Svinkoppor – smittsamt men oftast harmlöst

Svinkoppor, har sitt namn till trots, inget att göra med grisar. Vad den påhittiga individ som kopplade de gulsmetiga utslagen till just svin gjorde för association är oklart. Kanske är det bäst att inte veta ibland.

Impetigo är ett annat namn för svinkoppor, och det drabbar framförallt barn i förskoleålder. Boven i dramat är en bakterie, oftast stafylokocker men ibland är orsaken streptokocker. Båda bakterierna är vanligt förekommande på huden, i munnen eller näsan hos såväl barn som vuxna, så kallade friska bärare. Det är alltså inte konstigt att svinkoppor är så vanligt. Svinkoppor är väldigt smittsamt och sprids genom direktkontakt, antingen hud mot hud eller via föremål t ex dörrhandtag, sängkläder, leksaker och handdukar.

Hur ser det ut?

Svinkoppor brukar börja som små, välavgränsade, röda utslag som blir till blåsor. Blåsorna sitter oftast runt näsa eller mun, men andra favoritställen är bakom öronen, på fingrarna, i eksemhud och vid småsår. Blåsorna spricker och får gula skorpor, eller krustor som det kallas. De kliar och via fingrar och naglar sprids bakterierna till andra delar av huden och andra människor. I regel mår barnet trots sina utslag helt bra och har ingen feber.

Hur behandlar man svinkoppor?

Svinkoppor kan ofta behandlas hemma med god hygien. Tvätta bort alla gula krustor med flytande tvål och vatten morgon och kväll. Om de sitter fast och gör ont att lossa går det ofta lättare om du först blöter upp krustorna med en blöt kompress el dyl. Att badda utslagen med klorhexidinlösning (finns att köpa på apotek) torkar ut kopporna och kan påskynda läkningen. Försök hålla barnet från att klia och pilla på skorporna, det underlättar om du täcker över utslagen med plåster eller kompresser. Tvätta händerna, både dina och barnets, jätteofta och håll naglar kortklippta. Byt sängkläder (om utslagen sitter i ansiktet räcker det att bara byta örngott) och handdukar dagligen. Tvätta dem och kläder som kommer i kontakt med kopporna i 60 grader. Pappershanddukar istället för frottéhanddukar gör att tvättberget inte blir oöverskådligt. Tänk också på att ofta tvätta eller torka av leksaker, dörrhandtag och andra föremål som barnet leker med eller tar i.

Om kopporna inte försvinner inom en vecka, om de blir väldigt många eller om barnet får feber ska du söka vårdcentralen. Då kan det behövas antibiotika lokalt (salva) eller via munnen.

När ska jag komma till barnakuten?

Som tidigare nämnts är svinkoppor vanligast hos förskolebarn och är i de allra flesta fall en snäll, begränsad sjukdom som läker utan antibiotika och inte lämnar några ärr. I ovanliga fall kan infektionen däremot sprida sig och bli allvarlig.

 • Spädbarn under 3 månader med feber vill vi alltid bedöma på barnakuten samma dag, likaså om de är feberfria men har fler än några enstaka svinkoppor.
 • Barn mellan 3-6 månader med svinkoppor, feber och som verkar hängiga eller inte vill äta ska också komma till barnakuten samma dag.
 • Tycker du att utslagen blir ilsket röda och flyter samman i stora öar eller sprider sig snabbt till större hudområden, framförallt om barnet har feber och verkar påverkat ska du komma direkt till barnakuten oavsett hur gammalt barnet är.
 • Verkar barnet väldigt sjukt med hög feber, blekhet, snabb andning och är svårt att väcka eller ger dålig kontakt ska du komma till barnakuten omedelbart oavsett ålder.
 • Har du som förälder en stark känsla av att ditt barn är svårt sjukt ska du lyssna på den känslan!

Hur länge måste barnet vara hemma?

Barn som går på förskola ska vara hemma tills alla svinkoppor torkat. Större barn behöver inte vara hemma om de är stora nog att inte pilla på såren (täck över dem med kompresser) och kommer ihåg att tvätta händerna ofta. Det stora barnet bör avstå från skolgymnastik och annan träning där man lätt får hud-mot-hud-kontakt tills alla sår torkat in och inga nya dyker upp.

Inte säker på om barnet har svinkoppor? Läs vår populära bildguide om prickar och utslag hos barn här. 

Dela med dig!
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share
Passa på! Praktika för blivande föräldrar för 99 kronor i april!
I min bok Praktika för blivande föräldrar - gravidfakta och barnkunskap på vetenskaplig grund kan du läsa mer om vad barn behöver och vad du med gott samvete kan strunta i. Trots sin titel funkar boken inte bara för blivande föräldrar, utan även för dig som varit förälder ett tag. Boken innehåller massor av kunskap om barnets immunsystem, infektioner, allergier och vaccinationer bland mycket annat. Ett perfekt komplement till barnakuten.nu! Finns även som ljudbok!

Köp Praktika för blivande föräldrar hos Adlibris här!

Lyssna på Praktika för blivande föräldrar hos Storytel här!

3 reaktioner på ”Svinkoppor – smittsamt men oftast harmlöst

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *