När kan jag resa med bebis?

Jag har fått frågor från flera läsare om hur stor en bebis ska vara för att man ska kunna flyga med den. Så här tänker jag:

Planera inga längre resor innan bebisen fötts

Planera inte in några viktiga långresor den första tiden med en ny bebis innan bebisen har kommit. Du vet helt enkelt inte hur du kommer att må, hur din partner kommer att må och hur din bebis kommer att må. En ny familj, eller en familj med en ny familjemedlem, behöver tid på sig för att se hur just den här familjen ska klara livet tillsammans, och den tiden spenderas bäst nära hem, och med närhet till sjukvård där man känner sig trygg.

Har du familj i andra länder – be dem komma

En vanlig anledning till att man vill planera en resa utomlands med en nyfödd är för att träffa sin egen, eller sin partners familj. Det är förstås viktigt. Men kan de inte komma och hälsa på  i stället? Några har så bra relationer till sina svärföräldrar eller föräldrar att de gärna vill ha dem boende hos sig, som ett stöd, den första tiden. Många (de flesta tror jag) tycker någonstans att det är lite jobbigt. Om det stämmer för er, be i så fall släktingarna att ordna annat boende, hjälp dem om du vill. Tala med din partner om hur ni vill ha det och våga vara tydliga med det mot släkten!

När familjen hittat stabilitet

Det tar så olika lång tid innan en ny familj hittat en stabilitet och rutiner i vardagen. För några går det på ett par-tre veckor, för andra tar det två-tre år. För många kanske två-tre månader. När du känner att vardagen rullar på och det fungerar att ge bebisen mat och kärlek och hjälpa det med hygienen på olika platser kan ni fundera på att börja resa.

Kolla infektionsläget innan ni bokar resa

Små, ovaccinerade barn är extra känsliga för infektioner. Mässling sprids i många delar av Europa och det vaccineras inte barnen för förrän vid 18 månaders ålder. Vaccinationen kan tidigareläggas om ni funderar på att resa till ett land med mycket mässling men ges aldrig före 6 månaders ålder och rekommenderas inte förrän vid 9 månaders ålder. Prata med din BVC.

Det går mycket kikhosta i bland annat Storbritannien. Kikhosta kan vara dödlig även med modern sjukhusvård för barn under 2-3 månader. Första dosen kikhostevaccin får barnen vid tre månaders ålder och andra dosen vid 5 månader. Före andra dosen har inte bebisen ett jättebra skydd.

Kikhosta, mässling, influensa, vattkoppor och RS-virus bland annat kan mycket väl spridas i flygplan. Det är svårt att sätta någon definitiv ålder för när det är lämpligt ur infektionssynpunkt att åka flygplan med en bebis, men jag skulle nog undvika det vintertid (RS-virus, kikhosta, influensa) med en bebis under 3 månader. Jag skulle fundera både en och två gånger innan jag åkte med en bebis som inte fått vaccin mot mässling till ett land där mässling sprids.

Europeiska smittskyddsmyndigheten har tillförlitlig information om vilka smittor som sprids för närvarande i olika delar av världen.

Flygplan och öron

Det slår ju lätt lock för öronen vid start och landning, och bebisar kan bli gnälliga av det. Låt dem suga på en napp, eller en nappflaska vid start och landning (amning går tyvärr inte då flygpersonalen kontrollerar så att bebisen sitter framåtvänd i ditt knä, det vet jag för jag har provat).

Glöm inte försäkringar och EU-kortet

Tänk på att bebisen måste vara försäkrad för sjukvård och hemtransporter. Inom EU behöver bebisen ett eget sjukförsäkringskort.

Slutligen är det du som förälder som måste ta ansvar för att bestämma om det är en bra idé att resa med just ditt barn på just den resa du planerar just nu. Men punkterna ovan kan vara bra att tänka på.

Mer om spädbarn, infektioner och vaccinationer kan du läsa i min och Agnes Wolds bok Praktika för blivande föräldrar – gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund.

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!
Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Läs mer av Doktor Cecilia i Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund
I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

12 reaktioner på ”När kan jag resa med bebis?

 1. En sak som artikeln saknar är vad man ska tänka på om man hyr bil, när man reser. Det kan vara riktigt bekvämt att ha tillgång till bil när man reser med en bebis.

  Det viktigaste är att ha rätt bilbarnstol, för din bebis ålder och vikt. Fler tips om att tex ta bilbarnstolen på flyget, vilket ofta är en bra ide!

  http://www.hyrbil24.se/tips/bilbarnstol/

 2. Great blog! Thank you for writing such interesting posts. Im traveling next week with our 3 months old to Brazil but after reading your recommendations I assume feeling a little scared. Unfortunately in Brazil there is Zika virus transmitted by mosquitos and a relation between the virus and pregnant women causing babies born with microcephaly! Im not pregnant but I assume it might be risky anyway. Omg, should I cancel the trip? P.s: Im aware you dont answer personal questions since here is a blog, but maybe another reader would like to give an opinion? http://ecdc.europa.eu/en/press/news/_layouts/forms/News_DispForm.aspx?ID=1329&List=8db7286c-fe2d-476c-9133-18ff4cb1b568&Source=http%3A%2F%2Fecdc.europa.eu%2Fen%2FPages%2Fhome.aspx

 3. Angående amning vid start och landning så fick jag förklarat för mig sist att det går utmärkt att amma medan flygplanet är i luften. Däremot så länge hjulen är kvar på startbanan/har landat på banan så har barnets ryggrad störst skydd vid eventuell krock /häftig inbromsning om det sitter upprätt i ens knä.

 4. Jag har varit på över 20 plan med min ammande ettåring det senaste året, och aldrig stött på patrull med att amma vid start och landning, så kanske var din upplevelse en enskild företeelse?

 5. Det går jättebra att amma vid start och landning. Barnet kan fortf ha säkerhetsbältet på sig. Dessutom sitter ju flygpersonalen själva vid start och landning så de kollar inte det. Jag känner ingen som INTE ammat vid start och landning.

  1. Det kanske var jag som var otaktisk och började amma för tidigt, innan flygpersonalen satt sig. Härmed avslöjad som orutinerad! Just på den flygningen när jag flög var de väldigt noga med att bebisen skulle sitta framåtvänd i knäet, men tydligen inte på alla flygningar då?

  2. Jag undrar vad det gör för skillnad egentligen? De där små säkerhetsbältena känns ju inte så himla pålitliga. Men nej, jag tycker inte de är så strikta med att barnen ska sitta framåt.

  3. Samma här! Ammade min son vid samtliga (14!!) flygresor när han var under ett år. Både vid start och landning, ingen klagade så länge han hade säkerhetsbältet på sig! 🙂 för referens i tid så är han född maj -14 .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.