Ny samlingssida om vaccinationer!

Ni har väl inte missat våra samlingssidor? I den svarta listen under bilden på mig och Isak (vi ska byta ut den mot en bild på mig och Lina, jag lovar, vi måste bara hinna först…) finns ett antal ord, det vill säga rubriker på samlingssidor. Från och med idag också en samlingssida om vaccinationer. Klicka här för att komma dit.

Vi har två ytterligare inlägg planerade om vaccinationer, det ena om tillsatser i vacciner, det andra om vaccin mot tuberkulos, som ingår i allmänna vaccinationsprogrammet för vissa grupper. Har ni fler önskeinlägg om just vaccinationer? Skriv dem gärna i kommentarsfältet!

Det passar extra bra att lägga upp den här sidan idag tycker vi, för den här veckan är det World Vaccination Week. Unicef-bloggen uppmärksammar detta, och sprider det glädjande budskapet att polio nu bara finns kvar i tre länder, Pakistan, Nigeria och Afghanistan. Så sent som på 50-talet hade vi fortfarande stora polioepidemier i Sverige. Jag är så glad över att jag slapp drabbas av polio, att min mamma inte fick röda hund när jag låg i magen (tack alla som vaccinerade sig för att inte sprida röda hund till min mamma och alla andra blivande mammor!). Jag är inte ett dugg ledsen över att ha sluppit mässling och oerhört tacksam över att inte ha dött i stelkramp. Den här veckan firar vi vaccinationernas fantastiska bidrag till vår hälsa.

Det var ganska många som inte vaccinerades under 90-talet när forskningsfuskaren Wakefield spred lögner om att vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund orsakade autism. I Swansea i Wales drabbas just den generationen av ett stort mässlingsutbrott just nu. I förra veckan dog en tjugofemårig man med mässling i Swansea. Han hade astma och en obduktion ska fastställa den exakta dödsorsaken. Här kan man läsa en intervju med hans sörjande familj om man är intresserad. Här finns en intervju med några ungdomar som drabbats av mässling men tillfrisknat. De hade dock gärna sluppit sjukdomen och vaccinerar sig nu mot röda hund och påssjuka.

Och om ni själva, eller era barn, inte är fullt vaccinerade mot mässling, påssjuka och röda hund (det vill säga har fått två sprutor), se till att vaccinera er nu! Barn som inte börjat skolan vaccineras av BVC, ring ditt BVC om du vill vaccinera ditt ännu icke mässlingsvaccinerade barn. (BVC-sköterskan blir bara glad, tro mig! Det är förstås gratis). Barn i skolåldern upp till och med gymnasiet vaccineras av skolhälsovården, be skolsköterskan om gratis vaccin för dem. Om du som vuxen är osäker på om du har fått två sprutor, gå till en vaccinationsbyrå. Det kostar kring 350 kronor, väl investerade pengar om du frågar mig. Om du absolut inte har råd, be Socialtjänsten om ett bidrag till sprutan.

I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Sjuka barn? Tröttnat på Netflix skränande! Testa SF kids play!

16 reaktioner på ”Ny samlingssida om vaccinationer!

 1. Hej! Ni som verkar så kloka och empatiska: Jag undrar om ni kan förklara för mig lite mer grundligt varför man ger nyfödda bebisar en injektion med K-vitamin? Det svar jag fått i mödravården är att K-vitaminet behövs för att koagulera blodet och att barnet inte börjar producera eget sådant förrän efter ett par dagar. Det finns då en risk för okontollerande blödningar hos barnet de första dagarna. En läkare sa att till mig att det räcker med en liten rispa i skinnet så kan det vara kört om bebisen inte fått sitt K-vitamin. Men stämmer det verkligen? Det låter så konstigt att vi skulle födas utan K-vitamin om det är så farligt! Borde inte evolutionen styrt upp en sådan felaktighet? Vad är det för livshotande blödningar det handlar om och hur vanligt är det att de uppkommer? När och varför började man med den här rutinen och gör man det i andra delar av världen? Jag vet flera som har läst om risker med den här injektionen och därför valt bort K-sprutan till sina nyfödda. Jag ska föda om 1 1/2 mån.
  Mkt tacksam för svar!

  1. Åh, då är det lite för sent för mig… jag behöver liksom få klarhet i det här NU eftersom jag ska ha barn i augusti 🙂 En kort kommentar…?

 2. Hej ! Vilken världefull blogg ni har skapat ! Jag är jätteglad och imponerad. Självklart kommer jag att följa er och lämna kommentarer om både positiv som negativ kritik ; ) Tack!
  Självklart är jag med om ni behöver ett BVC-perspektiv
  Kram!

  1. Tack för en intressant blogg.
   Vad har ni för uppfattning om BCG vaccin? TBC kräver ju en omfattande antibiotikabehandling 1år eller nåt. Med ökat resande och även invandring från länder där TBC förekommer skulle jag vilja vaccinera mina barn även om de inte träffar någon som jag vet har/haft TBC. Finns det risker med vaccinationen? Har ni valt det för era barn?
   Skulle vara intressant med ett inlägg som belyser BCG vaccination.

 3. Hej doktor Cecilia och doktor Lina! Vi har fått kallelse att ge vår femåring den fjärde sprutan mot bland annat polio. Pojken är under utredning för NPF (jag vill inte gå in på hela hans funktionsbild just nu, men det påverkar såklart detta) och jag vet verkligen inte hur vi ska få honom att ta sprutan. Det var en sak när han var bebis, då höll vi fast honom och det gick bra, men jag får ren ångest av att tänka tanken att ta honom till BVC nu och ta sprutan. Han bara gråter och skriker när vi ska klippa hans naglar och ta en spruta… Ja, det känns rent hopplöst! Har ni några tips på hur man kan göra det helt smärtfritt med sprutan? Funkar emblaplåster/kräm?

  1. Hej Anna och Peter! Jag förstår att det känns svårare nu när han är fem år jämfört med under bebistiden. EMLA / Tapin är jättebra om det får sitta tillräckligt länge. Färdiga EMLA-plåster sitter som berget och kan göra rätt ont att ta bort. Själv tycker jag att det är bättre att klicka bedövningskräm på huden där sticket planeras, och sedan sätta på en plastfilmskompress (typ Tegaderm). Prata med BVC och be dem bedöva i förväg. Viktigt att krämen får sitta minst 1,5 timma, gärna 2-3 timmar innan sticket (fungerar utmärkt vid hans ålder). Överhuvudtaget tror jag att det är klokt att prata med er BVC-sköterska om hur ni kan lösa detta på bästa sätt innan ni sedan kommer för själva vaccinationen. Här finns lite fler tips om hur man kan förbättra sjukvårdssituationen generellt: http://doktorcecilia.wordpress.com/2013/02/02/basta-tipsen-infor-lakarbesoket-forberedelser-smartlindring-och-lanktips/

  2. Tack! Bra inlägg länkat, ska ringa BVC om det imorgon! Kan man köpa plastfilmskompresser på apotek?

  3. Ja, om ni inte kan få det av BVC finns det receptfritt på apotek. Fråga efter Tegaderm eller liknande täckförband av typen plastfilm. I nödfall kan man klippa en bit vanlig köksplastfolie och tejpa runt med kirurgtejp.

  4. BVC har oftast inte emla , men jag håller med cecilia emlakräm är så mycket billigare, men vi brukar ge bort tegaderm ….

 4. Hej! Vaccinerade vår 1,5-åring m första TBE-sprutan igår. Han har fått mässlingsprutan vid 13månaders ålder plus twinrix då vi åkte till Thailand runt nyår. Min fundering är nu hur mycket studier det finns angående kombinationer av vaccin. Just nu känns det som att det är en cocktail av vaccin i den lilla kroppen. Kan det bli för mycket på samma gång? Har lite ångest över TBE-sprutan, men då vi tillbringar somrarna i såna områden kändes det ändå motiverat.

  1. Kombinationer av vaccin studeras noga vid utvecklande av nya vaccin, och BVC-vaccinationer+twinrix+TBE-vaccin fungerar utmärkt. Släpp ångesten och byt den mot mammastolthet tycker jag. Men jag skriver upp ett detaljerat inlägg kring kombinationer av vaccin och antal vaccin etc på inläggslistan att skriva.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *