Mitt barn har fått en fästing – hur ta bort den?

Så här års vaknar fästingarna igen. Fästingar bor i hela Sverige, och alla barn som då och då är ute och leker riskerar att få en fästing. När du upptäcker en fästing hos ditt barn behöver du ta bort den.

Hur ska jag ta bort en fästing hos mitt barn?

Det finns så mycket olika idéer på nätet och bland folk i allmänhet kring hur en fästing ska tas bort. Smör, olja, aceton, nagellack eller varför inte bensin? Och ska den roteras medsols eller motsols?

Den goda nyheten är att du inte behöver smörja in fästingen med någonting alls. Och inte rotera den heller.

Dra rakt ut!

Använd en pincett eller en fästingplockare. (Jag använder alltid pincett, eftersom jag har det hemma och de även kan användas till annat). Ta tag i fästingen där den fäster i huden och dra rakt upp. Då brukar du ofta få med dig hela!

Är det farligt att inte få med hela fästingen?

Ibland blir det en liten bit kvar av fästingen. Det är inte farligt. Tror du att du kan få loss biten med din pincett, prova, men om det är så litet att det inte går, låt den sitta. Kroppen kommer att stöta bort biten själv.

Vilka sjukdomar kan barnet få av fästingen?

Det är framförallt två sjukdomar som sprids från fästing till människa i Sverige: borrelia och TBE. Läs mer om hur du känner igen dem i respektive inlägg. För borrelia finns antibiotikabehandling som fungerar väl, det gäller bara att förstå att barnet har fått borrelia och att det ska ha antibiotika.

För TBE finns ingen specifik behandling, och sjukdomen drabbar dessvärre hjärnan och barnen riskerar symtom lång tid efter att TBE-sjukdomen gått över. Det finns vaccin mot TBE, men det ges inte på BVC. Vaccinet kan ges från ett års ålder, de som säger annat är dåligt pålästa. Jag tycker att det är en bra investering att privat vaccinera sitt barn mot TBE för alla som bor i Sverige. Möjligen med undantag för er som bor i norra norrland där inga fästingar finns, och som inte reser särskilt mycket till andra delar av Sverige.

Mina tips om att skydda barn under ett års ålder från fästingar finns i det här inlägget. 

Dela med dig!
 • 14
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  14
  Shares
Läs mer av Doktor Cecilia i Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund
I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

3 reaktioner på ”Mitt barn har fått en fästing – hur ta bort den?

 1. Min son har just fått en pytteliten fästing som är för liten för att ta med pincett, första larvstadiet ca 0,5 mm. Det går alltså inte att få tag om den med pincetten. Vad ska man göra? Vänta tills den blivit större känns jobbigt….. Har du några tips?

 2. På din inrådan (från flera år sedan – antagligen i ett av inläggen du länkar till) så har jag vaccinerat mina barn mot TBE. De fick fjärde sprutan i våras. Det känns så skönt att släppa dem fria på strövar/lufsaraktiviteter och veta att de inte behöver oroa sig för en liten fästing. Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.