Imponeras av Lady Dahmer

Bloggaren Natascha Blomberg, aka Lady Dahmer skriver idag ett otroligt modigt inlägg om sin uppväxt. Om en uppväxt där mamma slet ut kropp (och själ?) inom ett så lågbetalt vårdjobb att hon inte kunde försörja sina barn utan stöd från samhället. ”Hjälp med läxor eller skolan eller det där stödet många barn behöver för att klara av tillvaron fanns inte. Mamma var upptagen med att försöka skaffa mat på bordet.” Läs citatet igen! Det är så viktigt! Nataschas mamma hade inte de resurser hon behövde, ekonomiskt eller tidsmässigt eller kanske kunskapsmässigt (?) för att kunna ge Natascha det hon behövde. Hon fick prioritera maten (rätt!), men kärleken och stödet till att få röra sig, få läsa och lära sig, det orkade hon inte med.

Utifrån denna korta text tycker jag att det verkar som att Nataschas mamma gjorde allt hon kunde för sina barn. Men det räckte inte. Barn behöver mer än mat. Det är därför vi gemensamt i samhället behöver se till att föräldrar får de resurser de behöver för att kunna ge barn både mat och det stöd många (alla!) barn behöver för att klara av tillvaron.

Jag träffar så många barn som har det som Natascha hade det. Eller som inte ens får fiskpinnar på bordet varje dag. Det finns barn i Stockholm som bor på ”hotelljourer” i ett rum med delad toalett, där de flesta andra rummen bebos av aktiva missbrukare. Men socialen då, undrar ni kanske? Det är socialtjänsten som har gett dessa hotelljourrum till barnfamiljer och beslutar varje vecka att de ska bo där även nästa vecka.

Det är för att socialtjänsten saknar pengar och lägenheter. Alla socialtjänstarbetare jag talat en längre stund med har helt rimliga idéer om vad familjer behöver för att barnen de arbetar med ska kunna få en bra uppväxt. Men de har inte lägenheter, de har inte tillräckligt med personal, och dyrare insatser än stödsamtal någon gång i veckan kostar så mycket att socialarbetarna ofta inte får igenom de förslagen på insatser i socialnämnden.

Vill du göra någonting för de barn som idag har det som Natascha hade det? Här kommer tre förslag:

1. Gå med i ditt favoritparti och engagera dig i sociala frågor. Om några år kan du sitta i Socialnämnden och ta de viktiga besluten med barnens bästa för ögonen.

2. Fundera på om du har någon förälder i din närhet som inte verkar ha så mycket tid eller barnvakt. Erbjud dig att hämta från dagis/vara barnvakt/hjälpa till på annat sätt.

3. Ring till din lokala socialtjänst och erbjud din hjälp. De söker i princip alltid kontaktfamiljer för barn som behöver en extra trygg vuxen med extra tid till dem, t ex för läxläsning eller att gå till simskola eller att bara vara hos en annan familj någon gång i veckan.

I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

Dela med dig!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Sjuka barn? Tröttnat på Netflix skränande! Testa SF kids play!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *