Smakportioner – att börja äta annat än bröstmjölk eller ersättning

Vid några månaders ålder är det dags att börja ge barnet smakportioner. Men när ska de börja ges, och vad ska man ge? I det här inlägget får du svar på det mesta du undrar om bebisar och mat.

Ge dig själv den mat du behöver, när du behöver!

Om du inte tidigare har prioriterat ditt behov av mat tycker jag du ska börja när du får barn, eller ännu hellre väntar barn. Jag tror du vet vad du behöver, men jag repeterar: frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag på ganska fasta tider. Hälften grönsaker/frukt, en fjärdedel protein, en fjärdedel kolhydrater och lite nyttigt fett, på ett ungefär.

Om du inte är van att laga mat och har ok ekonomi är annars en färdigkomponerad matkasse med recept en bra matlagningsskola. Sådant som inte kroppen behöver, men som du blir glad av att äta  kan du äta en eller två gånger i veckan, gärna på en särskild veckodag. Återupprätta lördagsgodiset!

Tips på mycket enkel men ändå tillräckligt näringsrik mat som passar en barnfamilj hittar du här. 

Låt ditt barn sitta med dig vid bordet när du äter. Om det passar och de inte sover redan från födseln. Mina barn gillade att sitta i knäet vid matbordet. När de kan sitta stadigt kan de få sitta i en egen stol, om de vill.

Ge barnet mat när barnet visar intresse!

Vid tre-fyra månaders ålder börjar barnen kunna föra handen till munnen mer viljestyrt än tidigare. De börjar då också bli mer intresserade av saker i sin omgivning. Några barn börjar visa intresse för mat som andra i familjen äter i den här åldern.  Andra väntar till över ett års ålder innan de är intresserade. De flesta barn har börjat äta annan mat än mammamjölk/ersättning vid 7-8 månaders ålder. Låt barnet smaka det barnet är intresserat av när barnet visar intresse!

Vid vilken ålder ska man börja ge smakportioner?

Råden om vid vilken tid bebisar ska få smaka på annan mat har varierat de sista femtio åren. Länge var det fyra månader som gällde. På 90-talet kom en idé om 6 månaders helamning, och det var rekommenderat att inte ge något utom bröstmjölk och d-droppar i 6 månader. För ett par år sedan ändrade sig Livsmedelsverket och började rekommendera pyttesmå smakportioner från fyra månader. Inga av rekommdendationena har grundat sig på några starka forskningsresultat.

Ålder för smakportioner och allergirisk

Under de två senaste åren har det publicerats två stora välgjorda forskningsstudier för att försöka få klarhet i frågan om det kan skydda mot allergiutveckling att ge smakportioner tidigt. I den ena lottade forskarna barn till att antingen få smakportioner av jordnöt, ägg och fyra andra livsmedel från 3 månader, eller från 6 månader. Det visade sig att bland barnen de föräldrar som lyckades introducera jordnöt och ägg tidigt introduktion av jordnöt och ägg fick mycket få allergi mot dessa födoämnen.

Men det var bara hälften av de lottade familjerna som lyckades introducera mat enligt studieprotokollet. Det har lett till diskussioner kring om det verkligen var matintroduktionen som var skyddande eller om det var så att familjer med hög risk för allergiutveckling inte följde protokollet och det var därför de som följde protokollet inte fick allergi senare. Studien lyckades inte ge några glasklara svar på när livsmedel som många är allergiska mot bör introdueras, men resultaten ger inte stöd till att ge råd att vänta till 6 månader innan något utom mjölk introduceras.

I en annan studie lottades barn med hög risk för jordnötsallergi till att antingen äta jordnöt tidigt eller undvika jordnöt till fem års ålder. Barnen i den studien var mellan 4 och 11 månader gamla. Studien visade en starkt skyddande effekt av att börja äta jordnöt jämfört med att undvika detta på risken att utveckla jordnötsallergi.

Läs mer om vad allergi hos barn är här. 

Salt till spädbarn

Det finns en myt, som sprids via bvc, om att bebisars njurar inte tål salt. Det är inte sant. Bebisar behöver salt precis som alla vi andra. Livsmedelsverkets säger numera att det är onödigt att vänja barn vid alltför salt mat eftersom vi alla mår bättre av att inte äta alltför salt mat. Visst, men om nu bebisen vill smaka ett chips eller en oliv går det hur bra som helst.

Gröna bladgrönsaker

I kostråden från Livsmedelsverket står det också att barn under ett år inte ska få rödbetor eller gröna bladgrönsaker för att de är nitratrika. Det som kan hända bebisar som får stora mängder rödbetor eller gröna bladgrönsaker är att deras hemoglobinmolekyler i de röda blodkropparna inte kan binda syre. Farligt: ja! Men risken är bara ökad för barn under 3-4 månaders ålder. Det amerikanska barnläkarsällskapet rekommenderar alltså att barn under tre månader inte ges hemlagad barnmat baserad på rödbetor eller gröna bladgrönsaker. Samtidigt konstaterar de att barn under 4-6 månaders ålder inte rekommenderas någon annan mat än bröstmjölk/ersättning… Jag köper helt de amerikanska kollegernas råd. Om du tänker ge din bebis som är under tre månaders ålder hemlagad soppa eller puré (varför då?) ge den då inte spenatsoppa eller rödbetspuré! Särskilt inte sådan som är lagad för flera dagar sedan.

Honung

Honung innehåller sporer av bakterien Clostridium botulinum som i barnets tarm kan tillväxa och producera ett mycket farligt nervgift. Barn äldre än ett år och vuxna har en miljö i magtarmkanalen som dödar sporerna och är alltså inte känsliga. Ge inte honung till barn under ett års ålder, och ät inte heller honung när barnet ser på (det är inte snällt att äta något gott och inte bjuda tycker jag!)

När barnet vill äta lite mer

Vissa barn älskar mat redan från början och ökar snabbt mängden de vill ha. I samma takt minskar de amning/flaskätning. Vissa barn tar det försiktigare och petar i maten länge länge. Många av de barnen fortsätter också att ammas eller flaskmatas länge. Så länge barnet växer bra så får det i sig tillräckligt, och mixen av mjölk/ersättning/mat är högst personlig.

Några barn gillar puread mat, och har du ett sånt barn är det mycket praktiskt att köpa färdiga barnmatsburkar. De är förstås näringsberäknade och välbalanserade som regel och är du riktigt bekväm så provar du att servera barnet rumstempererad burkmat. Om barnet gillar det så är det inget fel med det!

Andra barn gillar inte puread mat utan föredrar att kunna plocka med maten och suga på den eller mosa den i munnen. De barnen äter oftast inte större mängder förrän de får tänder av naturliga skäl.

Om du vill sluta amma, läs om hur du kan göra här. 

Extra fett på bebisens mat!

Bebisen behöver lite mer fettrik mat än du, så tillsätt en tesked olja som du gillar (rapsolja eller olivolja till exempel) på bebisens mat. Om bebisen äter större mängder än bara smak kan proportionerna en tredjedel grönsaker, en tredjedel protein och en tredjedel kolhydrater med extra tillsatt fett vara ett bra riktmärke.

Servera mat du och bebisen gillar!

Det är kul att äta när man får äta saker man gillar. Servera alltså sånt både du och bebisen gillar.

 

Om bebisen gillar olika sorters mat, prioritera gärna järnrik mat

Om du har sån tur att bebisen visar sig gilla olika sorters mat, ge gärna järnrik mat, som rött kött, några gånger i veckan eller varje dag. Vill du inte ge barnet kött, ge linser/bönor till ett mål och torkad frukt till ett mål och introducera gärna järnberikad välling eller gröt efter 6-7 månaders ålder. Ett annat alternativ är att fortsätta med järnberikad gröt eller välling.

Läs mer om man måste ge barnet järnberikad gröt och välling här. 

Ingen teater vid matbordet!

Många förstabarn blir Huvudpersonen med stort H vid matbordet när det är dags för deras mat. Det brukar bli jobbigt för dem och snart upptäcker de att föräldrarna har allt sitt fokus på att de ska äta. Om de är lite små i maten men älskar att bli sjungna för och busade med kommer de snart att inse att de kan få föräldrarna att busa och sjunga och spela upp fantastiskt roliga scener vid matbordet bara de äter lite ibland. Gå inte på den lätta! Det blir tokjobbigt och är dessutom sällsynt ineffektivt. Låt barnet äta det barnet vill, om bebisen vill bli matad: ställ upp med det. Annars kan bebisen plocka i sig det den vill under tiden som du äter.

Tvångsmata aldrig!

Bebisar som inte äter kan skapa så mycket ångest hos föräldrar att föräldrarna börjar tvångsmata dem. Gör aldrig det.! Det förvärrar en redan dålig matsituation mycket snabbt. Om bebisen inte alls vill börja smaka någon som helst mat vid 8-9 månaders ålder och du som förälder börjar tycka att det är jobbigt, prata med din BVC-sköterska. De är väldigt bra på det där med mat och se till att du har en klok och omtänksam BVC-sköterska som kan stötta dig när det behövs.

Alla våra inlägg om barnmat kan du läsa här. 

Dela med dig!
 • 5
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  5
  Shares

55 reaktioner på ”Smakportioner – att börja äta annat än bröstmjölk eller ersättning

 1. Hej,
  Jag inser att detta är ett rätt gammalt inlägg, men nu har jag funderat så länge att beslöt att fråga ändå.
  Min son började få smakprover redan vid 3 måns ålder eftersom han var så intresserad av mat. Nu är han snart 5 mån och äter som en häst. Jag fick lov att introducera en tredje måltid åt honom eftersom han annars åt sig sjuk de två gångerna under dagen han fick mat. Och ändå äter han ca 2-3 dl gröt om morgonen och kvällen (gröt+ersättning+frukt/bär-blandning) samt ca. 15-20 ”isbitskuber” med grönsaker, rotfrukter, frukt och kött på dagen.
  Jag är förstås väldigt glad över att maten smakar, och killen är inte ens nära på överviktig så på det viset inga problem, men jag är orolig för vätskebalansen. Visserligen blir han dessutom ammad 10 ggr/dygnet och några större magproblem har han inte fått av maten (lite problem ibland att då ut bajset), men jag skulle sakta vilja dra ner på amningen och börja ge en fjärde gång vanlig mat om dagen, men har inte vågat i rädsla av att stackarn ska bli urtorkad. Vatten har jag inte heller introducerat eftersom BVC hårt avrådde, och som liten fick han ersättning på flaska för att inte bli underviktig, och det var en sjuhelsikes strid att bli av med den när vanliga maten ökade och han inte på samma sätt behövde skilt ersättning, så det skulle jag inte heller gärna ge honom.
  Min oro grundar sig på att han har rätt torra läppar (inte så att det flagnar men blir ”rynkor”), plus att jag tycker att kissmängden har minskat. Och ibland verkar han ha lite ont att bajsa, vilket ju tyder på att han borde få lite mer vätska. Dessutom vaknar han ännu med 1-2 h mellanrum om nätterna, och åtminstone 2 gånger/natt gråter han efter mjölk, vilket också får mig att tro att han behöver ännu mer vätska.
  Jag har försökt blanda ut maten med mera ersättning så att vätskemängden skulle öka, och ger honom all tid han behöver vid bröstet och lite till, och erbjuder alltid båda brösten. Har även lagt mig själv på ett stenhårt 3,5 liter/dygn vattenintag och försöker äta mycket mjölkstimulerande så att mjölken skall bli så ”vattnig” som möjligt.
  Har du några bra tips vad jag ännu kunde göra? Jag önskar ju att han kunde få mera mat då han tycker det är så intressant och gott och kanske sakta börja sova nätterna igenom utan att vakna törstig. För hur skall det inte bli när vi går mot varmare tider hela tiden, ham kommer ju att vara torr som en soltorkad tomat om jag inte får koll på läget.
  Tacksam för svar!
  Ps. Prima läsning din Praktika för blivande föräldrar, tröstade många gånger under graviditeten

  1. Hej!
   Vad roligt att höra att din son gillar att äta! Följ honom och hans intresse av mat. Och precis som du tänkt: när han äter så mycket mat är det helt rimligt att börja ge vatten att dricka till maten. Du verkar vara en klok och uppmärksam mamma som ser att han är törstig och torr om läpparna och lite hård i magen. Din slutsats att han kanske behöver lite mer vätska är också helt riktig. Rådet att inte ge vatten är relevant när huvuddelen av matintaget är mjölk eller ersättning. Ställ fram en kopp eller flaska med vatten till maten och låt honom dricka tills han inte är törstig.
   Varma hälsningar
   Cecilia

 2. Blir så glad över att läsa nyanserade inlägg om barn i allmänhet och mat och barn i synnerhet. Är makalöst trött över alla aktörer som inte klarar att föra ett resonemang utan klamrar sig fast vid svartvita förenklade svar. (Jag misstänker att det finns en rädsla för att vissa mottagare, läs föräldrar, inte ska ha kapacitet att tänka själva och värdera svaren efter den egna situationen, och att det då finns en risk att ställas ”till svars”?)
  Tycker att du är grym som orkar ge konstruktiva svar även på moralpekpinnar. Heja dig!

 3. Om mitt barn är intresserat av mat redan vid 3mån kan jag inte då låta det smaka? Inte som en smakportion utan bara doppa fingret. Jag ammar ju fortfaramde lika mycket å hade tänkt amma länge men han vill så gärna smaka, ham slänger sig frammåt å sliter tag i tallriken. Eller skulle detta va farligt för honom då?

  1. Det är klart du kan. Även en smakportion om du vill. Eller en hel portion om barnet vill. Ta vara på matintresset!

 4. Hej!
  Som jag uppfattar det har det kommit ny forskning som tyder på minskad allergi om allergener introduceras tidigt samt att man ska undvika gluten om glutenintolerans finns i släkten. Mycket tyder också på att tidig glutenprovokation snarare ökar risken för glutenintolerans. Jag tänkte att detta inlägg som i övrigt är mycket bra kan behöva uppdateras på just detta område.
  Med vänlig hälsning
  Chatrin

 5. Hej!
  Jag undrar om rödbetor, som du skriver att Livsmedelsverket avråder ifrån, men jag kan inte hitta sådan information någonstans hos Livsmedelsverket? Men är det så att barn under ett år inte alls ska äta rödbetor (och då menar jag färska, hemmakokade). Tack!

  1. Så bra om de tagit bort det! Det finns inget dumt med att ge barnen rödbetor om de tycker om det.

 6. Oh! Hur jag önskar jag läste den här artikeln i 2011 när min dotter föddes! Jag blev pressad av BVC läkaren att tvinga mat i dottern trots att hon inte var redo från och med när hon var 6 månader. Läkaren skrämde mig och sa att min bröstmjölk var bara ‘vatten’ vid 8-månaders besök och att dottern faktiskt måste äta mycket mer än hon gör för annars kan hon bli sjuk, osv. Jag var så rädd att jag försökte tvinga maten i dottern och det blev bara tårar för henne och desperation för mig. Och det funkade inte, naturligtvis. Läkaren försökte inte ens att hjälpa mig – bara sa att hon måste äta mer – erbjöd INGA alternativ eller hjälp.

  Läkaren i frågan fortfarande jobbar på BVC trots att jag har klagat på henne för att lite senare fick jag reda på att hon faktiskt ljög för mig och hjälpte mig inte alls med situationen, bara gjorde det svårare på grund av pressen.

  Min dotter är 4 år nu och har FORTFARANDE stora problem med maten och till och med tillväxten. Vi var även tvungna att gå till några specialister och försöka ta reda på vad som är ‘fel’ på henne. Jag tror att det är bara svår relation till mat som började på grund av pressen jag fick från läkare och vår BVC barnsjuksköterska faktiskt hjälpte inte situationen heller …

  Jag är naturligtvis också arg på mig själv för att jag lyssnade på den här hemska människan. Min dotter är mitt första barn, så jag hade ingen aning om hur man ska göra och jag faktiskt trodde på läkaren (har ingen familj i Sverige) … det är vad man ska göra, visst? Näääh, nu har jag lärt mig att detta inte är sant och många läkare faktiskt s*iter i vad de håller på med.

  Jag blir så arg och ledsen … Nu har jag nästan 8 månaders pojke och denna gången tar vi det jätte jätte lugnt. Jag vill inte ens prata med läkarna om hans matvanor. Jag vill inte känna mig pressad på sånt hemskt sätt igen.

  Vänta till era barn är redo och låter ingen att pressa er. De behöver inte att ligga precis på någon idiotisk tillväxtkurva och … och detta är viktigaste av allt … alla barn är olika! Det finns barn, friska barn, som faktiskt är inte redo att äta vid 8 månaders ålder! Och detta är helt normalt också! Och bröstmjölken blir förvandlas inte till vatten senare heller!

  Jag vill bara gråta när jag tänker på allt detta …

 7. Hej!
  Ganska långt efter skrivet inlägg, men texten är ju inte mindre aktuell för det.
  Jag undrar dock också ang. saltet. Enligt livsmedelsverket får svenskar i sig ungefär dubbelt så mycket salt som vi behöver. Utav det saltet kommer 70-80 % från färdiga livsmedel som bröd, charkuterier m.m. och alltså bara en liten del som är saltet vi häller i pastavattnet ellet ställer på bordet.
  Om vi får i oss på tok för mycket salt, då borde väl min dotter också få det om jag ger henne samma mat som jag äter?

  Vidare undrar jag ang. just mögelos. Jag fick till mig att man inte ska äta det p.g.a. en bakterie (listeria?) som för all del skulle vara sällsynt, men kan vara svår för ett litet barn. Stämmer inte det?
  Samma bakterie som gör att du inte ska äta det om du är gravid.

  1. Hej!
   Det är precis så, att saltat pastavatten till bebisar inte är en stor bov i befolkningens saltintag, utan snarare salt i färdigmat. Listeria ger inte svåra sjukdomar hos födda barn, utan hos foster och människor (barn och vuxna) med kraftigt nedsatt immunförsvar).

 8. Och med liten i maten menar jag att en måltid består av ca 1-2 msk mat (från burk eller kombination av mat jag lagat själv), några skedar avocado (Men ibland en halv avocado faktiskt) och ett halvt smörgåsrån med smör på. Några munnar vatten. Efter denna mängd vill hon uppenbart inte ha mer mat, utan mjölk. Undrar om hon egentligen inte allra helst vill ha mjölk men kan gå med på vanlig mat en stund, innan hon tycker det räcker och då väldigt tydligt säger ifrån…. I början när vi försökte med vanlig mat var det tydligt att hon inte förstod varför hon skulle äta när hon var hungrig, för när man är hungrig dricker man ju mjölk liksom… 🙂 Såg att jag skrv fel ang när hon började halka ur sin kurva, det skedde vid 3-4 månaders ålder. Har altid haft mycket mjölk, snarare överproduktion än underproduktion, så det bör inte vara problemet. Dock märker jag att brösten är mindre spända nu och överflödet och läckaget har äntligen upphört. Så skedde efter ca sex månader. Hälsningar.

 9. Tack för en mycket trevlig och inforik blogg! Undrar om du kan ge mig råd om min åttamånaders dotter, som är ganska liten i maten tycker jag. Läser ofta att bebisar kan sitta och peta i maten men så länge de följer sin vikt och längdkurva gör det inte så mycket. Min dotter följer dock inte sin viktkurva utan har halkat ner nån kurva, sådant gradvis tapp har skett sedan 3-4 månader tillbaka. Längden lite mindre tapp dock. Detta kan stressa mig ibland, och min bvc-sköterska tycker inte att hon ska tappa mer i kurvan. Jag kan bli frustrerad över att det är sånt fokus på vikt och att följa kurvan, men samtidigt undrar jag om jag faktiskt bör vara orolig…? Själv är jag också kort och smal (och har gått ner några kilon till sen före graviditeten, kanske beroende på amningen?), och undrar om det spelar roll för min dotter, alltså hon är kanske liten till växten? Jag ger henne vanlig mat av olika slag, men måste alltid kmplettera med amning eftersom hon i slutändan inte vill äta mer vanlig mat och uppenbart vill ha bröstet. Hon är inte jätteförtjust i gröt, och får i sig cirka en halv deciliter varje dag, inte mer i alla fall. Välling går inte alls. Mat på flaska är inte skoj överhuvudtaget. Jag ammar ca två gånger per natt (hon sover mellan 8-8.30 till 6.30-7), och min bvc-sköterska säger att hon vill ha mjölk på natten eftersom inte blir mätt på maten hon får under dgaen, ergo: dottern måste äta mer under dagen. Vet dock inte hur det skulle gå till…? Vill inte truga, matar oftast med sked, ibaldn hjälper hon till själv, ibland tar jag till med teater (vilket du menar är ineffektivt) men om hon bara skulle försöka äta själv, utan att jag hjälpte till, medan jag äter så tror jag att hennes viktuppgång skulle bli ännu sämre. Parallellt med att jag matar så brukar hon leka med någon pryl eller ha mat framför sig på bordet som hon kan kladda med, vilket hon tycker är skoj! I övrigt en rätt så nöjd bebis tycker jag. Så, detta blev ett långt inlägg, tack på förhand om du har några råd gällande vanlig mat, amning och viktökning som är för liten enligt kurvorna…. Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.