Önskemål om samsovning och plötslig spädbarnsdöd

Kära läsare!

Ni är många som bett oss skriva om den nya studie som undersökt sambandet mellan samsovning och plötslig spädbarnsdöd. Jag blir glad över ert förtroende och era förväntningar på att vi kan skriva något bra om saken.

Jag har läst studien och vill mest säga att vi behöver betänketid. Det kommer ett inlägg, såsmåningom.

Varma hälsningar

Cecilia

20130524-162219.jpg

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

7 reaktioner på ”Önskemål om samsovning och plötslig spädbarnsdöd

 1. Det ser jag fram emot, även om jag själv känner mig trygg i att min bebis sover bäst tätt intill mig. Med första barnet hade vi dock både spjälsäng och mjuklift i vår säng som hen då sov i, och enda anledningen till det var rädslan för SIDS. Till 2:an läste jag på om säker samsovning och kände att det passar oss, jag har haft bebis i bärsele/sjal på dagen och brevid mig på natten, med täcket under armhålan på oss båda och kudden bakom mig. Jag har sovit gott, bebis har sovit gott. Vi har somnat och vaknat i exakt samma positioner. På nått (knäppt) vis har min kropp känts som en övervakningsmaskin för bebis, även då vi sovit. I studien är det väl 83% av barnen som dött när de INTE samsovit, så att barnet sover i egen säng är ju ingen garanti mot SIDS, vilket jag tagit i beaktande i mitt personliga val att samsova.

 2. Andningslarmet? Er åsikt?
  På vissa familjeforum debatteras det livligt huruvida detta är en onödig grej som ger falsk trygghet. Andra påpekar att det inte finns studier i fråga, dvs. barn som råka ut för SIDS medan de haft andningslarm. Jag måste erkänna att jag inte forskat i frågan.
  Jag har använt andningslarmet Babysens 2 till båda barnen dels för att de sovit bäst på mage, dels för att jag annars inte kunde slappna av och somna (även de gångar jag lyckades söva de på rygg). Samsova vågade jag aldrig (även om båda somnat och sovit bäst så och att vi kunde ha fått mer sammanhängande nattsömn).

  1. Vi använder också andningslarm till vår son. Vi har förlorat vårt första barn (PSD i magen) och efteråt var det självklart för mig att om vi ska få ett till barn ska vi ha andningslarm. Min barnmorska stöttade mig i frågan (tyvärr var hon den enda i hälsovården som gjorde det, alla andra tjatade om fellarmning falsk trygghet) och hon uttryckte sig så bra att det är JAG som behövde larmet i första hand för att kunna våga sova.
   Sedan måste jag säga att jag håller varken med att larmen fellarmar eller att det ger falsk trygghet. Vi har använt vårt i 9 månader nu (en Babysense) och det har aldrig fellarmat och även när det gäller falska tryggheten kan jag säga att jag har inte haft mindre koll på min son bara för att vi hade larmet. På nätterna kollar jag honom varje gång när jag vaknar (trots att larmet är på) och även på dagen när han sover med larmet på och jag är i andra delen av lägenheten går jag in flera gånger till honom och tittar att allt är bra.
   Jag brukar säga att andningslarmet var vårt bästa köp sedan vi fick honom. Självklart finns säkert skillnad mellan de olika larmen, men den här Babysense är jättebra! Till dem som är oroliga och behöver en extra trygghet kan jag bara rekommendera larmet trots det vad hälsovården oftast har för åsikt.

 3. Samsovning är framförallt helt underbart mysigt med sin lilla skrutt efter en dag man jagat tvååring och sedan får ligga och ge skrutten närhet på natten, känns ju tryggt och tråkigt att sluta med.

  1. Nej alltså skrutten är 3 månader, farsan sover med 2-åringen 🙂 .
   Har slutat samsova sedan sista rönet dock…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *