Komma hem snabbt från sjukhuset eller bli frisk?

Veckan som gick var jag tillsammans med en grupp andra ST-läkare på en kurs där jag förstod mer än jag tidigare förstått om vad som styr sjukvården i Stockholm. Dessutom fick vi föreläsningar hur den senaste forskningen visar att man ska styra vården för att få så bra vård som möjligt för pengarna.

Vi börjar med hur vården i Stockholm styrs idag. Den mesta sjukhusvården som inte är med i vårdval styrs av ett ”huvudavtal”. Där får sjukhuset pengar utifrån hur mycket vård man producerar, mätt i DRG-poäng. Maciej Zaremba har skrivit om det här i en uppmärksammad artikelserie i DN tidigare i vår. Karolinska sjukhuset har i sitt huvudavtal ett effektiviseringskrav som gör att man ska minska kostnaderna för vården med 2% varje år, samtidigt som vi har en växande befolkning.

I avtalet finns inga direkta incitament för att satsa på utbildning, forskning eller vård av hög kvalitet, det vill säga vård som gör människor friska eller att de får mindre symtom, vård som minimerar komplikationer eller återinläggningar på sjukhus. De ”kvalitetsmått” som finns handlar om väntetider. Om inte tillräckligt många som kommit in på akutmottagningen kommer därifrån inom fyra timmar får sjukhuset böter, likaså om inte personalen genomgått miljöutbildning.

Om jag på akutmottagningen skickar hem ett barn med RS-infektion som dör på vägen hem i ett andningsuppehåll får sjukhuset ingen ekonomisk bestraffning. Om jag däremot vårdar barnet på akutmottagningen i fyra och en halv timme i väntan på att vårdavdelningen ska färdigställa en plats får sjukhuset böta till landstinget.

De delar av vården som ingår i vårdval (öron, proteskirurgi, vårdcentraler, förlossning bland annat) har inga effektiviseringskrav utan får betalt per besök eller per person som valt dem. Inte heller de har några kvalitetskrav i sina pengaavtal. Med nuvarande avtal kan de som jag förstår det växa hur mycket som helst, medan den högspecialiserade vården för de sjukaste patienterna tvingas krympa.

Idag har Åke Andrén-Sandberg skrivit en utmärkt artikel på DN debatt där han förklarar varför styrning på väntetider är helt orimligt. Läs den! Politiker som läser det här: om ni vill utveckla ett alternativt styrsystem för framtiden som styr mot kvalitet och inte mot väntetider, skaffa er kunskap om värdebaserad vård.

Mer om varför väntetiderna på barnakuten kan vara långa, och vad man kan göra under tiden man väntar hittar du här.

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

7 reaktioner på ”Komma hem snabbt från sjukhuset eller bli frisk?

 1. Bra och viktigt att ta upp detta! Om mer människor får kunskap om hur sjukvården styrs och (inte) fungerar kommer det upp till debatt och fler kan påverka genom politiska val och ifrågasättanden. Förhoppningsvis. .

 2. Att tro att vi på vårdcentralerna inte har några effektiviseringskrav på oss är väl ändå naivt, det är klart vi har men de ser inte ut på samma sätt som på sjukhusen. Jag har gått från akut (hej orimliga 4timmarsregler) till vårdcentral (10 besökande patienter per dag… Och sen är det recept telefon sjukskrivningar remisser mm) krav som är helt ekonomiska och i nuvarande organisation omöjliga. Det är tydligt att krav uppifrån inte har förankring i verklugheten utan i pappershögen, oavsett akut eller vc

  1. Det jag menade var att SLL som jag förstår det nu överför resurser från sjukhusvården till vårdvalen på en strukturell nivå. Det är inte samma sak som att varje vårdcentral får mer pengar, det kanske man kunde läsa mig som. De ser ju ut på olika sätt, och ersättningssystemet för vårdcentralsvårdvalet leder lika lite till bra vård som ersättningssystemet för sjukhusen gör det, även om det ser annorlunda ut. Däremot verkar det leda till en hög arbetsbelastning för allmänläkarna, särskilt för dem som vill arbeta för att ge bra öppenvård till de sjuka patienter som bäst behöver det. Som jag har förstått det är det mest lönsamt för vårdcentraler i Sthlm att ha så många besök som möjligt som tar så kort tid som möjligt med så lite administration därefter som möjligt, stämmer det?

   1. Nu jobbar inte jag i Stockholm men ovanstående stämmer absolut för landstinget jag är anställd i. Man får mer pengar för nybesök och kan i princip enbart fylla sina krav på antalet patienter genom att ta emot patienter med enklare infektioner eller liknande. För de patienter som behöver mer vård eller mer tid för sina besök (kroniker, multisjuka, patienter med tolkbehov osv) straffas vårdcentralen. inte genom en direkt straffavgift men genom att vi inte kan fylla våra mål på antal besök per dag och då tvingas vi skära ner på personal istället för att utöka vilket är det som behövs för att ta emot alla dessa patienter. Det är väldigt frusterande att inte kunna erbjuda de patienter som verkligen behöver det ordentligt med tid, hade vi kunnat göra det och optimera deras behandling skulle vi kunna undvika en hel del sjukhusbesök. På 30 minuter (inklusive inläsning och dokumentation) hinner man knappast gå igenom allt som behövs…

    1. Det här är ett så oansvarigt sätt av landstingspolitikerna att använda våra skattepengar. Kan vi inte alla göra vad vi kan för att göra styrningen av vården till en valfråga. In med vetenskapligt visade kostnadseffektiva styrsystem, bort med dessa slöserisystem.

 3. Det jag alltid undrar är varför det inte finns något krav på att ni som arbetar i vården och som faktiskt ä r vården sitter med som rådgivande vid alla större beslut som rör vården. Inte då enbart någon högre chefsläkare utan ett axplock av människor som arbetar på t ex akuten. Låter i mina ögon som att det sitter en massa ekonomer utan större praktiska kunskaper och drar igång finanseringslösningar. Nu pratas det om ”barnmorskeråd” ang förlossningskaoset. Skulle man inte kunna tänka sig någon typ av ”vårdråd” där alla stora förändringar i vårdfinansiering/vårdorganisation osv måste ”briefas” med ett råd av människor i aktiv tjänst? Hade tex hoppats att ett ”vårdråd” skulle ha rått den som beslutade om att lägga massor på ny KS logga att lägga pengarna på bättre bemanning på akuterna istället osv..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *