Ge inte ditt barn risbaserad gröt eller välling – om tungmetaller i barnmat

Härom veckan släppte Livsmedelsverket ett pressmeddelande om att de funnit höga halter av tungmetaller i vällingpulver och grötpulver. Jag har blivit ombedd av bloggläsare att skriva om det. Nu har jag haft tid att sätta mig in i Livsmedelsverkets rapport och här är resultatet:

Ris innehåller mycket arsenik

Det är tydligen väl känt bland livsmedelsforskare att ris innehåller mycket arsenik. Det ska bero på bevattning med arsenikinnehållande vatten så det är mycket möjligt att det  varierar beroende på tillverkningsland. Såvitt jag vet finns inga regler kring vilket vatten som får användas i reglerna för ekologisk odling, utan man använder det lokala vattnet. Det innebär att ett ekomärke inte skyddar från arsenikinnehållande ris.

Hur mycket arsenik är farligt?

Livsmedelsverket refererar till en studie som jämfört intellektuella förmågor hos barn vars dricksvatten var mindre än 5 mikrog/L eller över 50 mikrog/L. Barnen vars dricksvatten innehöll mer än 50 mikrog/L hade sämre intellektuell utveckling än de vars dricksvatten innehöll mindre än 5 mikrog/L.

Ett ”naturligt experiment” har studerats i staden Antofagasta i norra Chile där man hade en väldigt hög exponering för arsenik i dricksvatten mellan 1958 och 1971 då ett arsenikreningsverk installerades. Barn som föddes mellan 1958 och 1970 utsattes för 870 mikrog/L av arsenik i dricksvatten, därefter kring 90 mikrog/L. De barn som utsatts för 870 mikrog/L under barndomen hade 10 gånger ökad dödlighet i levercancer och ökad dödlighet i lungcancer och annan lungsjukdom som vuxna jämfört med de barnen som föddes senare efter att reningsverket installerats.

Nuvarande gränsvärde för arsenik i dricksvatten i EU är 10 mikrog/L.

Vilka produkter innehåller för mycket arsenik?

Uppdatering augusti 2014:  denna sammanställning är från 2013 och flera tillverkare har därefter ändrat sina recept. Enagos produkter innehåller till exempel inget ris alls utan är numera baserade på havreprotein. Därmed innehåller de inte längre för mycket arsenik. Klokt gjort och produkterna kan numera rekommenderas för dem som vill ha mjölkfri mat till bebisen.

EnaGo mjölkfri välling                                                                        19,2 mikrog/kg

First Flavor från Babynat                                                                  17,6 mikrog/kg

Céréales kakao från Babybio                                                            16,5 mikrog/kg

Sinlac specialgröt från Nestlé                                                          28,1 mikrog/kg

Enago mjölkfri banangröt                                                                 11,4 mikrog/kg

Semper risgröt med äpple och mango                                         23,1 mikrog/kg

Semper banangröt                                                                                12,8 mikrog/kg

Cerelac risgröt från Nestlé                                                                28,6 mikrog/kg

God Natt! Risgröt med grönsaker från HIPP                              22,0 mikrog/kg

First organic wholegrain baby rice från Organix                    41,4 mikrog/kg

Baby’s first food The ultimate four grain porrige                   12,5 mikrog/kg

Rice porrige från Holle                                                                       31,3 mikrog/kg

Pama minutris från Quaker                                                              32,3 mikrog/kg

Ricedrink organic från Rice Dream                                              18,3 mikrog/kg

Risdryck naturell från Carlshamn                                                 30,4 mikrog/kg

Vilka produkter ska jag välja?

Livsmedelsverket har undersökt i princip alla produkter på den svenska marknaden; modersmjölksersättning, grötoch välling inklusive specialnäringar för barn med allergier eller ämnesomsättningsrubbningar. Alla utom de jag nämnt ovan innehåller mycket små mängder arsenik. De har också analyserat mammamjölk från 90 svenska mammor, och den innehöll nästan ingen arsenik alls! De analyserade också havregryn och skrädmjöl som innehöll väldigt lite arsenik.

Uppdatering augusti 2014: listan börjar bli inaktuell. Många recept är förändrade, produkter har tillkommit och försvunnit från marknaden. Läs innehållsförteckningar när du väljer produkt, om ris eller risprotein ingår i större mängd: välj en annan välling eller gröt. Och skippa risdrycker.

Mitt  barn är mjölkallergiskt, hur ska jag tänka då?

Om du (liksom jag för övrigt) har gett ditt barn mjölkfri gröt och välling som ingår i listan ovan tycker jag du ska sluta med det. Det är inte en så bra idé att ge sojabaserade produkter eftersom barn som är komjölksproteinallergiska löper risk att utveckla allergi även mot soja. Som jag skrev i ett tidigare inlägg ger industritillverkad välling eller gröt ett viktigt järntillskott. Tills det kommer nya produkter på marknaden föreslår jag att du järnberikar egenkokt havregrynsgröt med tunnpaltbröd, eller ger barnet en halv till en skiva tunnpaltbröd som smörgås varje dag. Eller ger blodpudding ett par gånger i veckan.

Jag vill varken ge barnet mjölk eller blodprodukter, hur ska jag göra då?

Om barnet tål sojabaserad industritillverkad välling eller gröt föreslår jag att du väljer en sådan. Om inte blir det knepigt att tillgodose järnbehovet. Då råder jag dig att kontakta BVC och be om att få prata med en dietist. Här har jag skrivit mer om hur järnberikade industrigrötar/vällingar kan bidra till järnintaget hos barn.

Ska man ge barn ris överhuvudtaget?

Inte varje dag skulle jag säga utifrån att allt ris verkar innehålla mycket arsenik. Välj gärna pasta eller potatis eller matvete/mathavre/matkorn i stället. Men enstaka portioner ris ger ju inte i närheten av det arsenikintag som barnet får om det dricker en flaska risbaserad välling dagligen. Jag kommer att fortsätta ge mina barn ris någon gång i veckan, plus att de får det på förskolan ibland. Men inga mer risbaserade drycker och vällingar hos oss!

Bly och kadmium då?

Livsmedelsverket undersökte även förekomsten av bly och kadmium i dessa produkter, och som tur var låg de under alla gränsvärden i alla produkter. Livsmedelsverket spekulerar visserligen i om man borde ha lägre gränsvärden för spädbarn, och om det är ok att en produkt bara ligger 6 gånger under gränsvärdet när man gärna skulle vilja att den ligger 10 gånger under gränsvärdet, och det får de väl göra. Jag blir i alla fall lugnad i fråga om  bly- och kadmiuminnehåll.

31 reaktioner på ”Ge inte ditt barn risbaserad gröt eller välling – om tungmetaller i barnmat

 1. Alltså heja dig. Du gör det så lätt att förstå. Tack för att du tagit dig tid med detta inlägg. Tycker annars att det kan vara diffust att läsa om detta på andra ställen…

  Ha en god natt.
  Luiza

 2. Fruktansvärt bra jobb Cissi! Att översätta rapportspråk till en form som småbarnsföräldrar har en chans att hinna läsa, det är sånt man borde bli adlad för.

 3. Jätteinformativt och hjälpsamt inlägg för en småbarnsförälder som står helt rådlöst framför gröt-hyllan och funderar vilken skadar minst sitt barn. Tack så mycket!

 4. Vilket bra och informativt inlägg!

  Som var till: ”Jag vill varken ge barnet mjölk eller blodprodukter, hur ska jag göra då?”

  Vi järnberikade barnens hemlagade gröt med torkade ekologiska (icke behandlade med svavel) aprikoser och nyponmjöl. Sedan försöker man styra upp barnens andra måltider med andra järnrika råvaror, såsom broccoli, persilja, bönor och linser. Få är de barn som endast lever på gröt och/eller välling. =)

 5. Hej och tack för en bra och saklig källa till information! Lite av andrum bland alla forum och diskussionstrådar.
  Jag har ett ”enago-barn” men slutade med vällingen samma dag som jag nåddes av denna nyhet. När jag nu läser ditt inlägg slår det mig att deras fiber-välling dock inte finns med på listan. Betyder det att den är testad och har okej arsenikvärde?
  Vi har fått råd av dietist att ge järnberikad apelsinjuice till vår mjölk-och sojaallergiska vego-2-åring. Och så kalciumberikad havremjölk såklart. Två basvaror i kylen, men aldrig till samma måltid.

  1. Hej! Ursäkta sent svar. Enago fiber-välling är inte testad av Livsmedelsverket. Jag gick in på Enagos hemsida för att titta om den var baserad på risprotein och ser att de har pausat sin produktion av mjölkfria produkter tillsvidare. Fibervällingen var baserad på en blandning av ris-, vete- och havremjöl samt risprotein. Innehållsförteckningen liknar mycket den för deras ”icke-fiber” mjölkfria välling så rimligtvis borde arsenikinnehållet vara ungefär samma.

   Bra tips med järnberikad apelsinjuice!

   1. Hej!
    Jag har också en son (15 månader) som är mjölkallergiker och har såklart slutat med Enagos produkter. Gillade skarpt Cissis tips om järnberikad juice. När jag väl letar efter denna juice hittar jag endast en som är tänkt att gravida ska dricka, den är alltså även berikad med folsyra http://www.arla.se/vara-produkter/produkt/?productid=7310860007099. Undrar därför om du vet hur mycket folsyra ett barn bör få i sig per dag. Är lite rädd för att för mycket folsyra kan stjälpa istället för att hjälpa. Vad säger du?

    Tack för en mycket välskriven och infromativ blogg!!!!
    Varma hälsningar, JUlia

    1. Juicen innehåller 3 mg järn och 40 mikrog folsyra per deciliter. Barns folsyrebehov mellan 1 och 5 års ålder är 60-80 mikrogram per dag, järnbehovet är 8 mg per dag. En deciliter juice ger alltså halva dagsbehovet av järn och folsyra och två deciliter ger hela dagsbehovet. En deciliter berikad juice per dag ungefär verkar som ett bra tillskott.

     Kvinnor som planerar eller är gravida rekommenderas 500 mikrog folsyra per dag för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Det blir 1,2 liter juice… Juicen kan alltså inte ersätta folsyretillskott till gravida!

 6. Hej har helt missat denna larmrapport tills nu. Jag har en mjölkallergisk son på två och ett halvt år som druckit Carlshamns risdryck i över två år. Varje dag flera ggr om dagen. Jag är jätterädd nu 🙁 Känner paniken växa. Och hur gör jag nu?! Vill självklart inte ge mer av det. Men havredrycken vägrar han. Och han älskar verkligen sin mjölk.

  1. Jag har själv gett min ena son Enagos risbaserade produkter, men har också slutat nu. Jag har inte panik. Nivåerna av arsenik i alla produkter är långt långt (mer än 20 gånger) under de nivåer som gav förhöjda cancerrisker i Chile. Det som gör att jag tycker man ska sluta ge produkterna i stora mängder nu är att nivåerna av arsenik närmar sig dem som man sett kunna ge påverkan på barnens utveckling. Har ditt barn några sådana problem som du, BVC eller förskola uppmärksammat? Om han har det tycker jag du ska fråga ditt barns läkare om det kan ha något samband med risdrycken. Om inte så är allt bra. Försök att inte ha dåligt samvete. Du gav din son det du och alla andra trodde var bra. Nu vet vi att det inte var så bra, och då slutar du. Vad han ska dricka i stället får ni komma på tillsammans tycker jag! Kram!

 7. Tack för en superbra blogg som jag precis hittat till! Har precis pratat med min femåring att han måste sluta med rismjölk nu, inget lätt samtal, men tvunget. Hur är det med sempers majsvälling, är den ok? Min yngsta son dricker den två gånger om dagen..

 8. Hej Cecilia!
  Tack för ett fint inlägg. Har dock en fundering kring det här med vad man ska ge sitt barn om man inte vill ge av de färdiga bebisgrötarna. Du föreslår att man gör egen gröt av havre och berikar med något järnrikt. Så har jag också tänkt men landade i att de produkter som vi vuxna äter känns trygga eftersom de inte kontrolleras och att de förmodligen innehåller lika mycket av tungmetaller och arsenik som bebisprodukterna. Vi vet bara inte om det. Bestämde mig därefter för att inte göra egen gröt. Nu känner jag mig tveksam igen. Har en femmånaders bebis och vill väldigt gärna att han så få äta någon typ av gröt. Är själv vegan och skulle gärna undvika de mjölkbaserade men det är inget vi kör på 100% när det gäller vår lilla.
  Marie

  1. I den här undersökningen undersöktes vanliga havregryn (minns inte märke) och tungmetallerna var långt under farliga nivåer. Samma för havrebaserad färdiggröt. Det är riset som är boven, och även ris som inte var i grötform hade alldeles för höga arseniknivåer. Vilket tydligen var ett välkänt problem för Livsmedelsverket men helt nytt för mig.

   1. Tack för snabbt svar! Skulle ha gått till källan för svaret alltså, hehe… Ska kolla upp vuxenhavremärket och börja göra egen gröt så slipper man ju mjölken också.

  2. Klokt att vara lite mer flexibel med maten för bebisen tycker jag! Som vegan får man ju anstränga sig mer för att få fullvärdigt protein än vad man får som icke-vegan. Havre innehåller som du säkert vet inte fullvärdigt protein, vilket är en viktig aspekt för veganbarn. Mjölkbaserad gröt blir (om man nu kan tänka sig det) en bra genväg till både fullvärdigt protein och vitamin B12. Som sagt: jag rekommenderar verkligen dietistkontakt för den som vill ge barnet strikt vegankost.

 9. Hej! Vad rekommenderar du till en 5-månaders bebis som förmodligen är mjölkproteinallergiker och kanske även glutenallergiker? Vi får snart provresultaten. Hirsgröt kanske? Fick tips om att Hipp har nån tillskottsnäring som man kan blanda i?

 10. Jag har också en allergisk tös på 18 månader. Slutade m EnaGo och började att göra välling på Nutramigen och Havremust. Nu undrar jag givetvis och denna produkt är bra? Har inte hittat någon forskning på just Gyllenmust? Är det tillräckligt med järn i denna om hon endast äter det en gång/dygn? Äter dock Nutramigen en gång på natten då Gyllenmusten inte mättar så som fibervällingen gjorde .

 11. Oerhört stort tack för välskrivet material en darrig förstagångsförälder äntligen förstod. Men jag undrar, hur ska en göra med övrig barnmat? Tex burkar osv innehåller ofta lite ris/risstärkelse. Kollade just i vår kyl, de flesta burkar innehöll lite ris. Undvika även dem?

 12. Hej! Tack för att din blogg finns!! Har en tjej på 7 månader som är allergisk mot komjölksprotein och som hittils har fått Sempers mjölkfri välling (havre) och gröt (ris&havre). Jag kollade i rapporten men tyvärr blev dessa två sorter inte testade… Jag förstår för lite om allt detta för att kunna jämföra dessa två sorter med testade sorter. Tror du att man kan utgå ifrån att speciellt Sempers mjölkfria gröt innehåller för höga halter?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *