Kärleksförklaring till en BVC-sköterska

När Isak var liten gick vi till BVC hos syster Ann-Marie. Det var alltid lika bra att komma dit. Visst mätte och vägde hon Isak, och gav honom vaccinationssprutor, men framförallt fick hon mig och hans pappa att känna oss som världens bästa föräldrar! Vi kände alltid att hon var lite mer imponerad av Isaks utveckling och förmågor än av något annat barn hon träffat.

Självklart hörde jag av mig till Ann-Marie när det var någonting med Isak och mig eller vår relation som jag inte riktigt kunde lösa själv. Alltid hade hon tid att ta emot mig samma dag eller nästa. ”Det passar jättebra idag efter 15, då har jag administrativ tid, då får du jättegärna titta förbi!”. Så fick jag berätta om mitt problem för Ann-Marie och när jag var färdig pekade hon på att jag ju själv hade ett förslag till lösning och sade att det var den klokaste lösningen man kunde tänka sig. Stolt och lättad gick jag därifrån och kände mig som en fantastiskt kompetent mor.

Vi rekommenderade förstås Ann-Marie till våra vänner. På så vis fick vi bekräftat det vi anat, att hon inte bara var imponerad av oss och Isak. De sade nämligen samma sak, att hon fick dem att känna sig som så kompetenta föräldrar till ett alldeles ovanligt fantastiskt barn.

Nu är Ann-Marie min professionella förebild. Jag ser få arbetsuppgifter som är lika viktiga som att hjälpa föräldrar att hitta sin egen föräldrakompetens och se just sina barns starka sidor extra tydligt.

Ibland hör jag om föräldrar som har träffat BVC-sköterskor, barnmorskor, vårdcentralsläkare eller barnläkare som skäller på dem, får dem att skämmas eller känna sig inkompetenta. Det tycker jag inte ingår i vårt jobb. Om du har kontakt med en sådan, kom ihåg att du har rätt att byta. Någonstans i Sverige sitter din Ann-Marie och väntar.

I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Sjuka barn? Tröttnat på Netflix skränande! Testa SF kids play!

8 reaktioner på ”Kärleksförklaring till en BVC-sköterska

 1. För mig är DU en sådan! Fast läkare då så klart :). Så många gånger jag funnit styrka och hjälp i din blogg. TUSEN TACK!

 2. Jag tänker faktiskt så med mina egna läkarkontakter överlag. Har diabetes typ 1 sen dryga 20 år och det har varit en lång resa, men sen ett antal år ser jag på mitt diabetesteam som ni gjorde med Ann-Marie. Och alla andra inom vården som jag behöver stöd av för att jag på bästa vis ska hantera och leva med min sjukdom och dess komplikationer. Som nu när jag är gravid och går på specialMCV. Med sitt kunnande och i kontakten med mig får de det att kännas som att jag kan och vet så mycket själv, och är kompetent i det. Därför har jag bytt läkare och sköterska ibland när det inte har klickat – för jag måste få våga känna att jag kan vara helt öppen och ärlig med mina tillkortakommanden, hur jag fungerar, och hur mitt liv fungerar. Utan fördömanden, skäll och tillrättavisning. Annars kan de ju inte hjälpa mig heller, om de inte vet hur jag fungerar.

  Det gör faktiskt en enorm skillnad så jag kan verkligen förstå hur mycket en sån BVC-sköterska kan betyda. Hoppas att jag också får träffa en sådan sen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *