Hur skyddar man en bebis mot TBE?

Vi har ju skrivit om att TBE inte alls är en snäll sjukdom för barn och att många barn som fått TBE får bestående men. I studien vi skrev om var det yngsta barnet tre år, men ingen studie finns som följer upp barn som är yngre än så på samma noggranna sätt.

Det har länge sagts att små barn inte får några bestående skador efter TBE, men det är uppenbarligen inte sant. Ingen kan därför säga att barn under tre år inte får bestående skador efter TBE, eller att de får det heller för den delen. För mig ligger det ändå närmare till hands att tro att barn under tre år beter sig som människor över tre år, och att det finns anledning att skydda även dem mot TBE.

Barn över ett år kan vaccineras. Men barn under ett då? De löper ju hög risk att få fästingar om de kryper omkring i gräset. Vi fick en läsarfråga om varför man inte kan vaccinera barn under ett år. Jag har vidarebefordrat den till två experter, Mikael Sundin som är immunsystemsforskare och snart färdig barnläkare och som är särskilt intresserad av TBE och vacciner, samt Helena Hervius Askling, överläkare och biträdande smittskyddsläkare samt vaccinforskare på Smittskydd Stockholm. Jag sammanfattar deras svar för er här:

Varför kan man inte ge TBE-vaccin till barn under ett år?

Svaret är att vaccinet inte är testat på barn under ett år. Vi vet varken om det är effektivt eller säkert. Därför är det inte heller godkänt att ge till så små barn. I och med att vaccinet är avdödat är det inte ett av de vacciner som man på förhand tror borde vara riktigt farligt för småbebisar, men har man inte testat vet man inte.

Hur kan man då skydda bebisarna mot TBE?

Genom att skydda dem mot fästingbett. Vi ska förstås inte hindra bebisar från att vara på marken, och ute i naturen, men det är kanske en bra idé att bebisarna får krypa runt, eller ligga på, en filt eller ett stort lakan på gräsmattan, gärna ljust så små fästingar syns och kan dödas innan de hinner till bebisen.

Är ni i ett område med mycket fästingar är det kanske också en god idé att varje gång du byter blöja leta efter fästingar på bebiskroppen. Fångar du fästingen innan den biter sig fast kan den inte överföra sjukdom. Har den bitit sig fast ska du förstås ta bort djuret så snart du ser den. Dra rakt ut med pincett. Nyp tag mellan fästinghuvudet och bebisens hud. Ett par strumpor som dras upp utanpå byxbenen hindrar fästingarna från att krypa in den vägen.

Borde jag kanske stanna hemma från landet med min bebis?

NEJ, om du frågar mig! Klart första sommaren med bebisen ska bli en härlig sommar! Den som planerar sommaren utifrån att i första hand undvika så många faror som möjligt får ingen rolig tid. Så gör det ni gillar i sommar, även om det innebär tre månader i Stockholms skärgårds värsta fästingnästen, men leta gärna lite extra efter fästingar i bebisens gosiga hudveck, och dra gärna fram ett gammalt lakan att krypa runt på.

I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

Dela med dig!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sjuka barn? Tröttnat på Netflix skränande! Testa SF kids play!

3 reaktioner på ”Hur skyddar man en bebis mot TBE?

  1. Har ni någon uppfattning kring huruvida man kan ta TBE-vaccin när man ammar? Vårdguiden menar att man kan ta det, men har förstått att det finns lite olika åsikter angående det. Några råd i frågan? Tack för bra blogg!

  2. Tack Cecilia! Tack för att du och dina kollegor tog er tid att svara och tack för ditt sista stycke! Ja, vi kommer vara i skärgården i tre månader ändå och ja, jag har redan blivit nojjig av allt jag läst. TBE verkar riktigt otrevligt. Men det är nog också farligt med en deppig mamma som måste vara i stan hela sommaren för att undvika faror (som om det var helt ofarligt i stan…) Så jag ser fram emot vita lakan att krypa på och många gos i alla dessa bebisveck för att fånga fästingarna krypande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *