Mitt sommarapotek

Först lite om förutsättningarna. Jag har en ettåring och en femåring. Vi kommer stanna i Sverige hela sommaren. I första hand väljer jag sådant som kan användas av alla, produkter avseedda för barn funkar ofta fint även för vuxna. Flytande läkemedel är lätta att dosera efter vikt och alla barn kan använda samma flaska, om de inte är så stora så de föredrar tabletter.

 • Vätskeersättning för barn. Glöm inte doseringssprutan.
 • Febernedsättande/smärtstillande medicin (paracetamol och ibuprofen) i flytande form för barn och i tablettform för vuxna. Glöm inte doseringssprutan.
 • Solkräm för barn med spf 50 (ska skydda både mot UVA och UVB)
 • Snorsug (Näsfrida el dyl) och koksalt för små täppta näsor
 • Fästingplockare (den som ser ut som en penna med en ögla längst ut)
 • Massor av plåster i olika format, inklusive skavsårsplåster (Compeed el dyl)
 • Ett par kompresser och någon pliktskyldig bandagerulle
 • Pincett
 • Nagelsax
 • Klorhexidin sårtvätt (i avsaknad av tvål och vatten, eller vid jordiga, smutsiga sår efter tvätt med tvål och vatten)
 • Silonsalva för röda rumpor
 • Någon snäll salva för torra hudområden, jag gillar Locobase Repair och Decubal som båda är effektiva utan att svida.
 • Handsprit i liten flaska som ryms i skötväska/handväska (bara i avsaknad av tvål och vatten).
 • Något som lindrar vid bett eller utslag efter brännässlor et c (alsolgel, aloe vera-gel, kylbalsam el dyl)

Givetvis kan man fylla lilla medicinväskan med hur mycket som helst men ovanstående är vad jag tycker brukar behövas. Om du, som jag, får många myggbett som dessutom blir stora och ilskna kan myggmedel och receptfria antihistamintabletter (Cetirizin, Loratadin, Clarityn mm) lindra klådan och svullnaden.

Har ni andra saker ni absolut vill ta med er i semesterapoteket?

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Läs mer av Doktor Cecilia i Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund
I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

22 reaktioner på ”Mitt sommarapotek

 1. Tack för en bra blogg! Jag har en fråga om solskydd till barn. Från vilken ålder rekommenderar ni solkräm med kemiskt filter? (el kombinerat kemiskt/fysikaliskt) Vad jag har förstått finns det endast en solkräm på marknaden (ACO) som innehåller enbart fysikaliskt filter och då spf 30 (vilket kan kännas lite lite?) Vore kul att höra ert resonemang i frågan då det inte alltid känns lyckat att klä på barnet långärmat och långa byxor då det är tjugo grader varmt ute.

  1. Barn under ett år ska skyddas mot solen av skugga eller kläder. Så långt det är möjligt tycker jag att kläder är bättre än solkräm. UV-dräkt är ett alternativ om barnen tycker om att bada utomhus. Här finns ett längre inlägg (läs även kommentarerna) om barn och solskydd.

  1. Jag har också en flaska kol hemma (året om, inte bara för sommaren). Den håller sig länge i rumstemperatur och är inte särskilt dyr. Har man kort väg till sjukhus gör det nog ingen större skillnad om man ger kol hemma eller på akuten men är man långt bort från civilisation med små barn är det nog bra att ha med sig.

 2. Vi hade inte klarat en sommar utan Xylocain. Lokalbedövande salva som gör underverk med värkande myggbett och andra små trauman 🙂 Nästan som magi!

  1. Skriver under på Xylocainsalva! Räddningen vid många tillfällen, inte minst när brännässlorna blivit stora…

  1. Koksaltlösningen går att spola både näsor och ögon med! Samma koncentration alltså. Funkar till sår också i nödfall.

  2. Absolut! Men om man brukar köra koksaltsspray till näsan är denna mindre lyckad att ha i ögonen :D. Glöm inte ögonen var det jag ville säga.

  3. Gammalt inlägg, men alltid aktuellt. Jag har kört med nässpray i örat när dottern börjar få öronkänning. Funkar kanonbra.

 3. Oj, jag måste erkänna att vi inte har något apotek alls att tala om hemma. Solkräm (aco som vi blev rekommenderade av apotekspersonal), Alvedon-suppar och en första-hjälpen box inköp på Ikea med förband i som jag inte vet hur man använder. Vi har än så länge klarat om med den naiva tron på att om något händer, så åker vi till Apoteket och ber om råd haha. Än så länge har vi inte behövt tänka på sår, insektsbett eller annat med vår 20-månaders. Får lite prestationsångest nu dock:)

 4. När jag var liten tvättades mina skrubbsår med Desivon när det inte fanns vatten att tillgå. Är det egentligen bara ”vatten på flaska” eller nåt man kan satsa på till 2,5-åringen som är hysteriskt rädd för allt som luktar minsta lilla konstigt och därmed kan tänkas svida?

  1. Åh gudars Desivon hade jag glömt, det sved som Mordor vill jag minnas. Själv brukar jag oftast bara tvätta sår med tvål och vatten, jättemycket vatten. Sval dusch med mjuk stråle svider inte så hiskeligt mycket. Klorhexidinet har jag just in case om rinnande vatten saknas och såret verkligen är jordigt eller smutsigt på annat sätt. Cecilia är en flitigare användare av Klorhexidin säger hon.

  2. Desivon innehåller klorhexidin. Dvs samma sak, sårrengöring på flaska. Själv har jag alltid xylocain hemma.

 5. Antihistaminer som Loratadin/Clarityn, kan man ge dem till barn som får mycket besvär av myggbett? Och hur är det vid amning, kan man ta en tablett då för att minska klådan? På FASS (vad jag kan utläsa) står det att man kan ge till barn, men inte när man ammar, är det din/er åsikt också?

  1. Barn kan absolut ta antihistamin, titta på förpackningen från vilken ålder de olika preparaten kan ges. Tabletterna är pyttesmå så de brukar inte vara svåra att svälja. Det finns också receptbelagda antihistaminer i flytande form (Clarityn är godkänt för barn >2 år, Aerius är godkänt för barn >1 år). Har man ett barn i förskoleålder som brukar reagera kraftigt på myggbett kan man gå till vårdcentralen för recept.

   Avseende antihistamin vid amning anses t ex Loratadin och Desloratadin säkra enligt janusinfo som är en läkemedelsdatabas för Stockholms läns landsting. Båda finns som receptfria tabletter på apoteket.

 6. Kanonbra inlägg, som vanligt 🙂 För insektsbett finns det en ”penna” som heter ”After Bite” som jag tycker är super. Men vet inte vad den innehåller, kanske är det samma som i någon av de sakerna du nämner. Till röda rumpor tycker jag inotyol-krämen är oslagbar.

 7. Hejsan! Jag och min sambo har precis fått vårt första barn, hon blir tre veckor på söndag. I sommar ska vi tillbringa mycket tid i min familjs sommarstuga. Där finns inget varmvatten, utan endast kallvatten från en källa i kranen. Då jag kommer amma och har läst mig till att man ska tvätta händerna innan varje amning undrar jag om det går bra att tvätta med kallvatten och tvål eller om det är bättre med vårservetter? Har en del problem med att jag får vätskeeksem på händerna när jag tvättar dem för mycket (har en del just nu) så jag undrar också lite generellt om du har nåt tips hur jag skonar händerna samtidigt som jag värnar om att inte utsätta lillan för en massa bakterier i onödan? Vore så tacksam för lite hjälp! Mvh Sandra

  1. Grattis till bebisen! Så länge du inte stoppar in fingrarna i barnets mun behöver du inte tvätta dem. Har du eksemproblem rekommenderar jag mindre handtvätt. Efter toabesök och blöjbyte är det bra att tvätta händerna, men är de inte synligt smutsiga går det lika bra med handsprit.

   Så bra att du ammar förresten. Det hade varit ett större problem att hålla flaskor och nappar tillräckligt rena på landet utan varmvatten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *