Hur ska jag orka vara kärleksfull när barnet hostar hela natten?

”Det är inte så lätt att vara kärleksfull när barnet hostar hela natten”.

Så kommenterade en av mina vänner inlägget om verkningslösa hostmediciner på Facebook.

Inlägget om verkningslösa hostmediciner kan du läsa här. 

Det är inte lätt att vara kärleksfull när man inte fått sova på flera dygn. Det är inte lätt att ha barnets behov i fokus när man inte fått en minut till sina egna senaste dygnet. Frågan är om det ens är möjligt?

Jag tycker den här kommentaren är viktig. Den sätter fingret på en central del i föräldraskapet både till friska och sjuka barn:

Bara den förälder som får sina egna behov rimligt tillfredsställda orkar svara på barnets behov på ett kärleksfullt sätt.

Hur ska man orka?

Så vad ska man göra när hela kroppen bara skriker ”sov nu! Sluta hosta! Snälla, snälla, dumma unge somna! Bara en kvart!” Lyssna på din kropp, den säger att den inte orkar. Är ni två föräldrar: be om avlösning. Är du ensam: se om du känner någon du kan få avlösning av. Om inte: ta hand om dig. Låt barnet skrika en stund om det behövs, medan du gör en kopp te till dig själv eller så. (Om du är ensam och verkligen inte alls orkar längre och inte har någon att ringa till: åk till barnakuten och förklara som det är.)

Men om nu natten är slut och det blivit morgon. Ta dig själv på allvar och se till att dina behov får plats under dagen så att du orkar nästa natt. Kanske behöver du träffa en vuxenkompis utanför hemmet? Vara ensam? Träna? Gå på bio? Sova ett par timmar?

Hur ska jag orka det med sjukt barn hemma kanske du undrar. Återigen, du behöver någon annan vuxen som tar hand om barnet. Kanske behöver din partner eller din egen mamma eller bästis vabba så du kan vara sjukskriven, för att orka vabba under natten?

Vi är alla olika och har olika förutsättningar att orka ta hand om våra barn, såväl när de är friska och glada som gnälliga och sjuka. Vissa av oss klarar av att ta hand ensamma om våra barn utan sammanhängande sömn några dygn i sträck, vissa av oss gör det inte. Lyssna på dig själv, och våga ge dina behov den plats de behöver för att du ska orka ta hand om dina barn på det kärleksfulla och tålmodiga sätt de förtjänar.

Ett tips till: honung fungerar mot hosta, bättre än hostmediciner iallafall. Läs mer om det här. 

Dela med dig!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Läs mer av Doktor Cecilia i Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund
I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

6 reaktioner på ”Hur ska jag orka vara kärleksfull när barnet hostar hela natten?

  1. Så kloka råd! Mår man bra själv då klarar man det mesta. Tack för alla dina fantastiska råd här på bloggen. Jag kommer att följa er framöver!!!

  2. Tack doktor Cecilia för dina fantastiskt kloka tankar! Självklara men ack så viktiga att bli påmind om. Läser, memorerar och kommer att påminna mig själv och de människor jag har i min närhet. Fortsätt med din uppmuntrande och informativa blogg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *