Influensa – när är det farligt?

Det går så mycket influensa nu mina vänner. Var och varannan unge på barnakuten har influensa känns det som, och Smittskyddsinstituets influensastatistik pekar rakt uppåt. Tack och lov klarar de allra flesta barnen som vi träffar med influensa av infektionen alldeles själva och slipper ligga på sjukhus. Mitt inlägg ”Hjälp! Mitt barn har över 40 graders feber!” har varit enormt populärt de senaste dagarna, kanske har det lästs av tusentals föräldrar till just influensasjuka barn?

Hur märks influensa?

Symtomen på influensa är samma som för en vanlig förkylning, men ofta intensivare. Mer feber, mer torrhosta. I alla fall är det vad vi tror, men det ska ju sägas att lätt förkylda barn som inte har särskilt mycket feber sällan provtas för influensa. Kanske har en del barn bara lite snuva och 37,5 i feber i en dag av influensan? Det vet vi inte. I de allra flesta fall klarar barnens immunsystem av att bekämpa influensan själv, och din roll som förälder blir att erbjuda lugn och ro, se till att barnet dricker ordentligt och har det så bra det går med ont i halsen, feber och hosta.

Kan influensan vara farlig?

Hos några få, olyckligt lottade barn och ungdomar kan influensan orsaka lunginflammation. Den kan vara lätt eller måttlig och behandlas med syrgas, inhalationer och sondmatning. I ett fåtal fall blir lunginflammationen extremt svår. Den typen av influensalunginflammation behöver behandlas i respirator och ibland till och med i ECMO, det vill säga man låter blodet syresättas via en konstgjord lunga utanför kroppen.

Hur vanligt är det att bli så sjuk att man hamnar i respirator eller ECMO?

I Smittskyddsinstitutets senaste influensarapport finns siffror för hur många som sjukhusvårdats den här säsongen för ett av de tre influensavirusen A(H1N1). Det var det influensavirus som kom 2009 och då kallades för ”svininfluensan” om ni minns. 35 personer har krävt intensivvård i Sverige, varav 25 varit sjuka sedan tidigare.

Vilka barn och ungdomar riskerar att drabbas av riktigt svår influensa?

Det luriga (och läskiga) med influensa A (H1N1) är att vissa av de extremt svårt sjuka är helt friska sedan tidigare. Det är inte heller de allra minsta som verkar drabbas värst, utan tonåringar och unga vuxna. Barn och ungdomar som har svår lungsjukdom, svår hjärtsjukdom, svåra hjärnskador som gör att de inte kan hosta eller svåra immunbrister löper dock större risk än andra att få svår sjukdom.

Ska jag vaccinera mitt barn mot influensa?

När influensa A (H1N1) kom 2009 och det blev klart att den i sällsynta fall kunde vara livshotande för tidigare friska barn, ungdomar och unga vuxna beslutade sig Sverige för massvaccination mot influensan med vaccinet Pandemrix. Alla uppmanades att vaccinera sig, oavsett ålder. Det sparade nog några liv, men ledde också till en mänsklig katastrof av stora mått. Pandemrixvaccinet mot influensa visade sig ge en svårt handikappande neurologisk sjukdom (narkolepsi) som biverkan hos ungefär 200 personer, de flesta barn och unga. Vad det var i vaccinet som orsakade narkolepsin vet man inte, kanske var det virusdelarna, kanske var det tillsatsämnet skvalen som tillsatts för att kunna göra så mycket vaccin som möjligt av det virus läkemedelsföretaget hann odla fram?

I år rekommenderas influensavaccination återigen bara till riskgrupper. Årets influensavaccin är inte Pandemrix, innehåller inte skvalen, men skyddar mot influensa A (H1N1) och två andra virus. Förra årets säsongsinfluensavirus innehöll också detta virus. Det verkar inte ha haft narkolepsi som biverkan. Jag tycker just nu att det är en klok rekommendation att låta vaccinera de barn som har svåra hjärtsjukdomar, lungsjukdomar, immunbrister eller svåra neurologiska handikapp med lungsjukdom. De barn vi av erfarenhet vet riskerar att bli riktigt svårt sjuka av influensa. Men kanske ändrar jag mig om det visar sig att influensa A (H1N1) blir en större barnadödare än vi tror just nu?

Finns det läkemedel mot influensa?

Ja, det finns antivirusmediciner mot influensa. De rekommenderas till alla med svår influensa och till barn i riskgrupper som inte kunnat vaccineras och får influensa.

När ska jag söka barnakuten om jag är rädd att mitt barn har influensa?

Som sagt: de allra flesta barn klarar av influensan själv. Din uppgift som förälder är att erbjuda barnet lugn och ro, en trygg famn, lindring av halsont och mycket glass och saft. Allt som jag skrivit i inlägget om hög feber kan du lugnt följa. Det finns ingen anledning att komma till barnakuten för att ta prov för om barnet har fått just influensa om ditt barn inte har svår hjärtsjukdom, lungsjukdom, hjärnskada eller immunbrist och kan behöva influensaläkemedel.

Influensaläget i Sverige presenteras varje vecka under vintersäsongen av Folkhälsomyndigheten på deras webbplats.

 

Dela med dig!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

2 reaktioner på ”Influensa – när är det farligt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.