Fördelar och nackdelar med rotavirusvaccin

Vad är rotavirus?

Rotavirus är ett magsjukevirus som är mycket smittsamt och drabbar de allra flesta barn under de första levnadsåren. Det ger ofta intensiva diarréer under flera dagars tid, och man är sällan helt bra förrän efter någon vecka eller tio dagar ungefär. I Sverige är rotavirus en vanlig orsak till att barn behöver besöka barnakuten och bli inlagda på barnsjukhus. Däremot dör som regel inte barn i Sverige av rotavirusinfektion.

Diarrésjukdom är en av de stora barnadödarna i fattiga länder. Diarréerna sprids lätt när avföringen förorenar dricksvatten, de leder till svår uttorkning och död när ingen sjukvård finns, och inget rent vatten finns att behandla uttorkningen med. När barnen redan från början är undernärda och sjuka blir följderna än värre. Enligt WHO dog omkring 450 000 barn under 2008 av rotavirusorsakad diarré, fler än 90% av dem drabbade barn i fattiga länder. Den högsta risken att dö av rotavirusinfektion i världen löpte barn i Afghanistan, där 474 barn av 100 000 dog av rotavirusinfektion, medan färre än 1 av 100 000 barn i Sverige dog av samma sjukdom.

Vacciner mot rotavirus

Det finns två vacciner mot rotavirus, och båda är levande, försvagade virusvacciner. Båda ges i munnen på bebisen.

Rotarix innehåller en virusstam som ursprungligen isolerades från en bebis avföring och sedan har försvagats i laboratorium. Rotarix ska ges i två doser (varje dos är en milliliter) med fyra veckors mellanrum.

RotaTeq innehåller fem olika virusstammar som ursprungligen isolerats från både mänsklig avföring och avföring från nötkreatur. Även dessa virus är sedan försvagade i laboratorier för att inte ge upphov till sjukdom hos barn med normalt fungerande immunförsvar. Detta vaccin ska ges i tre doser vid två, fyra och 6 månaders ålder.

Båda vaccinen har högre skyddseffekt mot svår rotavirusinfektion i länder med låg barnadödlighet än i länder med hög sådan. I länder med högst barnadödlighet är skyddseffekten mot svår rotavirusinfektion 40-60% efter två år. I de länder i världen som har lägst barnadödlighet (däribland Sverige) är skyddseffekten i stället 80-90%.

Invagination

Ett tidigare rotavirusvaccin, RotaShield, visade sig efter godkännande medföra en allvarlig biverkan hos 1 av 10 000 barn. De fick invagination, en sjukdom som även kan uppträda utan vaccination eller känd infektion. Då trär ett tarmavsnitt upp sig på ett annat tarmavsnitt vilket gör, ont, är farligt (dödligt) om det inte åtgärdas och måste åtgärdas på sjukhus. Där är det dock oftast ganska lätt att åtgärda med hjälp av röntgenkontrastmedel som hälls in i rumpan på barnet medan det röntgas. Röntgenkontrastmedlet puttar tillbaka tarmen och löser oftast problemet utan operation.

Två stora studier har undersökt om Rotarix respektive RotaTeq orsakar invagination. 60-70 000 barn ingick i varje studie, varav hälften fick vaccin. En biverkan som drabbar ett av 10 000 barn borde därför ha upptäckts. Den visade ingen ökad risk för invagination hos de vaccinerade barnen, men det utesluter förstås inte att det finns en ökad risk som är mindre vanlig än 1 på 10 000 barn.

I några länder har man sett en ökad förekomst av invagination hos barn efter första dosen Rotarix respektive RotaTeq, och i andra länder, har man inte gjort det. I de länder där man sett en ökad risk verkar risken vara ungefär 1-2 extra fall per 100 000 barn.

I låg- och medelinkomstländer, där bebisar riskerar att dö både av rotavirusinfektion och invagination, räknar WHO med att för varje bebis död i invagination som vaccinationen eventuellt orsakar, räddas ungefär 150 barn från död i rotavirusinfektion. I länder med god tillgång till barnsjukvård, som Sverige, är det mycket sällsynt att barn dör av såväl invagination som rotavirusinfektion.

Hur är det med barn med svår medfödd immunbrist och rotavirusvaccin?

Det här var en (mycket intelligent måste jag verkligen säga!) fråga jag fick av en läsare och fick vidarebefordra till min kollega Mikael Sundin, som är alldeles strax färdig barnläkare, immunbristexpert och forskare.

Jag har ju tidigare förklarat att anledningen till att man inte ger andra levande vacciner före 6 månaders ålder är att man inte är säker på att ha upptäckt alla barn med svår medfödd immunbrist (SCID) då. Rotavirusvaccinet ska däremot ges vid 6 veckors ålder, och då är verkligen inte alltid dessa barn diagnosticerade med sin immunbrist.

Det föds 2-3 barn med SCID i Sverige varje år, så det är ett litet fåtal barn vi talar om. Det finns enstaka rapporter om bebisar som fått rotavirusvaccin och därefter långvariga diarréer och på den vägen visat sig ha SCID. De dog inte av rotavirusinfektionen (som de fick av vaccinet), men blev å andra sidan inte av med den på väldigt lång tid. Det förbättrade knappast deras hälsa och förutsättningar inför den livsnödvändiga stamcellstransplantation de behövde genomgå heller.

Slutsats

Sammanfattningsvis är rotavirusvaccination livräddande och verkligen att rekommendera i fattiga länder med undernärda barn, smutsigt dricksvatten och dålig eller ingen tillgång till barnsjukvård. I Sverige förhindrar det en-två veckors VAB med en inte oansenlig risk för inläggning på sjukhus för varje barn. Nackdelarna är en eventuell mycket liten ökning av risken för invagination hos den vaccinerade bebisen och att vi riskerar att vaccinera enstaka barn med oupptäckt svår immunbrist som kommer att få svår diarré av vaccinviruset. I Sverige ingår inte rotavirusvaccination i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Källor: Smittskyddsläkaren i Stockholm Åke Örtqvist har skrivit väldigt bra om rotavirus och rotavirusvaccin här. WHO:s så kallade position paper innehåller alla detaljer kring vaccinet och sjukhusbördan globalt (på engelska och franska). Det finner du här. Smittskyddsinstitutet skriver om rotavirusvaccin här.

Dela med dig!
 • 31
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  31
  Shares
Passa på! Praktika för blivande föräldrar för 99 kronor i april!
I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

6 reaktioner på ”Fördelar och nackdelar med rotavirusvaccin

  1. Det har troligen skyddande effekt på alla som inte fått rotavirusinfektion men det vet vi inte eftersom det såvitt jag vet inte är studerat (dubbelkolla gärna WHO-länken i inlägget så jag inte missat någon studie om du är intresserad). I fattiga länder med dålig hygien får många spädbarn rotavirusinfektion och ju mindre de är, desto större dödlighet. För att rädda liv i dessa länder rekommenderar man att ge vaccinet så tidigt. I Sverige är det ovanligt med rotavirusinfektion före 6 månaders ålder (även om det förekommer, speciellt hos barn med storasyskon som för hem smittan från förskola). Vaccinerna är bara godkända för att ges så tidigt, så det kan vara svårt att hitta en vaccinatör som vill ge utanför godkänd tidsram. Men teoretiskt sett borde det skydda även äldre bebisar och småbarn som inte varit magsjuka ännu.

 1. Hej igen!
  Fantastiskt bra blogg!!! En guldgruva för oss småbarnsföräldrar!
  Den bästa informationskanalen i ämnet barn, Tack!

 2. Hej!
  Min dotter då 2 år fick Rotaviruset förra året. Hon blev snabbt uttorkad och vi fick tillbringa ca en veckas tid på barnsjukhus. Det var fruktansvärt att se hur dåligt hon mådde och hur allt i näringsväg fullkomligt rann ur henne. Det tog ca en månad tills hon var frisk igen.
  Så här i efterhand skulle jag gärna sett att hon fått vaccination mot detta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *