Svårt att andas? Hur märks det och vad gör man?

Barn som har svårt att andas är en stor och viktig grupp för barnakuten att ta hand om. Många har förkylningsastma, andra har krupp, vissa har lunginflammation, andra är bara nästäppta. Här berättar vi hur du märker det och vad du ska göra när ditt barn får andningsbesvär. Missa inte länkarna till youtubefilmer där föräldrar lagt upp filmer på sina stackars barn som kämpar med andningen. Mycket lärorika!

Till skillnad från tidigare inlägg om magsjuka, nästäppa hos bebisar och hosta, där de allra flesta barnen vårdas bäst av sin förälder hemma, och mår bäst av att inte besöka barnakuten, så behöver barn som har svårt att andas som regel hjälp av sjukvården. Åtminstone första gångerna, innan man har fått inhalationshjälpmedel hem.

Hur märker jag att barnet har svårt att andas?
 1. Klä av barnet på överkroppen
  och titta på hur det andas.
 2. Klä av barnet och titta på det.
 3. KLÄ AV BARNET och titta på det!

Ingen kan bedöma om ett barn har svårt att andas utan att klä av det tröjan! När jag jobbar på barnakuten och kommer in till en familj ber jag alltid föräldern att ta av barnet tröjan så fort jag hälsat. Då kan jag nämligen titta på hur barnet andas medan jag pratar med föräldrarna och avgöra om barnet har svårt att andas eller inte.

 Vad tittar jag efter?

Ett friskt barn andas utan att tänka alls på det. När man ser barnet rör sig bröstkorgen och ibland magen någon centimeter in och ut i ett lugnt tempo. Resten av kroppen och huvudet är still. Näsvingarna är stilla. Titta på ditt barn i kväll när du gör i ordning det för kvällen, för att få en bild av hur ditt barn andas när det är friskt.

1. Får barnet kämpa fysiskt med varje andetag?

När man ser ett barn som har svårt att andas får man genast ett intryck av att barnet behöver kämpa fysiskt med varje andetag. Det kan vara mer eller mindre uttalat beroende på hur svåra andningsproblemen är. Buken åker ofta ut och in på ett sätt som ser ansträngande ut.

2. Andas barnet snabbare än vanligt?

 

Räkna inte barnets andningsfrekvens hemma! Min erfarenhet är att det förvirrar mer än det hjälper. Men titta gärna på ditt barn när det andas när det är friskt, så kommer du att märka om barnet när det är sjukt andas snabbare än vanligt. Om barnet har hög feber kommer det att andas snabbare på grund av febern, och om barnet inte behöver kämpa fysiskt med andningen eller andas stånkande så kan du ge barnet febernedsättande och se om andningen blir normalsnabb då. I så fall kan du lugnt fortsätta ta hand om barnet hemma. Men om barnet andas påtagligt snabbare än vanligt även när febern går ner, eller om det samtidigt får kämpa fysiskt med andningen, då ska ni komma till läkare för bedömning.

3. Har barnet indragningar?

Barns bröstkorg är mycket mjukare än vuxnas, så när det är svårt för dem att andas kommer huden mellan revbenen att dras in mellan revbenen i varje andetag. Hela bröstkorgen kan också röra sig in och ut vid svårare andningsproblem. Det här är svårt att förklara i ord, och syns bäst på film.

Här är en film på youtube som visar ett hjärtsjukt barn som har indragningar. De ser precis likadana ut när barnen har förkylningsastma t ex men då är barnen ofta snorigare än den här fina bebisen! (Bebisen andas också snabbare än normalt för åldern)

Film på bebis med indragningar och snabbandning

En till video på ett barn som har indragningar, krupphosta, men där också andetagen låter på både in- och utandning som tecken till att det är svullet i de övre luftvägarna. Jag hoppas verkligen filmen är tagen på ett sjukhus, för ett barn med så här mycket andningsproblem behöver vårdas och övervakas på barnsjukhus!

Film på barn med indragningar, krupphosta och ljudlig andning

4. Låter det pipigt och trångt när barnet andas ut?

Vid astma så är det svårt för barnet att få ut luften ur lungorna. Man märker det i lättare fall på att utandningen tar längre tid än inandningen, och i svårare fall på att utandningen piper. Även här hjälper youtube till med video, och även här skulle jag bli tacksam över att få lägga ut en video på någons barn med pip. Det här barnet har också indragningar, vilket är mycket vanligt vid astma. Även det här barnet skulle behöva hjälp på barnsjukhuset och jag hoppas att han fick det!

Film på barn med astma

Vad ska jag göra när mitt barn har svårt att andas?

Välkommen till barnakuten! Vi hjälper gärna dig och ditt barn dygnet runt 🙂

Om ditt barn har astma och du har behandling hemma provar du förstås att öka den och kommer in om det inte hjälper. Mer om det kan du läsa i vår artikel om om astma och täta luftrör. Det du kan göra hemma om du inte har astmaläkemedel hemma är att rengöra barnets näsa. Ibland, särskilt hos småbebisar, beror andningsproblemen på nästäppa. Blir bebisen helt bra då kan du lugnt stanna hemma, men har det fortfarande svårt att andas får ni komma till sjukhuset. Ofta är det lättare för barnet att andas i sittande än i liggande, så låt barnet sitta i ditt knä, håll om och läs saga, smek och lugna tills barnet fått behandling, för ju lugnare barnet är, desto mindre ansträngande är andningen.

Vårdcentralen då?

Om du har en vårdcentral där läkarna är vana vid och duktiga på barn så kan de flesta andningsproblem behandlas på vårdcentralen. Om barnet behöver läggas in på sjukhus kan sedan vårdcentralsläkaren skicka barnet med remiss dit. Tyvärr fungerar det inte så på alla vårdcentraler och gör det inte det på din vårdcentral så tycker jag du ska åka med barnet till en barnakutmottagning.

Dela med dig!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

9 reaktioner på ”Svårt att andas? Hur märks det och vad gör man?

 1. Tack för en bra blogg!
  Tyckte min förkylda, 9-månaders tjej lät väldigt ansträngd i sin andning och visste att jag någon gång läst om detta här.. Av med kläderna på henne och den lilla kroppen rörde sig precis som i första filmen + att andningen väste. Fick direkt en akuttid på vår vc och fick träffa en bra läkare, efter inhalation fick vi åka hem med airomir med order om att åka till barnakuten om problemen fortsätter eller febern stiger.
  Väldigt bra inlägg på denna blogg när man som orolig förälder vill sitt barns bästa och inte alltid tänker helt logiskt!

 2. Tack för en jättebra sida! Toppen med länkarna, det är svårt att avgöra själv utifrån enbart text hur indragningar ser ut. Nu blev det mycket tydligare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *