Leder LCHF-kost till stroke hos unga?

Kanske, säger fyra professorer i hjärtkärlsjukdomar och en medicine doktor i DN idag. Åtminstone oroas de av om det finns ett samband mellan att svenskarnas intag av mättat fett (smör, grädde, fettränder på kött) har ökat senaste decennierna och att stroke och hjärtinfarkt drabbar fler yngre vuxna.

Det oroas jag också av. Läs deras artikel De populära fettdieterna är ett hot mot folkhälsan . Där argumenterar de klokt för att vi bör äta mindre kött mättat fett och mer grönsaker, omättade fetter och bönor, nötter och mandlar. Kloka kostråd tycker jag!

En LCHF-inspirerad kost baserad på omättade fetter och med ett rikt innehåll av grönsaker är inte det som oroar vare sig forskarna eller mig mest. Däremot höga intag av smör, grädde, ost, crème fraîche och bacon. Och vet ni, jag resonerar på samma vis i fråga om barn. Mina barn får hellre mandelsmör än mejerismör på sina smörgåsar. Och grädde bara till kalas. Vi serverar alltid grönsaker som en stor del av maten, även om barnen ibland tar mindre av broccolin och mer av köttbullarna och makaronerna.

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

En reaktion på ”Leder LCHF-kost till stroke hos unga?

 1. Hej!

  Ett skäl till att jag bestämde mig för att inte bli dietist efter min utbildning var att jag tyckte att kostråden inte var evidensbaserade. Jag läste så mycket jag kunde och blev extremt förvånad över hur svajigt allt var. Och ute på fält under praktiken märkte jag hur ledsna patienterna var som försökte följa kostråden utan att bli ett dugg friskare. Det finns inga säkra samband mellan intag av mättat fett och hjärt/kärlsjukdom. Det visar alla stora sammanställningar. http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1108492

  Det finns en massa goda skäl att skära ner på animalier. Men det är viktigt att använda rätt argument och korrekt statistik. Artikelförfattarna talar i sin artikel i DN om ett ”trendbrott” vilket faktiskt är rent felaktigt. Ökningen i gruppen unga män har varit konstant sen 90-talet. För kvinnor har risken för hjärtinfarkt sjunkit. Kanske har det minskade margarinätandet spelat positiv roll, kanske bättre behandling, kanske minskat rökande i många grupper.

  Jag är absolut ingen LCHF-fanatiker, men allt fler experter har insett att råden om att minska fettet i dieten har varit katastrofala. Däremot finns det starka belägg för att nötter och mandel skyddar mot hjärt- och kärlsjukdom. Vilket det borde talas mer om. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *