Inga barn har dött av vacciner i Sverige sedan 1997

Jag fick en kommentar till mitt inlägg om varför vi vaccinerar bebisar, där en läsare skrev att det dör barn varje år av vacciner i Sverige. Jag bad henne komma med exakt källhänvisning, eftersom det såvitt jag vet inte dör barn av vacciner i Sverige.

Nu har jag kollat om jag visste rätt. På Socialstyrelsens hemsida kan man söka i dödsorsaksstatistiken i Sverige. Den är heltäckande och bygger på dödsorsaksintyg som läkare måste skicka in när någon har dött. Det är väldigt bra koll på att intygen skickas in, vet jag som ibland måste skriva sådana (mycket mycket oftare när jag gjorde AT och jobbade med gamla männinskor då). I intyget skriver läkaren vilken dödsorsaken var.

På Socialstyrelsens hemsida kan man söka i dödsorsaksregistret från 1997 fram till idag. Jag gjorde en sökning på de två koder som var aktuella: Y58 Ogynnsamma effekter av droger, läkemedel och biologiska substanser för terapeutiskt bruk – bakterievacciner och Y59 Ogynnsamma effekter av droger, läkemedel och biologiska substanser för terapeutiskt bruk – andra vacciner och biologiska substanser. Jag valde att se hur många som dött av dessa två orsaker som var mellan 0 och 19 år i hela riket 1997 till idag.

Resultat: inga barn har dött av vaccinkomplikationer mellan 1997 och idag.

För statistiken före 1997 får man gå till tryckta statistiska publikationer jag inte har tillgång till här hemma.

I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Sjuka barn? Tröttnat på Netflix skränande! Testa SF kids play!

4 reaktioner på ”Inga barn har dött av vacciner i Sverige sedan 1997

 1. Tack för en intressant och bra sida. Själv är jag ju mer orolig över biverkningar inte död av vaccinationer. Och att de ska innehålla så mycket andra gifter som kan skada ett nytt litet barn…

 2. Måste instämma med Lars! Tack för en bra blogg med dina värdefulla kunskaper och åsikter (inte minst din sammanställning ovan om att visa hänsyn, kunde inte instämma mer).
  Såg artikeln i Mama och blev riktigt irriterad. Ja, man kan ha olika åsikter om saker men när det kommer till just barnvacciner så är det väldigt onödigt av Mama att sprida denna typ av information. Vaccinering handlar ju också i viss mån om solidaritet. Mässling tex…när det sprids i Europa har vi bara enstaka fall här, varför? För att vi har ett bra vaccinationsprogram (samt i detta fall immunitet hos den äldre befolkningen)!

 3. Åh, vad jag gillar dig. Klok, saklig, kunnig! Sååå bra svar på Ursula Flatters inlägg. Tänk om fler som du kunde uttala sig och rätta till alla missförtsånd och konstiga åsikter som finns.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *