Förstoppade barn

Sjuka barn? Tröttnat på Netflix skränande! Testa SF kids play!

Förstoppning är ett jättevanligt problem hos barn i alla åldrar. Undantaget är helammade bebisar som inte blir förstoppade, utom vid mycket sällsynta, medfödda sjukdomar som påverkar tarmen. Det finns ingen allmänt vedertagen definition för diagnosen förstoppning, men i de flesta fall menar man att barnet bajsar sällan, att avföringen är hård, att den sista delen av tjocktarmen är full av bajs, samt att detta medför besvär för barnet. Besvären kan vara buksmärta, illamående, kräkningar, nedsatt aptit, avföringsläckage, ändtarmssprickor, eller att det gör ont att bajsa. Förstoppning är den absolut vanligaste orsaken till att barn söker akutmottagning p g a buksmärta.

Varför – eller hur en ond cirkel skapas

I korthet för att passagen genom tarmen går för långsamt. Detta gör att tjocktarmens slemhinna, vars huvuduppgift är att suga upp vatten från tarminnehållet, hinner göra sitt jobb lite för bra. Avföringen blir hård och samlar sig i stora klumpar som gör ont att bajsa ut. Barnet lär sig detta snabbt och håller sig – medvetet eller omedvetet – länge för att slippa smärtan vilket förlångsammar passagen ytterligare. I ändtarmen samlas det hårda bajset i en stor klump. Om detta pågår en längre tid tänjs ändtarmsväggen ut så ännu mer bajs får plats. Ändtarmen är så snitsigt konstruerad att när den är full drar dess muskellager ihop sig och pressar avföringen mot ringmuskeln. Detta gör att en bajsnödig signal skickas till hjärnan och förhoppningsvis går man då den fulla ändtarmen till mötes och bajsar. Har barnet däremot lärt sig att det gör ont att bajsa och istället håller emot impulsen tillräckligt länge slutar ändtarmen signalera till hjärnan att den är full och vill tömmas. Den fulla ändtarmen rymmer inte hur mycket som helst och till slut läcker avföring ut. Barnet bajsar alltså på sig ofrivilligt. Bajs som stått länge i ändtarmen blir ofta löst och rinnigt, dels p g a bakterieöverväxt, dels för att tarmväggen själv utsöndrar vätska och slem. Detta lurar ofta föräldrar som tror att barnet har diarré och inte kan vara förstoppat.

När är det vanligast?

Det vanligaste är att förstoppningen inte beror på någon underliggande sjukdom utan uppstår i samband med omställning av något slag. Under barndomen kan man se tre perioder då förstoppning är vanligast.

 1. Vid övergången från bröstmjölk till mjölkersättning, eller från bröstmjölk/ersättning till fast mat.
 2. Då barnet slutar med blöja.
 3. Då barnet börjar skolan. Många barn vill inte bajsa i skolan, ofta p g a att toaletterna är ostädade, att toapapper saknas, att dörrarna inte går att låsa, att andra barn bankar på dörren eller stör på annat sätt. Här finns mycket att åtgärda!

Andra omställningar kan vara resor, stressade perioder och vanliga infektioner. Det sistnämnda påverkar tarmen på flera sätt. Dels kan infektionen i sig förändra tarmfloran, som vid en magsjuka. Dels äter och dricker barn i regel sämre när de är sjuka, vilket i kombination med att vätskeförlusterna, i form av kräkningar, diarréer, feber eller ökat andningsarbete, är större än normalt ger ett torrare och hårdare tarminnehåll.

Vilka drabbas?

I studier från Europa, USA och Sydamerika har man sett att upp till 30% blir förstoppade under en eller flera perioder i barndomen, ungefär hälften av dem får sina besvär under första levnadsåret. Innan puberteten är förstoppning ungefär lika vanligt hos båda könen, möjligen något vanligare bland pojkar. Efter puberteten är det dock flickor och kvinnor som drabbas oftare.

Hur behandlas förstoppning?

Det viktigaste viktiga är att bryta kopplingen mellan att bajsa och smärta! Barnet måste lära sig att det inte gör ont att bajsa för att den onda cirkeln hård avföring – smärta – hålla sig – ännu mer och hårdare avföring – ännu mer smärta ska kunna brytas. Att glömma bort att bajsa kan göra ont tar tid, framförallt för barn i förskoleålder. Detta är orsaken till att man inte ska sluta behandla ett barn med förstoppning så fort bajset blir mjukare, inte gör ont och kommer dagligen. Förstoppning kan behöva behandlas på flera sätt där både vanor, kostförändringar, fysisk aktivitet och läkemedel ingår.

Förstoppade bebisar kan man ofta hjälpa att bajsa genom att försiktigt föra in en febertermometer (med lite salva på spetsen) i rumpan. För spädbarn som börjat med smakportioner kan du prova ge katrinplommon- och päronpuré. Har smakportionerna ökat i storlek för fort är det vanligt att barnet blir förstoppat och du kan behöva backa och ge mindre portioner för att sedan sakta öka mängderna. Exempel på stoppande mat (för alla åldrar) är banan, majs, blåbär, kokt morot, vitt ris, bröd och pasta. Lösande mat är fiberrik frukt som plommon, päron och äpple. Andra saker att tänka på är att barnet får i sig tillräckligt med vätska. I vissa fall, framförallt för små barn, kan fullkorn eller för mycket ”torra” fibrer leda till förstoppning.

Barn i skolåldern kan behöva hjälp att öka sin fysiska aktivitet (brukar inte vara något problem för yngre barn). För de som slutat med blöja är det bra att införa en toarutin där barnet sitter 10 minuter på pottan/toaletten två gånger varje dag, helst efter måltid då tarmen har lättare att tömma sig (hatten av för den gastrokoliska reflexen!).

Klyx är ett effektivt och snabbverkande lavemang som finns receptfritt på apotek. Till skillnad från mikrolavemang (t ex Microlax) irriterar inte Klyx tarmslemhinnan. Mikrolavemang kan göra rejält ont varför vi brukar undvika detta till barn då vi ju vill bryta associationen bajsa – smärta. Till feberfria barn över 1 år med ont i magen och för övrigt gott allmäntillstånd där du misstänker förstoppning kan du prova ge ett 120 ml Klyx hemma. Detta har ofta god och snabb effekt men det är vanligt att besvären återkommer under den närmaste tiden. Därför behövs det ofta livsstils- och kostförändringar, och ibland även läkemedel dagligen under en period.

Laktulos är ett flytande läkemedel mot förstoppning. Det finns receptfritt på apotek. Är ditt barn över 1 år, opåverkat för övrigt och du misstänker förstoppning kan du prova behandla med Laktulos hemma. Följ doseringsanvisningarna på flaskan. Kom ihåg att det tar ett par dagar innan det har effekt, och att inte sluta direkt avföringen blir mjukare och kommer dagligen utan fortsätt minst en månad till för att undvika återfall, och för att bryta smärtassociationen. En vanlig men ofarlig biverkning av Laktulos är gasighet vilket kan ge magknip. Det går ofta över inom någon vecka, annars kan man prova dela upp dygnsdosen på två tillfällen, alternativt sänka dosen. Laktulos och liknande läkemedel tas inte upp av kroppen utan fungerar genom att dra till sig vätska i tarmen vilket gör avföringen mjukare. Det är ofarligt och kan användas under många år utan att tarmen blir ”beroende” eller tar skada. Däremot är det viktigt att barn med långvarig förstoppning inte bara behandlas under lång tid utan att först ha utretts ordentligt för att utesluta bakomliggande allergier och sjukdomar.

När ska jag söka vård?

Det beror på ålder och hur barnet mår för övrigt. Svåra, akuta besvär, eller påtaglig buksmärta som inte blir bättre efter Klyx vill vi bedöma på barnakuten.

Spädbarn under 1 år har relativt täta besök på BVC så ta upp problemet med din BVC-sköterska i första hand. Vid dålig tillväxt framförallt på längden, i kombination med förstoppning behöver barnet, oavsett ålder, utredas av läkare. Ett barn över 1 år, som mår bra och växer som det ska, kan man behandla hemma i en månad innan man söker vård. I de allra flesta fall beror förstoppning hos barn inte på någon bakomliggande sjukdom, men undantagen finns och är viktiga att hitta. Om besvären inte går över, eller om de är återkommande ska barnet bedömas och utredas av läkare. Då vill vi utesluta att förstoppningen beror på glutenintolerans, mjölkallergi, underfunktion i sköldkörteln eller andra sjukdomar.

Barn med långvarig förstoppning och barn som ofrivilligt bajsar på sig (vilket hos för övrigt friska barn över 4 år vanligen beror på förstoppning) har i studier visat sig må signifikant sämre och även ha sämre självkänsla än andra barn. Det glädjande är att om besvären behandlas försvinner den skillnaden. Vänta alltså inte med att uppmärksamma, behandla och, om besvären inte försvinner inom en månad, utreda förstoppade barn!

I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

34 reaktioner på ”Förstoppade barn

 1. Hej,

  Tänkte dela med mig om vad som hjälpt oss. Har en 5-åring av typen HSP.
  Han är överkänslig och en orolig själ som lätt blir överstimulerad. Han har också väldigt dålig självkänsla. Han har lidit av förstoppning trotts helamning sedan 2 månaders ålder. (+ kolik och reflux). Vi har gått igenom all tänkbara undersökningar och mediciner.
  Vad som nu faktiskt hjälper är (han vägrar Movicol):
  – Inga mjölkprodukter. (Bara yoghurt.) använder havremjölk…
  – Gärna Yoghurt med müsli på morgonen så att han måste tugga ordentligt.
  – Inget vete mjöl. Bara rent råg bröd, på surdeg med grova kärnor. (tugga ordentligt)
  – Ingen banan, blåbär el äpple, men mycket Päron, bär etc.
  – Inget kött.
  – Mycket grönsaker och vatten.
  och framför allt: Arbetsterapi!!!
  Arbetsterapin har hjälpt honom att få bättre kroppskännedom, kontroll, mod och självkänsla, och det i sin tur gjorde att han började känna av sina behov!
  Arbetsterapin är helt fantastisk, hans utveckling och självkänsla har rusat framåt, och magen funkar för det mesta. Fortfarande kan det låsa sig om han utsätts för stress eller överstimuli, även om det är med saker han gillar. Då tappar han lätt kontakten med sina ”behov”.

  Mvh Sanna

 2. Tack för en läsvärd blogg. Jag har dock en sak som jag vill påpeka. Min yngsta son blev förstoppad första gången när han var drygt 2månader. Jag fullammade honom men trots detta blev han förstoppad. Jag sökte information överallt och det stod precis så som ni skriver att det finns inga ”friska” barn som fullammas som lider av förstoppning. Med denna kunskap krigade jag till mig en undersökning efter att jag 3gånger i veckan åkte till barn för att tömma liten med kateter och klyx. Det gjordes efter ganska mycket motstånd en koloskopi. Det fanns inget fel på min son. Så tydligen kan det vara så att trots enbart bröstmjölk kan barnet bli förstoppad. Min son är idag 2år och har fortfarande svårigheter med hård avföring men nu har vi hittat rutiner som gör livet enklare. Jag tvivlade väldigt mycket på min sons läkares kompetens just eftersom alla säger att ammade barn inte blir förstoppade utan bakomliggande sjukdom!

 3. Hej, vår dotter är 6 månader och ända sen hon föddes så har hon verkat besvärad a att bajsa. Trots helamning så så bajsade hon var 14 dag och bajset var som tandkräm o konsistensen. Hon stånkade, stönade och var ledsen, något som vi uppmärksammade, men Bvc sa att ” helammande barn inte kan få förstoppning”. Vi körde med windi pysventil då hon även verkade ha svårt att prutta. Oftast kom det ut lite bajs då.

  När vi ( mkt sakta) började introducera gröt så blev det totalstopp. Flickan är nu 6 månader och vi hat kontakt med barnmottagningen men jag är nästan gråtfärdig då det inte riktigt tas på allvar. Ett test gjordes, så hon är inte mjölkproteinallergisk. Vi har använt alla hjälpmedel som finns ( olja, messmör,laktulos,vätska, katrinplommon…).

  Nu är konsistensen mkt bättre ( som tandkräm) men hon får ändå inte ut det själv! Vi har varit på akuten då de gav klyx & lavemang, då lyckades hon bajsa själv en gång, dagen efter.

  Sammantaget har hon lyckats bajsa själv 2 ggr på 2 månader- båda gånger efter lavemang. Annars måste hon stimuleras och jag måste samtidigt pressa upp hennes ben, rätt aggressivt. Detta kan inte vara normalt!!

  Har ”tjatat” mig till en telefontid med läkaren idag, och ger mig inte. Vi behöver hjälp!

  1. Hoppas ni får hjälp nu, bra att ni fått kontakt med barnläkarmottagning där man kan ta prov för glutenintolerans, sköldkörtelsjukdom mm. Heja dig som inte ger upp när du känner att något är fel!

  2. Hej!
   Jag har hört om ett barn med liknande sjukdomsbild. Jättehård i magen och grät av smärta när hon bajsade. I den vevan var jag själv lätt euforisk över alla fördelar med kokosolja, vilket jag rekommenderade att tillsätta i vällingen. Kort efter introduktion av kokosolja blev barnet bra i magen och bajsade utan problem!

 4. Som mamma till ett barn som lidit av förstoppning i kombination med avföringsläckage och därtill kopplade återkommande problem med urinvägarna under mer än 3 års tid måste jag säga att sjukvården är usel på att hjälpa dessa svåra fall. Movicol och lavemang och tjat om regelbundna toalettbesök är det enda som gäller och det ger inget resultat. Hur vore det om man ansträngde sig mer för att ta reda på varför problemen uppkommer och åtgärdar detta istället för att behandla symptomen. Tips välkomna. Vi är desperata.

  1. Jag skall tillägga till ovan att alla rutinprover och undersökningar förstås är gjorda. Visar inget. Min dotter fyller snart 10. Vi har tagit Movicol i tre år. Sedan ett år tillbaka får hon klyx som sondlavemang 1 gng vecka. Hon blir inte förstoppad så länge vi gör lavemanget och hon går regelbundet på toa men läckaget fortsätter. Skulle vi vänta för länge mellan lavemang blir det riktigt illa.

  2. Åh jag känner igen mig med min nu snart 9 åriga dotter som haft likadana problem i ca 2-3 år det började en tid efter hon börjat skolan. Vi har regelbunden kontakt med en urioterapeut och ger movicol varje dag och nu även klyx emellanåt. Håller med dig att de kunde forska om varför det blir såhär. Och hon har även dålig självkänsla.

  3. Hej! Min son på 6 år har lidit av förstoppning och avföringsläckage i 3 års tid. Jag skulle gärna vilja få kontakt med andra föräldrar i samma situation. Tex, hur vet man om han/hon är förstoppad eller inte och behöver klyx? Kommer detta någonsin bli bra? Vår psykolog säger att han troligtvis en dag bara kommer att bestämma sig för att sluta bajsa på sig, men vår läkare menar att detta kan pågå i många år till och att det kan bli värre.. Vill gärna prata med någon i samma situation och få råd. Mvh marie

 5. Min dotter (som fyller 3 år i sommar) bajsade endast en till två ggr i veckan, när hon blev blöjfri i november. Det var obehagligt för henne och hon ville alltid bajsa med blöjan på. Vi sökte hjälp hos läkare och fick Movicol utskrivet. Läkaren sa att vi kan behöva använda detta länge. Min dotter har nu fått Movicol 4,5 månad. Vi har just börjat dra ner det till en halv påse om dagen. En period försökte vi med en halv påse varannan dag men det fungerade inte.

  Min fråga är, hur länge ska man använda Movicol innan man söker hjälp hos läkare igen?

  1. Det beror på hur man utrett barnet innan ni började med Movicol. Har man uteslutit glutenintolerans och annat som ingår i basutredningen, och tillväxten är som den ska, finns det inga hinder att fortsätta med Movicol så mycket som behövs för att magen ska må bra. Movicol orsakar inte tillvänjning och skadar inte tarmen så det är ingen fara att använda under lång tid.

 6. Undrar över Lactulos (eller Medilax som medicinen hette här) som jag köpte till min då åttamånaders bebis på apoteket – helt ofarligt att ge enligt apotekspersonalen, så jag undrar lite över anledningen till att du inte rekommenderar till barn under ett år? Sen stod det på bipacksedeln att det skulle ge effekt inom några timmar, vilket stämde för oss, han blev bättre samma natt. Skiljer det mellan olika preparat måntro även om det verksamma ämnet är Lactulos? Tack för en suverän blogg förresten! Man lär sig mycket här!

  1. Laktulos kan ges till förstoppade barn redan från födseln om det behövs. Anledningen till att jag inte rekommenderar att man egenbehandlar barn under ett år med Laktulos är att vi vill hitta de barn vars förstoppning beror på någon allergi eller sjukdom. Därför är det bra att åtminstone diskutera problemet med BVC innan man börjar behandla barnen med läkemedel. Angående hur snabbverkande Laktulos är kan det skilja sig, ofta tar det ett par dagar innan man ser effekt vilket kan vara bra att veta så man inte tror att det inte fungerar bara för att effekten låter vänta på sig.

 7. Tack för att du tar upp ämnet! Dottern som är 3,5 år har alltid haft problem med att bajsa. Efter förstoppningar där det gjorde ont att bajsa höll hon emot så det blev en ond cirke l. Klyx fick hon panik av så det kändes som att vi våldförde oss på henne då bvc rekommenderade det. Vändningen blev då vi fick movicol på recept och nu äter hon det varje dag sedan 1 år. i höstas kom hon också över sin fobi att bajsa på dagis och kan gå med personalen om hon behöver istället för att hålla sig hela dagen. En mkt gladare tjej!

 8. Att man som ni rekomenderar klyx istället för microlavemang är det ett vedertaget råd?
  Fick inte det av 1177 för några veckor sedan utan de rekomenderade microlavemang

  1. Många rekommenderar mikrolavemang till barn. Det är dock välkänt från alla som jobbar med förstoppade barn att de svider till skillnad från Klyx och att Klyx därför är att föredra. Nackdelen med Klyx är att det är en större mängd vätska som ska in vilket kan kännas obehagligt för föräldern. Det får dock plats och gör inte ont! Så våga ge Klyx i stället för microlax.

 9. Tusen tack för inlägget! Vi har ett stort barn, en femåring, som lider av kronisk förstoppning. Han är född för tidigt och hade redan från början problem att bajsa. Vi provade potta tidigt, men det vägrade han, vilket ledde till den första förstoppningen. Vi backade och sedan kom problemen tillbaka när det var dags att börja förskolan. Då började läkaren misstänka att det kunde vara psykologiska orsaker, men vi fick klyxschema och det löste sig (lite förstoppningshumor i allt elände). Nästa omgång med rejäl förstoppning kom vid blöjavslutet, en sommar då det gick jättebra att kissa på pottan men bajset vägrade komma. Det kom varken i blöjan eller på toaletten. Akutbesök när han skrek sig igenom en hel natt och en till utredning kring förstoppningen. Klyxschema och allt väl, ett tag.

  Det gör så ont i hjärtat när jag läser slutet av inlägget, för vi har ett barn som har jättedålig självkänsla. Han kan inte cykla, inte åka skidor, ingenting – för han tror inte att han kommer att kunna. Jag känner mig så maktlös, för vi får aldrig någon hjälp från vården heller. Varje gång nya läkare som säger samma sak som förra läkaren sa och ingen permanent lösning på problemet! Vi har Movicol i pulverform hemma nu, men det går knappt att få i den här kräsna ungen. Han är extremt maträdd och provar INGET som han inte vet att han gillar. Tack för inlägget som sagt, det bekräftar mycket av det jag misstänkt, men tyvärr hjälper det oss inte så länge vi inte får hjälp av vården.

  1. Det finns andra läkemedel än Laktulos och Movicol som man kan pröva, så om det inte går att få i sonen Movicol, prata med er doktor och ge inte upp. Det brukar fungera bra med någon form av medel man tar i munnen dagligen, och sen Klyx e.dyl var tredje dag om barnet inte bajsat. Det viktiga är att veta att tarmen måste få tid, vilket kan röra sig om ett antal månaders effektiv behandling (ofta 3-6) för att återfå sin kraft och förmåga att bajsa regelbundet när den varit uttänjd och slapp innan.
   Ibland händer det att jag remitterar barn med besvärlig förstoppningsproblematik till vår psykolog för att både barnet och föräldrarna ska kunna få hjälp och stöd att bryta den onda cirkeln. Föreslå det för er doktor om ni vill ha den typen av hjälp – det kan verkligen lindra för hela familjer och man kan få hjälp att förstå situationen utifrån på ett klokt sätt. Successivt kommer er fina femåring, en ålder när man kan vara både liten och stor, att lära sig både det ena och det andra – håll ut och följ med bredvid honom längs hans väg! Bästa hälsningar från Dr Anna

 10. @ Helena och Mari: Delar era erfarenheter och är nu inne på barn nr 2 som gått på pottan sedan 6mån ungefär och det har fungerat kanon. Blir liksom inte så dramatiskt utan något naturligt. Är vi inte hemma fungerar det att hålla barnet över en vanlig toalett med om man hinner till en. Tusen gånger enklare än att byta bajsblöja på en sprattlig ettåring t ex.

 11. Hej! Liksom Helena har jag också upplevt att det är lättare för bebisen att tömma tarmen sittandes på pottan. I er text står det att man ska sätta blöjfria barn på pottan e måltid men kan man inte säga att det är bra att sätta alla barn (åtminstone de som kan sitta hyfsat o som inte blir ledsna av det) på pottan e måltid. En positiv bieffekt är att de blir vana vid pottan o det blir inget stort steg för dem senare. Vår dotter har blöja men har blivit erbjuden potta sedan 6 mån ålder (hon är 9 mån nu) o har efter det bara bajsat i blöja vid några enstaka tillfällen när vi inte sett tecknen i tid. De gångerna har det kommit mer när vi upptäckt det och i efterhand satt henne på pottan. Hon verkar alltså inte tömma tarmen helt då hon står eller sitter på rumpan. Inte så konstigt om man själv tänker sig in i situationen 🙂 Tack för en mycket bra blogg!!

 12. Jag måste också slå ett slag för att hjälpa små barn genom att grodhålla dem eller låta dem sitta på pottan. Hård avföring när vi började ge dottern vanlig mat var ingången till någon slags light-EC vilket har lett till enklare bajsande både vid löst och hårt.

 13. När vi slutade med blöja med sonen, han var ganska exakt 3 år, blev han plötsligt förstoppad. Efter nån vecka förstod vi att han inte ville bajsa… det visade sig att han hade ljumskbråck och då gör det ont när det tränger på… efter operation av bråcket var ju själva det onda borta men det förstod ju inte en treåring, tyvärr. Det tog nästan ett halvår innan han vågade igen och det funkade utan blöja. Bara som en parentes, att det kan vara en annan medicinsk orsak till förstoppning – bråck.
  Tack för en jättebra blogg!

 14. Tack för inlägget, som hjälper mycket eftersom min son har precis fått sin första förstoppning. Jag misstänker att orsaken är att vi ökade mängden av fastföda för snabbt (han har en jättebra aptit). Så nu bromsar jag och han har inte ens fått annat igår än bröstmjölk, katrinplommon- och päron puré, så jag hoppas det hjälper och vi kommer att fortsätta med fastföda saktare sedan.

  1. Hej! Dricker han välling? Häll en- två teskedar rapsolja i, funkade för oss när vår dotter haft flera omgångar förstoppning. Vi har även börjat sätta henne på pottan vid ett tillfälle per dag. Hon är bara 8 mån, men det funkar! Fick tipsen på bvc! Lycka till!!

 15. När jag fick mina första barn i början av 90-talet upplevde jag att få hade problem med förstoppning. Har detta problem ökat eller är det en fel uppfattning av mig? Om det varit en ökning, vad beror den på? Vad har förändras?

 16. Hej, Intressant, vår son har problem på andra hållet och har haft sedan han var bebis och nu snart sex år. Det kommer när han äter fiberrik mat såsom grovt bröd och mycket frukt. Nu har vi även märkt att det händer ibland de gånger han dricker sött som oboy och saft. Det är synd om honom när han inte hinner på toaletten, vilket kanske sker varannan månad. Ursäkta att jag tog upp motsatt problematik…

Kommentarer inaktiverade.