På Sheraton i gummistövlar

Nu har jag gjort allt! sade min kollega Hanna igår morse. Nu har jag gått in på Sheraton i regnställ. Själv kom jag inrusande, likaså  iklädd regnställ och gummistövlar, sen från dagislämning, och hann inte fundera över den opassande klädseln. Det gjorde nog ingen annan heller tror jag, vi hade mycket viktigare saker att prata om.

Anledningen till Sheratonbesöket var Unicef Sveriges frukostseminarium om vaccinationer i ett globalt perspektiv. Vaccinationer ligger mig  varmt om hjärtat som ni säkert märkt.

Jenny Fredby, från Wateraid Sverige, påminde om vilken grundläggande del rent vatten och toaletter har i att bygga ett samhälle där barn överlever sina första fem år. Vi ska inte välja mellan vaccinationer, vatten eller toaletter, menade hon, vi måste jobba med alla tre delarna. Viktigt, viktigt! Glöm inte toaletterna. Glöm inte det rena vattnet (som passande nog stod i mängder på borden framför oss).

Mycket spännande sades, här längst ner står de kanske viktigaste budskapen från dagen: Barnadödligheten i världen har minskat med 30% sedan 1990, mycket på grund av ökad vaccinationstäckning.

Men ett av fem barn i världen får inga vaccinationer alls.

De dör fortfarande i stelkramp, mässling, diarrésjukdomar och lunginflammationer. Stelkramp kan förhindras genom att alla vaccineras, mässling skulle vi kunna utrota från jorden om alla vaccinerades, diarrésjukdomar skulle kunna minskas med rent vatten, toaletter, exklusiv amning och rotavirusvaccin och lunginflammationerna minskas med mässlingsvaccin (mässling kan ge svåra lunginflammationer), kikhostevaccin, pneumokockvaccin och, återigen, rent vatten och fungerande toaletter.

Unicef Sverige har just nu en kampanj för att samla in pengar till just vaccinationsinköp. Vaccinera varenda unge har de döpt den till, gå gärna in på Unicefs hemsida och köp poliovaccin åt de barn som inte får utan din hjälp!

I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Sjuka barn? Tröttnat på Netflix skränande! Testa SF kids play!

3 reaktioner på ”På Sheraton i gummistövlar

 1. Tack för rapportering från ett viktigt seminarium. Den stora antivaccinpropagandan som har blommat upp efter narkolepsitragedin skrämmer mig verkligen. Det är nästan omöjligt att diskutera mot dem som är på ett närmast religiöst sätt övertygade vaccinmotståndare när alla vetenskapliga studier, eller t ex UNICEFs statistik, betraktas som forskning och fakta som är köpt av läkemedelsindustrin…

 2. Hej!
  Tack för en jättefin blogg! Jag läser alla era inlägg med stor glädje. Tycker särskilt mycket om blandningen av vetenskaplighet och kunskap med empati, tillåtande och varm attityd!
  Nu till min fråga. Ni har ju skrivit om tillväxt och tjocka barn. Ni skriver att sjukdomar nästan alltid visar sig i tillväxten, och då undrar jag när ska man oroa sig?
  Jag har en dryg tvååring som i två månaders tid går ner i vikt (ung 10%=1,2 kilo), men dock växer på längden. Hon är inte mager eller påfallande smal på ngt sätt, ingen tittar på henne och undrar om det är ngt fel. Men byxor som satt bra för två månader sedan ramlar nu av henne.
  Barn i denna ålder ska börja smalna av, men kan de också börja gå ner i vikt? Kan det vara så att efter vinters orörlighet i overall och i samband med mer fysisk rörelse på vårkanten så går ett barn ner i vikt?
  Vårt barn har på pappas sida en linje bakåt av mkt smala personer. Kanske går hon åt deras håll? Kan det vara så att barn som senare blir mkt smala individer faktiskt tappar i vikt efter bebisperioden?
  Hon är ingen storätare, men äter ändå vid varje mål ngt och i barnomsorgen rapporteras det om tre portioner flera dagar i veckan. Hon tycks växa på längden, är pigg och glad och välutvecklad. När bör man oroa sig, eller tom konsultera läkare? Finns det ngn viktnedgång som är ”för stor”, eller en viss tid av viktnedgång?
  Efter att under BVC-tiden ha monitorerat barnets vikt minutiöst och applåderat tillväxten känns det svårt att släppa att hon nu går ned i vikt. Men kanske är det helt normalt, vad är normalt egentligen?

  1. Hej! När ett barn går ned i vikt är det bra att låta en läkare undersöka barnet. Kontakta BVC i första skedet. Det kan mycket väl vara så att det inte visar sig vara någon sjukdom utan har ”naturliga orsaker” som du säger, men det kan också vara ett sjukdomstecken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *