Praktika för blivande föräldrar – min första bok!

I augusti kommer min första bok – Praktika för blivande föräldrar. Under de tre år som gått sedan jag skrev det senaste inlägget har det hänt så mycket. Jag har förstått att ni fortfarande läser, inte minst eftersom jag träffat några av er i mitt vanliga läkarjobb. Varje gång blir jag lika glad att bloggen hjälpt er och fortfarande läses!

Under de här åren har jag inte bara blivit färdig specialistläkare i barnmedicin och ägnat mig åt min forskarutbildning. Tillsammans med min goda vän Agnes Wold (som skrivit några inlägg som ”professor Agnes” tidigare på bloggen) har jag skrivit min första bok ”Praktika för blivande föräldrar – gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund”.

I boken har jag och Agnes inte bara sammanfattat det vi hittills lärt oss i våra decennier av föräldraskapsstudier, vi har också läst hundratals nya vetenskapliga artiklar för att kunna ge er läsare en så fullödig och tillförlitlig grund som möjligt att stå på. I det här arbetet har vi slaktat en hel del myter kring vad du måste göra som gravid och nybliven förälder. Betydelsen av frågor och kommentarer jag fått från er bloggläsare här går inte att överskatta. De har varit helt avgörande för bokens innehåll.

Vi svettas just nu med slutredigeringarna, men redan nu vågar vi säga att boken blir riktigt bra! Den kommer ut den sista augusti på Wahlström & Widstrand förlag…

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!
Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

35 reaktioner på ”Praktika för blivande föräldrar – min första bok!

 1. Oj vad jag hade önskat att den fanns ute redan nu! Bf 2 juni 🙂 Har haft mycket stöd av bloggen med min förstfödda som idag är 5.5 år. Stort tack och hoppas på många bra råd för min 3-månaders i augusti!

  1. Hej! Grattis till väntade syskonet! Hoppas och tror att boken kommer att ge mycket även om du redan har fött. Boken tar upp sömn, skrik, kolik, matintroduktion och mycket annat som är relevant även för en mamma till en tremånaders… 🙂

 2. Grattis Cecilia! Ser framemot att läsa boken. Jag är säker på att den är riktigt bra och att den kommer att röra om i grytan och skapa en del debatt. Det ska bli intressant att se om föräldrarna jag träffar inom BHV nämner den!

  1. Tack Elisabeth! Jo, det kan nog bli en del debatt… Du får skvallra om vad föräldrarna på BVC säger… vissa kapitel kan säkert användas som diskussionsunderlag i föräldeagrupper inom BHV/MHV.

 3. Åh, vad kul! Hoppas någon nära mig blir gravid snart så jag får köpa den. 🙂 Kul att se något från dig igen, saknar dina inlägg! Bästa barnbloggen jag vet.

 4. Wow! Det här blev jag glad för! Läser ofta bloggen och har sörjt lite att det inte kom fler inlägg. Lyssnat mycket på Agnes. BF i juli, så det passar fint. Ska bli spännande att läsa!

 5. Den skulle jag behövt för 6 år sedan! Eller 3,5 år sedan som den yngste sonen är. Så mycket funderingar, oro och svårigheter det har varit. Låter som en mycket intressant och hjälpsam bok. 🙂

 6. Gillar verkligen din blogg! Och vad trevligt med en bok! (Även om jag har aningen svårt för Agnes Wold när hon uttalar sig om allt möjligt. Hoppas att hon håller sig till det hon kan i boken!!!) Stort grattis till stundande boksläpp!

 7. Vad roligt att du skrivit en bok – ska köpas direkt! Och så roligt att du bloggar igen – sedan första barnet kom för 3,5 år läser vi gamla blogginlägg ofta och gärna! Suverän hjälp för en orolig mamma och pappa! Tack och hoppas boken blir en succé!

 8. Böcker är roligt! Hoppas så att ni lutar er mot WHO rekommendationer om helamning/ersättning på flaska i minst sex månader. Läser lite överallt att bvc tycker stt man ska ge smaksensationer redan vid tre månaders ålder.

  1. Vi skriver massor om evidensbaserade råd för att mata nyfödda och introducera mat. Du får läsa boken för att se helheten, men låt mig säga att WHO inte har forskning på fötterna när de rekommenderar helamning i 6 månader.

 9. Hur menar du med att WHO inte har forsknimg under fötterna? Känns som en ganska allvarlig anklagelse som kräver tydlig förklaring. Dessutom undrar jag hur ni menar med mat från 3-4 månader. Är det smak från vuxens finger emellanåt tex sås eller annat? Det är ju viktigt att det framkommer. Mvh Anna.

 10. Jag är väldigt förtjust i dig Dr Cecilia och har haft mycket stor glädje av många av dina råd medicinskt som förälder. Men jag måste säga att jag är rätt besviken på din valda medförfattarinna. Wold uttalar sig väldigt mycket som ”tyckare” snarare än faktabaserat när det specifik gäller föräldraskap – vilket har fått mig att förlora förtroendet för henne. Det är en sak att inte skuldbelägga kvinnor och visa att alternativa lösningar för amning går väldigt bra. Något helt annat att förringa exempelvis anknytningsteorin – en av psykologins mest belagda områden. Vidare – när det gäller just amningsbiten – så stämmer det att det finns otillräckligt med studier – och de studier som finns har ju inte precis ett enormt underlag – speciellt inte när det gäller amning av större barn. Avsaknad av underlag är dock inte ett tillräckligt gott skäl till att förringa någots betydelse . Jag hoppas att boken är mer balanserat än vad jag sett av hennes uttalanden.

 11. Du får gärna specificera dig lite mer djupgående om var det skulle brista med WHO:s rekommendationer? Själv tycker jag att Agnes enbart har åsikter på sina fötter, som tyvärr allt för ofta saknar evidens.

  1. Hej! Boken kommer till butik i övermorgon. Där finns djupgående analys av vad som ligger bakom WHO:s rekommendationer och senaste rönen kring tidig matintroduktion (vilket INTE behöver innebära tidigt amningsavslut).

 12. Undrar mycket över det som stod i gp, att ersättning och bröstmjölk är lika hälsosamt. Det är toppen med böcker med rådgivning till småbarnsföräldrar. Detta är dock oprofessionellt, missvisande, totalt felaktigt (såklart) och provocerande skrivet. Känns som att ni är ute efter att skapa en debatt för att få publicitet? Mycket tråkigt att många säkert kommer läsa detta och tro på det rätt av. Mycket arbete som gjorts och görs för att främja amning, som ju räknas som en folkhälsofråga här i Sverige, kommer kanske att gå back på grund av detta. Hoppas verkligen att ni tar ansvar för det ni gör. Det är alltid sorgligt när människor som anses som kunniga kan säga något som inte är sant och det ses som en sanning, som när någon på bvc, eller till och med läkare säger att bröstmjölk inte innehåller någon näring efter sex månader eller att barn ska sova hela nätter i sina egna sängar efter viss tid. Då är det tur att man har tillgång till litteratur som Amning i vardagen av Marit Olanders, eller Amning i dag av bla Elisabet Kylberg (som ju riktar sig till all vårdpersonal som kan komma att träffa på ammande kvinnor, men speciellt till personal på mvc, bb och bvc). Lycka till i framtiden!

  1. Hej! Ser fram emot att höra vad du tycker efter att ha läst vår bok. Håller med om att Amning i vardagen är en utmärkt bok. Bokens kapitel om matning av spädbarn utgår mycket från det som tidigare är skrivet här på bloggen, men utökat, inte minst bitarna om att börja amma och amningstipsen är mer utförligt beskrivna än här.

 13. Eftersom jag själv jobbar inom vården med en akademisk bakgrund vet jag också hurdan det står till med evidensbaserade råd…. att likställa amning och ersättning tyder på att ni lobbar för mjölkersättning då vi redan har en nedsättande kultur mot amning. Detta vill ni (inte förvånad med amningsmotståndaren Wold) fortsätta att skamma. Ni kommer att få ännu färre att amma. Antar att ni är motståndare till att bära barn och samsovning också för det här ni evidens På? Att knyta än till sitt barn och lyssna på flera tusen års nedärvda signaler ska ignorera för att ni har evidens? Har ni ens gjort en studie som har en annan frågeställning än er egen profetia? Jag är på riktigt så besviken på Sverige som låter sånt här ta plats. Inte undra på att vi får allt kallare samhälle. Kolla bara på de rekommendation som längre en åt och ekar i våra öron ta inte upp sitt barn, inte ska dom äta mer än vår 4:e timma. Så snälla ta ert ansvar i debatten och tänk till lite.
  Och hoppas ni vågar publicera mina kommentarer 😉

  1. Hej Veronica! Du antar mycket! Blir spännande att höra vad du säger när du läst boken 🙂 (Avslöjande: vi skriver inte att barn ska äta var fjärde timme)

 14. Njaha, Cecilia, så du menar att WHOs rekommendationer inte baseras på forskning? På vad då i så fall?

  Jag kommer att läsa boken för att bilda mig en egen uppfattning men måste säga att jag är rätt chockad bara över att se vem som är medförfattare… Att du som barnläkare skriver en sådan bok är härligt och jag gillar verkligen din blogg men vad har fru Wold som bakteriolog och låtsas rådgivare för föräldrar med saken att göra? På vilket sätt är hon expert? Jag har oftast blivit arg ledsen eller både och när jag läst hennes uttalanden om amning och anknytning. Hoppas verkligen inte att boken är skriven i den stilen!

  1. Hej! Det glädjer mig att du tycker att det är härligt att jag har skrivit boken och jag ser fram att höra vad du tycker efter att du har läst den. Det har varit fantastiskt givande att få skriva den här boken med Agnes, eftersom hon är besatt av vetenskap och vetenskapliga bevis för råd och påståenden. Jag hade alldeles säkert slarvat igenom fler områden med att återge ”vad folk brukar säga” om inte Agnes hade varit där med sitt eviga mantra om att gå till originalartiklar och leta evidens.

 15. Vad menar du med att WHO inte har tillräckligt på fötterna? Min son fick gulsot för stt jag gav ersättning för tidigt av rädsla att min mjölk inte räckte första dygnen för att stress ned mig själv! Amningen gynnar båda barn och mamma. På många sätt. Vill gärna veta vad exakt du menar egentligen!?

  1. Hej! I boken beskriver vi hur WHO:s riktlinjer kommit till och vilken forskning som finns på området. Jag kan förstås inte uttala mig om din son, men gulsot är inte en välkänd biverkan av tidig ersättningstillmatning. Däremot finns det så kallad bröstmjölksinducerad gulsot (ofarlig tack och lov), som sitter i på vissa spädbarn så länge de ammas och försvinner vid test med flaskmatning några dagar (vilket sällan görs dock eftersom det är ofarligt, gjordes oftare tidigare, eller om man behöver säkerställa att det inte är någon annan sorts gulsot det handlar om).

 16. Oh no! Hörde dig och Agnes på radio, P4, idag. Suck… som jag gillar din blogg, men som jag ogillade uttalandena i radion idag. Jag ska läsa boken med öppet sinne.

 17. Hej,
  Jag undrar om det kanske blir en boksignering (gärna på Agnes hemmaplan Göteborg)? Ser fram emot att jaga rätt på ett exemplar till mig och maken och ett till vår underbara barnmorska snarast! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *