Ska jag vaccinera mig mot influensa när jag är gravid?

Igår skrev vi om influensavaccin till barn. Vi har fått frågan flera gånger, och eftersom vi har många läsare som är gravida, så bjuder vi på ett inlägg om influensavaccin för gravida.

Gravida löper ökad risk för svår influensa

I Smittskyddsinstitutets sammanställning av influensaövervakningen för säsongen 2012-2013 framkommer med all tydlighet bakgrunden till att man nu rekommenderar vaccination till alla gravida i andra och tredje trimestern.

De har räknat ut att av alla kvinnor mellan 15 och 45 år är 5% gravida varje år. Men av de säkerställda influensafallen i denna köns- och åldersgrupp var dubbelt så stor andel (10%) gravida. Av de sjukhusvårdade kvinnorna mellan 15 och 45 år var 26% gravida. Av de intensivvårdade kvinnorna i samma ålder var 40% gravida. Ingen av de sjukhusvårdade gravida var vaccinerade med säsongsinfluensavaccin 2012-2013, eftersom det inte rekommenderades då.

Gravida kvinnor löper alltså en kraftigt ökad risk för svår influensasjukdom och jag tycker det är oerhört klokt av Smittskyddsinstitutet att rekommendera säsongsinfluensavaccination till samtliga gravida utifrån dessa skrämmande erfarenheter.

I en sammanställning av vaccinationsstrategier för 2013-2014 framkommer att vaccinet används hos 100 000-tals gravida. Ingen ökad risk för graviditetskomplikationer finns efter vaccin. En klart minskad risk för sjukhusvård för influensa däremot. Registerstudier från nordiska länder visar ingen ökad risk för fosterdöd av vaccin. Studier från Bangladesh, USA och Canada visar minskad risk för fosterdöd hos vaccinerade kvinnor.

I själva verket finns det skäl att tro att själva infektionen med influensa A (H1N1) ökar risken för fosterdöd, låg födelsevikt och för tidig födsel, då sådana rapporter finns publicerade.

Varför vaccinera först i andra trimestern?

För det första verkar det vara i sen graviditet som risken är störst för mamman att drabbas av allvarlig influensasjukdom. Så det är främst höggravida vi vill skydda.

Sedan vill man från Smittskyddsinstitutets sida vänta tills missfallsrisken minskat och rutinultraljud gjorts. Visst vet ni att 10% av alla graviditeter slutar i missfall före v 12? Om vi skulle vaccinera alla gravida mellan v 6 och v 12 skulle fler än 10 000 gravida varje år få ett missfallsbesked i anslutning till vaccinationen och många, många skulle säkert fundera på om det hade något med vaccinationen att göra. Många skulle ju få missfallet samma dag som vaccinationen. Däremot vet vi säkert att vaccinet i sig inte ökar risken för missfall utifrån erfarenheter hos vaccinerade gravida.

Vissa fosterhar missbildningar, och det upptäcker man på rutinultraljud i många fall. För att inte hamna i osäkerhet kring om missbildningarna är orsakade av vaccinet vill man gärna vaccinera efteråt. Många gravida i världen är dock vaccinerade i första trimestern med influensavaccin, och ingen ökad risk för missbildningar har setts hos dem.

Dessutom kommer vaccination mot slutet av graviditeten att medföra ökade halter av antikroppar hos mamman under sista trimestern. Antikroppar som förs över till barnet via moderkakan och ger barnet ett medfött skydd mot influensa de första levnadsmånaderna (sedan förstörs antikropparna och barnet måste stå för sitt eget skydd).

Så gravida: vaccinera er!

Mycket mer om vaccinationer och graviditet kan du läsa i min och Agnes Wolds bok Praktika för blivande föräldrar.

Köp Praktika för blivande föräldrar hos adlibris här!
Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

8 reaktioner på ”Ska jag vaccinera mig mot influensa när jag är gravid?

 1. Om jag tolkar det rätt borde man kunna vaccinera sig även om det är tidig graviditet? Den som är i första månaderna vill gissningsvis också vaccinera sig nu, eftersom influensan snart kommer.

  1. Det kan man, men den allmänna rekommendationen är av ovanstående skäl att vänta. Jag vaccinerade mig själv mot influensa gravid i v 6-7 eftersom jag var övertygad om då att influensasjukdom var ett mycket större hot mot mitt väntade barn än vaccin. Även i tidig graviditet. Och så jobbade jag på Barnakuten också…

   1. Jag vaccinerade mig igår v5 efter rekommendation från vårdcentralen. Är lite oroad nu om jag vaccinerade mig för tidigt? Och vad som kan hända?

    1. Ingen fara. Det är mest för att man oavsett vaccination har så hög missfallsrisk i tidig graviditet som man tänker att det är bäst att vänta tills den är över så att ingen behöver undra om de fick missfall på grund av vaccinationen. Vaccinationen ökar dock inte risken för missfall. Och för att influensasjukdom bara är normalfarligt för en gravid i tidig graviditet, först i andra trimestern den blir extrafarlig.

 2. Tack! Har önskat ett sånt här inlägg. Det mesta i inlägget har jag läst mig till från Socialstyrelsen och andra rekommendationer. Det hade varit otroligt intressant att få höra personliga tankar kring den vaccinationsrädsla som råder kring just den här typen av vaccination mot säsongsinfluensa.

 3. Hur ska man då göra om man är tidigt gravid nu när vaccinationerna drar igång? Vill inte vaccinera mig innan v.12, och v 12 passerar jag inte förens efter årsskiftet. Helst vill jag inte vaccinera mig innan RUL som då kommer vara i mitten av februari…är det ens någon idé att vaccinera sig då? När tar influensasäsongen slut?
  Jag jobbar hemifrån så jag själv träffar inte så mycket folk och åker inte så mycket kollektivtrafik dock kan väl sambon dra hem baciller eftersom han träffar mycket folk i arbetet. Bör han också vaccinera sig för att minska risken för att jag och bebis blir dåliga?

  1. Rekommendationen är att den som är gravid efter v 16 eller efter normalt rutin-ulj vaccinerar sig under den period som influensavaccinationen pågår (till och med februari??? Någon som vet?).

   Nära anhöriga till personer i riskgrupp (t ex makar till gravida) kan gärna vaccinera sig, men får då betala själv (200 kr).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *