Humant papillomvirus – vilken skyddseffekt ser man hittills?

I Australien har vaccin mot HPV-typerna 6, 11, 16 och 18 ingått i det allmänna vaccinationsprogrammet sedan sex år tillbaka. Alla 12-13-åriga flickor har erbjudits gratis vaccin (och de första två åren vaccinerades även kvinnor 13-26 år för att ”hinna ikapp”). Vaccinationstäckningen har varit god med tanke på att vaccinet är relativt nytt och 83% av alla 12-13-åriga flickor hade 2010 fått minst en dos (av totalt tre vaccindoser).

Mycket gott skydd mot könsvårtor

Under perioden 2007-2011 har en forskargrupp tittat på drygt 85000 patienter som sökt till åtta olika ”sexual health centers” för första gången. Bland kvinnor < 21 år minskade andelen som hade kondylom (HPV-orsakade könsvårtor) med 92,6%. Hos kvinnor 21-30 år, där vaccinationstäckningen var lägre, sågs en minskning av kondylom med 72,6%. I gruppen kvinnor >30 år, som alltså inte vaccinerats, sågs ingen minskning av kondylom under samma tidsperiod. Under det sista studieåret 2011 sågs inget fall av kondylom hos HPV-vaccinerade kvinnor.

Även ovaccinerade sexpartners skyddas av flockimmuniteten

Under studieperioden sågs även en minskning av kondylom hos de unga kvinnornas ovaccinerade sexpartners – en begynnande flockeffekt. Hos de heterosexuella männen < 21 år sågs en minskning av kondylom på 81,8%,  och för dem som var 21-30 var minskningen 51,1%. Glädjande nog har Australien sedan i år valt att även vaccinera pojkar i 12- 13-årsåldern (under de första två åren vaccineras även 14-15-åriga pojkar för att komma ikapp) i syfte att ytterligare minska HPV-orsakad sjukdom.

I studien noterades att i grupperna kvinnor och män <21 år (där den största minskningen av kondylom sågs) ökade istället andelen som diagnosticerades med klamydia under tiden studien pågick. Detta utesluter att minskningen av kondylom skulle bero på att denna grupp förändrat sitt sexuella beteende och skyddat sig bättre vid sex.

Vad säger detta om skyddseffekten mot HPV-orsakad cancer?

HPV-vaccinet verkar sålunda ha en mycket god skyddande effekt mot kondylom. Men, säger den uppmärksamma, det är väl livmoderhalscancer som är det man främst vill skydda mot? Och ja, det stämmer, men då det tar ca 20 år att utveckla livmoderhalscancer efter att man blivit smittad av HPV är det ännu för tidigt att kunna se hur bra HPV-vaccin skyddar mot detta. Det kommer dröja många år till innan vi vet säkert. Vad studien dock visar är att vaccinet tycks ge ett närmare 100-procentigt immunsvar mot åtminstone HPV typ 6 och 11, som orsakar minst 90% av alla kondylomfall.

Som Cecilia skrev i sitt inlägg om humant papillomvirus orsakar det även cancer i penis, vulva, vagina och i halsmandlarna, även om det är mycket vanligare att det orsakar livmoderhalscancer. Vi har alltså god anledning att tro att HPV-vaccin inte bara skyddar mot kondylom, utan även mot livmoderhalscancer och andra cancrar orsakade av de HPV-typer som ingår i vaccinet. Själv hoppas jag innerligt att alla typer av HPV som orsakar cancer ska kunna inkluderas i vaccinet inom en rimlig framtid, samt att alla barn ska erbjudas vaccin mot HPV, inte bara flickor. Kommer ni ihåg att om vaccinationstäckningen blir tillräckligt hög globalt kan vi med hjälp av flockimmuniteten helt utrota flera livshotande sjukdomar? Vi har gjort det med smittkoppor, vi är på god väg med polio – tänk om även livmoderhalscancer som skördar så rubbat många unga liv i världen en vacker dag kan förpassas till historien?

Studien publicerades förra veckan i den medicinska, mycket högt rankade, vetenskapliga tidskriften BMJ. Här finns artikeln att läsa i sin helhet.

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *