Latmammans mat

Antalet veckoarbetstimmar jag lägger på mat – planering, handling, matlagning, servering, undanplockning, kökssanering, har ökat enormt sedan jag fick barn. Som barnlös student åt jag frukost hemma, lunch i sjukhusmatsalen och youghurt på kvällen. Jag var smal som en sticka och drabbades regelbundet av järnbrist… Men det var lätt och gick fort!

Lätt, snabbt och bra för kroppen

Jag har fortfarande kvar de målen när det gäller min och familjens mat: det ska gå lätt och fort. Men jag har lagt till att det ska vara bra för kroppen. Barnen måste växa och järnbrist har jag slutat med.  Jag tänkte dela med mig av mina bästa knep för att lägga så lite jobb som möjligt på att få bra mat på bordet. En måltid som är bra för kroppen ska innehålla lagom delar protein, kolhydrater och fett. Samt massor av grönsaker eller frukt. Dessa proportioner tycker jag är bra riktmärken:

Vuxenportion: halva tallriken grönsaker, en fjärdedel protein, en fjärdedel kolhydrater och lite nyttigt fett. 

Förskolebarn: en tredjedel grönsaker, en tredjedel protein, en tredjedel kolhydrater och lite nyttigt fett.

Mer kolhydrater och mindre grönsaker ju mindre barnet är, mer vuxenlikt ju äldre barnet är. Mer grönsaker och mindre kolhydrater för den (vuxen eller barn) som är överviktig. Mer fett, kolhydrater och protein och mindre grönsaker för den som är underviktig.

Tänk på det här sättet när du handlar också: halva kundvagnen grönsaker, en fjärdedel kolhydrater och en fjärdedel protein. Och så ett par påsar nötter, lite olja och ett paket glass eller en bit choklad till lördag.

Latmammas favoritgrönsaker

Vår frys är alltid full av påsar med frysta grönsaker (gröna bönor, broccoli, majs, ärter). Jag micrar dem direkt i den skål jag serverar i på bordet.

Morötter är lite jobbigare, de skalar jag. Lata dagar serverar jag dem hela.

Gurka skär jag i grova stavar.

Frukt eller bär räknas som grönsaker.

Färdiga blandningar av protein, kolhydrater och fett – tillsätt bara grönsaker!

Fiskpinnar – lika delar fisk och panering.  Laga i ugn så slipper du stekos!

Billiga köttbullar – lika delar kött och potatisflingor/havregryn etc. Laga i ugn så slipper du stekos!

Billig korv- lika delar kött och potatisflingor/havregryn etc.

Färdiga blandningar av protein och kolhydrater – tillsätt grönsaker och fett!

Färdigkokta bönor/kikärter

Lättlagat protein

Dyra köttbullar (med upp mot 70% kött)

Dyr korv (med så nära 100% kött som möjligt)

Laxfilé och övriga fiskfiléer – salta och peppra och laga i ugnen i 15-20 min.

Ägg (omelett/kokt ägg)

Nyttiga, snabbkokta kolhydrater:

Matvete

Matkorn

Mathavre

Quinoa

Fullkornsbulgur

Fullkornscouscous

Nyttiga fetter:

Kallpressade oljor, t ex olivolja, rapsolja, solrosolja

Nötter och mandlar

Chiafrön och solrosfrön

Det här blir inte världens roligaste mat med vuxenmått mätt. Men ok för mig och jag och barnen mår bra av den. Barnen får äta det de vill, jag brukar tänka att det jämnar ut sig över veckan om de äter mer protein en dag och mindre nästa. Mer frukt en dag och mindre grönsaker nästa.

 

 

Dela med dig!
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

7 reaktioner på ”Latmammans mat

  1. Hej,

    Jag tycker att du utstrålar en väldigt SKÖN inställning. Det du skriver är informativt, koncist och evidensbaserat. Du har en förmåga att förklara och beskriva utan att fördömma och oroa folk.

    Tack för en väldigt bra läsning!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *