Fördelar och nackdelar med fästingvaccin för barn

Varför fästingvaccin till barn? 

Ja, det är ju inte fästingen vi vaccinerar mot, utan en sjukdom som fästingen kan smittas med, TBE. TBE (tick-borne encephalitis) är en sjukdom som kan ge allt från väldigt milda symtom till dödlig hjärninflammation.

Läs mer här om hur du tar bort fästingar hos barn. 

Även om symtomen är milda till en början, så riskerar både barn och vuxna långvariga (troligen livslånga) hjärnskador efter TBE. Man sade länge att barn inte riskerade långvariga hjärnskador, men för ett år sedan kom en svensk studie som motbevisade det med besked.

Läs mer om vilka skador TBE hos barn kan ge i det här inlägget.

Skyddar fästingvaccin mot TBE? 

Ja, fästingvaccin skyddar bra om man bara kommer ihåg att ta sina nya doser. Sverige har haft ganska många fall de senaste åren bland äldre som varit vaccinerade, men glömt bort påfyllnadsvaccination de senaste åren.

Hur ofta ska man vaccinera sig? 

Om man aldrig är vaccinerad förut ska man ta två doser med en till tre månaders mellanrum. Nästa dos efter ett år. Därefter efter tre år. Därefter vart femte år för personer mellan 12 och 49, och vart tredje år till personer över 49 år. Rätt krångligt va?

Om man genomfört grundimmuniseringen (dos 1-3) i någorlunda ok ordning så kan man väl säga att man ska vaccinera sig vart tredje till vart femte år därefter eller när man kommer ihåg. Och ju äldre man blir, desto viktigare att det faktiskt blir vart tredje år.

För tät vaccinering under det unga vuxenlivet gör ingen skada, det är bara det att det inte är visat att det ger någon extra nytta heller.

När ska man börja vaccinera? 

Fästingvaccin är godkänt från ett års ålder, och jag och många barnläkarkolleger till mig har vaccinerat barnen i princip på ettårsdagen. En blev hemskt arg då en sjuksköterska på en vaccinationsbyrå vägrade ge hennes son vaccin när han var 364 dagar gammal.

Vaccinerar BVC med fästingvaccin? 

Nej, det ingår inte i allmänna vaccinationsprogrammet. Den som vill vaccinera mot TBE får göra det för sina egna pengar.

Kan fästingvaccinet ge Parkinson, somnolens och hjärninflammation?

NEJ. Tvärtom mot vad den organiserade vaccinmotståndarsidan vaccin.me hävdar i en då och då spridd artikel på nätet. Det finns inte ett uns sanning bakom vare sig den artikeln eller annat på den sidan. Cochraneinstitutet, som har till uppgift att gå igenom de vetenskapliga underlagen för sjukvård, har gjort en genomgång av vacciner mot TBE och kommit fram till att de är säkra.

Vilket vaccin ska jag välja?

Det finns två fästingvacciner på den svenska marknaden, FSME-immun och Encepur. De är likvärdiga, och det fungerar bra att ta den första dosen med det ena och andra doser med det andra. Som tur är.

Vad ska jag göra när jag glömt en dos fästingvaccin?

Man har gjort en del studier på försenade doser, och även de verkar ge ganska bra skydd. Så ge barnet en till dos när du kommit på att du glömt.

Mer om fästingvaccin till små barn och hur du skyddar bebisar mot TBE kan du läsa här. 

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Läs mer av Doktor Cecilia i Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund
I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

44 reaktioner på ”Fördelar och nackdelar med fästingvaccin för barn

 1. Tack för en EXTREMT värdefull blogg! Du har räddat oss från många samtal till 1177. Hur är det med tbe-vaccin efter kräksjuka? Bör man vänta en viss tid efter att barnet haft magsjuka innan man ger vaccin? Tänker om kroppen är nedsatt efter det?

  1. Hej! Kul att bloggen hjälper till! Det är väl bra att låta bli att smitta ned vaccinationscentralen om man har magsjuka, men när man slutat smitta kan man ta vaccinet. Dvs 48 timmar efter senaste kräkning/diarré.
   Hälsningar
   Cecilia

 2. Hej!
  Min 2-åriga dotter blev biten av en fästing i helgen. Vi var ute och cyklade på Visingsö och på eftermiddagen hittade vi en fästing som satt i armvecket. Jag försökte få bort så mycket jag kunde av den men den var liten och en liten bit/tagg blev kvar. Baddade med alsollösning efteråt. Min dotter är inte vaccinerad och nu är jag så nervös att hon ska bli smittad. Då fästingen var så liten är jag rädd att den gick sönder också och att det på så viss kommit in smitta från kroppen. Finns det något jag kan göra? Tack för en bra blogg!

  1. Hej Karin! Du gjorde helt rätt och kan inte göra mer. De flesta fästingar bär varken på borrelia eller TBE, så försök att inte vara alltför orolig för att ditt barn ska ha drabbats. Men läs inläggen om dessa sjukdomar för att se vad du ska vara uppmärksam på. Och så kan du börja vaccinera nu, inför kommande fästingar!

 3. Alltså var det för fyra år sedan nu som rekommendationerna ändrades. Ändå har jag nu på två olika ställen blivit nekad samt avrådd vaccination av min 1-åring. Tillbringar vår till höst i mycket fästingtätt område i Stockholms skärgård. Nu blir det mässlingssprutan nästa vecka så då får jag väl avvakta ytterligare 4 veckor. Men vart ska jag vända mig för att hitta någon som faktiskt godkänner att vaccinera barnet?! Jobbigt nog att få med henne nöjd i bilen, och sedan bara få åka hem igen. Blir till att fortsätta ringa runt bland vaccinationsbyråerna och kräva att de faktiskt lovar att vaccinera den här gången. Hoppas hon hinner få fullgott skydd innan årets första bett. #Blir så frustrerad#

 4. Vi bor i Skåne men hälsar varje sommar på vänner som har stuga utanför Stockholm. Där är det massor av fästingar och i princip alla i området är vaccinerade mot TBE. Nu har vi fått barn, som är 14 månader gammal. Bör vi vaccinera honom mot TBE? Vi brukar inte vara hos våra vänner mer än en vecka varje sommar.
  I år kommer vi att åka dit på midsommar, om drygt en månad. Är det någon idé att påbörja vaccinering nu, fast man inte hinner med alla doser innan vi åker?
  Hälsningar
  Sara

  1. Det är väl alltid bra att börja när man kommer på tanken. Det kommer ju en till sommar… Varför vänta?

 5. Hej!
  Tänkte gå och vaccinera min dotter som är 18 månader så snart som möjligt. Det finns ju två vaccin på marknaden – Encepur och FSME-immun. Måste jag nu ta ställning till vilken jag vill att de ska ge henne? Att någon av dom är bättre än den andre?
  Tack på förhand!

  1. Nej, de är likvärdiga, och går bra att växla mellan till nästa dos om det skulle bli så.

 6. Tillägg: Alltså hon fick sina första sprutor i allmänna vaccinationsprogrammet, inte TBE såklart 🙂

 7. Hej igen!

  Stort tack för ditt svar på min fråga om amning och TBE-vaccin! Undrar om du orkar svara på en fråga till. Min 3,5 månaders helammade flicka fick idag sina första vaccinationssprutor. Bör jag vänta med att själv ta TBE-vaccin på grund av detta? Jag tänker på ifall mitt vaccin går över till henne och skapar en onödig belastning/interaktion. Eller är det långsökt? 🙂

  Mvh

 8. Inser att denna kommentar borde varit under denna kategori så här är den igen:
  Hur ser du på tbe vaccination (spruta nr 2) av 2.5 årig som som behandlas med Aerius pga trolig pollenallergi? Han har reagerat tämligen mkt med kliande ögon, näsa samt eksem på kinder och nässelutslag på magen. Kan det vara negativt för vaccinationens del att den ej får full effekt eller rentav farligt för sonen map att han redan är såpass påverkad?
  Tack för superbra stöd i vardagen!

 9. Hej!

  Vaccinerade vårt första barn mot TBE vid ett års ålder efter rekommendation från vår kloka BVC-sköterska. Dock ville vaccinationsbyrån att det skulle gå två månader efter den ordinarie ettårsvaccinationen (den med fem sjukdomar plus pneumokocker) med tanke på levande vaccin. Hon är född på våren och fick därför TBE-vaccinet först på sommaren. Nu upprepar sig historien och vi har en till liten vårblomma som just har fyllt ett. Hur tidigt efter ettårsvaccinet rekommenderar du oss att vaccinera mot TBE? Man vill ju gärna att de ska hinna få lite skydd innan sommaren. Hon har redan haft sin första fästing för i år, för övrigt…

  1. Fast i den ordinarie ettårsvaccinationen finns inte levande vaccin. Så vaccinationscentralen gjorde en tankevurpa. Försök få in båda vaccinationerna före sommaren tycker jag.

 10. Råkar du veta om det är ok att ge TBE-vaccin och Twinrix samtidigt? Intervallen stämmer hyggligt, så det vore praktiskt.

 11. Hej. Tack för en underbar blogg, älskar att läsa den. Jag tänkte vaccinera mig själv och min dotter 1.5år. Men eftersom jag är gravid fick jag inte det och dottern rekommenderade de att vänta med till 3års ålder.konstigt eller??

  1. Rekommendationen att vänta till tre års ålder är inte uppdaterad. Att vaccinera sig som gravid rekommenderas som regel inte, enligt någon sorts allmän förskiktighetsprincip för gravida.

 12. På fästing.nu kan man skapa en påminnelse till sig själv (mail, SMS) till om tre eller den år, när det är dags att ta nästa spruta. Bara man inte byter både mailadress och mobilnummer torde detta ju vara en hjälp till oss vatdagsglömska 🙂

 13. Räknas Öland som riskområde? Vi vistas där någon/några veckor per sommar, men bor annars i Dalarna som väl är rätt TBE-fritt. Skulle du vaccinera?

  1. Som sagt, jag tror inte på det där med riskfria områden. Jag skulle vaccinera ja.

 14. @ Cecilia: Vet du några källor för det påståendet som man kan visa BVC? Här i Stockholm är det annars vanligt att BVC avråder från TBE vaccin av ammande. Vi har som de flesta andra nöjt oss med att vaccinera barnen men som långtidsammare blir det ju rätt många år utan något TBE vaccin med graviditeter o amningar på det.

  Hur är det med mammografi och amning för äldre mammor? Är det ”värt” att gå om man fortfarande ammar eller kan man vänta ett par år? (delammar o jobbar så kommer inte kunna amma ur brösten innan, mjölka ur funkar sådär.)

  1. Jag var på VC för att vaccinera min stora (född 2010) förra året, och nekades då vaccin för egen del eftersom jag ammade lilla (född 2013) – trots att jag visade upp info från 1177 om att det skulle gå bra… Jag antar att jag kunde ha provat någon annanstans, men nu fick det vänta tills i år istället – nu är ju lilla stor nog att vaccineras själv också.

 15. Hur är det under barnets första år då? Bör man helt enkelt undvika områden med mycket fästingar (inte helt lätt om man bor i Stockholm)?

 16. Först, vilken bra blogg detta är!

  Sen ville jag höra om man det är någon risk med att ”massvaccinera” sin 1,5-åring? Vi ska i maj ta vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund (enl. det allmänna vaccinationsprogrammet) på BVC men tänkte komplettera med vaccin mot vattkoppor men även fästingvaccinet? Kanske man chockar den lille kroppen med alltför mycket främmande? I vilken ordning är det i så fall bäst att ta dessa sprutor?

  Hälsar och undrar, Christina

  1. Man kan ge alla samma dag. Men om man har gett levande vaccin (mässling, påssjuka, röda hund, vattkoppor) kan det vara bra att vänta tills det ”hunnit verka” dvs 4 veckor innan man ger fästingvaccin. Brukar man säga.

   Det fina med att ha alla vacciner i ett vaccinationsprogram är att man fint kan studera effekt och biverkningar med olika scheman. När man vill komplettera med vacciner utanför programmet går inte det på samma sätt.

   Men vattkoppor och MPR-vaccin ges samtidigt i de länder som har det i sitt vaccinationsprogram och effektmässigt fungerar det bra. Lite ökad risk för feberkramp jämfört med att bara ge MPR dock. Men det är sällsynt och som regel ofarligt (men läskigt!)

 17. Hej!
  Tack för en fantastiskt matnyttig blogg!

  Hur är det med fästingvaccin och amning – avråder man från det?

  Mvh

 18. Jag läste på en del när jag vaccinerade mig själv mot TBE och då rekommenderade landstinget att inte vaccinera små barn om man inte bodde i ett riskområde. Det anses vi inte göra i göteborg. vad tycker du?

  1. När jag jobbade i Göteborg tog vi aldrig prover för TBE, eftersom Göteborg inte ansågs vara ett riskområde. Jag har hört mig för med kolleger i andra delar av Sverige som inte anses vara riskområden och de instämmer. I Stockholm, där jag jobbar nu, tas mycket mer prover och vi hittar också TBE. Innan någon presenterar en studie där man verkligen provtagit patienter i andra delar av landet vågar inte jag säga att den delen av Sverige är utan risk för TBE.

 19. Hej! Tack för er blogg! Min stora pojke har fått två doser vaccin, nästa blir i vinter. Är han skyddad för sommarens eventuella fästingbett? Tänkte vaccinera lilla pojken med första dosen nu innan sommaren om det ger något skydd, hur funkar det? Är det någon idé?

  1. Den stora pojken är så skyddad han kan bli för närvarande. Det är en bra idé att börja vaccinera den lilla nu, han får mycket bättre skydd inför sommaren med påbörjad vaccination än helt utan.

  2. Tack så mycket för ditt svar! Ska boka tid för lillebrors vaccination så fort han är frisk från feber och hosta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *