Kissa på sig

Barn som plötsligt börjar kissa på sig och dricka jättemycket kan ha fått diabetes. Om ditt barn sedan en kort tid tillbaka blivit väldigt törstig och börjat kissa på sig (eller bara kissar mycket mer än vanligt): kolla blodsocker på vårdcentralen idag! Är det för högt, åk direkt till barnakuten!

Allt som står här nedanför gäller barn som dricker normalt, eller åtminstone dricker som tidigare, och inte plötsligt börjar kissa på sig utan gjort det under längre tid.

Inget att skämmas för

Jag tänker inte säga vilka som önskat inlägg om att kissa på sig, men så mycket kan jag säga som att det är flera personer, som önskat utan att det syns i kommentarer på bloggen eller facebook. Det verkar som om inte bara barn skäms för att kissa på sig, utan även att föräldrarna skäms, å barnens vägnar kanske.

Synd tycker jag, för skämmas ska man göra när man gjort något fel. Då är det en bra känsla, för den hjälper till förändring, så man inte gör fel igen. Men när ett barn kissar på sig har varken föräldern eller barnet gjort fel. Det finns alltså ingen anledning att skämmas.

Kiss är en privatsak!

För förskolebarn börjar kiss och bajs bli privatsaker, för skolbarn är de absolut det. Det måste respekteras! Att kissa på sig är pinsamt för ett barn som slutat med blöja, det kommer alltid att vara det och det är viktigt som förälder att hjälpa barnet att hantera pinsamhetskänslorna.

Barn mår själsligt dåligt av att kissa på sig

Det vet vi. Barn som slutat med blöja mår ofta mycket själsligt dåligt av att kissa på sig. Det som får barnen att må själsligt bättre är hjälp med att sluta kissa på sig.

Barn kissar oftast inte på sig för att de mår själsligt dåligt

Äldre kolleger säger att man förr i tiden betraktade att kissa på sig som ett barnpsykiatriskt symtom som skulle behandlas av psykiater. Det var fel och psykoterapin hjälpte inte. Det fick bara barnen att må ännu sämre och känna sig svårt onormala.

Gleskissare eller tätkissare?

Det första jag gör när jag träffar ett barn som kissar på sig som är över fem år (där drar vi gränsen ungefär för när det börjar bli ett problem) är att fråga exakt om när barnet kissar, hur ofta, om barnet kommer ihåg att gå på toa eller behöver bli påmint.

Sällan kissar barnet som kissar på sig regelbundet var tredje timme som barn bör göra. Två mönster brukar utkristallisera sig. Antingen kissar barnet extremt sällan, en eller två gånger om dagen, och då efter tjat. Eller så blir barnet kissnödigt hela tiden, och springer på toa ofta ofta men hinner inte alltid fram innan kisset kommer.

Många barn hittar knep för att hålla sig

Många barn som blir kissnödiga hastigt och ofta hittar knep för att hålla sig. Flickor sätter sig på hälen så den trycker mot snippan och håller på så sätt tillbaka kissimpulsen. Pojkar kan ofta krama om snoppen med handen (går bra med händerna i fickan). Det här är inte så bra. Visserligen kan barnen skjuta upp toagåendet, men det blir inte någon ordning på blåsfunktionen när barnen börjat med sådana här knep.

Första behandlingssteget: kisschema!

Första behandlingssteget är ett kisschema. Barnet ska gå på toaletten och försöka kissa var tredje timme, det blir vid varje måltid/mellanmål ungefär. Hitta tidpunkter som stämmer med barnets fasta rutiner. Hjälp barnet att komma ihåg. Prata med förskolepedagogerna/lärare/fritidspedagoger om att hjälpa barnet komma ihåg i förskolan/skolan/på fritids.

Andra behandlingssteget: förstoppningsbehandling

Kiss och bajs hör ihop och många, många barn som kissar på sig är förstoppade. Jag sätter in förstoppningsbehandling på de allra flesta barn som kissar på sig. Vill man prova hemma kan man prova Laktulos som finns receptfritt på apoteket.

Hjälper inte kisschema och laktulos: sök barnläkare

Om inte kisschema och laktulos hjälper på några veckor, sök barnläkare. Det finns mer hjälp att få! Ofta behövs remiss från vårdcentral. Hos barnläkaren finns också ofta en kisskunnig barnsjuksköterska och om du har extra tur en barnuroterapeut. De sistnämnda är sällsynta fåglar, tyvärr, så det kan du inte räkna med.

Hos barnläkaren undersöks barnet, och sjuksköterskan låter barnet kissa på en specialtoalett med mätare som kan visa om barnets urinblåsa fungerar normalt, är överaktiv eller snarare underaktiv. Sjuksköterskan kollar också om barnet kan tömma urinblåsan.

Beroende på resultat av utredningen finns det olika läkemedel att prova. Om barnet kissar på sig på natten finns larmbehandling, som är effektiv, men mycket krävande för familjen.

En guldgruva för information om barn och kiss är svenska enuresakademins hemsida. Det är inte för designens skull du ska gå dit, utan för deras utmärkta information!

I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Sjuka barn? Tröttnat på Netflix skränande! Testa SF kids play!

20 reaktioner på ”Kissa på sig

 1. Hej!
  Tack för mycket bra blogg. Hänvisar ofta till den när jag stöter på oroliga föräldrar. (Jag är ”vuxendoktor”)
  Min 5-åring som har varit torr dag och natt i snart 3år har plötsligt börjat kissa på sig jämt. Jag överdriver inte om jag säge att vi inte haft en blötbyxa sen dagen vi/han bestämde sig för att sluta.
  Nu sen 2-3 veckor tillbaka är kalsongerna blöta konstant. Jag upplever att han inte kissar klart. Har inte tid. Han kissar regelbundet, men ofta efter påtryckning.
  Är det vanligt att man börjar kissa på sig efter flera torra år?
  Han är inte förstoppad.

  1. Ta sonen till vårdcentralen idag och ta en urinsticka i första hand. Jätteviktigt att kolla på en gång så han inte fått diabetes. Om han inte fått det så är det inte så bråttom, då kan man titta igenom kiss-, bajs- och dryckesvanor i lugn orh ro.

 2. Vi orkar inte mer snart!
  Dottern snart 5år har gått på kisschema ett par månader.
  Dricker inte för mkt el för lite.
  Är inte förstoppad!
  Kissar varje timme (klarar ibland 2h).
  Kan inte hålla mer kiss än MAX 1dl i blåsan.
  Kiss per gång är ca 1/2dl-1dl
  Utan blöja på dagen sen hon var 2år
  Aldrig(!) haft en torr blöja på natten (provat utan men då har hon vaknat/kissat på sig 3ggr/natt.
  Att få henne att hålla sig längre går verkligen inte (ibland verkar hon vilja försöka hålla sig)!! Hon kissar ner sig helt el delvis om tiden går över 2h.
  Hon har alltid varit ett barn som sprungit på toa mkt. Bryr sig inte om hon kissar ner sig. Alltså skäms inte eller verkar vilja låta bli.
  Säger ofta hon känner sig kissnödig, nästan jämt.
  Detta tär på oss..

  1. Har ni hjälp från en bra barnläkarmottagning? Annars tycker jag ni ska se till att skaffa er det!

 3. Hej !
  jag har en tonåring som kissar och bajsar på sig dagligen .När hon sitter på stolen i klassrumet , I bamban , Hos doktorn även hemma , också i bussen och andra dagliga ställen . Vi har försökt med blöjor men kisset kommer i alla fall ut . Men hennes problem är att hon inte vet när hon gör på sig
  och ingen kan hjälpa till vi försöker med en potta läraren ligger en potta under henne i klassrumet och hon får ha en tjol och inga ljusa kläder .
  snälla hjälp annars kommer hon fortsätta så
  det kommer bli mer och mer pinsamt när en 14 åring kissar och bajsar på sig vart hon än går

  1. Jag hoppas ni fått hjälp. Självklart behöver din tonåring bli undersökt av barnläkare. Gå till vårdcentralen och be om en remiss till en barnläkare så ni får den hjälp hon behöver.

 4. Jag undrar över kissschemat du beskriver. Ska barnet alltså gå på toaletten var tredje timme även om det inte kommer ngt? Och man hindrar när det vill kissa en annan tid? Är barnet nödigt efter en timme får det hålla sig i två timmar? Eller vad menas? Vårt barn kissar med 30-90 min mellanrum, ibland på toaletten ofta i byxorna. Det jag inte förstår är hur jag i praktiken ska genomföra kissschemat. Be henne hålla sig tills det gått tre timmar går ju inte eftersom hon då kissar på sig. Och ganska ofta kommer hon ju inte vara kissnödig precis efter tre timmar (eftersom redan kissat i byxorna två ggr) mellan. Hon kommer absolut inte vilja kissa på toaletten om hon inte är kissnödig, och tvinga tycker jag inte verkar så bra. Kan du alltså förklara hur detta genomförs i praktiken? Överlag hur får man ett barn som inte vill gå på toa att gå?

  1. Hej! Ja, gå på toa även om det inte kommer något. Hindra inte toalettbesök om man vill gå oftare. Jag kan inte ge dig individuella råd kring ditt barn på bloggen, du behöver diskutera igenom det hela med någon på en vårdmottagning!

 5. tack för ett bra inlägg!
  känner precis igen mig i min dotter..
  hon är 4,5 år nu. blev torr på dagen tidigt, strax innan 2 års ålder. började själv säga till när hon skulle kissa så vi tog bort blöjan. fungerade bra i ett halvår. sen började hon kissa på sig, sa inte till osv. detta har sedan hållit i sig sedan dess, undantaget några kortare perioder (av cirka 1-2 månader i stöten) då det fungerat nästintill problemfritt med toabesöken.
  nu senaste tiden så har det varit väldigt struligt. hennes impuls när hon känner sig kissnödig är att sätta sig på hälen istället för att skynda till toan. hon kissar väldigt ofta, men tömmer sällan blåsan. försöker uppmuntra till att sitta länge, läsa en bok och slappna av så att hon ska dubbelkissa men mycket sällan händer detta. hon kan ofta ha kissat, en stund senare är hon våt i trosan och/eller byxorna. hon bajsar nästan alltid ett par gånger per dag.
  vet att det inte hjälper att bli arg men tålamodet är sedan mycket länge ansträngt. särskilt då det känns som om inget hjälper… konstigt är att det funkat bra i perioder, då känns det ju ändå som om hon kan om hon vill.
  nattblöjan har vi knappt försökt oss på…

  vad tror du om kisschema på varje timma? ska även prova laktulos och se om det blir bättre.
  är ju livrädd för att detta ska hänga i sig när hon ska börja skolan och det ska bli ett utanförskap kring det…

  tack för en fantastiskt bra blogg!
  mvh evelina

  1. Kisschema ja, men var tredje timma, inte varje. Annars gör och tänker du helt rätt. Kontakta en barnläkarmottagning (via BVC) om det fortsätter så här trots detta.

 6. Mycket intressant blogg. Men nu blir jag ju uppriktigt orolig när jag läser här.
  Min dotter Ebba, 4.5 år gammal. Vart blöjfri sedan ca 2år, både natt och dag.
  Knappt en enda kisstrosa… Fram till nu.
  Det ligger alltid kissbyxor på facket på dagis… Minst 2 par.
  Hon dricker ganska mycket, men jag vet inte om jag tycker det är ovanligt mycket… Men vill gärna ha vatten oftare än sina syskon
  Ofta sur och tvär.
  Klagar ibland över att hon ser suddigt, är alltid yr på morgonen när jag väcker henne.
  Detta är symtom som pågått ganska länge…
  Hon har inte minskat i vikt .

  Diabetes ? Har googlat lite nu och det verkar ofta komma plötsligt ?! Detta har pågått någon månad.
  Tacksam för svar och synpunkt . Men jag ringer givetvis Vc i morrn och hoppas bli tagen på allvar !!

  1. Vad bra att du ringer till VC! Se till att få komma dit idag och ta med ett urinprov, Om det inte är socker i kisset (ser man med urinsticka) har hon inte diabetes. Hoppas inte! Men jättebra att du kollar.

 7. Kan du inte skriva mer om diabetes och barn? Vi har rätt mycket i släkten men när jag frågade på BVC om tidiga tecken hos barn är som hos vuxna sa hon att små barn blir supersjuka och att det inte går att missa. Men din inledande kommentar tyder ju på att man kan bli gradvis sämre och att upptäcka tidigt måste ju alltid vara viktigt? Dryck och kiss alltså – och det är ju logiskt. Trötthet? Viktnedgång? Tack för intressant blogg! /Annika

  1. Det var fel av BVC-ssk. Först är barnen pigga och glada och dricker mer och kissar mer och går ner i vikt i några veckor. Jätteviktigt att söka och upptäcka diabetes i den fasen! För då är den ännu inte akut livshotande. Man har lite tid. Efter några veckor av dessa symtom drabbas barnet av syraförgiftning om inte diabetesen upptäcks! Då andas de snabbt och flämtande, blir bleka, kallsvettiga och slöa och kräks. Det är ett akut livshotande tillstånd även med modern intensivvård. Syraförgiftningen undviks med insulinbehandling. Fel och farlig info av BVC-ssk alltså!

  2. Tack! Jag ska föra detta vidare nästa gång vi ses. Nu hade jag nog sökt redan vid de första symptomen men det är ju viktigt att det blir rätt!

 8. När ska dem klara av det helt utan blöja? Sonen blev blöjfri förra sommaren… Men haft blöja på natten… Efter årsskiftet har vi perioder utan blöja, då han inte vill alltid… Vissa nätter går bra, andra mindre bra… O grejen är att han vaknar inte av att han kissat på sig så han kan sova i kissade kläder upp mot 5h 🙁 han kissar redan var tredje timme o har laxeringsmedel… Mitt rädsla är att jag ibland omedvetet ( numera medvetet) nekar honom vatten innan läggdags för att han ska inte kissa på sig… O det är ju inte bra om han är törstig… Då som sagt sagt det här är så olika från natt till natt så går vi efter känsla o försöker vara lyhörda vad sonen säger…

  1. Det finns inget ”ska” här. Det tar olika lång tid för olika barn. När barnet börjat förskoleklass kan det vara dags att söka barnläkare om nätterna fortfarande inte är torra. Vissa barn behöver gå upp och kissa en gång varje natt och håller sig torra då. Ni kan prova att väcka honom för att gå och kissa innan ni lägger er på kvällen om ni vill, se om han håller sig torr resten av natten då.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *