Mässling och röda hund, symtom, vem kan smittas och vad göra?

Mässling, påssjuka och röda hund är tre smittsamma virussjukdomar. De är sinsemellan ganska olika, men ingår i samma vaccin (MPR vaccin), och därför tar vi upp dem alla samlat. Tack vare det välfungerande svenska vaccinationsprogrammet mot dessa sjukdomar är det nämligen liten risk att barn smittas av sjukdomarna, och de förekommer sällan i vårt land numera. Innan vaccinationsprogrammet startade i slutet av 1970-talet fick i princip alla barn dessa sjukdomar under barndomen. Så skulle det bli igen om vi slutade vaccinera.

Om vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund kan du läsa här

Mässling är en extremt smittsam sjukdom

Mässlingviruset sprids via luften och tar sig in i kroppen via andningsvägarna eller ögonen. Det är ovanligt att sjukdomar sprids i luften, de flesta sprids via mikroskopiska vattendroppar från nysningar eller hostningar, eller via direktkontakt via händer. Även vattkoppor sprids via luften. Man räknar med att en person är mottaglig för mässling kan bli smittad av att bara gå in i ett rum där en mässlingssmittad person vistats de senaste två timmarna. Även om den smittade gått ut därifrån. Man har räknat ut att om en mässlingssmittad person bara träffar mottagliga personer, så smittar varje person i genomsnitt 15-18 andra personer.

Som tur är är de flesta av oss inte mottagliga. Hos dem som är födda före 1970-talet beror det som regel på att man haft mässlingen. Då bildas ett immunförsvar som skyddar livslångt mot ny sjukdom. Av dem som är födda från slutet av 1970-talet och framåt är de flesta vaccinerade mot mässling, och kan därför inte bli smittade av sjukdomen.

Vilka löper risk att smittas av mässling?

De som löper risk att smittas av mässling är de som inte har haft mässling och inte är vaccinerade. Dessutom kan vissa typer av cancerbehandling eller andra medicinska behandlingar som dämpar immunsystemets funktioner radera ett tidigare skydd mot mässling.

De flesta som inte är vaccinerade mot mässling är barn under 18 månaders ålder. Vaccinet ges nämligen först vid 18 månaders ålder på BVC. Det kan dock ges från 6 månaders ålder om man beräknar att det finns risk att smittas av mässling. I flera landsting får man betala själv om man vaccinerar före 12 månader, och i vissa landsting får man också gå till en vaccinationsbyrå för att göra det. Vid vaccination före 12 månader behöver man också ge sprutan vid 18 månader för att vara säker på att få ett bra skydd.

I det svenska allmänna vaccinationsprogrammet infördes vaccination mot mässling under 1970-talet. Först med en dos vaccin, och sedan 1982 med två doser vaccin. Man införde den andra dosen eftersom man sett att en dos inte gett fullständigt skydd hos alla vaccinerade. Om man inte haft mässling och är född före 1981 kan det vara värt att ta en extra vaccinspruta som vuxen för att säkerställa att man har skydd. Om man inte haft mässling och inte fått vaccin som barn, till exempel för att föräldrarna valde att avstå, är det en mycket bra idé att ta två doser vaccin. Det enklaste är att gå till en vaccinationsbyrå.

Hur märks mässling?

De första symtomen på mässling är lättare feber, röda ögon och torrhosta. I detta skede är smittsamheten som högst. Man kan också då se saltkornsliknande utslag i munslemhinnan på kindens insida, så kallade kopliska fläckar. Efter 3-7 dagar stiger febern och de typiska storfläckliga utslagen uppträder i huden.

Här kan du se en bild på kopliska fläckar

Här kan du se en bild på mässlingsutslag

Här kan du se en film där infektionsläkaren Lars Hagberg förklarar hur du känner igen mässling

Vad ska jag göra om jag tror att mitt barn har mässling?

Det är viktigt att få konstaterat om barnet har mässling eller inte. Ring till sjukvårdsupplysningen 1177 och berätta att du misstänker att barnet har mässling. De kommer att lotsa dig rätt. Antagligen kontaktar de, eller ger kontaktuppgifter till, en barnakutmottagning eller infektionsakutmottagning dit ni får komma för undersökning, provtagning och vård.

Det är viktigt att inte själv gå in på ett sjukhus med ett misstänkt mässlingssmittat barn. Om ni kommer själva till akuten, låt en vuxen gå in och berätta att ni kommer så att ni kan bli lotsade genom rätt ingång för att inte smitta andra.

Om barnet är mycket sjukt och behöver sjukhusvård kommer ni att få det. Det är ingen fara för vaccinerad personal att vårda ert barn, förutsatt att personalen fått två vaccindoser. Det viktiga är att ni vårdas på ett isoleringsrum där ni inte riskerar att smitta andra.

Är mässling farligt?

Hos fyra av fem sjuka barn blir mässlingen bara en till två veckor med feber, utslag och ont i ögonen. Hos en av fem uppkommer dock någon komplikation. Vanliga komplikationer är lunginflammation, diarré och öroninflammation som kräver antibiotikabehandling eller sjukhusvård några dagar eller längre.

Ett av 1000 barn drabbas av akut mässlingsinfektion i hjärnan, mässlingsencefalit. Det är  en sjukdom som både kan ge bestående hjärnskador och kan leda till döden.

I mycket sällsynta fall (5 till 10 fall per miljon mässlingssjuka) kan en komplikation som heter subakut skleroserande panencefalit uppkomma sju till tio år efter mässlingsssjukdomen. Den innebär att den drabbade successivt tappar hjärnfunktioner och dör.

Även om de allra flesta som drabbas av mässling överlever, förekommer dödsfall även i länder med modern sjukvård. I juli 2017 publicerade europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC en rapport om mässlingsutbrotten i Europa under senare år. Där framkom att 14000 fall av mässling rapporterats i Europa sedan januari 2016, och att 35 personer dött av sjukdomen.

Här kan du läsa ECDC:s rapport om mässlingsdödlighet i Europa. 

Globalt och historiskt sett har mässling varit en av de stora barnadödarna. Även om fler och fler barn räddas till livet av vaccination, rent vatten och bättre mat, beräknas fortfarande 245 barn om dagen dö av mässling i världen. Alla dessa dödsfall skulle kunna undvikas om hela världen vaccinerades mot mässling.

Här kan du läsa mer om mässling och mässlingsvaccination i världen. 

Röda hund är farligt för foster

Röda hund, eller rubella, smittar via hostningar och nysningar och är alltså inte lika smittsamt som mässling, mer som en vanlig förkylning. Symtomen på röda hund är lätt feber, sjukdomskänsla, svullna lymfkörtlar, ibland utslag och ledvärk.

Hos födda människor är sjukdomen som regel lindrig. För ofödda barn är dock röda hund en mycket svår sjukdom. I hälften av fallen  där en gravid kvinna smittas under de första 17 graviditetsveckorna leder detta till missfall eller svåra fosterskador. Barnen som föds med röda hund-skador lider av  dövhet, grava hjärnskador, blindhet, hjärt- och kärlskador, men även diabetes och sköldkörtelsjukdomar.

Efter en stor epidemi av röda hund i New York på 1960-talet undersökte man hur barnen levde 30 år senare och såg att 1/3 hade ett relativt normalt liv, 1/3 bodde hos sina föräldrar med anpassade yrkesuppgifter och 1/3 krävde dygnetruntvård. I Sverige är sjukdomen mycket ovanlig tack vare hög vaccinationstäckning sedan snart trettio år tillbaka.

Läs gärna vår bildguide om prickar och utslag hos barn här. 

Dela med dig!
 • 57
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  57
  Shares

49 reaktioner på ”Mässling och röda hund, symtom, vem kan smittas och vad göra?

 1. Hej! Jag är född 1978 och jag kan se att jag fått mässlingvaccin 1980 men ser inget om en andra spruta. Bör jag gå till VC och ta en vaccinspruta?

  Mvh Jenny

 2. Om man tagit vaccinationen mot barnsjukdomar som gavs i skolåldern men inte fick sprutan som litet barn, har man då fullgott skydd mot mässling, röda hund och påssjuka eller bör man ta en spruta till?

  1. Hej!
   Då har man bara fått en spruta och bör gå och ta en spruta till för säkert skydd.
   Hälsningar
   Cecilia

 3. Hej
  Tack för en fantastiskt informativ och bra blogg. Jag är mamma till en liten kille på drygt 2 månader och undrar hur man bäst kan skydda honom från mässlingen?
  Jag kommer vaccinera mär det är dags mem kan man vaccinera tidigare?
  Har varit väldigt nojig när det gäller RSviruset och nu med mässlingsutbrottet blir d inte lättare.

  1. Hej! Jag förstår att det skapar oro. Men tack vare den höga vaccinationstäckningen i Sverige är det helt osannolikt att vi får ett vida spritt mässlingsutbrott. Sannolikheten för att träffa på en mässlingssmittad person i ett köpcentrum eller på en lokalbuss är ytterst låg, även i Göteborg just nu, och i andra områden är den extremt liten. Det är större sannolikhet att träffa på en mässlingssmittad på en vårdcentral eller ett akutsjukhus, så det enda man kan göra är att inte besöka vården i onödan. Dock verkar ju Göteborgssjukvården sköta det hela så bra det någonsin går vilket förhoppningsvis minimerar antalet vidaresmittade.

   Det är helt meningslöst att vaccinera före 6 månaders ålder och helst vaccinerar man inte före 9 månaders ålder. Men vid stor smittrisk för det enskilda barnet kan man vaccinera ner mot 6 månaders ålder.

   Lev ditt liv som vanligt, och besök bara sjukvården om det behövs. Låt inte 15 mässlingsfall hindra dig från att ha en trevlig föräldraledighet med din son.

 4. Jag ser att du besvarat en fråga angående behandlingen av immunglobulin efter exponeringen på Kvinnokliniken i Göteborg redan. Jag undrar om du skulle kunna utveckla ytterligare kring riskerna för smitta i den här situationen, särskilt för spädbarn vars mödrar bara har en vaccination sedan tidigare. Jag skulle även vilja veta mer om vilken effekt den förebyggande behandlingen med immunglobulin förväntas ge både mot att sjukdom bryter ut och mot effekten av sjukdomen i de fall de bryter ut. Min fråga är på gruppnivå, då jag förstår att det bara går att svara generellt. Jag frågar dock då jag hör till dem som fött barn på östra under de aktuella dagarna och även om jag upplever att vården hanterat situationen så gott det går så har informationen, och kunskapen, varit begränsad och jag har svårt att hitta relevant information på andra vägar. Föredrar att hantera oro med fakta men lyckas inte hitta någon sådan. Vore mycket tacksam om du hade nåt mer att tillföra.

  1. Hej!
   Det går inte att ge några vettiga siffersvar på din fråga. Det finns en vetenskaplig översiktsartikel över effektiviteten av immunoglobulin efter misstänkt mässlingssmitta på Cochrane. Du kan läsa en sammanfattning här. Den har dock inte undersökt nyfödda, och de siffror som handlar om antal smittade man kan förhindra etc är uträknade utifrån en antagen situation där mässlingsfallet smittar ett visst antal personer. De går inte alls att överföra på den här situationen med en smittad personal på förlossnings/BB-avdelning. Översikten ger dock stöd till att immunoglobulinbehandling dels minskar antalet smittade efter exposition, dels minskar dödligheten hos dem som ändå blir smittade.
   Mitt intryck är att Göteborgssjukvården verkligen tar den här smittan på största allvar och behandlar alla som kan ha haft risk att bli smittade inom sjukvården och hellre behandlar för många än för få. Bättre skydd än man får i Göteborg just nu tror jag inte man kan få. Det kanske bara är att acceptera ett visst mått av oro fram tills att inkubationstiden är slut? Oro är ju en helt rimlig känsla ibland. Till exempel när ens nyfödda barn utsatts för mässlingssmitta på BB.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.