Prickar och utslag hos barn – en guide

Många oroliga föräldrar kommer till barnakuten med sitt barn för att det plötsligt fått konstiga utslag. Vad beror prickarna på, är den vanligaste frågan då. Ibland vet vi svaret, men lika ofta säger vi diffust att det nog är helt ofarliga virusprickar.  Ett svar jag märkt ofta känns otillräckligt. Därför tänkte jag att det får bli ett helt inlägg om prickar och utslag!

Hur mår barnet?

Hur ska man då tänka när barnet får utslag? Först och viktigast – hur verkar barnet må? Ett piggt barn som äter och leker är det sällan någon fara med. Har barnet feber eller förkylningssymtom? Kräkningar? Ont i munnen eller någon annanstans?

Läs allt om feber hos barn här! 

Hur ser utslagen ut?

Titta på prickarna. Vad har de för färg och form? Är det blåsor eller små sår med gulaktiga skorpor? Ser de ut som myggbett? Flyter de ihop eller är de tydligt avgränsade? Vänta en timme och titta igen, har de flyttat på sig?

Hur känns prickarna?

Stryk över utslagen med fingertopparna, titta upp i taket medan du känner så blir det lättare. Känns de upphöjda? Sträva knottror? Hårda knölar i underhuden? Är huden väldigt torr? Känns de inte alls?

Om de inte känns, går de trycka bort?

Testa genom att med fingertoppen trycka på en prick 2-3 sekunder, ganska hårt men inte så det gör ont.  Ta sedan bort fingret och titta på området där huden bleknat och se om pricken syns eller om den också bleknat av trycket.

Så, hur pusslar man ihop detta då?

Allmäntillståndet är förstås det viktigaste och det som oftast avgör om du behöver söka sjukvård och isåfall om du ska till vårdcentralen eller barnakuten. Om ditt barn är piggt, orkar leka och får i sig tillräckligt med vätska (viktigare ju mindre barnet är) mår det oftast bäst hemma. Undantaget är om barnet får många blåmärken utan förklaring och/eller små blåröda prickar som inte känns när du stryker över dem och inte går att trycka bort. Får ditt barn flera sådana prickar eller plötsligt får märkligt många blåmärken ska du komma till barnakuten. Då måste vi ta prov för att se att blodet kan koagulera som det ska.

Tycker du att utslagen börjar likna små blåsor med klart innehåll, som inte sitter samlade i en grupp utan finns på flera ställen på kroppen är det troligen vattkoppor Mer om vattkoppor kan du läsa i vårt vattkoppsinlägg som du kommer till genom länken i den här meningen. För de flesta barn, med normalt immunförsvar, är detta en okomplicerad sjukdom som läker fint på egen hand. Ett påverkat , slött och medtaget barn som inte piggnar till efter febernedsättande medicin, och som inte får i sig vätska ska alltid komma till barnakuten.

Om ditt barn redan haft vattkoppor och nu får liknande blåsor som formar ett band, oftast bara på ena sidan av kroppen, är det troligen bältros Barn som får bältros i ansiktet ska söka ögonläkare akut, för att inte skada ögat brukar man vilja ge antivirusmedicin så snart som möjligt efter att blåsorna dykt upp. Barn med nedsatt immunförsvar som får bältros ska direkt ringa sin vårdmottagning, eller om det inte går, komma till barnakuten för att få antivirusmedicin. För övrigt friska barn med bältros som inte sitter i ansiktet behöver sällan söka sjukvård. Behandla med smärtstillande vid behov. Försvinner inte blåsorna inom två veckor, om blåsorna blir infekterade, eller om barnet har väldigt ont kan du söka vårdcentralen.

Om blåsorna däremot har ett gulaktigt innehåll och när de spricker får en honungsgul skorpa är svinkoppor det mest sannolika. Detta är i regel en helt snäll, men mycket smittsam infektion, som man inte behöver söka sjukvård för.

Blåsor som huvudsakligen sitter i munnen, på handflator och fotsulor kan vara höstblåsor. En vanlig men beskedlig, ofarlig virusinfektion.

Upphöjda utslag som ser ut som myggbett och som kliar minst lika mycket kallar vi nässelutslag. De kan variera i storlek och flyttar ofta på sig utan att lämna spår. Orsaken kan vara en allergisk reaktion men kan också vara kyla, tryck eller värme. Ibland kan vi inte förklara varför de uppstår. Nässelutslag är i sig inte farligt, men om barnet får andra symtom på allergisk reaktion (svårt att andas, yr, blek, plötsliga kräkningar, magont, klåda eller svullnad i munnen, omtöcknad) – ring ambulans! Har barnet precis börjat med en ny medicin och får nässelutslag men inga andra symtom är det bäst att kontakta läkaren som skrivit ut medicinen och inte ge någon fler dos förrän man uteslutit allergi. Ett barn som tidigare fått en svår allergisk reaktion ska, om det får nässelutslag, ta antiallergimedicinerna som barnets läkare ordinerat, och komma till barnakuten. Om nässelutslag finns mycket att säga så vi planerar ett helt eget inlägg om det.

Är huden mycket torr och knottrig med ett rödprickigt utslag låter det mest sannolikt som eksem. Varma sommardagar är det väldigt vanligt att framförallt bebisar får små röda knottror utan att huden behöver vara torr. Värmeeksem kallas det, är helt ofarligt och brukar försvinna av sig själv när huden blir svalare.

Ibland i samband med streptokockinfektion, bakterien som framförallt orsakar halsfluss, kan barnet få ett rött småprickigt utslag på kroppen som känns ungefär som sandpapper. Streptokocker som ger besvär brukar vi vilja behandla med antibiotika, sök därför vårdcentral om ditt barn har feber och sandpapperssträvt utslag, ibland i kombination med halsont.

Ett rött runt eller ovalt utslag som inte känns när du stryker på det, och som växer relativt snabbt (skillnaden syns ofta från dag till dag) men inte flyttar på sig, får ofta formen av en ring med vanlig blek hud i mitten, kan vara borrelia. Sök vårdcentralen om ditt barn får ett sådant utslag, för det vill vi behandla med antibiotika.

En mycket vanlig form av utslag är vad vi, något ospecifikt, ofta kallar virusprickar. Med det menar vi att barnet har en vanlig, snäll virusinfektion som inte behöver behandling utan kommer läka av sig själv. Ofta har barnet feber, ibland även snuva och hosta innan utslagen dyker upp. Virusprickar kan se ut lite hur som helst men oftast är de små, röda, släta eller lite upphöjda, lätta att trycka bort och brukar sällan klia kraftigt. Tredagarsfeber är ett vanligt exempel.

I sällsynta fall händer det att barn i Sverige smittas av mässling eller röda hund om de inte är vaccinerade eller av annan anledning (t ex nedsatt immunförsvar) saknar immunitet. Misstänker du att ditt barn kan ha smittats av röda hund eller mässling ska du, om barnet mår relativt bra, hålla barnet hemma och snarast kontakta vårdcentralen per telefon. Dessa infektioner är extremt smittsamma och kan ha allvarliga konsekvenser (röda hund är bara farligt för foster, mässling kan vara farligt för vem som helst), därför har man bestämt att sjukdomarna är anmälningspliktiga. Det betyder att smittskyddsläkaren i länet måste börja smittspåra. Det gör man för att begränsa antalet människor som kan smittas, och för att hitta personer som löper extra stor risk att bli svårt sjuka. Har du ett barn som du tror kan ha mässling och som verkar svårt sjukt ska du komma till barnakuten och, om du kör själv, ringa till akuten i förväg och berätta att barnet kanske har mässling, eller om ni åker in med ambulans, berätta det för ambulanspersonalen.

Sammanfattningsvis kan utslag hos barn ha ungefär hur många orsaker som helst och väldigt få är farliga. Än en gång är allmäntillståndet det viktigaste, hur konstiga utslagen än ser ut. Och kom ihåg, när doktorn säger att ditt barn bara har någon form av virusprickar, är det en bra sak! Det betyder att man inte misstänker någon allvarlig sjukdom och att barnets immunförsvar på egen hand kan ta hand om infektionen.

I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

Dela med dig!
 • 3
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  3
  Shares
Sjuka barn? Tröttnat på Netflix skränande! Testa SF kids play!

25 reaktioner på ”Prickar och utslag hos barn – en guide

 1. Tack för en mycket bra information som varje förälder borde läsa! har haft mycket hjäp av detta. Kan bara nämna ett annat slags utslag som jag aldrig hört talas om förrän min son fick dem. De började som ganska liten ljusröd fläck som utvecklade sig till en röd ring och utslaget kliade lite. Utslagen spred sig över axlarna och bröstkorgen. Efter att ha kollat upp symtomen så hittade jag information på denna sidan som stämde väl in på symtomen och fick bekräftat av läkaren att det var ringorm. Det är en ofarlig svampinfektion på huden som försvann efter ca 2 veckors behandling. Detta kanske kan hindra dem som läser detta att få panik om ditt barn får liknande utslag

 2. Hej, Jag är 11 år och har fått konstiga röda prickar, enligt det jag läst är det nässelutslag. Tack för hjälpen (:

 3. Hon fick sprutan i benen och blåmärket kom på armen efteråt. Jag har hört att det kan vara en inre blödning? Eller reaktion på sprutan?

  1. En inre blödning är det inte, men om barn får oförklarliga blåmärken eller hudblödningar ska man alltid söka vård. Kan det vara efter fasthållning i samband med sprutan?

  2. Det är svårt att veta. Skolsköterskan eller en läkare på en vårdcentral kan säkert hjälpa. Be dina föräldrar om att boka en tid, och om det inte går, gå till skolsköterskan själv.

 4. Tack för infon om virusprickar, jag tror att det är vad ”vi” har. Undrar dock hur långt efter en nästäppa (eller liknande) som de kan tänkas dyka upp? Och hur länge de kan fortsätta komma? Vår fyraåring har fått nya successivt i uppskattningsvis två veckor.

  Först trodde jag att det var köldutslag, men om de ska vara mer som myggbett stämmer det inte. Det är små röda eller blekröda prickar, utan var eller vätska.

 5. Hej.
  Mina barn på 12 och 10 år har haft utslag i snart 2månader.
  Har varit på både vårdcentralen. Och hudspecialisten men får inte bukt på vad det är.
  Har fått kortison salva men det hjälper inte.
  Det kliar och på visa område. Är de stora som myggbett.
  Nu har det även spritt sig ner till underlivet på dem båda.
  Vad ska jag göra och vad kan det här vara?!!!
  Frustrerad mamma..

  1. Min dotter har eksem och mollusker. Jag har sökt vård flera gånger för stora myggbettsliknande utslag som till synes uppträder spontant. Ingen läkare har nämt vägglöss utan säger bara det är något atopiskt. Jag har hållit på att bli helt galen pga detta!! Och att inte bli tagen på ”allvar”. Tacka fasen för att jag uppräckte en vägglus idag i kombo med att dottern hade ett nytt utslag i pannan. Grannarna har haft vägglöss så de har tydligen vandrat genom väggen.

 6. Utslag som stämmer överens med er beskrivning av borrelia ovan, men uppstod först på kinden, och efter en vecka plötsligt kommit upp flera stycken på benet och skinkorna (4-7cm i diameter)- kan det vara borrelia? Eller är borrelia utslag bara på ett ställe?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *