Knöl på halsen eller bakom örat – det är väl inte lymfom?

När man känner en knöl på halsen, i nacken eller bakom örat hos barn är det lätt att bli orolig. Knölar förknippar många med cancer. Cancer i lymfkörtlarna kallas lymfom, och hur du känner igen det kan du läsa i det här inlägget.

Knöl på halsen är ofta en lymfkörtel

Knölarna man känner på halsen, i nacken eller bakom örat är nästan alltid svullna lymfkörtlar. Lymfkörtlarna är de vita blodkropparnas hem. De vita blodkropparna föds i benmärgen, simmar runt i blodet och bor och utvecklas i lymfkörtlarna. Lymfkörtlar finns även i armhålor, ljumskar, inne i magen och mellan lungorna. De sistnämnda kan man förstås inte känna med fingrarna. Vilande lymfkörtlar är ärtstora eller känns knappt alls. Ett gäng små ärtor i ljumsken, bakom örat eller på halsen är alltså helt normalt och friskt.

Svullna lymfkörtlar

När det kommer in bakterier eller virus i lymfkörtlarnas område startar en febril aktivitet i lymfkörteln. Lymfkörteln svullnar då och ömmar ofta. Ofta svullnar många lymfkörtlar i ett område upp samtidigt. Vid halsfluss och körtelfeber svullnar halsens körtlar upp kraftigt, man får feber, grötigt tal, ont i halsen och luktar ofta illa ur munnen.

Mer om halsfluss kan du läsa här. 

Vid halsfluss hjälper antibiotika, så sök vårdcentralen om ditt barn har misstänkta symtom. Vid körtelfeber, som är en virusinfektion, hjälper inte antibiotika, så det behövs provtagning för att skilja dem åt.

En förstorad lymfkörtel

En enstaka knöl på halsen som är mellan en och två centimeter är sannolikt en arbetande lymfkörtel som bekämpar en liten infektion som inte behöver märkas på annat sätt. Även om körtlarna kan svullna upp snabbt, så tar det ofta längre tid för dem att svullna av.  Inom fyra veckor brukar en svullen lymfkörtel ha krympt till normalstorlek igen.

Om man känner på lymfkörteln varje dag så retar man den, och då kan svullnaden ta längre tid att lägga sig. Det är därför smart att sätta ett kryss i kalendern, eller alarm på mobilen efter fyra veckor, och hålla sig från att känna under tiden. Om knölen är lika stor efter fyra veckor är det dags att söka vårdcentralen då.

En lymfkörtel som hastigt växer till och blir flera centimeter större för varje dag, är varm,  rodnad och öm, kan ha drabbats av en bakterieinfektion i lymfkörteln, en så kallad bakteriell lymfadenit. För att läka den krävs antibiotikabehandling, ibland i droppform. Sök akutsjukvård.

Mer om feber hos barn kan du läsa här. 

Cancer då? Lymfom?

Låt oss nu återvända till frågan om lymfom och cancer. Även lymfcancer (lymfom) bor i lymfkörtlar, men körtlarna känns då ofta hårda, och växer och växer för varje dag. De kan inte flyttas runt på halsen utan växer ofta fast i varandra eller i underliggande vävnad. Det finns olika typer av lymfom, vissa är snabbväxande, andra långsamväxande.

Om du är orolig för lymfom hos barnet, låt en läkare känna på körtlarna. Om läkaren misstänker cancer behöver det utredas, med blodprover och en provtagning av körtlarna.

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Läs mer av Doktor Cecilia i Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund
I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

14 reaktioner på ”Knöl på halsen eller bakom örat – det är väl inte lymfom?

 1. Jag är 11 år och jag har hittat en grej bakom örat sak sitter fast men inte växer vad är det? Blir lite orolig Snälla svara

  1. Hej!

   Det är omöjligt att säga för mig vad din grej är. Jag tycker du ska visa grejen för dina föräldrar eller för skolsyster. Kanske känner de igen vad det är och kan berätta för dig. Om inte kan dina föräldrar hjälpa dig att beställa tid hos en läkare som får undersöka vad det är.

   Vänliga hälsningar

   Cecilia

 2. Sonen 18 månader har sen han bara var några veckor haft stora lymfkörtlar på hals och i nacke och blivit sedd av doktor som konstaterat ofarliga lymfkörtlar. De känns alltid. Nu har jag hittat en knöl större än ett riskorn men mindre än en ärta ovanför ena nyckelbenet mot halsen till – är det ett ”tillåtet ställe” på ett litet barn?

  1. Mellan riskorn och ärta låter väldigt snällt tycker jag. Typiskt fall för att kolla om fyra veckor och söka om den växt.

 3. Jag undrar lite över mer exakt var de kan sitta på halsen/huvudet. Kan de vara bakom örats nedre del ca en cm från själva örat? Jag vill inte känna så mycket om de är på skallbenet men de är på skallbenet eller alldeles brevid. (När sonen var några månader gammal såg jag en mindre ”kula” bakom ena örat första gången.) Och nu för nästan fyra veckor sedan när han fick vattenkoppor (tre stycken vattenkoppor någon-några cm bakom örat) såg jag två större kulor. En i höjd med öronsnibben och en lite högre upp. Ca 1-1,5 cm från där örat sitter fast. Tänker att de är på skallbenet och där är väl inga lymfkörtlar? Eller är det precis i kanten till skallbenet?
  De har inte växt på fyra veckor utan snarare minskat något. Men inte till en halv cm som du skriver.

  Är jättetacksam för svar!

  1. Hej! Ja, de kan absolut sitta där. Och de kan ta lång tid på sig att minska, men om det går åt rätt håll så går det åt rätt håll, oavsett tempo.

 4. Hej! Nu på morgonen har min dotter fruktansvärt ont på halsen precis under örat. Det har svullnat till en markant förändring man ser hur svullet det är på långa avstånd. Vad kan det vara? Hon har inte ont i örat men hade ont i halsen för någon dag sedan men som gick över. Vad kan det vara?

  Mvh orolig förälder.

 5. Tack för en mkt bra, saklig o faktamässig info! Mkt uppskattat för oss som samarbetande föräldrar, då man som oss har 1 förälder som tenderar att få mer oro o ångest utifrån ”worse case” innan fynd påträffats… Där jag råkar vara naturvetaren som beskylls känslokall innan kliniska fynd påträffats…

 6. Hej!
  Jag är en av dom där föräldrarna. Min son har två knölar som är tunt 1 1-2 vm på halsen, men alltså han har haft dom i 2 år.. Har kollat dessa med 3 läkare, ingen fara säger alla.. Varför försvinner dom inte, han har inte haft en infektion på över två år. Han är dock aldrig sjuk, kan dessa ”knölar” samla ihop alla bakterier?
  Mvh lina

  1. Vissa barn har lite större körtlar som sitter kvar länge länge. Kanske är det så som du tänker att han har ett piggt immunsystem och det är därför han inte är sjuk.

 7. Under den där 4-veckors ”vänteperioden”, LÅT BLI att känna dagligen! För mycket pillande på lymfknutorna skapar bara ångest och kan dessutom kanske knutorna stora av pillandet i sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *