Solskydd för bebisar och barn

Barn måste få vara ute så mycket som möjligt och leka och springa och äta glass och cykla och ha det alldeles underbart i värmen. Men behöver de solskydd? Svaret får ni här. Det skyddar mot alla möjliga sjukdomar och dessutom växer barnen mer på våren, visste ni det? Barn växer överhuvudtaget mer när de mår bra, och på våren mår fler riktigt bra tror jag.

Läs mer om varför utelek är bra för barnens syn här. 

Är solskydd bra för barn? 

Ja, bästa solskyddet är kläder, inklusive solhatt (helst, skyddar nacken också) eller keps. För barn som inte kryper och springer ännu är skugga bästa skyddet (parasoll eller träd!)

För ansikte och nacke och underarmar som inte täcks av kläder, och för barn som sliter av sig kläderna, och när barnen badar (om de nu inte gillar heltäckande uv-baddräkter) skyddar solkräm huden mot skador, och minskar barnens hudcancerrisk som vuxna.

Läs mer om det i det här inlägget om solkräm till barn. 

Forskningen om huruvida solskydd är bra för riktigt mörkhyade barn är väldigt sparsam. De har inte alls lika stor risk som ljushyade barn för solutlöst elakartad hudcancer. Men den forskning som finns antyder att det nog finns vinster med solskydd även på mörk hud.

Läs mer om solskydd på mörk hud här. 

Skydda bebisar från alltför stark värme! 

Bebisar är dåliga på att reglera sin kroppstemperatur. Om inte föräldrarna hänger med i temperaturväxlingarna och fortsätter sätta på den gulliga stickade yllekoftan och bädda in bebisen väl i åkpåse även när det är 25 grader ute kan bebisen lätt bli för varm. Alltför varma bebisar blir slöa och kanske inte orkar äta. Och är de riktigt nyfödda kan de glömma bort att andas. Så det är viktigt att de är lagom varma.

Svarta barnvagnar med uppfälld sufflett i solen blir stekheta inuti. Ställ dem i skuggan, bort med alla åkpåsar och täcken. Känn efter med handen inuti vagnen efter hur varmt det är.

Läs mer om bebisar i värmen här. 

I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Sjuka barn? Tröttnat på Netflix skränande! Testa SF kids play!

6 reaktioner på ”Solskydd för bebisar och barn

 1. Vad säger du om solglasögon till bebisar/barn under 1 år? Har sett en del vagnåkande småttingar iförda solbrillor. De sitter ju mest i skugga under solhatt och vagnsuflett men visst, det är ju väldigt ljust ute när solen gassar, även om man är i skuggan. Och berodende på hur man går så tittar ju ibland solstrålar in i vagnen under promenad t ex.

  1. Det finns barn med otroligt känsliga ögon för sol. Min son är en av dom. Går det bara att ha på barnen solglasögon utan att dom sliter av sig dom eller är obekväma är det väl bara ett plus?

  2. Självklart ska du låta ditt barn ha solglasögon om du märker att han mår bättre av det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *