det hållet att jag går på barnets allmäntillstånd för bedömning om att ge eller avvakta med Alvedon/Ipren. Vill inte ge Alvedon i onödan om barnet är piggt och fortfarande kan leka och äta etc trotts ibland hög feber. Min make däremot är av en helt annan åsikt och kan inte snabbt nog få i barnet Alvedon för att det inte skall få feberkramper?! Även vid lägre temp runt 38 grader. Vore intressant att få veta mer kring detta?!
  Även rekommendationen man får att klä av barnet alla kläder och låta det springa runt/ eller sova i bara blöjan för att det inte ska bli för varmt av febern, stämmer det? Själv vill jag ha mycket kläder på för oftast fryser jag ju när febern stiger! Vad finns det för råd kring detta?
  Tack för en jättebra sida! Fantastiskt bra läsning! // trebarnsmamma

 11. Vill bara tacka för en jättebra och saklig sammanställning! Jag är själv läkare men för vuxna och tycker det är svårt med bedömningen varje gång dottern får hög feber.

  Tack!

 12. Hejsan!
  Gud vilken bra blogg! 🙂
  Måste bara fråga…min son är en av dem som får feberkramper! Men jag läste att det är ovanligt med 3-4 kramper eller mer? Min son har 1-2 kramper vid varje febertillfälle. Han har haft kramper i ett år och feber ca 6-7 gånger vilket innebär en del kramper! Är detta ovanligt och farligt då?
  Tack på förhand!

  1. Barn med upprepade feberkramper bör träffa barnläkare för utredning och individuell information. Så om ni inte redan varit hos barnläkare: ring en barnläkarmottagning och boka tid. Om ni varit hos en: ring denna läkare och ställ dina frågor!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.